ale inne niż zwykła szarlotka. Na tapetę poszedł apple pie, oczywiście w wersji bezglutenowej. Ciasto wyszło super kruche chociaż jak dla mnie może nawet za bardzo kruche więc następnym razem zmodyfikuję składniki o więcej jajek. Jeśli zaś chodzi o jabłka to zrobiłam je w wersji "na bogato", to znaczy wymiotłam z lodówki resztki ananasa i mocno dojrzałe banany
Ze smakiem bez glutenuDziś mam dla Was kolejne, fantastyczne ciasteczka! Niezwykle łatwe , szybkie , no i smaczne. Są świetnym pomysłem np. na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Kruche ciasto z dodatkiem kaszy manny połączone z kawałkami jabłek , kokosem i prażonym słonecznikiem z całą pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po kolejne! Ps. ciasteczka troszkę przypominają ciastka owsiane(...)łyżki * kokos + orzechy – ok. 3/4szkl * małe jabłko – 1 szt * cukier – 3 łyżki * masło – 1 czubata łyżka * skórka z pomarańczy – 1 łyżeczka * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z kaszą manną , cukrem i szczyptą soli. Dodajemy drobno pokrojone jabłko, podprażony i posiekane orzechy, kokos oraz skórkę pomarańczową. Wbijamy jajko
Ostra na Słodkoorzechów mielonych1 szklanka mleka3 łyżki cukru pudruDodatkowo:polewa kakaowaduża paczka herbatnikówSposób przygotowania:1. Z podanych składników na kruche ciasto, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie połowy, wykładamy jednakowe blaszki i pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.2. Robimy masę jabłkową: obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i chwilę dusimy. Wsypujemy suche galaretki(...)kilka minut bez przykrycia.3. Robimy masę orzechową: Mleko zagotowujemy, wsypujemy orzechy i mieszamy. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimne orzechy.4. Przekładamy ciasto od dołu:ciasto kruche-masa jabłkowa-ciasto kruche-masa orzechowe-herbatniki-polewa5. Można też pominąć warstwę herbatników i bezpośrednio na masę orzechową wylać polewę. Udekorować wedle uznania. Ja użyłam mielonych orzechów.Smacznego!!!*Ciasto robiłam
Kuchnia domowa Anijakim jest szarlotka z bezą. Kruche ciasto, soczyste owoce, słodka beza i ten chrupiący wierzch. No bajka! Dlatego pomyślałam, że może również Wy macie ochotę na kawałek? Składniki:Kruche ciasto:300 g mąki150 g masła100 g cukru2 żółtkaBeza:łyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka octu winnego160 g cukru pudru3 białka(...)trakcie pieczenia nie nabrało powietrza i się nie odkształciło. Formę wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 12-15 minut – do zarumienienia.W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce, dodajemy do nich cynamon, cukier, goździki i ekstrakt – mieszamy i wykładamy równo na przygotowany blat.Do oddzielnej miski wrzucamy białka i ubijamy gdy białka podwoją swoją
Słodkie Przyjemnościorzechowego. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, ponieważ zadowoli większość naszych gości.Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag cukru 15 dag margaryny 4 żółtka 4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa:9 dużych jabłek 1/2 galaretki np. jabłkowej lub gruszkowej 10 dag cukru Masa(...)przygotowania kruchego ciasta. Do mąki dodać cukier, miękką margarynę, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto i włożyć je na dno natłuszczonej prostokątnej formy o wymiarach 25 x 36 cm (fot.1). Teraz czas na masę jabłkową. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i dusić na małym ogniu około 15 minut. Następnie dodać
Świat Ciasta"Kupiłam wczoraj majeranek, cebulkę siedmiolatkę i lubczyk, coś mi się wydaję, że gdy pogoda dopisze, spędzę cały dzień na powietrzu. Tak strasznie mi szkoda marnować piękne
Słodkie Przyjemnościciast. Do tradycyjnego już nie wrócę. Spróbujcie i napiszcie mi czy czujecie różnicę w smaku. Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego 30 dag masła 3 żółtka 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego Warstwa z jabłkami: 6-7 dużych jabłek 2-3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki(...) obieram kroję w kostkę lub pasterki-jak kto woli, do rondelka wlewam 4 łyżki wody dodaję jabłka, skrapiam sokiem z cytryny dodaję cukier i duszę do miękkości, pod koniec zestawiam z ognia, wsypuję kisiel mieszam, studzę masę. Połowę ciasta kruchego ścieram na tarce jarzynowej o grubych oczkach na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wym 25/30 cm , lekko dociskam
