Kruche mini szarlotki z jabłkowym musem, z korzennym akcentem cynamonu i goździków. Łatwe w przygotowaniu i bardzo aromatyczne. Składniki na 5-6 sztuk: 1 szklanka maki 8 dag margaryny 1/4 szk cukru 5 dag smalcu 1 jajo płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia cukier waniliowy Nadzienie: 4 jabłka, najlepiej szara reneta cynamon goździki mielone 2 łyżki cukru 2 łyżki wody Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Cukier kryształ i waniliowy zmiksować z jajkiem. Dodać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.Energicznie i szybko zagnieść elastyczne ciasto. 2. Potem podzielić ciasto
Apetyczna babeczkaJedna z najlepszych szarlotek, jakie upiekłam. Nie ma lepszej kombinacji niż jabłka, kruszonka oraz karmelizowane migdały. Do jej upieczenia zainspirowała mnie książka Basi Ritz. Przeglądałam ją w księgarni, i rzucił mi się w oczy przepis na podobną szarlotkę. Oczywiście od razu nabrałam na taką ochotę i oto moja(...)wersjaJ Przepis na pewno nie raz powtórzę, następnym razem może dodam jeszcze więcej jabłekJ Polecam gorąco !! Jabłecznik z kruszonką i karmelizowanymi migdałami Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: Ciasto kruche: 250 g mąki tortowej 0,5 kostki masła 1 jajko 0,5 szkl. cukru 1-2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 paczki cukru waniliowego Składniki
Mania GotowaniaMagdalenki - babeczki trochę jak pączki Muffinki z żurawiną Żółwiki - bułeczki z serem Babeczki orzechowe z kremem Prosiaki z jabłkami Kulki ryżowe - szyszki Jabłkowe oponki Bułeczki różyczki Pączki pieczone Rurki korzenne z kremem Rurki kruche z kremem białkowym, zaparzanym Baletki - biszkopciki z makiem i marmoladą
Smaczna Pyzagoździki Wykonanie: ciasto : do wysokiej miski przesiać mąkę, proszek, kakao,gałkę i cukier. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części. Schłodzić ok.1 godziny. mus jabłkowy : jabłka obrać, pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Przełożyć do rondla, zasypać cukrem, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Na samym końcu doprawić cynamonem, imbirem
Raj dla PodniebieniaWspaniałe kruche ciasto które piekłam już w różnych wersjach smakowych, nawet z jabłkami, zawsze, ale to zawsze smakuje pysznie. Słodka beza posypana płatkami migdałowymi i rozdrobnionymi orzechami , kwaśny porzeczkowy dżem który przełamuje słodycz bezy i prawdziwy orzechowy krem, to rozkosz której trudno się oprzeć, jedno z moich ulubionych warstwowych ciast! Składniki: Blacha 25/30 Kruche ciasto: ½ kg pszennej
Wanilia i KardamonPoczątek roku szkolnego i nagle za oknem szaro i ponuro! Nie zgadzam się na taką pogodę i z niecierpliwością czekam na piękne, słoneczne dni. Jedynym plusem
Słodkie PrzyjemnościSałatka z rukolą i marchewką to idealna propozycja dla wszystkich osób będących na diecie. Przygotowanie zajmuje nam dosłownie kilka minut. Danie to możecie również przygotować na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pozostałych składników, najlepiej z ziarnami grochu/fasoli/orzechami w środku, żeby ciasto zachowało swój kształt. Ja chciałabym Wam zaproponować dużo łatwiejszy (ale nie mniej smaczny) wariant. Spód zrobiony jest z ciasta kruchego (niezawodny przepis mojej babci), które nie wybrzusza się podczas pieczenia i śmiało można od razu nałożyć na nie niemal każdy rodzaj owoców.Składniki:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru1(...)czystą ścierką, będą potrzebne na górę ciasta.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Do przesmażonych jabłek dodajemy miód, drobno pokrojone orzechy laskowe, po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i imbiru oraz łyżeczkę przyprawy do piernika. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do przygotowanej formy na tartę.Pozostały kawałek kruchego ciasta wałkujemy i wycinamy z niego cienkie paski. Układamy w kratkę na tarcie.Ciasto wkładamy
