kruche z jabłkami - 2217 przepisów (strona:32/148)

JABŁECZNIK Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ 133

Gdy znudzą nam się przekładańce z kremem, warto wrócić do tradycyjnych, klasycznych ciast, które podbiją podniebienie, nawet najbardziej wybrednych smakoszy. SKŁADNIKI Ciasto: 2,5 szkl. mąki

słodki bratek
Szarlotka 193

Dawno nie piekłam żadnego ciasta z jabłkami..tak więc jest...szarlotka na kruchym cieście...pomysł zaczerpnięty  stąd. U mnie z braku czasu na odpowiednie schłodzenie ciasta musiałam zrobić ciut inaczej..Większa porcja ciasta nie nadawała się do tarkowania, więc po prostu odrywałam po małym kawałeczku i kładłam na blaszkę.. Ciasto: 4 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 1 szkl.cukru pudru 1,5 kostki masła 6 dużych żółtek 2 łyżki gestej kwaśnej śmietany Nadzienie: 8-10 kwaskowatych jabłek, obranych pokrajanych na polplasterki 1/4 szkl. wody 1 szkl. cukru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Pianka 6 białek 1/2 szkl.cukru 1 budyń bez cukru

Moje domowe kucharzenie
Szarlotka z białym winem. 122

ciężkim tygodniu. Dla relaksu upiekłam nieziemską szarlotkę z białym winem. Ta szarlotka jest tak pyszna, że szybko zostały tylko po niej okruszki :-). Wypiek jest na cieście kruchym, na to warstwa startych jabłek, wymieszanych z kardamonem i budyń ugotowany na soku jabłkowym i białym wytrawnym winie i znów warstwa ciasta kruchego. Cudownie smakuje na ciepło z lodami, ale także jest(...)cukru 225 g masła 2 łyżki domowego cukru waniliowego 3 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 450 ml soku z jabłek 250 ml białego wina 150 g cukru Ponadto: 1 kg jabłek około 1/2 łyżeczki kardamonu Sposób przyrządzania: Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, mniejszą

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego (Strudel di mele con pasta sfoglia) 148

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka np. golden 3 kruche ciasteczka 40 g rodzynek 10 g orzeszków piniowych 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder  **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 2 mele golden 3 biscotti secchi(...)pinoli 4 cucchiai di zucchero di canna 2 cucchiai di succo di limone 1/2 cucchiaino di cannella 1 tuorlo 1 cucchiaio di latte zucchero a velo PRZYGOTOWANIE Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, mieszamy z sokiem z cytryny, orzeszkami piniowymi, rodzynkami, 4 łyżkami cukru trzcinowego oraz cynamonem. Rozwijamy ciasto francuskie, na środkową część ciasta wykładamy drobno pokruszone ciasteczka

La grande e la piccola cuoca
Jabłka w cieście twarogowym 219

można obrać i pokroić jabłka w ósemki, wycinając gniazda nasienne. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i pociąć na paski o szerokości nieco większej niż kawałek jabłka. Kłaść jabłko na końcu i zawinąć, tak aby całe było otulone ciastem. Nadmiar odciąć i posklejać końce dociskając w dłoni. Układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto z wierzchu(...)stopniowo i kontrolując gęstość lukru. Polać po upieczonych ciasteczkach. Mogą być jeszcze ciepłe. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Ciasteczka , Dla dzieci , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: jabłka , polewa , twaróg

https:KKuchniaMniam
Makowiec z jabłkami 523

takie nie jest. Kroi się lekko i ładnie. Makowiec z jabłkami nie zalicza się też do ciast bardzo słodkich - jest winne i delikatne. Makowiec z jabłkami na cytrynowym cieście Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 1 łyżka śmietany 3 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny(...)makowa: 1 puszka gotowej masy makowej 2 białka 3 łyżki kwaskowatej konfitury (może być śliwka) bakalie jeśli lubimy jak jest ich dużo w masie makowej Mus jabłkowy: 80 dag jabłek 2 galaretki cytrynowe cukier do smaku Ciasto z białek 4 białka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 4 łyżki mielonego maku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku

sierotka maRysia w kuchni
Szarlotka z połówkami jabłek. Szarlotka cesarska. 503

ciasta surowym białkiem, co zapobiegnie wchłanianiu soków z jabłek. Jeśli lubisz takie ciasta to polecam również te przepisy z mojego bloga: Szarlotka na kruchym cieście oraz Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach Szarlotka z połówkami jabłek. Szarlotka cesarska. – Składniki: 8 małych jabłek (ok. 800g) – u mnie zeszło 15 połówek jabłuszek (3 rzędy po 5 połówek(...)polać je lukrem przygotowanym z gęstej śmietany wymieszanej z cukrem pudrem. Szarlotka najlepsza jest jeszcze lekko ciepła. Na drugi dzień jest nieco mniej krucha, ale równie pyszna :) Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Szarlotka z połówkami jabłek. Szarlotka cesarska. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Koperty z jabłkami 139