Wanilia i Kardamonpieczenia 1 szklanka cukru pudru 150 g masła lub margaryny 2 żółtka ½ łyżeczki soli Składniki na masę jabłkową: 2 kg jabłek niezbyt kwaśnych ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Składniki na bezę: 2 białka 1/3 szklanki cukru Sposób wykonania kruchego ciasta: Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść szybko ciasto a następnie zawinąć w folię i wstawić na pół godziny
Na słodko lub wytrawnietakże na niedzielę lub imprezy okolicznościowe, no chyba, że nie przepadacie za makiem :D Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2-3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 500 g maku 4 jabłka 6 płaskich łyżek kaszy manny 1 szklanki zmielonych orzechów 1 szklanka cukru 6 jajek 1 kostka(...)szybko zagniatam, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche należy dodać odrobinę śmietany. Mak zaparzam, odcedzam na sicie i mielę 3-krotnie. Masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka i zmielony mak. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do masy z makiem. Na końcu wsypuję kaszę manną, proszek
Ciasteczkowy Potwórmleka) 5 łyżek cukru ( jeśli wolimy bardziej słodkie można dać więcej cukru) 1 l mleka 1 kg jabłek (6 średnich jabłek) Blaszkę 36x25 wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić. Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić(...)mleka, dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje wlać rozmieszany proszek budyniowy i ugotować budyń. Gotowy budyń odstawić na chwilę i przygotować jabłka. Jabłka obrać i pokroić w niedużą kostkę. Z lodówki wystawić foremkę z ciastem. Na cieście ułożyć pokrojone jabłka. Na jabłka wyłożyć ciepły budyń i ładnie wyrównać
Monia miesza i gotuje"Czasem ciężko jest zebrać się w sobie i zrobić wszystko tak jak się postanowiło. Na przykład wczoraj - wczoraj zamiast iść na uczelnie - tak jak planowałam - zostałam
Słodkie Przyjemnościciastami na świątecznym stole - dzisiaj mała pomoc - sernik z makiem i jabłkami przygotowany wg przepisu Siostry Anastazji. Ciasta Siostry Anastazji zawsze wychodzą, są duże, więc spokojnie można się nimi dzielić, możemy także zajadać je bez końca pozwalając sobie na chwilę rozpusty. Brzmi dobrze, prawda? Smacznego! Składniki [CIASTO KRUCHE]: 200 g margaryny (lub masła) 400 g mąki 200 g cukru(...)obieramy z ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier i smażymy do miękkości. Pod koniec smażenia wsypujemy do jabłek galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Ciasto z makiem i serem - masa jabłkowa - kruchy placek Gotowe ciasto możemy ozdobić polewą bądź lukrem
psgotujemyCzasem nachodzi mnie ochota na małe co nieco. I nie chodzi mi wtedy o kawałek czekolady, który na pewno znajdę w szafce, ale o coś czym
Słodkie Przyjemnościcynamonem i rodzynkami, a na wierzchu różowa pianka. Zapraszam, ciasto wyszło doskonałe. SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 300 g mąki 200 g margaryny szczypta soli 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka(...)białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 duży kisiel wiśniowy lub truskawkowy WYKONANIE Zagniatamy składniki na kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszkę wielkości (34x24 cm). Pozostałe owijamy w folię i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne kroimy w ósemki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobina wody , dodajemy cynamon, kardamon i rodzynki. Jabłek przykrywamy
W kuchennym oknie Ewyzwany również szarlotką. Dla wątpiących – w wikipedii obie nazwy funkcjonują zamiennie więc zwał jak zwał, a ważne, że super smakuje:)! Ja zawsze wybieram jabłka kwaśne bo wtedy nawet lekko posłodzone idealnie smakują na kruchym cieście:)! Oto mój przepis na jabłecznik.Przepis na jabłecznik – składniki:Ciasto:250g tłuszczu (schłodzonego)3 szklanki mąki4 żółtka1 szklanka cukru pudru150 ml kwaśnej(...)gałki muszkatałowej1/2 łyżeczki mielonego imbiru1 łyżeczka mielonych goździków (jeśli użyjecie całych trzeba je wyjąć przed wyłożeniem na ciasto)ok. 4 łyżek cukru (lub więcej… w zależności od rodzaju jabłek)około 50 ml wody Jabłka myję, obieram i kroję w kostkę. Przekładam do rondelka i dodaję wszystkie przyprawy, podlewam ok 50 ml wody i duszę na małym
UgotujmyTo.pl