kuchnia smaków - 500 przepisów (strona:25/34)

Ryżowe krokiety z kaszą jęczmienną i jarmużem 145

Moi Kochani, zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Jednak nie wszyscy będą mogli się cieszyć barszczem grzybowym, pierogami i rybą. Są tacy, u mnie w domu na

Z Kuchni Do Kuchni
Przepis na idealne pierogi..... 457

...u mnie z mięsem i kaszą gryczaną. Idealne pierogi , to idelane ciasto. Ciasto, które się rozpływa w ustach. A ciasto takie zarabiane jest wrzątkiem! Dokładnie. Sama

Z Kuchni Do Kuchni
Minestra di cavolo e riso 147

Tradycyjna zupa toskańska ,przyrządzana jest na wywarze z flaków. Do tej pory bardzo popularna na ulicach Florencji. Składniki 3 marchewki 2 gałązki selera naciowego 500 g

R'n'G Kitchen
Słodkie środy - piernikowe choinki 189

niedawno zostałyśmy zaproszone do poprowadzenia charytatywnie warsztatów kulinarnych dla dzieci. Pomysł nam się spodobał, ale uświadomiłyśmy sobie wówczas, że  znamy się od wielu, wielu lat, lubimy nawzajem swoje kuchnie i zdarzają nam się podobne pomysły, a tak naprawdę poza jedną lazanią nigdy razem nie gotowałyśmy. I to był impuls, do naszego wspólnego piernikowania. Padło na piernikowe choinki, bo sporo(...)zmięknąć . Można upiec je kilka tygodni przed świętami, schować w zamkniętym pojemniku, a dekorować później, o ile oczywiście do Świąt dotrzymają, bo czując ich zapach i próbując raz ich smaku ciężko się oprzeć żeby nie chrupać... Piernikowe choinki SKŁADNIKI na pierniczki: 1100 g mąki pszennej + do podsypania 800 g miodu prawdziwego 200 g cukru pudru 300 g masła 2 jajka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron spaghetti z indykiem i białą kapustą 172

Ostatnio w mojej kuchni gości dość często makaron spaghetti z mąki durum. Jest on smaczny i zdrowy. Tradycyjne spaghetti jest niezastąpione ale mimo wszystko postanowiłam przygotować go w innej postaci, a mianowicie z dodatkiem kapusty białej i indyka. Dodatek kapusty zdziwił niejednego. Polecam wypróbować aby samemu przekonać się że warto :) Makaron spaghetti z kapustą i indykiem  SKŁADNIKI(...)podduszamy podlewając wodą.  Kapustę odsuwamy na bok, na środek wrzucamy indyka i przesmażamy, całość mieszamy i dusimy około 10 minut. Makaron dodajemy do kapusty, mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przepis na jedną porcję

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
CEYLON LADY GREY 199

CEYLON LADY GREY Podzielę się z Wami filiżanką wysmienitej herbaty. Podzielę się niezwykłą herbatą, która jest w stanie przenieść człowieka w inny wymiar.  Ta herbatka

Z Kuchni Do Kuchni
Jajka faszerowane kremem z łososia 202

                       Moje ulubione jajka to takie

Kuchnia Prezydentowej
Korzenne Ciasto z Kremem Zabajonym 166

Pamiętam, że do kuchni pchałam się od dziecka. Z początku podpatrywałam i wylizywałam łopatki od miksera z kremu albo garnuszek po czekoladzie. Już nie pamiętam jaką potrawę zrobiłam od początku do końca sama, ale na pewno była to jakaś zupa lub ciasto. Pamiętam, że gotowanie podobało mi się bardzo już w tedy! Dzisiaj z tym samym entuzjazmem jak kiedyś jako(...)przerażajcie się ilością składników, czy tym że jest krem i „o jeny co jak nie wyjdzie!”, bo na prawdę warto zrobić to ciasto. Jest głębokie w smaku, wilgotne, a krem… ach zdecydowanie do niego pasuje i przypomina dziecięce wspomnienia z wyjadania kogla-mogla Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli

rabarbarowo
Wykwintny sernik wg Aleex 444

Zbliża się wyjątkowy, magiczny czas świąt. Święta w mojej kuchni to mieszanina różnorodnych wspaniałych zapachów. Aromat korzennych przypraw, pieczone mięsa z wykwintnymi dodatkami, kawa parzona w ekspresie, podawana z wyjątkowym deserem. Jednak dla mnie najmilszym zapachem, który kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia jest aromat pomarańczy. Urodziłam się w czasach, kiedy cytrusy były synonimem luksusu, czegoś niedostępnego, a jednocześnie niezwykle(...)wiem do dziś, jak udawało się jej zdobyć te owoce. Pewnie musiała wystać je w ogromnej kolejce. Ale zawsze trafiały do domu przed świętami, a ja upajałam się ich smakiem. Zachwycało mnie w nich wszystko: słoneczna barwa, słodki sok i przepięknie pachnąca skórka, którą razem z mamą przygotowywałam do kandyzowania. Zapach pomarańczy zawsze wypełniał nasz dom w czasie świąt. Dziś

