kuchnia smaków - 500 przepisów (strona:20/34)

Pomarańczowa panna cotta z syropem pomarańczowym 365

Pomarańczowa panna cotta z syropem pomarańczowym jest delikatna, lekka i mniej kaloryczna od tej oryginalnej panny cotty na słodkiej śmietance.Tym razem zainspirowana książką „Kuchnia fit” Konrada Gacy postanowiłam przygotować ten deser w wersji super light na jogurcie naturalnym z sokiem z owoców, które bardzo kojarzą mi się z grudniem, czyli z pomarańczami. Deser jest przygotowany całkowicie bez dodatku cukru(...)sposobem odpada nam „bawienie się” w wyciąganie tego deseru na talerze, każdy dostaje swoją porcję i zajada deser ze smakiem.Panna cotta na jogurcie z syropem pomarańczowym ma delikatnie pomarańczowy smak i aksamitną  konsystencję. Polecam!Przepis na 2 porcje.200 ml jogurtu naturalnego200 ml soku z pomarańczy1 łyżka żelatynyna syrop: 200 ml soku z pomarańczy + cząstki pomarańczyŻelatynę zalewamy 50 ml soku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Masło w prezencie 369

Czas zabrać się do roboty. Menu świąteczne nadal nieogarnięte, prezenty w 98%, reszta robi się na bieżąco. A w temacie prezentów to jak co roku szykuje coś we własnej kuchni. Jadalne prezenty są jedynym z moich ulubionych elementów świąt. Część tegorocznych już rozdana, ale niektóre czekają jeszcze na realizacje.  Jednym z prezentów jest masło orzechowe. Wiem, wiem, można(...)więcej. Sklepowe masło często ma dodatek soli lub cukru, a na ich ilość nie mamy wpływu. Oczywiście najlepiej spożywać takie naturalne masło, ale jeśli jest potrzeba by podbić jego smak za pomocą soli to dajmy jej naprawdę kilka ziarenek. To wystarczy. Mimo, że masło to niemal sam tłuszcz warto włączyć je do codziennej diety. To właśnie we względu na zawartość

Przysmaki Karolki
Kotleciki mielone z marchewką. 159

wraz z obraną cebulą , czosnkiem i wyciśniętą bułką w maszynce do mielenia o średnich oczkach. Do zmielonego mięsa dodać jajko, startą marchew,przyprawę do mięs,majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Uformować 5-6 kotlecików, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.   Podawać gorące(...)Warto je zrobić od czasu do czasu dla swojej rodziny czy bliskich i pokazać im że potrafimy zrobić coś innego niż wszyscy, że jesteśmy pomysłowi oraz mistrzami w swojej kuchni. ;-)  Jeśli wypróbujesz ten przepis napisz czy Ci smakowały

Przepisy i porady kulinarne
TARTA ZE SZPARAGAMI NA CZOSNKOWYM SPODZIE. 251

Sezon szparagowy trwa. Już białe szparagi były, w wersji śniadaniowej czy też przystawkowej, jak kto woli. Teraz czas na zielone. Osobiście, bardziej wolę właśnie te, zielone

W kuchni Karmel-itki
Kapusta pekińska z miodowym dresingiem 178

Czas : 20 minutSkładniki :2 garści pokrojonej w paseczki kapusty pekińskiej1 utarta na tarce ( grube oczka ) marchew3 łyżki natki pietruszki 1 mandarynka3 łyżki pokrojonego szczypiorek1 łyżeczka herbaty

Buniabaje w kuchni
Kapusta pekińska z miodowym dresingiem 178

Czas : 20 minutSkładniki :2 garści pokrojonej w paseczki kapusty pekińskiej1 utarta na tarce ( grube oczka ) marchew3 łyżki natki pietruszki 1 mandarynka3 łyżki pokrojonego szczypiorek1 łyżeczka herbaty

Buniabaje w kuchni
Bananowiec zdrowiem nadziany 234

Ten przepis powstał na potrzeby pewnego spotkania, dzieki niemu ,udało mi się zmodyfikować jeden z moich przepisów ze skutkiem obłędnym na moich kubkach smakowych. Jest to

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa grzybowa z kaszą 233

przygotowałam dwanaście świątecznych dań. Cześć z nich zawiera wymieniane wyżej produkty sponsora. Wszystkie dania utrzymane są w klimacie nadchodzących Świąt, niektóre bardzo tradycyjne, inne zaś zupełnie nowe, zaczerpnięte z kuchni europejskiej. Przygotowując tradycyjną kolację wigilijną nie możemy zapomnieć o zupie. W moim rodzinnym domu od zawsze był to barszcz czerwony - czysty, bez zbędnych dodatków. W domu mojego męża tradycyjnie(...)tych dwóch światów tworząc własną, zupełnie nową tradycję. Nigdy wcześniej nie gotowałam zupy grzybowej i gdy pewnego dnia stanęłam przed tym zadaniem czułam lekkie poddenerwowanie. Martwiłam się o jej smak, o konsystencję, zastanawiałam się nad przepisem. Ostatecznie okazało się, że strach ma wielkie oczy. Przepis dostałam od koleżanki, która szybko przyszła mi z pomocą. Na własny użytek trochę zmodyfikowałam

Przysmaki Karolki
kotlet z piersi z warzywami na parze... 175

Składniki: ziemniaki młode 8 sztuk, kapusta biała 1 ćwiartka, marchewki 6 sztuk, kalafior 1 ćwiartka, czosnek świeży 1 główka, pierś z kurczaka 1 podwójna, jajko 1

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka kuskus z kurczakiem 321

               Kaszka kuskus lub bulgur to fantastyczny materiał na szybki, zdrowy, lekki posiłek. Smakuje

Kuchnia Prezydentowej
Fasolka szparagowa w pomidorach 194

Kiedy usłyszałam, że koleżanka robi fasolkę szparagową w pomidorach, to zdziwiłam się trochę. Trudno mi było jakoś w pierwszej chwili wyobrazić sobie to 

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z kaszą, podsmażane 168

Pierogi to coś co my Polacy bardzo lubimy. Tym razem zrobiłam z kaszą. Pycha Ciasto na pierogi znajdziecie tutaj – Pierogi z jagodami przepis od babuni

Kuchnia Pokoleń
Sałatka makaronowa z kurczakiem 243

Robiłam tą sałatkę z majonezem, teraz postanowiłam zrobić bez majonezu, sałatka wyszła bardzo dobra i nie taka tucząca jak z majonezemSałatka makaronowa z kurczakiem SKŁADNIKI:  

Kuchnia Danusi
Zupa jaglana z cukinią i szpinakiem 149

Kolejny przepis podaję, bezwzględnie na dobre samopoczucie i dla osób na diecie ogólnie oraz na diecie przy WZJG. Pochodzi on z książki "Jaglany detoks.Kolejny krok" Marka

Z Kuchni Do Kuchni