się w ustach. Tak właśnie jest z tymi babeczkami. Wymyśliłam je z potrzeby... zużycia nadmiaru zagniecionego ciasta nie lubię wyrzucać jedzenia a, że potrzeba matką wynalazku to voila! Kruche babeczki z szarlotkową niespodzianką łatwe ok 30 sztuk Składniki 450 g mąki pszennej 250 g masła/margaryny 1 szklanka cukru pudry (można zastąpić troszkę większą ilością zwykłego) 1 jajko(...)pieczenia Składniki zagnieść podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć foremki do muffinek (oblepić dno i brzegi cienką warstwą ciasta) drugą włożyć do zamrażarki. Nadzienie ok 1/2 kg jabłek pokrojonych w kostkę 1 budyń waniliowy (śmietankowy) ugotowany według przepisu na opakowaniu (można dodać trochę mniej mleka) cynamon skórka starta z pomarańczy Do każdego wgłębienia muffinkowego wkładamy łyżkę jabłek
sierotka maRysia w kuchniJutro mamy gości, więc coś trzeba było przygotować. Bardzo lubię wszystkie kruche ciasta z dodatkiem owoców. Postanowiłem jednak pójść dalej i zrobić coś z dodatkiem bezy. Nigdy jej jednak nie miałem okazji przygotować, więc musiałem pójść po konsultacje do doświadczonego cukiernika. Dzięki Pani A. Czego użyłem? -300 gram herbatników do spodu -100 gram herbatników do kruszonki -3 jajka -100 gram(...)masła do spodu -50 gram masła do kruszonki -łyżeczka soku z cytryny -łyżeczka startej skórki z cytryny -4 jabłka obrane w grube wiórki pokrojone -duża garść orzechów w miksie (nerkowce, laskowe, migdały i włoskie) -4 łyżki cukru pudru -dwie łyżki budyniu śmietankowego Herbatniki kruszymy. Na porcję do spodu dodajemy masło i 3 żółtka i zagniatamy ciasto. Naczynie do tarty
BaRepasjakiegoś czasu "chodziły" za mną rogaliki z marmoladą, smaczny i lekki słodki smakołyk :) Podzielę się z Wami przepisem na ten deser, którego sekretem i kluczową kwestią jest niesamowicie kruche ciasto, które rozpływa się w ustach. Składniki: 2 1/4 szklanka mąki 20 dag masła 2 żółtka 1 czubata łyżka gęstej śmietany 1/4 szklanki cukru szczypta soli Wykonanie: Ze składników zagniatam ciasto(...)każdą z nich rozwałkowuję na placek grubości ok 2mm... ...następnie nożem wykrajam trójkąty - wielkość wg uznania, boki moich trójkątów mają ok. 10cm. Na ciasto nakładamy marmoladę lub, np. jabłka i zawijamy formułując rogalik. Ponieważ ciasto nie rośnie, powstały rogalik po upieczeniu będzie miał niemal identyczne rozmiary, jak przed wstawieniem do piekarnika, dzięki czemu sami możecie zdecydować jaką wielkość ciastek
Taste Of My Dayprzygotowania tej dietetycznej szarlotki na kruchym spodzie zainspirowała mnie receptura z bloga: smak-zdrowia. Znalazłam tam całą masę smacznych i zdrowych propozycji - szczerze polecam!Na pierwszy ognień poszła szarlotka z moimi małymi modyfikacjami:) Odchudzona szarlotka Składniki:na ciasto: 1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 1,5 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg obranych, słodkich jabłek 3 łyżki wody 2 łyżki cynamonu Pianka: 3 białka 1 cukier waniliowy Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miękkie masło i pozostałe składniki, wyrobić na gładkie ciasto, odstawić do schłodzenia do lodówki na około 30 minut. Jabłka pokroić, wrzucić do garnka, podlać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaOsobiście uwielbiam chyba każdą odmianę szarlotki. Ostatnio postanowiłam upiec wersję z budyniem, ponieważ akurat takiej jeszcze nie robiłam samodzielnie. Bardzo lubię połączenie budyniu z owocami szczególnie
Mania GotowaniaSkładniki na dużą blachę:2,5 szkl. mąki3/4 szkl. otrąb owsianych1 szkl. cukru3 żółtka250 g margaryny lub masłaMargarynę pokroić w kostkę.Wszystkie składniki połączyć i zagnieść