W mojej kuchni
SAŁATKA BURACZANA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI. 184

  Czasem zdarzają się dni, kiedy przychodzi ochota na coś nietuzinkowego.Mały chochlik kulinarny wierci w głowie, odkąd tylko wyjdzie Karmel-itka do pracy, poprzez powrót

W kuchni Karmel-itki
Sos-nadzienie -baza- pod pizzę, tortellini, makaron itd... 192

Dziś sobie zrobimy włoską, jesienną bazę pod różne pyszności rodem z Piemontu- gdzie miałam okazję mieszkać około trzech lat. Bazę tę podejrzałam w miasteczku Condove. Condove

Z Kuchni Do Kuchni
Śniadaniowe Quesadillas z Brokułami i Ricottą 139

śniadanie gotowe. Te quesadillas właśnie do takich należą i mogą uratować każdego kto rano śpieszy się do pracy. Dzięki temu nie ma wymówki, że nie lubimy rano stać w kuchni, a zdrowe śniadanie od razu trafia na nasz talerz. Odkąd przygotowuję większość śniadań z wyprzedzeniem (prócz tych weekendowych) to moje poranki stały się o wiele mniej problematyczne. Cieszę się(...)klik ! Śniadaniowe Quesadillas z Brokułami i Ricottą 2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal) Składniki: oliwa do smażenia brokuł 1/2 sztuki jajka 2 sztuki sól i pieprz do smaku ricotta 115g tortille (4 sztuki) gotowe lub wg przepisu: mąka pszenna 85g proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki woda 65ml masło do smażenia Wykonanie: Zaczynamy od przygotowani tortilli (jeżeli używamy gotowych

rabarbarowo
Pierś z kurczaka z mango i agarowymi galaretkami 305

agar, to naturalna substancja, która jest wytwarzana z czerwonych alg wydobywanych w Japonii. Występuje pod różnym postaciami, jednak zdecydowanie najłatwiejszym w użyciu jest proszek. Agar nie ma żadnego smaku i idealnie nadaje się do żelowania, możemy go użyć przygotowując m.in. galaretki, kremy, musy, konfitury. Stanowi świetną alternatywę dla żelatyny. Chętnie używany przez wegetarian, gdyż pozyskiwany jest z krasnorostów - żelatyna zaś(...)stopni C, ponownie stanie się płynny, a po ostudzeniu znów zmieni się w żel. Czyż to nie ułatwia nam pracy? Zdecydowanie :) Ja Agar Agar kupiłam jakiś czas temu w Kuchniach Świata (można kupić go również w internecie). Przez dłuższy czas leżał sobie w półeczce, aż w końcu ponownie wpadł w moje ręce. Postanowiłam trochę się nim pobawić i wykorzystałam

Sajkofanka smaku
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2183

Zebrałam w jednym miejscu wszystko, co możemy zaliczyć do świątecznych przepisów. Znajdziecie tu postne potrawy na Wigilię i te z mięsem, na święta Bożego Narodzenia. Nie

Karo in the Kitchen
WEGAŃSKI "STROGONOW" najlepszy ;) 189

pieczarki, solę i podsmażam tyle, ile trzeba, żeby pieczarki zrumieniły się i lekko ściemniały ale nie zmniejszyły za bardzo swojej objętości. No i jeszcze papryka i ogórki. Właściwie ile kuchni, tyle wersji Strogonowa, z papryką albo bez, z ogórkami kiszonymi albo konserwowymi, z sosem śmietanowym albo pomidorowym... Ja robię z ogórkami konserwowymi , pokrojonymi, jak wszystko, w paseczki oraz z papryką(...)PRZED PODANIEM. Dzięki temu ogórki nie zmieniają się w miękkie flaki ale pozostają lekko chrupiące, z papryki nie zaczyna odchodzić skórka, co jest dla mnie wyjątkowo ważne, no a smak całości rewelka, a już zwłaszcza następnego dnia prosto z lodówki ;) Jeśli zostanie coś spokojnie można dojadać następnego dnia, np. z ziemniakami albo kluskami, albo na kolacyjnej pizzy - wymieszany z sosem

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE