Na początek parę słów na temat halibuta :), którego możemy podać na święta. A potem będzie przepis. Nie robię karpia na święta, bo go po
Szczęśliwa kuchniacenach ... niestety, możemy odnieść się tylko do tego co jest napisane na stronie internetowej, bo karty nie widziałyśmy, nie została nam ona nawet zaproponowana. Restauracja serwuje ponoć potrawy kuchni śląskiej oraz tradycyjne polskie dania, o czym nie miałyśmy się okazji przekonać. I tak na początek dostałyśmy, tu zgodnie z naszym życzeniem, kawę latte. Kawka była bardzo dobra(...)dużą ilością spienionego mleka czyli taka jaką lubimy. Następnie do stolika podana została zupa. Zaserwowano nam krem z pomidorów z serem feta , posypany prażonymi migdałami. Smak całości bez zastrzeżeń, delikatna zupa i chrupiące migdały, które świetnie ją uzupełniały. Jako danie główne dostałyśmy polędwiczkę wieprzową w sosie grzybowym podaną z kaszą gryczaną i kapustą zasmażaną. Dania tego jeszcze
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczeka też prosty przepis na pyszny i zdrowy sok z aronii, który przygotowuję dla moich osobistych nadciśnieniowców, gdyż sok z aronii skutecznie obniża ciśnienie krwi. Aronia ma dosyć cierpki smak i wciąż nie jest zbyt popularnym owocem na przetwory. Jak komuś on przeszkadza to można go niwelować przez zamrażanie owoców lub dodawanie liści wiśni do gotowania. Ale ja w mojej(...)idealna do kanapek, białego twarogu, jako farsz do naleśników, dodatek do gofrów, czy jako dodatek do ciast. The post Konfitura z aronii appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZbliżają się Święta, więc nic dziwnego, że w grudniowej piekarni Amber piekliśmy Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny zaproponowany przez Gucia, autora bloga Kuchnia Gucia . Przez pewien czas zastanawiałam się, czy piec w tym miesiącu, bo chlebek wydawał się raczej deserową formą pieczywa, a ja na czas Adwentu zrezygnowałam ze wszelkiego typu słodkości. Uznałam, że alkohol i tak wyparuje podczas pieczenia(...)więc tu kłopotu nie było. Resztę piwa wykorzystałam do usmażenia piwnych naleśników na krokiety. Zwykłą melasę zastąpiłam melasą z granatem o kwaśnym smaku. Zrezygnowałam z goździków, więc podczas pieczenia mieszkanie pachniało ciemnym piwem, skórką pomarańczową i fenkułem. Miałam namiastkę Świąt - zrobiło się nastrojowo i świątecznie :) Nazwa chleba uzmysłowiła mi, że najwyższy czas nastawić ciasto na pierniczki, które od lat robię
Weekendy w domu i ogrodzieMuszę Wam powiedzieć, że jestem zachwycona książką „Pascal kontra Okrasa”wydaną przez kuchnię Lidla. Przetestowałam już kilka przepisów i z przyjemnością się z Wami nimi podzielę. Książka zachwyca zawodowymi zdjęciami oraz różnorodnością ułożonych w bardzo logiczny i przejrzysty sposób przepisów. Nie podejrzewałam, że za punkty zdobyte w Lidlu można otrzymać tak wspaniałą i profesjonalną książkę kucharską. Zachęcam do wypróbowania roladek(...)przepis poniżej. Przygotowanie całości jest czasochłonne, ale warto się poświęcić dla oryginalnego smaku, który otrzymamy. 1 kg schabu w plastrach 1 ½ opakowania sera bałkańskiego 600 g ogórków gruntowych 4 ząbki czosnku 3 cebule dymki 1 pęczek świeżej mięty 500 ml ciemnego piwa typu porter 40 g mąki 50 g masła 1 kg marchewki 50 ml oleju rzepakowego sól świeżo mielona
noteskulinarnyfigaWrzesień październik to okres , kiedy możemy zbierać owoce dzikiej róży. Wprawdzie kolce nieco to utrudniają, ale efekt końcowy będzie wyśmienity. Dzika róża to owoc bogaty
W kuchennym oknie Ewysuchego makaronu kolanka ozdobne Lubella 1 duża cebula 2 kiełbasy zwyczajne 2 jajka żółte pomidory koktajlowe 100 ml śmietany 30% 2 op. sera topionego sól morska prowansalska do smaku 1 łyżka oleju ognista mieszanka przypraw czarny pieprz szczypiorek Cebulę siekamy w drobną kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną kiełbasę, podsmażamy, wsypujemy pokrojoną cebulę, doprawiamy solą(...)minut , wyjmujemy i serwujemy zapiekankę makaronową posypaną szczypiorkiem. Smacznego. Zobaczcie prezent od Lubella: The post Zapiekanka makaronowa z kiełbasą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKochani , przekazuję na Wasze ręce przepis lekko zmodyfikowany, z książki "Jaglany detoks" M.Zaremby. Przepis soczysty, niezwykle zdrowy i bardzo aromatyczny. Przygotujcie więcej takich burgerów, fajnie nimi
Z Kuchni Do KuchniMŁODA ZASMAŻANA KAPUSTA to świetny dodatek do wszelakich mięs. Sezon się zaczął, więc warto zadbać o swoje podniebienie. SKŁADNIKI: 1-2 główki kapusty sól, pieprz
Kuchnia BeatyObserwuję z zapartym tchem delikatne falowanie tafli jeziora. Zbiera się na deszcz, ciemne chmury przysłaniają błękit nieba. Słońce zachodzi. Wsłuchuję się w bicie własnego serca.Będąc
W kuchni Karmel-itkiWitajcie, w nocy była burza. Teraz jest ciemno i ciągle pada. Nie lubię takiej pogody i staram się wywołać w jakiś sposób słońce..choćby na talerzu
Z Kuchni Do KuchniPewnie nikogo nie zaskoczę nowym przepisem na blogu. U mnie w kuchni znowu zagościły buraki. Jak na razie nie zapowiada się , żeby mi się szybko znudziły. Uwielbiam buraki pod każdą postacią. Przepyszne są w cieście , idealnie pasują też do gulaszu . Jednak najbardziej lubię buraki duszone, podane jako dodatek do mięsnego obiadu. Ostatnio moje serce skradły buraki ze skórką cytryny(...)słowach mego męża "Ile można jeść ciągle to samo" przyszedł czas na poszukiwania nowych smaków. Jako, że w każdym polskim domu czuć już zapach Świąt Bożego Narodzenia, to postanowiłam że tym razem w burakach muszą pojawić się jakiś element świąteczny- wybór padł na orzechy. Myślę, że jest to bardzo ciekawa propozycja na świąteczny stół, jako dodatek do obiadu. Polecam
Pobite gary BarbaryKuskus nie wymaga gotowania, wystarczy zalać go wrzątkiem gotowe . Jest łatwostrawny i sycący, zawiera również dużo białka i węglowodanów. Czy wiesz, że choć kuskus powszechnie jest
Tradycyjna KuchniaTrudno jest mi wyobrazić święta bez seromaku, czyli seromakowaca, lub sernika z makiem. Seromak, to pyszny sernik składający się z trzech warstw: pierwsza warstwa to
Kuchnia Łukasza