kuchnia smaków - 500 przepisów (strona:7/34)

Podsumowanie miesiąca - wrzesień 151

jestem fanką tej pory roku, mimo, że właśnie wtedy obchodzę urodziny. Na zewnątrz jest szaro, ponuro i mokro. Na szczęście w kuchni jesień prezentuje zupełnie inne oblicze - jest pyszna! I tak się na nią nastrajam. :) Sukcesy/nowości: Smak moich lodów - American pie, czyli prażone jabłka z cynamonem, maślane ciasteczka i chipsy z cheddara weszły do smaków specjalnych oferty Bangkok - lody(...)Smaki świata - Bułgaria Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym   Krem z pieczarek   Zupa pieczarkowa z makaronem   Najbardziej zainteresował Was wpis o smakach Bułgarii, co wcale mnie nie dziwi. No i moje przepisy z użyciem ukochanych pieczarek też całkiem nieźle sobie poradziły, więc widać wśród moich czytelników też jest sporo ich fanów. :) Moje kulinarne

Cooking Monster
Testuję, próbuję, porównuję, eksperymentuję - SKWORCU 167

firmy SKWORCU z produktami do testowania.  Znalazły się w niej zarówno przyprawy, bakalie, mąki, jak również ziarna na kiełki oraz herbaty - produkty jak najbardziej codziennego zastosowania w mojej kuchni. Z racji dążenia firmy SKWORCU do propagowania nowinek i niekonwencjonalnego asortymentu, podejrzewam, iż rezultaty ich wykorzystania będą równie ciekawe i oryginalne co sam produkt. A świeże, aromatyczne i dobrego gatunku(...)Yerba Mate (50g)   Moim głównym obszarem zainteresowania są nietypowe przyprawy - już zacieram ręce na myśl o eksperymentowaniu z nimi w kuchni. Bardzo jestem też ciekawa mniej popularnych owoców suszonych - to będzie przygoda odkrywać ich smaki w komponowanych potrawach. Chętnie podejmę też wyzwanie wykorzystania niekonwencjonalnej mąki w swoich wypiekach. Jako nałogowa herbaciara z pewnością będę miała dużo do powiedzenia

Grunt to przepis!
Urodzinowy tort malinowo- kokosowy 292

Jako, że mój mężczyzna obchodził ostatnio urodziny, uparłam się na własnoręczne przygotowanie tortu. Przygotowałam się więc psychicznie, że spędzę pół dnia w kuchni. Miało być cudownie. I było :) Ciasto wyszło idealnie wilgotne, a smaki łączyły się w smakowitą całość. Nie był ani za słodki, ani mdły, po prostu boski. Proponuję ciasto przygotować dzień wcześniej, gdyż jest to deser raczej pracochłonny

W poszukiwaniu inspiracji
Szybka sałatka śledziowa 230

Dziś przedstawiam pomysł na szybką, bezmięsną sałatkę na wigilię. Proste smaki, które polubi każdy kto lubi śledzenie:). Bo co jak co, ale groszek i ziemniak pasują

Szefowa kuchni
Wieprzowina po chińsku z warzywami 209

Nie każdy przepada za chińskimi smakami, ale ich sympatycy na pewno znają to danie. Smażona wieprzowina z chińskimi warzywami to klasyk nad klasykami. Koniecznie podana z

Szefowa kuchni
Wafle zbożowe-ryzowe 232

Wafle zbożowe-ryżowe o smaku cebulowym Wartości Odżywcze dotyczą 1 wafla Waga: 60 gIlość Wafli w opakowaniu : 12Dostępność: Kaufland, Piotr i PawełCena:  2 zł

Sylwetka Od Kuchni
Świąteczne bułeczki makowe 193

     Święta coraz bliżej , czas zasuwa jak oszalały , a wariacje w kuchni trwają w najlepsze , każdy z nas stara się aby przygotować coś wyjątkowego

