cukru pudru 1 kg jabłek słoiczek powidła śliwkowego ( 280 ml) 3 łyzki cukru łyzeczka cynamonu Wszystkie składniki ciasta połaczyc ze sobą i wyrobić kruche ciasto. Włozyc je na godzinie do lodówki . Jabłka należy obrac i pokroić w drobną kostke, wymieszać je z cukrem i cynamonem. Ciasto podzielic na dwie czesci. Tortownice (26cm) wyłozyc papierem, wysmarować masłem
Radość kipiąca uśmiechem.rodzinie jest to szarlotka Zoji. Zarówno wtedy, jak i teraz smakuje wyśmienicie. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki (250ml) mąki pszennej • 250 g masła • 5 żółtek • 2 cukry waniliowe • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka • 1 kg jabłek • sok z 1/2 cytryny Jeśli jabłka są kwaśne to dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Beza(...)lekko połączyć, ale dzięki temu jest pyszne po upieczeniu. Jabłka • Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. • Polać sokiem z cytryny i przemieszać. • Piekarnik nagrzać do 180 st.C. • 2/3 ciasta kruchego wyjąć z lodówki, resztę zawinąć w papier i włożyć
To co kochamSzarlotka to ciasto które uwielbiam, pewnie dla tego że w domu rodzinnym mama robiła ją bardzo często. A szarlotka w
magiczna kuchnia Kasiwięc siłą rzeczy przepis uległ pewnej ewolucji. Po pierwszej degustacji stwierdzam, że będzie smakowita :)Składniki: 1,250 kg kapusty kiszonej3 średnie cebule 2 duże marchewki2 duże jabłka (użyłam odmiany Red Boskoop, o kruchym, kwaśnym miąższu z korzennym posmakiem, ich zaleta jest, że nie rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury)30 g suszonych podgrzybków20 g suszonych borowików250 g suszonej żurawiny500(...)płaska łyżeczka mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 3 listki laurowe1 łyżka miodu (opcjonalnie)sól, pieprz do smakuKapustę poszatkować, przepłukać pod bieżącą wodą, odcisnąć. Cebulę i jabłka pokroić w kostkę. Suszone grzyby zalać wrzątkiem, a po wystygnięciu odcedzić i ewentualnie drobno pokroić. Na maśle zeszklić cebulę, a następnie dodać zmiażdżony i posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażyć
Delicious TitbitsCiasto z jabłkami to jesienny must have. Dziś polecam staroangieki paj, przepis pochodzi stąd . Długo szukałam czegoś nowego, innego - wybór okazał się bardzo celny. Neutralne w smaku, kompletnie bez cukru niesamowicie kruche ciasto i bogate w smak jabłkowo - cynamonowe nadzienie. Wspaniałe, warte upieczenia! Ciasto można dowolnie ozdobić jesiennymi motywami, także daje dość spore pole do popisu domowym cukiernikom(...)grona Twoich ulubionych wypieków! Składniki na ciasto: 300 g mąki orkiszowej jasnej 630 1/2 łyżeczki soli 175 g zimnego masła 4 łyżki zimnej wody Składniki na nadzienie: 8-10 jabłek 100 g cukru/ksyliotolu 1 łyżeczka cynamonu 15 g masła 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej dodatkowo: 1 żółtko+1 łyżka mleka Wykonanie: mąkę wymieszać z solą i z kawałkami pokrojonego masła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Skoro pogoda jeszcze mało wiosenna to na weekend polecam prostą i bardzo smaczną szarlotkę. Ciasto kruche zrobione jest mąki pełnoziarnistej i orkiszowej, ale można też zrobić tylko z jednej. Nadzienie to połączenie jabłek(...)brzoskwiń. Ja użyłam gotowych owoców ze słoika, ale można przygotować takie jabłkowe nadzienie samodzielnie. Zajmie to troszkę więcej czasu. Można też użyć samych jabłek, najlepiej w połączeniu z cynamonem, wtedy wyjdzie taka tradycyjna krucha szarlotka. Ja zdecydowałam się pominąć cynamon, ponieważ nie bardzo pasował mi do brzoskwiń, ale później mi go brakowało w nadzieniu. Na pewno zrobię jeszcze
