kuchnia - 5425 przepisów (strona:116/362)

Puree warzywne zamiast ziemniaków 219

Jeżeli macie ochotę na odmianę w tradycyjnym obiedzie, polecam takie puree. Doskonale zastępuje ziemniaki i świetnie smakuje. Do tego, przygotowanie go, nie zajmuje nam więcej czasu

Sto kolorów kuchni
Pulpeciki w sosie koperkowym 219

W zimie pulpeciki pojawiają się zazwyczaj w towarzystwie sosu pomidorowego. Ponieważ świeży koperek już się pojawił, koniecznie trzeba było to danie w wersji bardziej wiosennej. Składniki

Sto kolorów kuchni
Brak tytułu 145

sosie LUTENICA. Polecam sos jako dodatek do gulaszy warzywnych i mięsno-warzywnych, sosów do makaronu, ryby po grecku, dań z grilla. Moja opinia:  Jako że kocham ostrą kuchnię, sos LUTENICA przypadł moim kubkom smakowym do gustu. Jest słodko - ostry, z wyraźnym posmakiem grillowanej papryki.  Dla mnie produkt naprawdę smaczny i przydatny w kuchni. Zapraszam na profil Premium Rosa

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 90

chciałam Wam polecić pewną książkę  "Przemytnicy n wakacjach" autorstwa Moniki Mrozowskiej-Szaciło, Macieja Szaciło i ich dzieci Jagody oraz Karoliny Szaciło, to kulinarna podróż po świecie. Znajdziecie tu kuchnię z : - Francji - Grecji - Hiszpanii - Indii - Maroka - Tajlandii - Południowego Tyrolu - Włoch - Polski Przepisy nie są trudne. Każdy kto lubi eksperymentować w kuchni i poznawać nowe smaki powinien być zachwycony. Mnie

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 199

zupie, z sosemw zapiekankach i na wiele innych sposobów. A czy zastanawialiście się kiedyś dlaczego makaron jest żółty ? Hmmm... odpowiecie prz jajka ! A przeczytajcie skład makaronów które macie w kuchni - ja wyjęłam 3 różne opakowania.  W składzie żadnego z nich nie znalazłam jaj - tylko mąka i woda. Więc skąd ten żółty kolor? No właśnie - większoąć makaronów jest sztucznie dobarwiana(...)makaron Wielicki - literki - łazanki - wstążki O FIRMIE: Wytwórnia Makaronów "WIELICKICH" J.G. MAJKA powstała w Wieliczce w 1996 roku, jako spółka rodzinna Jerzego i Grażyny MAJKA. Makaron był produkowany w kuchni Państwa Majków już kilkanaście lat wcześniej, widząc nisze na rynku, postanowili podzielić się Swoim tradycyjnym rodzinnym produktem z ludźmi. Początki produkcji były bardzo trudne, stopniowo zwiększano liczbę załogi, dopracowywano

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 195

lpro w  mojej kuchni   Ostatnio w mojej kuchni zagościły produkty Alpro. Dziś proponuję Wam puszystą piankę z galaretką z wykorzystaniem napoju sojowego Alproo smaku wanilii. WANILIOWA PIANKA - przepis 750 ml napoju sojowego o smaku wanilii Alpro 4 łyżeczki żelatyny 3/4 szkl. cukru 400 ml jogurtu naturalnego 1 Śnieżka - śmietanka w proszku do  ubijania 4 galaretki w różnych

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 154

powoli będę zmieniać blog na wyłącznie kulinarny. Zostało mi klika kosmetyków do zrecenzowania. Gdy ju ż wszystko opiszę - koniec z testowaniem.  Będzie tylko gotowanie, pieczenie, siekanie, szatkowanie... czyli kuchnia p e łną para :)  Oczywiście  nadal chętnie będę testowała produkty - jednak tylko te spożywcze, potrzebne mi w kuchni :) Mam nadzieję, że zostaniecie ze mną

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 153

warsztatach kulinarnych organizowanych przez Alpro. Zaszczyt tym większy, że w warsztatach uczestniczyło tylko 10 osób z całej Polski :) 4 godziny wspólnego gotowania minęło niczym krótka chwila. Atmosfera panująca w kuchni była wspaniała. Zarówno uczestnicy jak i organizatorzy - bardzo mili :) Dowiedzieliśmy się dużo ciekawych rzeczy, zgłębiliśmy tajniki sztuki kulinarnej, poznaliśmy podstawy - m. in - jak wybrać świeżą rybę, jak filetować kurczaka(...)kliku fotkach, aparat się wyłączył :( Gapa - nigdy więcej tak nie zrobię :) Wkrótce otrzymam zdjęcia i przepisy od organizatorów - także pokarzę Wam coś więcej. Zaglądajcie - zapraszam. I używajcie Alpro w kuchni !!! Te produkty dają mnóstwo możliwości

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 96

rozpoczyna się Piknik Smakoszy w Lublinie. Wydarzenie będzie miało miejsce na Moście Kultury. Szkoda, że dowiedziałam się późno... Mimo wszystko pojawię się tam ze smakołykami :)  Sierotka maRysia w kuchni , jedna ze smakoszek i współorganizatorek akcji - kazałam przyjeżdżać... a mi dwa razy powtarzać nie trzeba :) Także ruszam w bój ... do kuchni. Relacja w poniedziałek. Miłego weekendu Wam życzę

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 158

Towarzyszące Festiwalowi pokazy kulinarne,   odbywające się na dwóch scenach – tzw. Małej – na Błoniach pod Zamkiem i Dużej Scenie, na placu po Farze gromadziły ludzi koneserów, smakoszy i pasjonatów kuchni, ale nie tylko. Przechodnie również chętnie zatrzymywali się, by popatrzeć jak powstają wyśmienite dania.    Występy zespołów Balkanika, The Gypsy Kal Band, Translola uświetniły imprezę i były pretekstem(...)zaproszenie Pana Waldemara Sulisza – Dyrektora Artystycznego Festiwalu – do Lublina zjechały się blogerki   z całej Polski.  Uczestniczyłyśmy w pokazie kulinarnym, w restauracji  Auriga prowadzonej przez mistrza kuchni włoskiej Ivo Violante . Ivo pokazał jak przyrządzić jagnięcinę.     Dzięki producentowi wody „Cisowianka” mieliśmy możliwość spotkania z Andrzejem Polanem.     Wspólna pogadanka na tematy kulinarne

kolorowotorcikowo
Poznaj Turcję - WYGRAJ zaproszenie na występ wirujących derwiszy 107

występ wirujących derwiszy w Sali Kongresowej w Warszawie. Koncert odbędzie się 28 maja o godzinie 19-stej. Co zrobić żeby wygrać zaproszenie ? Wystarczy odpowiedzieć na pytanie: "Jaką potrawę kuchni tureckiej zrobiłeś/zrobiłaś jako pierwszą i dlaczego akurat tą ? "   REGULAMIN KONKURSU: 1. Organizatorem konkursu jestem ja, a konkurs zostanie przeprowadzony na blogu  http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/ . 2. Konkurs trwa(...)Synertime, i to właśnie do niej będę przekazywała nazwiska oraz dane adresowe zwycięzców. 5. Zadanie konkursowe polega na napisaniu w komentarzu pod postem konkursowym odpowiedzi na pytanie: "Jaką potrawę kuchni tureckiej zrobiłeś/zrobiłaś jako pierwszą i dlaczego akurat tą ? "  6. Nagród jest 8, a są nimi podwójne zaproszenia na koncert muzyki tureckiej, który odbędzie się 28 maja

kolorowotorcikowo
Obiad w całości przygotowany na parze 182

Wydaje mi się, że moment, w którym w mojej kuchni pojawił się garnek do gotowania na parze, był jednym z przełomowych w moim gotowaniu. Staram się wciąż poszerzać ilość dań, które robię na parze, zwiększając ich stopień trudności i skalę smakową. Czasem jednak zupełnie nie chce mi się robić obiadów wymagających wielkiego wysiłku. Prostota! Ot, co uwielbiam w kuchni

Pasja Smaku
Dorsz na parze z imbirem 196

Dawno nie jadłam żadnej ryby, a dziś naszła mnie ochota na dorsza i dodatkowo na coś z kuchni chińskiej. Prosty przepis na dorsza na parze. Inspirowałam się kilkoma różnymi przepisami z książek o kuchni chińskiej.  Składniki: duży filet z dorsza 2 łyżki pokrojonego w drobne paski świeżego imbiru 2 łyżki pokrojonej na cienkie paski dymki 1 łyżka ciemnego sosu

Pasja Smaku
Chińskie pierożki 147

Bardzo lubię chińską kuchnie. Takie chińskie pierożki można zamówić w wielu restauracjach z kuchnią azjatycką. Zapewniam, że chociaż trzeba się trochę przy nich napracować to są naprawdę pyszne.  Składniki: Farsz: 500 g piersi kurczaka 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego suszony imbir lub trochę świeżo startego korzenia imbiru szczypiorek Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki wrzątku Wykonanie

Pasja Smaku
Menu sylwestrowe - propozycje 289

roku sylwestra wyjątkowo spędzam w domu. Zaprosiliśmy znajomych i pojawiło się odwieczne pytanie: co podać na stół? Mój mąż bardzo był za kuchnią czeską, a ja za jakimś miksem imprezowym. Co się w końcu pojawi na stole nie wiadomo - dziś jedziemy na zakupy, chociaż kilka propozycji z kuchni czeskiej będzie na pewno.  A oto kilka przepisów wśród którym może

Pasja Smaku