kruche z jabłkami - 2217 przepisów (strona:37/148)

Szarlotka kukurydziana z bezą 216

. A jeśli jabłka to przeważnie szarlotka;) Podałam Wam już kilka różnych przepisów jak zrobić pyszną szarlotkę. Dzisiaj kolejna propozycja. Jest to szarlotka na kruchym cieście, z dodatkiem płatków kukurydzianych, dużej ilości jabłek, cynamonu i delikatnej bezy na wierzchu. Ciasto:2 żółtka,2 i 1/2 szklanki mąki,szczypta soli,250g margaryny,1/2 szklanki cukru,łyżeczka proszku do pieczenia

Z miłości do słodkości
Jabłkowy kwiat na kruchym spodzie 145

Ciasto jest przepyszne. Jabłka są częściowo wysuszone, a spód idealnie kruchy. Trudno się powstrzymać by nie sięgnąć po kolejny kawałek. Dodatkowym atutem jest ciekawy wygląd i możliwość pieczenia bez formy. Ale najwspanialszy w tym wszystkim jest zapach, który unosi się w całym domu po upieczeniu ciasta. SKŁADNIKI Na kruchy spód: 225 g mąki pszennej tortowej 30 g cukru pudru(...)szczypta soli 125 g zimnego masła 1 jajko Na nadzienie: 1,5 kg jabłek (u mnie odmiana champion) 50 g cukru trzcinowego szczypta soli 1 cytryna 1 łyżeczka przyprawy do piernika 30 g jagód 2 łyżki marmolady wieloowocowej WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier puder i sól, wymieszać. Masło posiekać nożem na małe kawałki, po czym wsypać

Passions hobbies life
Ciasto bakaliowo-orzechowe Siostry Anastazji 324

uwielbiam. Każdy który robiłam, a robiłam ich wiele, był pyszny. Tak samo nie zawiodłam się i na tym przepisie. To połączenie kruchego ciasta, posmarowanego powidłami śliwkowymi z dużą ilością rodzynek, orzechów, wiśni z kompotu oraz tartych jabłek, z ucieranym ciastem orzechowym (z równie dużą ilością orzechów – zarówno mielonych, jak i grubo krojonych). Dla mnie połączenie idealne. Dzięki jabłkom(...)odkładamy, a do masy dodajemy jeszcze orzechy krojone i mieszamy całość łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą orzechową. Ciasto kruche smarujemy powidłami śliwkowymi. Posypujemy resztą orzechów, rodzynkami, rozkładamy wiśnie oraz jabłka starte na dużych oczkach tarki. Całość zalewamy delikatnie ciastem orzechowym, wyrównujemy. Pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wierzch możemy

Smaki Na Talerzu
Szarlotka z bezą 212

całorocznym owocem. Ciasteczka, puddingi, koktajle czy ciasta.Co tylko dusza zapragnie!Dziś do tej kolekcji dołączy szarlotka z bezą. Proste i smaczne, kruche ciasto z soczystymi owocami i słodka pianka. Czego tu nie lubić?Składniki:Kruchy spód:145 g masła430 g mąki2 łyżki ekstraktu cynamonowego3 jajka100 g cukruMasa owocowa:1,5 kg jabłek2 łyżki cynamonu4 łyżki cukruDodatkowo:2 białka110 g cukru(...)się nie ociepliło i wykładamy nim formę na tartę (spod i boki). Przed pieczeniem dziurkujemy patyczkiem ciasto. Pieczemy około 15 minut.Gdy ciasto wyjmiemy z piekarnika, wykładamy na niego obrane jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem. Białka ubijamy, gdy masa będzie sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po około 7 minutach białka przekładamy na wcześniej wyłożone owoce. Pieczemy

Słodkie Przyjemności
Szarlotka na kruchym cieście 205

jabłek, ale musimy je obrać, pokroić i dusić do uzyskania musu. Gdy zależy nam na czasie skorzystajmy z gotowych jabłek w słoiku. Zachęcam do wykonania tego ciasta nawet laików, gdyż jest naprawdę łatwe w przygotowaniu :) Szarlotka na kruchym cieście Składniki: 2,5 szklanki mąki (pomieszane mąki jakie lubimy: pszenna, żytnia, razowa, orkiszowa) 3/4 szklanki(...)cukru pudru łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka masła (można 1/2 kostki masła + 1/2 kostki margaryny) 4 jajka słoik jabłek na szarlotkę dżem z całymi wiśniami (lub wiśnie w syropie) Szarlotka na kruchym cieście Wykonanie: Z białek ubijamy pianę z dodatkiem odrobiny cukru pudru. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek i masło dobrze siekamy. Dodajemy żółtka

