Kiedy je stamtąd wyjęłam były już mocno dojrzałe i trzeba było szybko je zjeść. Postanowiłam przesmażyć je lekko z jabłkami i połączyć z ciemnym, delikatnym biszkoptem. Na górze ułożyłam kruche ciasteczka, które straszyły w szafce - pewnie gdyby były w czekoladzie, to zostałyby już dawno zjedzone, a tak...nikt ich nie chciał(...)wyjąć z nich pestki i pokroić w podobnej do jabłek wielkości kostkę. Dołożyć do jabłek i poddusić przez niecałą minutę.Owoce dosłodzić jeśli jest taka konieczność, dodać sok z cytryny również do smaku.Jeszcze ciepłe przełożyć na ciasto. Na wierzch owoców ułożyć dowolne kruche ciasteczka. Łasuchy mogą udekorować całość bitą śmietaną.Ciemne ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatością owoców
Codzienna kuchnia niecodziennaOryginalny przepis na to ciasto to przepis na szarlotkę, ale jako, że sezon rabarbarowy w pełni jabłka postanowiłam częściowo zastąpić rabarbarem. Efekt więcej niż zadawalający :-) Ciasto jest bardzo delikatne, rabarbar kwaskowy a beza słodka ! Kruche ciasto rabarbarowe Składniki: 1 kostka masła 5 jajek 2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru cukier waniliowy 1 jabłko
Kulinarne przygody Gatitykiedy pojawią się na blogu jakieś amerykańskie przepisy. I oto prezentuję Salted Caramel Apple Pie prawie jak u sióstr Elsen z Four&Twenty Blackbirds na Brooklynie. Składniki:Kruche ciasto:300 g mąki pszennej200 g masła100 g cukru pudru2 żółtkaSolony karmel:1 szklanka cukru1/4 szklanki wody150 g masła150 g śmietany kremówki1 i 1/2 łyżeczki soli morskiejWypełnienie jabłkowe:3 cytryny6(...)owoców, dzięki czemu szarlotka będzie mniej wodnista.Montaż ciasta: Na podpieczonym spodzie układamy połowę jabłek, pokrywamy je warstwą karmelu, następnie dajemy resztę jabłek i jeszcze jedną warstwę karmelu. Drugą część schłodzonego ciasta kruchego wałkujemy na koło wielkości wierzchu szarlotki i kroimy na paski. Z pasków ciasta układamy na szarlotce kratownicę. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i delikatnie
Smakowity Blog KulinarnyTarta z budyniem i jabłkami. Uwielbiam piec tarty, choć przyznam szczerze, że do mistrzowskich umiejętności mi daleko Najpiękniejsze tarty piecze moja koleżanka Agnieszka. Te jej kruche kwiatki… ach… czasem aż żal jeść Ale ja wychodzę z założenia, że przede wszystkim liczy się smak. I dziś właśnie przychodzę do was z pyszną i naprawdę prostą w przygotowaniu tartą(...)instrukcją na opakowaniu (należy dać odrobinę mniej mleka, ja dodaję również masło – do gotującego się mleka). Obieramy jabłko i tniemy je na cieniutkie plasterki (ja używam do tego szatkownicy). Gorący gęsty (!) budyń wykładamy na podpieczony spód, na wierzch układamy plasterki jabłka. Jabłka posypujemy cynamonem. Następnie robimy kratkę z reszty ciasta (schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy
Słodkie okruszkiochota na takie cudo. Jabłecznik 13 łyżek mąki 250 g masła 4 jajka (białka + żółtka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 kg kwaśnych jabłek szklanka cukru Z mąki, masła, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i jedną z połówek jeszcze raz na pół
Moje Pyszne Siódme Niebonajlepiej. Tą piekłam dwa razy z rzędu i dopiero za drugim razem udało mi się pstryknąć kilka fotek. Ciasto na kruchym spodzie z idealną masą jabłkową, a górę wieńczy waniliowa pianka z chrupiącą kruszonką. Możesz ułożyć tyle jabłek ile dusza zapragnie, bo ciasto nie przemaka i nie nasiąka wilgocią owoców. Znika w oka mgnieniu. Składniki na kruchy spód
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stało się bardziej kruche i delikatniejsze w smaku :) Skorzystałam z tego przepisu ( klik ), lecz wprowadziłam kilka zmian. Ciasto na małą blaszkę (u mnie kwadratowa). Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 200 g masła 50 g smalcu 2 jajka 2 żółtka Nadzienie: 1,5 kg jabłek 6 łyżek cukru(...)cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Włożyć do garnka, wsypać oba cukry i smażyć aż jabłka będą miękkie
My simple kitchenSkładniki: Spód: 15 dag mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 dag cukru 75 g masła + niewielka ilość do wysmarowania formy 3 żółtka (białka zachować
