Sobotnia wizyta w restauracji gruzińskiej, stała się dla mojej drugiej połowy inspiracją do przygotowania dania z manu tej restauracji, czyli dużych smażonych na głębokim oleju pierogów
W kuchennym oknie Ewytutaj jest ona bardziej niż w Polsce i nie jako element zupy warzywnej, ale jako samodzielne danie lub dodatek do dań głównych. Dlatego właśnie w arto poznawać inne kuchnie, ponieważ każda z nich kryje ciekawe pomysły, na zdawałoby się nudne i niezbyt atrakcyjne produkty. Brukselka lubi być przygotowana w towarzystwie masła lub tłustego boczku, dlatego dziś postanowiłam podsunąć Wam przepis(...)sposobów - na surowo, gotować, smażyć, piec, dusić, a nawet marynować. W jej przygotowaniu istotne jest jednak, aby jej nie przegotować, ponieważ nabiera wtedy niezbyt ciekawego, brunatnego koloru i specyficznego smaku. D obrze komponuje się z parmezanem, octem balsamicznym, bekonem, orzechami, musztarda itp. Brukselka dzięki wysokiej zawartości błonnika, a niskiej wartości energetycznej może być spożywana przez osoby na diecie odchudzającej. Ponadto
Codzienne GotowanieSkładniki: kapusta kiszona 3/4 kg, pieczarki 1/2 kg, masło do smażenia 1 łyżka, udka z kaczki 4 sztuki, kucharek 2 łyżeczki, majeranek 4 łyżki, czarny pieprz
W Mojej Kuchni LubięOj zdecydowanie za mało jemy ryb w naszym domu. A takich dobrych to już w ogóle... Dlatego gdy ostatnio kupiłam pstrąga tęczowego, musiałam go potraktować specjalnie
Kuchnia w czekoladzieNie tak dawno proponowałam kapuśniaczki drożdżowe a dziś polecam jeszcze te z ciasta francuskiego. Są one niesamowicie delikatne a do tego robi je się błyskawicznie pod
Kolorowa kuchnia ElkiPrawdę mówiąc nie wiem jak się takie pierogi nazywają - wiem , że pochodzą z kuchni kresowej. U mnie robiła je Prababcia ( z tym , że z samym majerankiem).Dawno do nich nie wracałam - jakoś zapomniało mi sie jakie są dobre. A , że zostało mi trochę kaszy od wczorajszego obiadu i ser był w lodówce to raz-raz i mam pierożki. Czas(...)gotowania pierogów ( 1 płaska łyżeczka) 1 łyżka oleju Na farsz: 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 5 dag tłustego ( nie kwaśnego ) twarogu 2 cebule 3 łyżki oleju sól do smaku 1 łyżka pokrojonego świeżego tymianku 1 łyżka majeranku pieprz mielony do smaku Do odsmażania: 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Nastawić w garnku osoloną wodę z łyżką oleju na gazie
Buniabaje w kuchniWiosna w pełni, lato za pasem… Ostatnie upały dały się we znaki i spowodowały lekki zastój w naszej kuchni, kiedy to królowały skromne dania, raczej bez gotowania :) Jednak jako, że temperatura zelżała nabraliśmy ochoty na ciepłą, ale mimo wszystko lekką zupę. I tu bez głębszego zastanowienia wybór padł na kalafiorową! Przyznaję się bez bicia… pierwszy raz ją ugotowałam i… jadłam(...)następnie suto obtoczonej w podsmażonej na masełku tartej bułeczce :D I cóż mogę więcej napisać? Zupka wyszła pyszna, bardzo wiosenna, przy tym prościutka i szybka do przygotowania. Delikatna w smaku i swojej konsystencji. Równie szybko zniknęła. Zasmakowała nam tak bardzo, że w lodówce czeka już na mnie kolejny kalafior w parze z koperkiem i jutro będzie powtórka z rozrywki :) Składniki
MyCookBook.plKruche piwne ciasto jest jednym z moich ulubionych. Fantastycznie wychodzą z niego wypieki wytrawne i słodkie. Jest po prostu uniwersalne. Bardzo kruche i delikatne, wręcz rozpływa
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: MARYNATA: koncentrat pomidorowy Pudliszki 1 łyżka, kucharek 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 1 łyżka DODATKI: kotlety schabowe 4
W Mojej Kuchni Lubię1000W (gotowanie). Jego cena też nie powala na kolana, powinny zainteresować się nim osoby, które mają ograniczony budżet, które dopiero zaczynają gromadzić swoje AGD lub zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Co robi: Co można w nim przygotować: Robot Monsieur Cuisine PLus jest bardzo łatwy w obsłudze i posiada czytelny wyświetlacz LCD, wskazujący m.in.: czas, prędkość i temperaturę. W zestawie znajduje(...)słonecznikiem Składniki ( dla 1 osoby ): 1 cukinia 1 łyżka łuskanych ziaren słonecznika 1 łyżka tartego sera parmigiano reggiano 1 łyżeczka oleju świeże listki tymianku sól i pieprz do smaku 1 litr wody do gotowania na parze Przygotowanie: Do misy miksującej wrzucamy łuskany słonecznik, naciskamy przycisk ANBRATEN (smażenie) i prażymy ok. 4 minuty. Słonecznik prażony przekładamy do innego pojemnika. Do misy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo lubię łazanki ale te najbardziej, mam do nich ogromna słabość, często przyrządzam je na wigilię lub na postne piątki. Najlepiej smakują na następny dzień, są
Bajeczna KuchniaZupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej, którą można bardzo łatwo przenieść na nasz polski grunt. Co do tej pory mnie denerwowało to obieranie 1 lub 2 kg cebuli aby uzyskać potrawę, która mnie usatysfakcnonuje. Od serwisu Lokalny Rolnik otrzymałam paczkę, w której znajdował się susz cebulowy, który postanowiłam przetestować. Do przygotowania zupy potrzebujemy: - opakowanie suszu cebulowego EKO ( zupa(...)ugotowanego bulionu dodajemy suchą mieszankę i gotujemy około 30 minut pod przykryciem. Na patelni podsmazyć cebulę (aż będzie szklista) i dodać do zupy. Całość zmiksować i przyprawić do smaku solą, pieprzem gałką oraz dodać wino. Podawać gorącą ze śmietaną lub grzankami. Można też posypać szcypiorkiem jak sugeruje producent. Smacznego
Szybko Tanio Smacznietylko wigilijna jest pełna grzybów nie tylko suszonych, ale także mrożonych (na Święta) lub świeżych, jeśli przygotowujemy ją w środku sezonu grzybowego. Zupa grzybowa nie tylko wigilijna jest pełna smaku, aromatu, pełna kawałków grzybów. Składniki: 1 por 3 marchwie 1 korzeń pietruszki 1 seler 3 ziemniaki opcjonalnie: 2 udka z kurczaka lub kilka kawałków ryby 1 cebula(...)pieprzem. W razie potrzeby (u mnie się jeszcze nie zdarzyło) – zagęścić niewielką ilością mąki. Post Zupa grzybowa nie tylko wigilijna pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniFit burger wołowy to smaczny przepis dla tych, którzy dbają o linię, a mają niewiele czasu na gotowanie. Wołowina, bułka owsiana i warzywa. Prosto, smacznie i
Kuchnia Bazylii