kruche z jabłkami - 2217 przepisów (strona:45/148)

w owocach goi , z jabłkiem i cebulką 107

jabłkiem i cebulką . Najsmaczniejsze będą kiedy przyprawicie je wieczorem, a dopiero następnego dnia usmażycie na obiad. Mięso będzie wtedy bardzo kruche i fajnie przejdzie smakiem czosnku. Składniki: 2 kotlety karkowki 2 cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz olej jabłko cukier do smaku owoce goi Wykonanie: Kotlety karkówki rozbijamy-ugniatamy  palcami po obu stronach. Z każdej strony mięso przyprawiam solą(...)dodatkiem łyżeczki cukru i soli.Gdy się zeszkli dodajemy  pokrojone w plasterki jabłko i dusimy  wszystko razem . Uduszona cebulkę z jabłkiem dodajemy do mięska i dusimy pod przykryciem ,około 15 minut, aż mięsko będzie kruche

w mojej kuchni
Tarta z antonówkami i bezą 243

Dzisiaj przepis na wykorzystanie pysznych, soczystych jabłek (nie tylko antonówek) :-). Składniki: na kruche ciasto: 1 jajko 1 i pół szklanki mąki pół szklanki drobnego cukru 100g masła 10g cukru waniliowego nadzienie: 1 kg antonówek (waga po obraniu) 3 białka 2 łyżki miodu 100g cukru pudru cynamon 1. Do miksera wrzucamy wszystkie składniki i ciasto wyrabiamy kilka minut, aż powstanie(...)Dodajemy jajko i wyrabiamy do momentu, gdy powstanie równa masa. 2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 3. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy je w ćwiartki, a następnie w plasterki. Wrzucamy do garnka, wlewamy miód i mieszamy, żeby dokładnie  oblepił  wszystkie cząstki owoców.  Jabłka prażymy około 10 minut

Perfect home life
Szarlotka ze świeżych jabłek 397

kilogramami jabłek (Kasiu - dziękuję 😁) i pomyślałam o upieczeniu szarlotki bez wcześniejszego prażenia jabłek. Podstawą moich szarlotek jest duuuuża ilość jabłek w porównaniu z samym ciastem. Dlatego trzeba zadbać o wcześniejsze upieczenie blatu, by ciasto pozostało kruche. Składniki (na formę (32 x 20) cm): 400 g mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka cukru waniliowego

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasta na Święta - 65 propozycji 12353

Rolada z jabłkami 41.  Ciasto biszkoptowe z galaretkami  43.  Ciasto gargamel 44.  Sernik przekładany ciastem kruchym  45.  Sernik na petitkach według babci Marysi  46.  Sernik z jabłkami  47.  Ciasto Doroty  48.  M alinowa Chmurka 49.  Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami  50.  Piernik

kruche babeczki
Cynamonowa szarlotka z pianką 102

ciasto składa się z czterech warstw. Pierwszą stanowi spód z kruchego, niezbyt słodkiego ciasta, drugą soczyste i pachnące cynamonem nadzienie z jabłek. Przykryte jest ono wilgotną pianką, która przy brzegach zamienia się w kruchą bezę. Ostatnią warstwę stanowi kruszonka z ciasta. Smakuje doskonale i znika błyskawicznie. Czytaj więcej

Wiem co jem
Muhammara - syryjska pasta z pieczonych papryk i orzechów włoskich 202

Dzisiaj, pod moją uczelnią rozdawali ok. 12-kilogramowe kartony ze świeżymi, twardymi, soczystymi jabłkami. Uwielbiam takie, a nie jakieś miękkie i kruche - z takich nie ma przyjemności jedzenia, aczkolwiek w kuchni całkiem dobrze się sprawdzają. Teraz w domu mam aż 48 kilogramów jabłek i już kombinuję co by z nich przygotować. Tymczasem dziś, chciałabym przedstawić Wam NAJLEPSZĄ PASTĘ

Be Fit Be Strong
Jabłka pieczone z kaszą i grzybami 134

miejsca. Produkt z takim oznaczeniem posiada specyficzną jakość i doskonałą reputację przypisywaną pochodzeniu. Jest wyjątkowy dzięki naturalnym lub ludzkim czynnikom. Do swojego dania wykorzystałam pyszne jabłka grójeckie odmiany Red Jonaprince. To owoce kruche, soczyste i słodkie. Są pyszne na surowo, ale nadają się też do pieczenia, na mus, dżem lub do ciasta . Dzięki temu, że w okresie dojrzewania noce

Smaczna Pyza
Małe kruche szarlotki 144

którym możecie nadziać swoje małe kruche szarlotki możecie nabyć w Delikatesach polskich . Warto tam zajrzeć i poznać bogactwo wspaniałych polskich produktów Składniki: (w zależności od użytych foremek na 5 do 7 sztuk) 300 g mąki pszennej 3 żółtka 140 g margaryny lub masła 3 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia jabłko z cynamonem niskosłodzone(...)lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (u mnie grzanie góra-dół). Nasze spody podpiekamy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, napełniamy jabłkiem z cynamonem (brzegi zostawiamy wolne, u mnie po 3 łyżeczki z górką jabłka z cynamonem). Na wierzch rwiemy w palcach kawałki ciasta tworząc z nich a la „łatki”. Małe szarlotki wkładamy do piekarnika

Słodkie okruszki
Placek z jabłkami i budyniem 216

pyszne ciasto dostałam od koleżanki z pracy Doroty. I się nie zawiodłam, bo jest pyszne, a rodzina stwierdziła ze takie szarlotki mogą jeść codziennie. Połączenie kruchego ciasta, budyniu i cytrynowych lub agrestowych jabłek jak u mnie to strzał w dziesiątkę. Tak wiec długo się nie będę rozpisywać tylko zapraszam do upieczenia póki trwa najlepszy czas na jesienne ciasta

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Crumble gruszkowo-jabłkowe 114

" Kolejnym szybkim pomysłem na deser jest zdecydowanie Crumble. Jest to deser iscie Brytyjski - no dobra,powiązany jest również z kuchnią amerykańską. No ale, nie to jest

Słodkie Przyjemności
Jabłecznik z kolorowym biszkoptem 321

proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ( użyłam firmy Symbio ) Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku) 1 łyżka kolendry mielonej Sposób przygotowania:Ciasto kruche: Mąkę wysypać na blat, dodać żółtka, margarynę , cukier puder , proszek do pieczenia i śmietanę. Zagnieść wszystkie składniki , zrobić kule z ciasta i schować(...)dodatkowych smaków i aromatów - pomarańczowo - cytrynowych. Jabłecznik: Na upieczone ciasto wylewamy uduszone jabłka.  Wylewamy najpierw biszkopt biały na całe jabłka a potem łyżką robimy kupki na białym biszkopcie. Na to wszystko kładziemy kawałki pozostałego ciasta kruchego i wkładamy ponownie do piekarnika na następne 45 - 50 minut  i pieczemy w temp. 180 C . Smacznego

Słodkości i nie tylko
Szarlotka Z Cynamonem 160

Przepis na prostą i szybką szarlotkę która z naszymi, polskimi, jabłkami smakuje cudownie i ciężko poprzestać na jednym kawałku ;) Składniki na tortownicę 22 cm Ciasto kruche: 1 i 3/4 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru 2 żółtka z jaj kl. M 125 g masła 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia około 1 łyżka śmietany 12-18 % esencja waniliowa 1 łyżka(...)jabłkami albo posypujemy nim po wierzchu jabłka. 6. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Szarlotkę pieczemy w 190-200 stopniach najpierw przez 50 minut grzanie góra dół, a następnie  przez około 10-15 minut termoobieg (piekarnik elektryczny) Trzeba wyczuć, mój piekarnik tylko w ten sposób radzi sobie z ciastami kruchymi, najpierw grzanie góra-dół a następnie termoobieg

Gotowanie...to proste !
Najlepsza szarlotka na krucho-drożdżowym cieście 101

smaku nawet po 2-3 dniach. W smaku nie czuć drożdży, który to smak niektórym osobom przeszkadza. Ta szarlotka ma to co najlepsze w cieście kruchym i drożdżowym. Ja dałam do niej sporo jabłek, bo coś koło 2 kg szarej renety, do tego trochę cukru, cynamonu i bułki tartej, żeby ładnie związać masę. Po upieczeniu możecie według uznania posypać(...)u0142em."]} Drukuj Najlepsza szarlotka na krucho-drożdżowym cieście Składniki *!Ciasto 500 g mąki (dałam 650) 250 g masła 4 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego 1/3 szklanki cukru 4 spore łyżki śmietany 18% 30 dag świeżych drożdży 2x 3 łyżki masła szczypta soli Bułka tarta do posypania ciasta. Nadzienie 2 kg kwaśnych jabłek - u mnie szara reneta 4 łyżki cukru

Mieszam w Garnku
Szarlotka z bezą i orzechami 163

, a może dlatego, że to ciasto jest obowiązkową pozycją każdej gospodyni. Przecież nie ma domu, w którym babcia lub mama nie piekłaby ciasta z jabłkami. A ileż odmian szarlotek mamy! Na kruchym cieście, na biszkopcie, pełnoziarnista, sypana, tatrzańska, szwajcarska, z kruszonką, z bitą śmietaną, z bezą, z budyniem, z kokosem, z pomarańczą... Wyliczać można bardzo długo i każdy

Obiad gotowy