Qchnia po prostuKorzystając z jesiennego sezonu na jabłka, nie mogło zabraknąć na stole aromatycznej szarlotki :) Słodkie jabłka i kwaśna pigwa, połączone budyniem śmietankowym na kruchym cieście opruszone cukrem pudrem.... SKŁADNIKI (ciasto kruche) 500 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła 120 g cukru 10 g cukru waniliowego 2 jajka 1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki miksujemy(...)mniejszą). Formę wykładamy papierem do pieczenia, a na dnie rozkładamy równomiernie ciasto, a następnie wkładamy do lodówki. Pozostałą część ciasta (mniejszą) owijamy folią spożywczą i chowamy do zamrażarki. NADZIENIE (jabłka) 700 g jabłek 1 łyżka masła 2 łyżeczki cynamonu W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojone w pióra jabłka, doprawiamy cynamonem i dusimy do miękkości. NADZIENIE (pigwa
Marcepanowa kuchniaCiasto makowo jabłkowe jest idealne na każdy czas :) Przepis pochodzi ze zbioru przepisów mojej mamy i jest wypiekany w naszej rodzinie od bardzo dawna :) Mam
Smakowy Raj, pianka z białek i na wierzch ponownie kruszonka. Kruche ciasto w formie kruszonki jest fajną alternatywą dla zwykłego ciasta kruchego. Nie trzeba go dokładnie zagniatać, ani chłodzić w lodówce. Robi się dużo szybciej. Wystarczy składniki rozetrzeć palcami tak żeby powstały grudki i od razu wykładać na blaszkę. To takie kruche dla leniwych :) Piekłam w tortownicy 24 cm. Składniki(...)szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 200 g. masła lub margaryny 4 żółtka Masa jabłkowa: 1 i 1/2 kg jabłek 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam domowy) 2 łyżki cukru ( zależy od słodkości jabłek, można dodać więcej) 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 pełna łyżka bułki tartej Pianka: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki
Agusiowe smakołykidodaje jej słodyczy. Polecam! Szarlotka z serkiem Drukuj przepis Składniki kruche ciasto 3 szkl mąki 3 żółtka 1 miękkie masło 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 0,5 szkl cukru 3 białka jaja 1 kostka twarogu 1 serek waniliowy 0,5 szkl cukru jabłka 5 kwaskowatych jabłek cynamon cukier (do posypania jabłek) listonic(...)wkładamy do piekarnika na 10 minut. Krok 3 W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je na plasterki. Wyciągamy blachę i wrzucamy równomiernie jabłka, posypując je cynamonem, cukrem i na wierzch resztą kruchego ciasta. Pieczemy jeszcze prawie godzinę, aż się zrumieni. Trzeba pilnować. Każdy ma inny piekarnik. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
CoolinarniePLwilgotny, więc nie powinno się z nim przesadzać, za duża ilość może skutkować pięknym zakalcem. Według mnie najlepiej komponuje się z ciastem kruchym albo jogurtowym, do tego dobrze jest wymieszać go ze słodkimi owocami, takimi jak jabłka czy truskawki. Ja tym razem zaserwowałam moim domownikom rabarbar w wersji solo na cieście kruchym orkiszowym. Mnie i Tosi smakuje w takiej
Przepysznik - BLW i nie tylkotrzeba dodać żelatyny, aby otrzymać z niego galaretkę. Jeśli do soku dodamy więcej cukru, żelatyna jest zbyteczna. Oczywiście do ciasta można użyć świeżych tartych jabłek po odciśnięciu soku i należy przedłużyć czas pieczenia Ciasto, kruche i pyszne Potrzebujemy 400g mąki pszennej, 250g masła prosto z lodówki, 1 żółtko, 5 łyżeczek cukru, 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, sól
Leśny Zakątekczęściowo zastępują mąkę. Należy je wcześniej uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku, dzięki czemu smak orzechów jest bardziej intensywny. Lubię wszystkie ciasta z jabłkami a szczególnie szarlotki bo są pieczone na kruchym cieście. Wersja z orzechami włoskimi bardzo przypadła mi do gustu. Warto upiec. Przepis podpatrzony na blogu Gotuję bo Lubię, podaję ze swoimi zmianami. Orzechowa szarlotka Temperatura(...)łyżeczki proszku do pieczenia ekstrakt waniliowy 150 g masła 3 żółtka 3 łyżki śmietany (opcj. gdyby masa była za twarda) Masa jabłkowa 6 dużych kwaśnych i twardych jabłek, najlepsze antonówki 3 łyżki miodu/cukru lub więcej w zależności od tego jak kwaśne są jabłka cynamon do smaku Przygotowanie Masa jabłkowa. 1. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki
coolinarnastrefa.blogspot.com