kruche z jabłkami - 2217 przepisów (strona:39/148)

Babeczki z jabłkami 120

syropu wkładamy jabłka.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, przez cały czas obracając.Wyciągamy i studzimy.Syrop jest do wykorzystania przy następnym pieczeniu..   Jabłka stygną a my zagniatamy kruche ciasto.Do miski wsypujemy:-1,5 szklanki mąki-0,5 szklanki cukru pudru-0,5 łyżeczki proszku do pieczeniaDodajemy:-10 dkg margaryny-1 jajko-aromat śmietankowyZagniatamy ciasto(...)surowe ciasto kładziemy jabłko i owijamy je dookoła paseczkiem ciasta, które będzieimitowało ponacinaną skórkę. Aby paseczek nie zsuwał się po jabłku musimy dolny koniecumieścić pod jabłkiem. Paseczki można łączyć.Paseczek kończy się w otworku jabłka, dociskamy go kawałkiem śliwki lub innego owocu.Nie może zabraknąć wersji dla dzieci i tu zamiast imitacji skórki pojawia się czapeczkawykonana z ciasta.W środku jabłka

Maminek kulinarny
Szarlotka z pianką i migdałami 178

obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka osączyć z nadmiaru soku i doprawić cukrem i przyprawą wg uznania. Podpieczony kruchy spód posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka.  Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Sztywną i lśniącą wyłożyć równą warstwą na jabłka, posypać płatkami migdałów i piec

Smakołyki Asi
Makowiec japoński 132

Makowiec japoński czyli z jabłkiem. Od bardzo dawna do makowca dodawałam starte lub pokrojone w kostkę jabłka nie wiedząc, że ta wersja makowca japońskim się nazywa. Jabłko w makowcu dodaje wilgoci ciastu i sprawia, że nie jest tak "ciężkie". Kruche ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 żółtka ½ kostki margaryny 1 łyżeczka cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)sztywno.  Z margaryny i mąki zrobić zasmażkę, którą dodać do masy makowej razem z bakaliami, proszkiem, miodem oraz jabłkami pokrojonym w kostkę. Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać z masą makową. Masę wylać na kruche ciasto i posypać kruszonką. Makowiec piec przez ok. 50 minut w 170 stopniach. Można polukrować

Jadło i czytadło
Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną / Walnut apple pie with meringue and carnberries 155

łyżki soku z patelni ze skrobią ziemniaczaną, dodaj do jabłek i wymieszaj i odstaw do całkowitego ostudzenia. Wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia formę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm lub tortownicę o średnicy około 25 cm. Wyłóż połowę schłodzonego kruchego ciasta na spód, ugniatając je palcami, posyp(...)łyżkami bułki tartej i wyłóż na to jabłka. Ubij białka na sztywną pianę dodając pod koniec po łyżce cukru i wyłóż ją na przygotowane jabłka. Na wierzch zetrzyj na tarce resztę ciasta kruchego. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz przez około 50 minut i przestudź w lekko uchylonym piekarniku. Wyjmij, posyp cukrem pudrem i podawaj

karmelowy
Kruche ciasto - przepis podstawowy 194

mąką. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Kruche ciasto nr 7 - (z przepisu Kruche ciasto z gruszkami i jabłkami ) Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki pszennej ½  szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 - 4 łyżki kakao Wykonanie: Jajka(...)gładką masę, dodać obie mąki i proszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto wytrawne: Kruche ciasto nr 8 (z przepisu Muffiny Nadziewane Mięsem ) Składniki: 200 g masła wyjętego z lodówki około 15 minut przed wykonaniem ciasta 250g mąki pszennej ½ szklanki kwaśnej śmietany Wykonanie: Mąkę przesiać przez

Mama Gotuje
Krucha tarta z jabłkami i żurawiną 141

Delikatne kruche ciasto w połączeniu z pachnącymi cynamonem jabłkami do idealny deser na jesienne popołudnie. Przynajmniej dla mnie ;) Ale myślę, że większość z Was chętnie skosztowałaby kawałeczek tego pysznego ciasta ;) Talerzyk "Malta" od Porcelany Bogucice. Ciasto kruche: 2 szkl mąki pszennej+ do podsypywania 250g margaryny 2/3 szkl cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 1-2 łyżki kwaśnej śmietany

Smakołyki Asi
Jabłkowa jesień. KRUCHA SZARLOTKA. 190

szarlotka jest tak oczywista, że nawet nie trzebapodpierać się przepisami. Jednak zaznaczam, że nie korzystałam z żadnego. KRUCHA SZARLOTKA CYNAMONOWA. /z głowy;/ kostka margaryny 3 szklanki mąki szklanka cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z czubkiem) 1,5 kg dojrzałych jabłek 1,5 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej  (jeśli ktoś(...)lubi zwartą szarlotkę/ można też pominąć) garść rodzynek odrobina rumu (do moczenia rodzynek) Ze składników na ciasto zagniotłam kruche i na 30 minut wstawiłam do lodówki. Rodzynki zalałam rumem i odstawiłam na ok. 10 minut. W tym czasie obrałam umyte jabłka, pokroiłam w małe kawałki i poddusiłam w rondelku z cukrem i cynamonem. Gotowałam tak długo, aż woda

W kuchni Karmel-itki
Pierożki z jabłkami - szybkie i kruche ciasteczka. 75

Uwielbiacie jabłka? Macie dość szarlotki? Zróbcie "pierogi" z jabłkami - są to bardzo smaczne, kruche ciasteczka. Składniki:  3 szklanki mąki 225g margaryny zimnej 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% szczypta soli Przygotowanie: Mąkę z solą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia wymieszać. Dodać(...)żółtka, zimną margarynę i śmietanę - wymieszać dokładnie. Zagnieść i pozostawić na godzinę w lodówce. Następnie wycinać ciasto tak jak na pierogi, do środka włożyć kawałek jabłka. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. SMACZNEGO