Mój Smak
bogracz z wołowiną 176

bogracz Ostatnio zapanowała iście zimowa aura, więc i potrawy serwowane w mojej kuchni są bardziej treściwe. Niewątpliwe do takich właśnie dan należny  madziarski bogracz.  Smak długo duszonego mięsa przesycony słodką papryką i   aromatycznymi pomidorami ( przezornie zawekowane latem w słoiki) sprawi iż nie straszna nam będzie nawet najmroźniejsza pogoda. składniki dla sześciu osób

Miód i pieprz
Tiramisu z Bezami, czyli Blondynkowe Tiramisu Premium :) 211

mojego syna, więc musiałam mocno pilnować piekarnika, aby po wysuszeniu nie zniknęły w mojego dziecka buzi i tak kiedy sobie tak siedziałam w kuchni wpadł mi do głowy pomysł. Pomyślałam, że może by połączyć topowe smaki mojego dziecka i przygotować mu jego ukochany deser z ukochanymi bezami? Tak Tiramisu i bezy. Wszystko sprzyjało, bo serek mascarpone leżał w lodówce. Mimo

Blondynka Gotuje
Szparagowa zupa-krem z pomarańczowym pieprzem 201

                Tę pyszną zupę chciałabym zaproponować Wam na jakiś uroczysty obiad. Intensywny

Kuchnia Prezydentowej
Koktajl bananowo truskawkowy 226

Koktajle najlepsze na upalne dni, połączenie truskawek z bananami to najlepsze połączenie smaków.  Koktajl bananowo truskawkowy Składniki: na koktajl bananowy banan - 1, 5 szt jogurt

Kuchnia Danusi
Pieczone jabłka z kasztanami 166

kasztany. Zapewniam, że jeśli je połączymy i dodamy szczyptę aromatycznych przypraw stworzymy mieszankę doskonałą, która otuli ciepłem nasze zmysły. Uwielbiam to połączenie smaków i zapachów. Aromat pieczonego jabłka z goździkami unosi się w mojej kuchni jeszcze długo po  zjedzeniu jabłek.... Pieczone jabłko z kasztanami SKŁADNIKI: 2 jabłka 10 ugotowanych lub upieczonych kasztanów jadalnych goździki 2 łyżeczki masła imbir

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wołowy Rendang z żółtym ryżem 199

Co tak kocham w kuchni azjatyckiej? Dowolność! Nie ma tu twardych reguł, którymi trzeba się kierować. Dzisiejsza potrawa jest tego przykładem. Znalazłam w sieci kilka przepisów

Tajskie smaki
Jak zrobić domowy kefir? 222

mleka. Na pół litra mleka wystarczy 1 duża, czubata łyżka ziaren, która po 24 godzinach wytwarza lekko kwaskowy, ale dosyć gęsty kefir, jeśli chcemy aby kefir miał bardziej kwaśny smak, nie wykorzystujemy go od razu tylko zostawiamy na kolejne 24 godziny po zlaniu. Optymalna temperatura do produkcji kefiru to ok. 18-24 stopnie, więc przy obecnych wysokich temperaturach kefir powstaje(...)truskawkami, koktajl warzywny z rzodkiewką i koperkiem, domowy twaróg naturalny, twaróg z solanki, oraz twaróg ziołowy. The post Jak zrobić domowy kefir? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki z Konfiturą Pomarańczową, Malinami i Cynamonem 236

mnie drożdżówki idealne, zarówno pod względem wykonania jak i smaku. Konfitura pomarańczowa w połączeniu z malinami - duet idealny. ETERNO już od kilkunastu tygodni na stałe zadomowiło się w mojej kuchni. Od pierwszego słoiczka trzyma bardzo wysoki poziom. Syropów często używam w wypiekach zamiast ekstraktów, świetnie się sprawdzają w tej roli, jedynie syropu Limonka z Miętą nie mogę używa do tych

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania