Zostało mi farszu który zrobiłam do pierożków podanych w rosole ( doprawionych tymiankiem), ale przepis podaję tak jak bym robiła go od początku .Jest to propozycja na
Buniabaje w kuchniPulpety to klasyka. Od wieków robię we wszelkich wersjach. Z wieprzowiny, drobiowe z mieszanych mięs. Podaje w sosach lub zupach. Robiłam z namoczoną bułką ( bułką tartą
Buniabaje w kuchniJak uda się kupić ( złowić- dostać) świeżego sandacza warto się przy nim trochę natrudzić . Co prawda pyszny jest nawet taki najprostszy to znaczy posolony i posypany
Buniabaje w kuchniU mnie zawsze wszystko odwrotnie. Mini przekąski tzw. startery królują nie w karnawale a w sezonie grillowania . Po prostu bardziej mi pasują. Z natury jestem niecierpliwa
Buniabaje w kuchniZaciekawił mnie pomysł na krupnik do którego dodano mrożony groszek i posypano zamiast natką - tymiankiem*. Bardzo lubię klarowne wersje krupniku. A , że w planach miałam ugotowanie
Buniabaje w kuchniBardzo lubię dania typu pilaw. Oryginału to nie przypomina indyk to nie jagnięcina czy baranina. Przypraw niektórych brak. Ale ważne , ze zasada przygotowania jest podobna- ryż
Buniabaje w kuchniPełnia sezonu truskawkowego - pora więc na wszelkie potrawy z truskawkami. A , że jednocześnie mam ostatnio manię ,, otrębową " to łączę to ze sobą. Ktoś mnie zapytał czy
Buniabaje w kuchniNie za często robię gulasze rybne- nie bardzo wiem czemu. Kupiłam ładny kawałek halibuta i postanowiłam to zmienić. A , że wbrew przekonaniom na upał najlepiej zjeść
Buniabaje w kuchniPodobają mi się duże kalarepy , które od jakiegoś czasu są w sprzedaży. Mimo swojej wielkości nie są łykowate - wręcz przeciwnie. Farsz jest w zasadzie tradycyjny
Buniabaje w kuchniPiekłam już wieprzowinę z marchewką i muszę przyznać, ze bardzo nam te zestawienie smaków pasuje. Ostatnio odkryłam, że marchew fantastycznie smakuje doprawiona tymiankiem. Postanowiłam wrócić do
Buniabaje w kuchniZiemniaki łączone w puree z innymi warzywami to smaczny dodatek do II dań .Można w ten sposób podkreślić walor potrawy , nadać jej nutki egzotycznej lub po
Buniabaje w kuchniI znów pulpety. Tym razem w klasycznym sosie grzybowym. A jak w sosie grzybowym to koniecznie z kaszą. Jedno muszę wyjaśnić - nie przepadam za sosem grzybowym
Buniabaje w kuchniPoczątek lata to sezon na fasolkę szparagową . Objadamy się nią podając na wszelkie możliwe sposoby . Z masłem i bułeczką tartą , na kwaśno, w cieście naleśnikowym smażoną
Buniabaje w kuchniDostałam do przetestowania mąkę kokosową ( od firmy Royal Brad).Ponieważ wszelkie informacje jakie o niej miałam w większości dotyczyły wykorzystania jej w pieczeniu ciast lub robieniu
Buniabaje w kuchniAle się porobiło - wnuk mi przepisy podrzuca . Piekł w szkole na zajęciach z gotowania taką roladę i chwalił się pokazując przez Skeypa .On co prawda robił
Buniabaje w kuchni