CiastkozercySłodkości ciąg dalszy. Ostatnio przedstawiałem moją tartę ze śliwkami. Dziś prezentuję Wam placek z musem jabłkowym i cynamonem na kruchym cieście. Ciasto idealne na jesienną porę. A nasze polskie soczyste i dojrzałe jabłka idealnie się do tego nadają. Smacznego :)Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania: 14,00 złSKŁADNIKI:1 kg jabłek250 g masła350 g mąki(...)kroimy na drobną kostkę. Zasypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Smażymy na małym ogniu. Gdy jabłka zmiękną redukujemy mus do gęstej konsystencji, dodając 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i 1 łyżkę bułki tartej. Gęsty mus jabłkowy odstawiamy do ostygnięcia i zabieramy się do przygotowania kruchego ciasta.PRZYGOTOWANIE ciasta:Do miski wkładamy 200 g pokrojonego masła, dodajemy 300 g mąki, 100 g cukru
kulinarnyJaokreśliłabym jako łagodne, delikatne w smaku. Zdecydowanie najlepsze na 2-3 dzień, gdy kruche blaty nieco zmiękną. Ciasto: 350 g mąki 250 g masła 90 g cukru pudru 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki żółte Masa orzechowa: 200 g posiekanych orzechów 180 g cukru 3 łyżki(...)patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, miód, mleko oraz grubo siekane orzechy. Lekko zagotowujemy całość. Na pierwszy kruchy spód wykładamy połowę masy jabłkowej, przykrywamy drugim kruchym ciastem, rozprowadzamy resztę masy jabłkowej. Przykrywamy ostatnim blatem, na którym rozprowadzamy gorącą masę orzechową. Uwagi: Jabłka najlepiej zetrzeć tuż po wyrobieniu ciasta, by masa zdążyła szybciej ostygnąć. Ja użyłam słodkich jabłek. Już
Smaki Na Talerzuwietrznego wieczora Dziś przychodzę do Was z bardzo smacznym ciastem , które jest jak najbardziej na czasie. Jesień w pełni, sezon na jabłka w pełni, wiec pieczemy szarlotkę :-) SKŁADNIKI *Przepis na dużą blaszkę CIASTO KRUCHE -3 szklanki mąki pszennej tortowej -4 żółtka (białka odkładamy do piany) -2 łyżki śmietany 18 lub 12 % -200g margaryny -2 łyżeczki proszku
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutwarogu sernikowego 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 jajka Owoce: 2 jabłka (szara reneta) 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu cukier puder Sposób wykonania: Ciasto kruche: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Masło kroimy w kostkę. Siekamy razem, na drobne kawałki. Dodajemy jajka
Qchnia po prostuSzarlotka na razowym cieście kruchym z dużą ilością pysznego jabłkowego nadzienia, takiej nie znajdziecie w żadnej cukierni. Doskonała dla tych co liczą kalorie ponieważ największą część ciasta stanowią niskokaloryczne jabłka. Przepis na standardową dużą foremkę bo ciasto znika zwykle w bardzo szybkim tempie :) Ciasto: 500 g mąki razowej z orkiszu 300 g masła 125 g cukru pudru 1 łyżka
maniapieczeniazostanie to długo nie poleży. Najlepsze jeszcze ciepłe, zresztą ja nigdy nie mogę się doczekać kiedy wystygną. ciasto kruche: 2 żółtka 150 g mąki pszennej 80 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru pudru jabłka: 60 dkg jabłek 1 łyżka miodu 1/2 cytryny cynamon marcepan: 250 g migdałów 3/4 szklanki cukier kryształ 1 łyżka miodu(...)plastyczna żeby można uformować z niej kulkę. Syrop lekko studzę ale jeszcze gorący wlewam do migdałowej masy, dodaję olejek migdałowy i mieszam mikserem. Następnie marcepan zagniatam rękoma. Ciasto kruche: Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne i pokrojone masło, sól, cukier, żółtka i zagniatam krótko rękoma. Wstawiam na godzinę do lodówki. Ciasto dzielę na pięć części. Każdą wałkuję
wesoła kuchniaKruche ciasto z delikatną, słodką budyniową pianką i kwaskowymi jabłkami to doskonałe połączenie. Na dodatek zawsze wychodzi i świetnie smakuje. składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru cukier waniliowy 200 g masła 5 jaj (oddzielnie żółtka i białka) 3-4 łyżki gęstej śmietany 1,2 kg jabłek (najlepiej szarej renety lub antonówek
babka w formie