Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 290przywilej eksperymentowania- czasem potrawy przyrządzone z takich samych składników smakują zupełnie inaczej. Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, by bawiąc się kuchnią, eksperymentować samemu, szukając prawdziwe tajskich smaków. PODSTAWY KUCHNI TAJSKIEJ Wiele składników używanych w tajskiej kuchni jest nieznanych w Europie, chociaż obecnie niemal wszystkie można znaleźć na półkach supermarketów, a także w sklepach z orientalną żywnością(...)południowych Chin i Azji Południowo-Wschodniej. Kłącza przypominają palce wyrastające z kawałka środkowej części. Jest on powszechnie stosowany w kuchni jawajskiej w kuchni kambodżańskiej i znany w kuchni tajskiej. Smak korzenny z wyraźną nutką lawendy L LIŚCIE BANANOWCA- Dodatek z kuchni indyjskiej. Stosuje się je głównie do zawijania dań i grillowania. Są one też wykorzystywane jako naczynia „jednorazowego użytku”. LIŚCIE
ClauditteMissCooking
ŚWIĄTECZNA BÛCHE Z MASCARPONE I MIGDAŁAMI 209Święta Bożego Narodzenia pełnią we Francji bardzo ważną rolę, choć z czasem zatraciły swój religijny charakter i stały się głównie świętami rodzinnymi. Niewielu Francuzów udaje się
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Azjatycko - kurczak z warzywami, zieloną pastą curry, mlekiem kokosowym i makaronem ryżowym 326wraz z Najukochańszym odwiedziliśmy malutki i niepozorny ale bardzo pozytywnie zaskakujący barek / restauracyjkę z kuchnią indonezyjską, o której przeczytałam na jednym z blogów recenzujących miejskie restauracje. Nie chcieliśmy oczekiwać zbyt wiele, bo miejsce jest na prawdę niemal mikroskopijne, ale było pyyysznie! Niesiona pozytywnymi wspomnieniami cudownych smaków postanowiłam dzisiaj wykorzystać zapasy orientalnych składników, jakie udało mi się ostatnio zgromadzić
Taste Of My Day
Placuszki owsiane z białkiem 293Placuszki owciane są alternatywa dla owsianki, ponieważ możecie je zrobić ze wszystkich składników, z których przygotowujecie owsiankę w takiej samej proporcji. Dodatkiem jest jajko wiążące całość
Taste Of My Day
Śniadanie na słodko 229Słodkie śniadanie, które Wam proponuję, przywołuje na myśl wspomnienia wczesnego dzieciństwa, kiedy to często jadłam ten placek, u mnie w domu zwany "grzybkiem", przyrządzany przez mamę
Taste Of My Day
Muffiny czekoladowe z nutką brandy 187Czas mija nieubłaganie, już połowa grudnia. Dawno nie dodawałam nowych postów, dlatego dzisiaj polecam Wam przepis na najpyszniejsze muffiny mocno czekoladowe z brandy :) Muffiny tym lepsze
Taste Of My Day
Marchwiowe muffiny z pomarańczą i białą polewą 266Święta, święta i po świętach. Spotkania z rodziną, siedzenie przy stole urozmaicone cudownymi, długimi spacerami i rozmowami to wspaniały, wyjątkowy i magiczny czas. A dla mnie
Taste Of My Day
Doradca Smaku 179KUTIA W CIEŚCIE SKŁADNIKI:Kutia -1 puszkamąka szymanowska -0,5 kgdrożdże -100 gmleko -0,5 szklmasło lub margaryna -150 gjajka -2 sztbiałko -1 sztsól -szczyptacukier-100
Kuchnia Danusi
Pęczak z karmelizowaną gruszką i cukinią! 251Stali czytelnicy doskonale wiedzą, że lubię smaki kuchni chińskiej, i tym też razem postanowiłam przygotować kaszę pęczak wykorzystując kilka produktów typowych dla kuchni dalekiego wschodu. Obiad wyszedł pyszny, idealna harmonia smaku i aromatu! SKŁADNIKI dla 2 osób: - szklanka kaszy pęczak - 1/2 pęczka pietruszki - sól morska - 1,5 gruszki - 1 mała cukinia - 1 ząbek czosnku - 1 cebula szalotka - olej sezamowy - oliwa
SMYKWKUCHNI
Zapiekanka z Łososiem i Brokułami 301Zapiekanka z łososiem i brokułami to delikatne, a zarazem pożywne i proste w przygotowaniu danie. Łosoś, oliwki i kapary przywodzą smaki kuchni śródziemnomorskiej, a brokuły idealnie współgrają z całością tworząc ciekawą i elegancką potrawę.Zapiekanka z Łososiem i Brokułami - Składniki:300 g drobnego makaronu400 g mrożonych brokułów200 g łososia w zalewie (lub świeżego, wcześniej podsmażonego
Słodka Strona
Przebudzenie Barbary 195całość. Zwieńczeniem naszego posiłku były domowe lody z karmelizowanymi orzechami włoskimi oraz kruchym ciastkiem czekoladowym. Cudowne zwieńczenie tak prostej, a jednocześnie wytwornej kolacji. Nowe menu Barbary naprawdę zachwyca smakiem rodzimej kuchni i nowoczesną propozycją podania, co widać na talerzach. Szef kuchni — Tomasz Biliczak spisał się na medal i zaserwował nam pyszne kąski, które pozwoliły powrócić do dawnej kuchni polskiej. Nieprzegadanej(...)konfiturą z czerwonej cebuli Żeberko z żółtym burakiem i pieczonymi ziemniakami Polędwiczka na pur é e z selera z jarmużem i gorczycą Kruche ciastko z lodami o smaku orzecha włoskiego Szef kuchni Tomasz Biliczak Wnętrze baru Barbara I Wnętrze baru Barbara II Wnętrze baru Barbara III Barbara: infopunkt, kawiarnia, kultura Wrocław, ul. Świdnicka
Food Square
Placuszkowe Poduszeczki z Limonkowym Cukrem czyli Mały Łakomczuch w Kuchni odc.20 215same w sobie po obcukrzeniu robią się jeszcze słodsze, rozkosznie bo limonkowo, i pysznie orzeźwiające! idealne na śniadanie, na słodki obiad lub podwieczorek a przepis pochodzi ze "Smaków Fjallbacki". Dzisiaj w kuchni
Dzieje kuchennej Wiewióry
Naleśniki budyniowe 898Dzisiaj zrobiłam rewelacyjne naleśniki budyniowe, które ostatnio królują w internecie. Spróbowałam i powiem, że koniecznie musicie zrobić. Przygotowałam je z serem na słodko. Na blogu znajdziecie
O kuchni z uczuciem
Surówka z młodej kapusty 189Bardzo lubię młodą kapustę i kiedy zaczyna się na nią sezon przyrządzam z niej różne potrawy. Jedna moja propozycja na kapustę młodą duszoną z
O kuchni z uczuciem
Babka krówka 1219Babka, która zawsze się udaje. Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 puszka masy krówkowej 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki
O kuchni z uczuciem