kruche z jabłkami - 2217 przepisów (strona:38/148)

Serowe ciasteczka z jabłkami 271

jabłkami (36 sztuk): 250 g twarogu (u mnie półtłusty) 250 g masła (można użyć 200 g, ale będą mniej kruche) 250 g mąki pszennej (ok. 1 i 3/4 szklanki) 2 płaskie łyżki cukru pudru + do posypania 3 niewielkie jabłka opcjonalnie: cynamon do posypania jabłek (ja pominęłam) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Twaróg mielimy(...)termoobiegiem) i pieczemy ok. 25 minut. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Najbardziej kruche są od razu po przygotowaniu i ostudzeniu – aby nie zmiękły, warto przechowywać je nakryte bawełnianą ściereczką (zamknięte w szczelnym pojemniku mogą stać się zbyt miękkie). Post Serowe ciasteczka z jabłkami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka 153

typem ciast są różnego rodzaju ciasta kruche przekładane warstwowo. Bazę tych ciast stanowią zwykle 3-4 cieniutkie placki, które przekłada się tradycyjnymi wyrobami domowymi – powidłami, serem, jabłkami. Placki piecze się z ciasta kruchego, ciasta z dodatkiem amoniaku, lub też na sodzie oczyszczonej z dodatkiem miodu. W każdym przypadku przekłada się je w taki sposób, by ciasto zmiękło, a warstwy(...)gminie Jasło (publikacja „Smaki Nowej Galicji”). Wyróżnia go sposób przygotowania, ponieważ warstwę ciasta piecze się razem z orzechami i masą serową, a potem łączy z górną warstwą ciasta duszonymi jabłkami usztywnionymi galaretką. To połączenie smaków jest bardzo tradycyjne, może dla niektórych wręcz staroświeckie, ale na tym właśnie polega urok tego ciasta. Domowe, sprawdzone, ale przede wszystkim smaczne. Polecam :) Placek

Trzeci talerz
Szarlotka orzechowa najlepsza 108

minut. Odłożyć 2 - 3 łyżki soku z patelni, wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać na sam koniec do jabłek, wymieszać. Całkowicie wystudzić.  Wykonanie Formę prostokątną o wymiarach  23 x 33 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego kruchego ciasta wyłożyć/wysypać na spód, palcami ugnieść na dnie formy. Wyrównać. Posypać(...)łyżkami bułki tartej. Wyłożyć jabłka, wyrównać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć na tarce lub drobno pokruszyć kruche ciasto. Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Przestudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, oprószyć cukrem pudrem, kroić nożem z piłką, podawać. Polecam

Kubki smaku
Szarlotka jabłkowo-ananasowa 154

ananasowy przyszedł już w czasie realizacji, stąd na zdjęciu mleko, a brak ananasa. Połączenie bardzo smaczne i w dodatku na kruchym cieście. Proporcje na blachę 21 x 25 cm, duża szklanka to 400 ml. 1 1/2 kg jabłek 1/2 cytryny 1/2 puszki ananasa 1 1/2 szklanki mąki 100 gram masła 1 żółtko 1 duża szklanka syropu spod ananasów + woda

Czerwony Gupik
Szarlotka z rabarbarem 172

szarlotka to koniecznie cynamon. Dodatkowo chrupiące płatki migdałowe i zapach w całym domu. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki (250ml) mąki pszennej • 250 g masła • 5 żółtek • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie • 6 jabłek • 6 średnich łodyg rabarbaru • sok z 1/2 cytryny • 2 łyżki cukru • 2 cukry wanilinowe • 1/2 łyżeczki cynamonu • 5 łyżek płatków(...)krążki ok. 2 cm i przesmażyć razem z cukrem. Dodać jabłka i jeszcze chwilę podsmażyć. Jabłka i rabarbar mają być nierozgotowane. • Piekarnik nagrzać do 180 st.C. • 2/3 ciasta kruchego wyjąć z lodówki, resztę zawinąć w papier i włożyć do zamrażarki, aby lepiej ścierało się na tarce. • Ciasto pokroić

To co kocham
Szarlotka z kremem budyniowym 2111

smaczne, niezbyt słodkie, owocowe ciasto w sam raz dla wielbicieli szarlotek :) 1 1/2 kg słodkich jabłek (waga po obraniu) 50 g masła 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1/3 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny CIASTO KRUCHE: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki(...)najlepsze jest na drugi dzień, kiedy skruszeje. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dla dzieci , Szarlotki , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: budyń , galaretka , jabłka , kremówka

https:KKuchniaMniam
Szarlotka z pianką 216

Mamy sezon na jabłka i jest to najlepszy czas na przygotowanie szarlotki. Najlepsza szarlotka wychodzi z jabłek antonówek i oczywiście musi być taka z kruchego ciasta. Jeśli nie mamy antonówek to wybierajmy na szarlotkę jabłka twarde, które zbyt szybko się nie rozpadają podczas obróbki.  Składniki: (duża forma

Kuchcik gotuje
Przepyszne ciasteczka z twarogu i jabłek 1149

położyć gruby kawałek jabłka, lekko obsypać cukrem. Nie jest to konieczne. Skleić dwa przekątne rogi. Położyć ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 C i piec ciastka 15 minut. Ciastka muszą się lekko zarumienić. Zostawić do ostygnięcia. Cukier puder rozmieszać z małą ilością wody i polać lukrem ciasteczka. Ciastka są kruche i pyszne

Kuchnia Pokoleń
Szarlotka z orzechową bezą 331

Idealnie kruche ciasto z dodatkiem brązowego cukru na bazie masła, warstwa z winnych jabłek oraz beza z dodatkiem mielonych orzechów włoskich  tworzy pyszne ciasto również na świąteczny czas, dla tych którzy nie lubią ciast z kremami ani mazurków. Polecam tą przepyszną szarlotkę! Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego(...)zmieszane ze sobą  mąki –(używam mieszadła do ciasta kruchego w robocie planetarnym) aż do połączenia, formuję w rękach kulę i wkładam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ¾ ciasta wałkuję na blachę o wym 25/30 cm a resztę wkładam do zamrażarki do solidnego schłodzenia. Warstwa z jabłkami: Jabłka obieram kroję w kostkę lub pasterki

Wanilia i Kardamon
Czekoladowe ciasto z budyniem i jabłkami 2509

Kruchy ciemny spód, polskie kwaskowate jabłka, słodki budyń waniliowy i chrupiącą pod zębami ciemną kruszonką z tego samego ciasta co spód. Czy to może nie smakować? Ciasto najlepsze jest następnego dnia, po spędzeniu nocy w lodówce. Nie zdziwiłoby mnie jednak, gdyby nie dotrwało do tego czasu, jest naprawdę wyśmienite! Przepis zmodyfikowałam ze starych domowych zapisków, do których(...)naturalnego, ciemnego kakao   Budyń: 1 litr mleka 6 łyżek cukru 2 łyżki masła 2 op. budyniu waniliowego (2x40 g) 1 łyżka mąki pszennej   Dodatkowo: 800 g jabłek cukier puder do oprószenia     Przygotowanie:   Ciasto ciemne: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Uformować z ciasta kulę, a następnie podzielić

Nastoletnie Wypiekanie
sypana szarlotka z szarą renetą... 105

Składniki: jabłka szara reneta 1,5 kg, cukier 4 łyżki, przyprawa do szarlotki 1 opakowanie mąka tortowa 1,5 szklanki, mąka krupczatka 1,5 szklanki

W Mojej Kuchni Lubię
NAJŁATWIEJSZY I NAJSMACZNIEJSZY JABŁECZNIK! 329

Jabłecznik wyszedł obłędny, rozszedł się cały nim dobrze wystygł ;-). Z dużą ilością świeżych polskich jabłek, najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Możecie też go podać z kulką lodów waniliowych!  SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE NA JABŁECZNIK: - 2 szklanki(...)mąki - kostka masła z lodówki - 3/4 szkl. cukru - 3 żółtka - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki jogurtu pozostałe składniki: - 1-1,5 kg jabłek - łyżeczka cynamonu - łyżeczka kakao - 4 łyżki cukru Ciasto kruche należy przygotowywać zgodnie z zasadami: - masło zawsze musi być mocno schłodzone - ciasto zagniatamy nożem, siekając je na stolnicy - nie ogrzewamy ciasta dłońmi - przed wyłożeniem

SMYKWKUCHNI
Ciasto z prażonymi jabłkami (jabłecznik) 236

Dziś zapraszam Was na aromatyczne ciasto z prażonymi jabłkami. Zamiast tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście proponuję Wam ten pyszny i prosty w przygotowaniu wypiek (jabłecznik). Idealne ciasto do popołudniowej kawy lub herbaty. U nas zawsze znika w błyskawicznym tempie. W szczególności smakuje nas zwłaszcza w okresie jesień-zima. Spróbujcie i Wy. Pyszne ciasto, a w środku wspaniałe prażone jabłka

Słodkie okruszki
Recenzja książki "Polskie jabłka" i konkurs 189

smoothie, cydr) - sałatki i surówki - zupy (chłodniki i te na ciepło) - potrawy bezmięsne (śniadania, zapiekanki) - potrawy z mięsem (wieprzowina, drób, ryby) - sosy, dipy, musy - ciasta (drożdżowe, kruche, ucierane) - desery (puddingi, musy, jabłka pieczone, lody) - przetwory (dżemy, kompoty, marmolady z nietypowymi dodatkami) oraz dział poświęcony popularnym odmianom jabłek Autorka w książce opisuje ponad 20 odmian jabłek. Dowiemy się

Smakołyki Asi
Prosty placek z jabłkami. 145

połączą. Następnie dodajemy wodę i pulsacyjnie mieszamy aż powstanie żwirek. Tortownicę przecieramy masłem i dokładnie posypujemy mąką. Połowę ciasta wsypujemy na spód tortownicy, na nim układamy obrane  połówki jabłek, lekko wciskając. Posypujemy resztą i do piekarnika na 45 minut w 180 stopniach lub dla uzyskania  satysfakcjonującego koloru. Po ostygnięciu posypujemy pudrem. Jak widać w samym cieście(...)tradycyjnie cynamonu. Jednak gdy ktoś lubi inaczej, może cytrynę zastąpić tym złotym proszkiem.  I w taki to szybki i łatwy sposób uzyskujemy  smaczne, bardzo  kruche ciasto z dużymi kęsami jabłek

Dieta moja pasja

Proponowane wyszukiwania