Pyza i Surówka
Puszyste i delikatne placki z jabłkami 146

plasterek jabłka w cieście – czy tłuszcz już mocno buzuje, czy jeszcze jest za zimny?   Zimny olej będzie wsiąkał w ciasto i placki będą zbyt tłuste, stracą na smaku i na delikatności. Zawsze dodaję do ciasta łyżkę lub dwie rumu albo spirytusu, które ograniczą wchłaniania tłuszczu przez ciasto a także sprawią, że placki będą bardziej delikatne i kruche(...)sztuk 200g mąki tortowej T 400-450 (uwaga –nie krupczatka!) 2 jajka L lub 3 jajka M (150-160g, waga w skorupkach) 250ml mleka 1 duże jabłko lub 2 małe- najlepiej kruche i kwaskowe 3 łyżki rozpuszczonego masła albo oleju 2 łyżki rumu albo 1 łyżka spirytusu 1 płaska łyżka brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 pełna

Karo in the Kitchen
Lubelski Kociołek – Jabłka! Tartaletki z karmelizowanym jabłkiem i żurawiną 161

cukru łyżeczka skórki z cytryny łyżeczka soku z cytryny szczypta cynamonu mała garść żurawiny kandyzowanej łyżeczka esencji waniliowej Do dzieła!!! Ciasto kruche zagniatamy, połową wykładamy foremki do małych tart. Resztę ciasta oraz gotowe foremki wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy w dość grube plastry. Na suchą patelnię wsypujemy cukier i smażymy go - NIE MIESZAJĄC - aż powstanie złoty karmel(...)zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na kilka minut. Do piekarnika nagrzanego do 200 stopni wkładamy foremki wyłożone ciastem i pieczemy do zarumienienia. Na podpieczone spody wykładamy jabłka i ścieramy na nie na tarce resztę kruchego ciasta. Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż nasze tarty ładnie się zarumienią. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
PRZEKŁADANIEC JABŁKOWO - KREMOWY Z GALARETKĄ 131

Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego Jabłka: 1 kg jabłek do szarlotki 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym cukier do smaku Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 litra mleka 250 g margaryny 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki(...)cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Na dno tortownicy o średnicy 27 cm wykładamy upieczone wcześniej kruche ciasto. Na ciasto rozsmarowujemy jeszcze ciepłe jabłka. Schładzamy. Następnie na mus jabłkowy wykładamy całą masę waniliową- lekko schładzamy. Na koniec na wierch masy wylewamy tężejącą galaretkę wiśniową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego

Ciastka - domowe słodkości
Jabłecznik na cienkim spodzie 314

jabłka, a jak jabłka to szarlotki i jabłeczniki :D .. i jabłka pieczone, i jabłkowe przetwory...Jabłka, nasze, polskie, NAJLEPSZE !Jeśli tak jak ja lubicie te owoce, z pewnością rozsmakujecie się w jabłeczniku, czyli jabłuszkach otulonych cienką warstwą kruchego ciasta.Składniki:( na tortownicę średnicy około cm lub małą blachę )CIASTO:* 200 g zimnego masła* 2 szklanki mąki(...)pszennej* 2 żółtka* 1/2 szklanki cukru pudruNADZIENIE:* około 1,5 kg kwaśnych jabłek* 1/3 szklanki cukru* 1-1,5 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki bułki tartej Wykonanie:Masło pokroić w kostkę, mąkę przesiać. Z mąki, masła, żółtek oraz cukru pudru zagnieść szybko kruche ciasto. W tym celu składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać dokładnie nożem i zlepić w kulę lub posłużyć