Dziś serwuję Wam przepis na koperty z jabłkami, wykonane z ciasta krucho-drożdżowego. Jest to wyśmienity pomysł na deser, który skradnie Wasze serca. Jeśli zastanawiacie się, jak wykorzystać jabłka, na które właściwie jest teraz sezon, polecam przygotowanie właśnie tych ciasteczek. Ciasto jest mięciutkie, a sam farsz naprawdę pyszny! Z proporcji, które podaję poniżej, wyszło mi około... Tryb czytania

PysiaGotuje.pl
Tarta z rabarbarem i jabłkami 159

jajko 1 żółtko 1 łyżka wody szczypta soli Nadzienie: 2-3 jabłka 5 łodyg rabarbaru 1/2 szkl.wody 2 łyżeczki cukru waniliowego cukier do smaku Zagnieść kruche ciasto i schłodzić godzinę w lodówce.Jabłka i rabarbar obrac i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wodę , dodać cukier. Wszystko gotować około 20-25 min, co jakiś czas mieszając

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z jabłkami i masą serową 244

ostatki zapraszam na pyszne ciacho :) Ciasto z jabłkami i masą serową Składniki: Ciasto kruche ( wymiary formy 23x38 cm): 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 25 dkg margaryny 1 całe jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek około pół szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa Masa serowa(...)cukru 1 budyń śmietankowy 1/4 szklanki mleka Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy każdą część osobno w temp. 180 stopni. około 20-30 minut aż placki się lekko zarumienią. Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dajemy do garnka i lekko podsmażamy potem

Kuchnia u Bietki
Prosta szarlotka 159

Najprostsza i moim zdaniem najlepsza szarlotka. To ciasto jest idealnie kruche i słodkie, w środku spora porcja jabłek. W zależności jakich jabłek użyjesz, taki efekt szarlotki uzyskasz. Ja wolę jabłka w środku wyczuwalne, dlatego nie dusze ich wcześniej. Użyłam jednak do mojej szarlotki jabłek miękkich, dlatego nie ma tam twardych kawałków owoców. Dobierz jednak takie jabłka(...)czekoladowe ze śliwkami – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami PROSTA SZARLOTKA Przygotowanie: 2 h Składniki: – 6-8 jabłek – 2 łyżeczki cynamonu

nietylkopasta.pl
Szarlotka czyli jabłecznik pod pierzynką 182

zabarwi masę jabłkową. Można zamiast galaretki dodać  3 łyżeczki żelatyny. Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki wsypać do miski, wbić żółtka,  dodać posiekaną margarynę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą  i do lodówki na około godzinę.  Teraz zabieramy się za jabłka. Myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy i do gara. Gotujemy. Gdy jabłka będą(...)pozostawionych 4 białek. Przed rozpoczęciem ubijania dodajemy szczyptę soli, a pod jego koniec 1,5 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Ubitą pianą przykrywamy jabłka, a na pianę pokruszyć pozostawioną 1/3 częścią kruchego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 - 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto na 10 minut  w wyłączonym piekarniku

Pora na pora
Szarlotka czyli jabłecznik pod pierzynką 182

zabarwi masę jabłkową. Można zamiast galaretki dodać  3 łyżeczki żelatyny. Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki wsypać do miski, wbić żółtka,  dodać posiekaną margarynę. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą  i do lodówki na około godzinę.  Teraz zabieramy się za jabłka. Myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy i do gara. Gotujemy. Gdy jabłka będą(...)pozostawionych 4 białek. Przed rozpoczęciem ubijania dodajemy szczyptę soli, a pod jego koniec 1,5 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Ubitą pianą przykrywamy jabłka, a na pianę pokruszyć pozostawioną 1/3 częścią kruchego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 - 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto na 10 minut  w wyłączonym piekarniku

Pora na pora
SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ | rita food channel 204

jabłecznika? Niektórzy twierdzą że to jest to samo, ale tak nie jest. Pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem jest pare różnic. Szarlotka  to rodzaj ciasta kruchego lub półkruchego i niekoniecznie musi być z jabłkami, równie dobrze można dodać do niej inne owoce np: morele, śliwki, wiśnie czy truskawki. Podawana jest wyłącznie na zimno. Jabłecznik  natomiast może mieć tylko jabłka(...)może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: ciasto: 👌 3 szkl. mąki samorosnącej 👌 1 kostka margaryny 👌 4 łyżki cukru pudru 👌 5 żółtek pianka: 👌 5 białek 👌 1 łyżka wody 👌 pół szkl. cukru pudru 👌 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej mus: 👌 1,8 kg. jabłek 👌 1 łyżeczka cynamonu

RITA food channel
Szarlotka z budyniem 156

Jeśli masz ochotę na chwileczkę zapomnienia ......to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na szarlotkę z budyniem :) Delikatne ciasto , chrupiące z wierzchu z dodatkiem budyniu sprawia

Różne smaki w kuchni

Proponowane wyszukiwania