My World by Dagmara Rek
Sałatka z matiasów z jajkiem i majonezem 185

małe przyjęcie. Składniki: ok. 400 g płatów śledziowych a’la matias (2 opakowania po 230 g, po odsączeniu, mają właśnie ok. 200g) 1-2 jabłka (ja daję słodkie i kruche) 1 duża cebula czerwona 3-4 jajka ugotowane na twardo 3-4 większe ogórki kiszone 3 łyżki majonezu pieprz (sól raczej nie, bo matiasy są już słone) Wykonanie(...)chcecie mieć takie mocno słone, to wtedy nie moczymy). Osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i następnie na kawałki po ok. 1-1,5 cm. Jajka pokroić w sporą kostkę. Jabłko obrać i także pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półksiężyce (dość cienko), podobnie jak ogórki (te już mogą być grubsze). Wymieszać wszystkie składniki z majonezem, doprawić do smaku pieprzem. Sałatka

Pociąg Do Kuchni
Tarta z jabłkami 138

korzenną, a następnie lekko je przesmażyłam. Można oczywiście dodać surowe jabłka , czy jabłka ze słoika. Gusta są różne. Tarta z jabłkami 2016-11-12 17:24:44 Write a review Save Recipe Print Kruche ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąkiziemniaczanej 1 szklanka cukru pudru 1 całe jajko i 2 żółtka 1 kostka masła dodatkowo jabłka około 5 średnich sztuk, 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy korzennej Instructions Obrać i skroić jabłka. Można je lekko usmażyć wraz z 3 łyżkami cukru i przyprawą korzenna. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Formę wysmarować grubo masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 2/3 porcji ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód formy dociskając ciasto do boków i spodu. Ponakłuwać

Rusty Fork
Jabłecznik z polewą chałwową 188

Lubicie jabłeczniki? Ten jest zupełnie inny od tych wszystkich, które jadłam. Jabłka otulone ciastem, ale nie kruchym, a bardziej ucieranym. Do tego kokosowa beza.  Czy na święta pasuje? Hmn... mi się wydaje że szarlotki są dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów(...)szklanki mąki 3/4 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Warstwa kokosowa: 3 białka szczypta soli ½ szklanki cukru kryształu 50g kokosu Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek 1 łyżka cynamonu Polewa chałwowa: 40g margaryny 1/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka mleka 2 batony chałwy (200g) Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Masło ucieramy z cukrem dodając po jednym żółtku

Kuchnia w czekoladzie
Szarlotka tatrzańska 247

bardzo dawno nie robiłam jabłkowego ciasta. Więc stęskniona za niepowtarzalnym jabłkowym aromatem, wyszukałam bardzie ciekawy przepis na szarlotkę tatrzańską. Wyróżnia się ona niewielką ilością bardzo kruchego, delikatnego ciasta oraz wysoką warstwą pysznych, kwaskowych jabłek z delikatną nutką cynamonu.Składniki:500 g mąki krupczatki250 g masła90 g cukru pudruopcjonalnie - 2 łyżeczki proszku do pieczenia2 żółtka2 łyżki śmietany3 kg jabłek szara reneta3-4 łyżki cukru pudru2 łyżeczki cynamonuRozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Mąkę, proszek do pieczenia (opcjonalnie), margarynę i cukier puder - szybko posiekać razem. Dodać żółtka, śmietanę i również szybko zagnieść spójne ciasto. Aby ułatwić sobie pracę, ciasto można posiekać za pomocą blendera. Przygotować formę o wielkości 22 x 30 cm. Wyłożyć

Świat Ciasta
Seromakowiec z jabłkami 339

jeszcze jak dla mnie zdecydowanie przyjemniejszy i łagodniejszy w smaku.  Po szybkim przeglądzie lodówki wiedziałam już, że będzie ciasto na kruchym spodzie i z serem, ale jak spojrzałam na paterę z owocami i ujrzałam jabłka, które czekały na szarlotkę, tak nie mogłam z nich nie skorzystać. Prosiły się same! Na całe szczęście, bo przyznam Wam po cichu(...)jajka    100g masła  ½ szklanki cukru kryształu   1 cukier waniliowy  1 budyń waniliowy    Dodatkowo: 3 jabłka 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 tabliczka czekolady mlecznej 30g masła Sposób przygotowania Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy schłodzone masło, żółtka sól oraz cukier puder. Siekamy i szybko wyrabiamy. Owijamy folią i przekładamy do lodówki na 40 minut

Kuchnia w czekoladzie
Batony owocowe – Vitanella (Biedronka) 161

wersji zawdzięczamy głównemu składnikowi, czyli daktylom. Batoniki są cienkie i lepkie z drobnymi nie zmielonymi do końca kawałkami owoców czy orzeszków. Smak: Wersja z jabłkiem i malinami pachnie nieco landrynkowo. Struktura jest trochę krucha, trochę ciągnąca, w buzi nie tworzy mordoklejki tylko powoli się rozpuszcza, W smaku dominują oczywiście daktyle ale jabłko też ma swój oczywisty udział. Całość jest bardzo

Candy Pandas
Francuskie ciasto jabłkowe / French apple pie 210

Już niedługo będziemy cieszyć się świeżutkimi owocami, póki co trzeba wykorzystać nasze pyszne jabłka. Dziś proponuję francuskie ciasto jabłkowe, z rodzynkami, cynamonem, odrobiną rumu i

karmelowy