Healthy food explorerjabłkiem i cebulką . Najsmaczniejsze będą kiedy przyprawicie je wieczorem, a dopiero następnego dnia usmażycie na obiad. Mięso będzie wtedy bardzo kruche i fajnie przejdzie smakiem czosnku. Składniki: 2 kotlety karkowki 2 cebule 2 ząbki czosnku sól pieprz olej jabłko cukier do smaku owoce goi Wykonanie: Kotlety karkówki rozbijamy-ugniatamy palcami po obu stronach. Z każdej strony mięso przyprawiam solą(...)dodatkiem łyżeczki cukru i soli.Gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki jabłko i dusimy wszystko razem . Uduszona cebulkę z jabłkiem dodajemy do mięska i dusimy pod przykryciem ,około 15 minut, aż mięsko będzie kruche
w mojej kuchniDzisiaj przepis na wykorzystanie pysznych, soczystych jabłek (nie tylko antonówek) :-). Składniki: na kruche ciasto: 1 jajko 1 i pół szklanki mąki pół szklanki drobnego cukru 100g masła 10g cukru waniliowego nadzienie: 1 kg antonówek (waga po obraniu) 3 białka 2 łyżki miodu 100g cukru pudru cynamon 1. Do miksera wrzucamy wszystkie składniki i ciasto wyrabiamy kilka minut, aż powstanie(...)Dodajemy jajko i wyrabiamy do momentu, gdy powstanie równa masa. 2. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 3. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy je w ćwiartki, a następnie w plasterki. Wrzucamy do garnka, wlewamy miód i mieszamy, żeby dokładnie oblepił wszystkie cząstki owoców. Jabłka prażymy około 10 minut
Perfect home lifekilogramami jabłek (Kasiu - dziękuję 😁) i pomyślałam o upieczeniu szarlotki bez wcześniejszego prażenia jabłek. Podstawą moich szarlotek jest duuuuża ilość jabłek w porównaniu z samym ciastem. Dlatego trzeba zadbać o wcześniejsze upieczenie blatu, by ciasto pozostało kruche. Składniki (na formę (32 x 20) cm): 400 g mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia czubata łyżeczka cukru waniliowego
Weekendy w domu i ogrodzieRolada z jabłkami 41. Ciasto biszkoptowe z galaretkami 43. Ciasto gargamel 44. Sernik przekładany ciastem kruchym 45. Sernik na petitkach według babci Marysi 46. Sernik z jabłkami 47. Ciasto Doroty 48. M alinowa Chmurka 49. Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami 50. Piernik
kruche babeczkiciasto składa się z czterech warstw. Pierwszą stanowi spód z kruchego, niezbyt słodkiego ciasta, drugą soczyste i pachnące cynamonem nadzienie z jabłek. Przykryte jest ono wilgotną pianką, która przy brzegach zamienia się w kruchą bezę. Ostatnią warstwę stanowi kruszonka z ciasta. Smakuje doskonale i znika błyskawicznie. Czytaj więcej
Wiem co jemDzisiaj, pod moją uczelnią rozdawali ok. 12-kilogramowe kartony ze świeżymi, twardymi, soczystymi jabłkami. Uwielbiam takie, a nie jakieś miękkie i kruche - z takich nie ma przyjemności jedzenia, aczkolwiek w kuchni całkiem dobrze się sprawdzają. Teraz w domu mam aż 48 kilogramów jabłek i już kombinuję co by z nich przygotować. Tymczasem dziś, chciałabym przedstawić Wam NAJLEPSZĄ PASTĘ
Be Fit Be Strongmiejsca. Produkt z takim oznaczeniem posiada specyficzną jakość i doskonałą reputację przypisywaną pochodzeniu. Jest wyjątkowy dzięki naturalnym lub ludzkim czynnikom. Do swojego dania wykorzystałam pyszne jabłka grójeckie odmiany Red Jonaprince. To owoce kruche, soczyste i słodkie. Są pyszne na surowo, ale nadają się też do pieczenia, na mus, dżem lub do ciasta . Dzięki temu, że w okresie dojrzewania noce
Smaczna Pyzaktórym możecie nadziać swoje małe kruche szarlotki możecie nabyć w Delikatesach polskich . Warto tam zajrzeć i poznać bogactwo wspaniałych polskich produktów Składniki: (w zależności od użytych foremek na 5 do 7 sztuk) 300 g mąki pszennej 3 żółtka 140 g margaryny lub masła 3 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia jabłko z cynamonem niskosłodzone(...)lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (u mnie grzanie góra-dół). Nasze spody podpiekamy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, napełniamy jabłkiem z cynamonem (brzegi zostawiamy wolne, u mnie po 3 łyżeczki z górką jabłka z cynamonem). Na wierzch rwiemy w palcach kawałki ciasta tworząc z nich a la „łatki”. Małe szarlotki wkładamy do piekarnika
Słodkie okruszki