kolorowotorcikowo
Serowe ciasteczka z jabłkami 280

jabłkami (36 sztuk): 250 g twarogu (u mnie półtłusty) 250 g masła (można użyć 200 g, ale będą mniej kruche) 250 g mąki pszennej (ok. 1 i 3/4 szklanki) 2 płaskie łyżki cukru pudru + do posypania 3 niewielkie jabłka opcjonalnie: cynamon do posypania jabłek (ja pominęłam) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Twaróg mielimy(...)termoobiegiem) i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Najbardziej kruche są od razu po przygotowaniu i ostudzeniu – aby nie zmiękły, warto przechowywać je nakryte bawełnianą ściereczką (zamknięte w szczelnym pojemniku mogą stać się zbyt miękkie). Post Serowe ciasteczka z jabłkami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka 165

typem ciast są różnego rodzaju ciasta kruche przekładane warstwowo. Bazę tych ciast stanowią zwykle 3-4 cieniutkie placki, które przekłada się tradycyjnymi wyrobami domowymi – powidłami, serem, jabłkami. Placki piecze się z ciasta kruchego, ciasta z dodatkiem amoniaku, lub też na sodzie oczyszczonej z dodatkiem miodu. W każdym przypadku przekłada się je w taki sposób, by ciasto zmiękło, a warstwy(...)gminie Jasło (publikacja „Smaki Nowej Galicji”). Wyróżnia go sposób przygotowania, ponieważ warstwę ciasta piecze się razem z orzechami i masą serową, a potem łączy z górną warstwą ciasta duszonymi jabłkami usztywnionymi galaretką. To połączenie smaków jest bardzo tradycyjne, może dla niektórych wręcz staroświeckie, ale na tym właśnie polega urok tego ciasta. Domowe, sprawdzone, ale przede wszystkim smaczne. Polecam :) Placek

Trzeci talerz
Szarlotka orzechowa najlepsza 119

minut. Odłożyć 2 - 3 łyżki soku z patelni, wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać na sam koniec do jabłek, wymieszać. Całkowicie wystudzić.  Wykonanie Formę prostokątną o wymiarach  23 x 33 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego kruchego ciasta wyłożyć/wysypać na spód, palcami ugnieść na dnie formy. Wyrównać. Posypać(...)łyżkami bułki tartej. Wyłożyć jabłka, wyrównać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć na tarce lub drobno pokruszyć kruche ciasto. Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Przestudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, oprószyć cukrem pudrem, kroić nożem z piłką, podawać. Polecam

Kubki smaku
Szarlotka z rabarbarem 186

szarlotka to koniecznie cynamon. Dodatkowo chrupiące płatki migdałowe i zapach w całym domu. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki (250ml) mąki pszennej • 250 g masła • 5 żółtek • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie • 6 jabłek • 6 średnich łodyg rabarbaru • sok z 1/2 cytryny • 2 łyżki cukru • 2 cukry wanilinowe • 1/2 łyżeczki cynamonu • 5 łyżek płatków(...)krążki ok. 2 cm i przesmażyć razem z cukrem. Dodać jabłka i jeszcze chwilę podsmażyć. Jabłka i rabarbar mają być nierozgotowane. • Piekarnik nagrzać do 180 st.C. • 2/3 ciasta kruchego wyjąć z lodówki, resztę zawinąć w papier i włożyć do zamrażarki, aby lepiej ścierało się na tarce. • Ciasto pokroić

To co kocham
Szarlotka z kremem budyniowym 2136

smaczne, niezbyt słodkie, owocowe ciasto w sam raz dla wielbicieli szarlotek :) 1 1/2 kg słodkich jabłek (waga po obraniu) 50 g masła 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1/3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny CIASTO KRUCHE: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki(...)najlepsze jest na drugi dzień, kiedy skruszeje. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dla dzieci , Szarlotki , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: budyń , galaretka , jabłka , kremówka

https:KKuchniaMniam
Szarlotka z pianką 226

Mamy sezon na jabłka i jest to najlepszy czas na przygotowanie szarlotki. Najlepsza szarlotka wychodzi z jabłek antonówek i oczywiście musi być taka z kruchego ciasta. Jeśli nie mamy antonówek to wybierajmy na szarlotkę jabłka twarde, które zbyt szybko się nie rozpadają podczas obróbki.  Składniki: (duża forma

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania