Bez zbędnych wstępów. KREM Z KALAREPY. /własny;/ 3-4 porcje 4 duże kalarepy 600ml bulionu warzywnego 1 cebula łyżka masła 150g serka kremowego (u mnie
W kuchni Karmel-itkirazem dostałyśmy możliwość przetestowania makaronów od diet-food.pl. To popularne na azjatyckim rynku makarony roślinne z rośliny o nazwie konjac. Jej korzeń wykorzystywany jest od ponad 2000 lat w kuchni japońskiej. Zawiera on glukomannan, czyli jeden z rodzajów rozpuszczalnego w wodzie błonnika, sprzyja on utracie nadmiernej masy ciała podczas niskokalorycznej diety (należy wziąć pod uwagę także aktywność fizyczną!). Stymuluje(...)utrzymuje uczucie sytości. Znany jest też dobroczynny wpływ na organizm poprzez obniżenie poziomu "złego" cholesterolu we krwi a także wspomaga oczyszczanie żołądka i jelit. Co do konsystencji i smaku tego makaronu. Wiadomo- są inne niż tradycyjne makarony pszenne, mączne, jajeczne. Jest bardziej sprężysta, lekko galaretowata. Po ugotowaniu zachowują kształt i konsystencje (do wyboru są 4 rodzaje- spaghetti, fettuccine, noodles
Symfonia SmakówSkładniki: 60 dag łopatka bez kości, 1 łyżka smalec, 2 łyżki mąka pszenna, 2 sztuki papryka słodka, 1 mniejsza papryczka chilli, 2 sztuki cebula, 1/2 główki
W Mojej Kuchni LubięTak jak Anglicy co dzień po południu celebrują picie herbaty, tak mieszkańcy południowej Afryki delektują się naparem z liści aspalatu prostego. Roślina ta, zwana powszechnie rooibos
Z Kuchni Do Kuchnidwóch imprezach. Pierwszą będą wygrane przeze mnie warsztaty w Akademii Smaku Boscha a drugą świąteczne spotkanie w przedszkolu u Syncia. Obie zapowiadają się interesująco. Z racji lepszego samopoczucie zmobilizowałam się wczoraj i upiekłam korzenne ciastka. Przyznam szczerze, że kiedy je zobaczyłam u Fika z Facet i kuchnia byłam przekonana, że mi posmakują, nie spodziewałam się jednak, że okażą się
Dzieje kuchennej Wiewióry2 lata temu będąc w Hiszpanii zajadałam się najlepszą na świecie Paellą! Dziś hiszpańskich smaków nie udało mi się dokładnie odtworzyć, ale mam dla Was przepis
Ostra na Słodkosubtelnie drażnią kolorem. Nie pozostaje nic innego jak wykorzystać je w kuchni w każdy z możliwych sopsobów, od przystawki po deser! Oczywiście dynia dyni nie równa. Odmian jest sporo, więc należy wybrać taką, która najlepiej odpowie naszym przygotowaniom. Do dzisiejszej brioszki użyłam purèe z dyni o słodkim smaku, oraz twardym i suchym miąższu, która po upieczeniu ma konsystencję ugotowanego ziemniaka
Mia Cucina SofietaTwarożniki z sera W podkarpackiej kuchni nie brakuje różnego rodzaju smażonych placuszków, jak i nie brakuje dań z wykorzystaniem białego sera (twarogu). Twarożniki to połączenie obu tych elementów – smażone placuszki z twarogu wyrobionego na ciasto z mąką, jajkami i cukrem. Świetnie smakują nie tylko posypane cukrem pudrem, ale i z konfiturą. Przepis pochodzi z okolic Krosna, od Koła Gospodyń Wiejskich(...)Węglówka, a można go znaleźć w publikacji „Smaki regionalne. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”. Składniki: 750 g sera białego (twarogu) 1/2 szklanki cukru kryształu 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej + kilka łyżek do panierowania 1/2 szklanki oleju do smażenia cukier puder do oprószenia Ser biały rozkruszamy w misce, dodajemy jajka, cukier i mąkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę
Trzeci talerzZapiekany makaron z cebulą, jajkiem i pietruszką Przepis na tak podany makaron znalazłam w starej książce kucharskiej z 1988 roku. Pomyślałam, czemu nie zobaczymy co
Mój pomysł naLebkuchen , ale doszłam do wniosku, że czytelnicy bloga na pewno oczekują nowego przepisu, więc na poczekaniu napisałam na kartce przepis i przygotowałam ciasteczka pomarańczowe. Słowo zajebiste, słabo odzwierciedla ich smak, są mega smaczne! Z poniższych proporcji wyszło ok 40 sztuk sporych ciasteczek. Te pomarańczowe ciasteczka pachną pomarańczami, są miękkie, ale jednocześnie kruche, niezbyt słodkie (jak ktoś lubi bardzo słodkie(...)temperaturze 170 st. C ok. 12-15 minut. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce. Smacznego. The post Ciasteczka pomarańczowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgłowie, bo połączenie kruchutkich, lekko pikantnych pepparkakor z kawą, której smak i zapach w wypiekach wprost ubóstwiam, nie mogło się nie udać. Już gdy zagniotłam ciasto, jego aromat niemal zawrócił mi w głowie. Ten wydobywający się z piekarnika przyprawił mnie o szybsze bicie serca, a C. przyciągnął do kuchni. Usiedliśmy przy stole, i wgapieni w szybkę, czekaliśmy niecierpliwie. Pierwsze sztuki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZ łososiem, kalafiorem, porem i marchewką. Sycące i pyszne danie, które idealnie sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad jak i wykwintną kolację. Trzy warstwy
Kuchnia Elliedrobny wypiek z ciasta parzonego w kształcie dużych „groszków”. Groszek ptysiowy robię od lat i przeważnie podaję go do zupy, zastępuję nim grzanki do kremowych zup, nabierają wtedy wyjątkowego smaku. A specjalnie przygotowuję go dla mojego syna na Wigilię Bożego Narodzenia jako dodatek do barszczu wigilijnego , gdyż on nie jada uszek z grzybami. Groszek ptysiowy nie jest pracochłonny(...)większość ilość, groszek ptysiowy można zsypać do szczelnego pojemnika i przechowywać nawet kilka tygodni. Smacznego! The post Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTak przygotowane tortille z łososiem to szybki i pyszny lunch, lekki obiad albo imprezowa przekąska. Wszystko zależy od tego, jak całość po przygotowaniu pokroicie. Smak? Pikantne
Karo in the KitchenJutro walentynki, moja propozycja to pierogi z pieczonym burakiem, fetą nutą tymianku i soku z limonki. Pieczony burak słodkawy z nutą tajemniczości do tego słona feta
Basia w kuchni