Soczyste, słodko-gorzkie cząstki smakujesz w chwili słabości. Chcesz jak i on, być gruboskórna, by nic ani nikt nie zdołał Cię zranić. Ale masz zbyt dobre
W kuchni Karmel-itkiNie mam ostatnio czasu na gotowanie. Wyciągam to co gotowe z zamrażalnika i podgrzewam. A , że jakimś cudem na blogu nie ma jeszcze przepisu na naleśniki
Buniabaje w kuchnizawsze w domu – gdy najdzie nas duży głód robię curry i mam najbardziej aromatyczny obiad świata na dwa dni. To przez zapach przypraw pokochałam kilka lat temu kuchnię indyjską. Gdy nie mam siły gotować to właśnie „ butter chicken ” wybieram najczęściej w menu indyjskich knajpek. Jest ono bardzo gęste, kremowe i co odróżnia je od innych – niezwykle(...)łagodne, przy zachowaniu hinduskich smaków. Aby łatwiej było poznać tę kuchnię osobom, które nie miały z nią styczności – pokazuję jak zrobić b utter chicken krok po kroku. Teraz, gdy mamy pachnące, świeże malinowe pomidory curry jest jeszcze lepsze. Marynata: 2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego) 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżki świeżego, startego imbiru 1/2 łyżki
Poezja smakuDziś robiłam delikatne pierożki o smaku szarlotki .Przepis już dawno wstawiałam na innych stronach ( na blogu nie bo jest z czasów sprzed daty kiedy zaczęłam prowadzić
Buniabaje w kuchniPiersi z kurczaka ,, dyżurnie,, leżą u mnie w zamrażalniku. Do znudzenia smażę z nich sznycle kiedy ma przyjść wnuk. W zasadzie jedna pojedyncza pierś spokojnie nam
Buniabaje w kuchniSzum fal, przyjemny powiew morskiej bryzy. W tle hałas bawiących się dzieci i krzyk mew. Nagle budzisz się, zerwany ze snu przez swoją małżonkę, powracasz do
W kuchni Karmel-itkiPrzepis i zdjęcie archiwalne. Nie robiłam nowych zdjęć bo spieszyłam się z dzisiejszym obiadem. Delikatna wersja łososia o owocowym smaku. Czytaj więcej »
Buniabaje w kuchniMiała być dziś zupa , ale udało mi się Mamę przekonać , że mam lepszy pomysł :) Lubię doprawiać potrawy pieprzem syczuańskim. W zasadzie nie jest to pieprz , a
Buniabaje w kuchniDużo mięsa, pyszny ser i kurczak. Szybko i smacznie to temat przewodni tego lata w mojej kuchni. Mało u mnie kuchni meksykańskiej, wybieram makarony. Jednak domową tortillę zrobić muszę i kropka. Przepis będzie na blogu na pewno. Składniki : * 2 tortille pszenne * filet z kurczaka * ulubione przyprawy * 20 dag sera żółtego * sos pomidorowy Przygotowanie : Kurczaka przyprawić, zgrillować. Odstawić do przestygnięcia
Magiczne Życie MartyRzadko jadam na mieście . Nie specjalnie odpowiada mi bywanie w restauracjach czy zamawianie czegoś gotowego do domu ( o gotowcach w słoikach nie wspomnę ). Ale okazuje się
Buniabaje w kuchniTydzień temu na uczelni Koło Naukowe Sztuki Kulinarnej, do którego należę, zorganizowało wieczór chiński. Pojawił się na nim Szef Kuchni, który przez ostatni rok pracował w Chinach, gdzie odkrywał tajniki tamtejszej kuchni. Żeby umilić nieco ten wieczór dla wszystkich, którzy pojawili się na spotkaniu, razem z moja koleżanką Pauliną, upiekłyśmy kruche ciasteczka z wróżbą, które idealnie pasowały do chińskiej herbatki
Sajkofanka smakuniż w osiedlowym sklepie czy markecie. Ja, jak to ja, trochę się rozpędziłam i zakupiłam nieco więcej. Wiadomo, żeby tylko czasem niczego nie zabrakło. Od dziś mogę szaleć w kuchni! Polecam: https://www.facebook.com/BadaPakpl tu dowiecie się więcej! Ja kupiłam różne kasze i bakalie, które w kuchni dają milion możliwości do wykorzystania! Kasze: jaglaną, gryczaną, jęczmienną, kukurydzianą można podawać
Sajkofanka smakupierniczków. To nie tylko dobra zabawa, ale także świadome przeciwstawienie się sztucznym aromatom i spulchniaczom, które w przerażających ilościach są dodawane do współcześnie produkowanej żywności. Biegnijcie zatem do kuchni, załóżcie ulubione fartuszki, wrzućcie do miski najlepsze składniki i sami zróbcie słodką przekąskę dla najbliższych. Ja zmodyfikowałam przepis i zamiast mąki pszennej dodałam mąkę żytnią - wyszły znakomite! A zatem(...)może być przyprawa do piernika) 400g mąki pszennej (typ650) 1,5 łyżeczki dobrego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej lukier : szklanka cukru pudru+ jedno białko jaja (przepis pochodzi z magazynu KUCHNIA z nr 12/2012) Zabieramy się za ciastka: cukier puder, masło, miód, jaja i przyprawy wkładamy do metalowej miski, ustawiamy ją na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewamy, mieszając. Uważamy, żeby
Sajkofanka smakuświęta bez korzennych przypraw, których intensywny aromat pobudza każdego i nadaje niezwykłego klimatu. Tym razem sięgnęłam po przepis na piernika z orzechami włoskimi do książki, której autorem jest szef kuchni na zamku w Malborku - Bogdan Gałązka. "Kuchnia królów Polski" prezentuje współczesne przepisy inspirowane dawnymi recepturami, głównie z czasów, gdy Polscy monarchowie przebywali w malborskim zamku, czyli od ok. XV wieku
Sajkofanka smakumoje zainteresowania śledzę na bieżąco na facebook'u olsztyńskie restauracje - ciekawi mnie, jakie menu panuje obecnie, jak prezentowane są dania na talerzach, jakie połączenia smakowe proponują tutejsi szefowie kuchni. W zeszłym tygodniu natknęłam się na fejsbukowy konkurs, w którym można było wygrać dwuosobowe zaproszenie na wiosenne menu do Staromiejskiej. Wystarczyło kliknąć "Lubię to", a dalej liczyło się już(...)śmietanie z koperkiem. Mam nadzieję, że powrócę tu jeszcze, by spróbować tych znanych lokalnych przysmaków. Tymczasem bardzo się cieszę, że dzięki udziałowi w konkursie mogłam poznać smak tutejszej kuchni
Sajkofanka smaku