kolorowotorcikowopopularne w krajach anglosaskich i Europie ciasteczka, które swoim pochodzeniem sięgają starożytnego Egiptu, a na masową skalę zaczęły być produkowane pod koniec XIX wieku. Swoim kształtem przypominają uformowaną z kruchego ciasta płaską roladę, wypełnioną nadzieniem z suszonych fig i pokrojoną następnie na prostokątne kawałki. Choć tych dostępnych na sklepowych półkach fig rolls nie próbowałam już od dawna i dzisiaj(...)konsystencji, to uznałam, że mogą posłużyć za świetną inspirację do stworzenia zdrowego wypieku. I tak, pastę ze słodkich fig zamknęłam w bezglutenowym i wegańskim cieście z dodatkiem migdałów oraz jabłka. Ciasto po leżakowaniu w lodówce dobrze się rozwałkowuje – nie przykleja się do wałka, choć jak z każdym pozbawionym glutenu należy się obchodzić delikatnie. Kiedy już uformujecie prostokąt to wystarczy
Even Better Foodefektywną zamierzam zafundować sobie z początkiem lata, później na jesień i znowu – po zimie. Tylko świeże, najbardziej dojrzałe owoce i warzywa są najbardziej soczyste. Nie wyciskajcie soku z jabłek czy pomarańczy, które leżały smętnie w koszu na owoce przez 2 tygodnie, zwiędniętej smętnej pietruszki czy pomarszczonej papryki – to kompletnie bez sensu. Wszystkie produkty przed wyciskaniem z nich soku dokładnie(...)seler naciowy czy ogórka, ale świetnie ożywi pietruszkę, szpinak, paprykę czy jarmuż, a nawet ciężką do wyciskania twardą marchewkę. Na soki wybrałam długą odmianę buraków – są zdecydowanie bardziej kruche, słodkie i bardzo, bardzo soczyste. Buraki okrągłe są dla mnie zbyt ziemiste w smaku – przy burakach długich kompletnie brak tego ziemnego efektu. Kolejny powód dla którego przestałam kupować soki jednodniowe Marwitu
Karo in the Kitchenstarym domem Babci był jeszcze starszy sad...jabłka, gruszki i śliwy i ogromniasty orzech też był.. całe lato do późnej jesieni było to miejsce biegania na boska (choć nie raz osa użądliła), Tato kosił trawę kosą i owoce zawsze się jadło prosto z drzewa i odpoczywało się w ich cieniu. Śliwy słodkie i soczyste...ech to były czasy(...)Moje tarteletki dzisiaj dość niedbałe i lekko potargane, ale takie pyszne, że wodzą człowieka na pokuszenie... Ciasto kruche: - 25 dag mąki - 10 dag masła - 10 dag cukru - 1 jajko - wanilia z jednej laski Dodatkowo: - śliwy - cukier brązowy do posypania 1. Z podanych składników szybko i energicznie zagniatamy kruche ciasto, a następnie odstawiamy na godzinę do lodówki. 2. Przygotowujemy formę
Apetyczna babeczkaSzybkie kruche ciasto, owoce, które mamy pod ręką i minimum brudzenia naczyń. Galette to ciasto, które robimy bez formy. Można je podawać z bitą śmietaną
W kuchni wieczoremW nowym roku z godnie z postanowieniami zabieram się jeszcze ostrzej do szkolenia swoich umiejętności cukierniczych. Na pierwszy ogień idzie zatem szarlotka w moim wydaniu. Między
ciastkarnia na kruchym spodzieoraz „Życie od kuchni”. Almette o smaku świeżej gruszki i jabłka ma lekką, puszystą konsystencję, wymieszany z wersją śmietankową według mnie doskonale nadaje się do mini serniczków. Serniczki wspaniale smakowały z leśnymi malinami. Składniki na 12 mini serniczków: 300 g Almette z Gruszką i Jabłkiem 150 g Almette śmietankowy 1 łyżka cukru waniliowego 2 białka 1 łyżka(...)cukrem pudrem, cukrem waniliowym, serkami Almette oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do masy serowej świeże maliny, mieszamy łyżką i wkładamy do środka tartaletek. Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g margaryny, zimnej, pokrojonej na kawałki + 1 łyżka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto drożdżowe bez zagniatania to propozycja dla wszystkich leniuszków, którzy uwielbiają tak jak ja smak ciasta drożdżowego. To ciasto nie wymaga od Was zbyt wiele pracy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapach pieczonej szarlotki nie da się porównać z niczym innym. I zawsze jakoś tak wychodzi, że szybciej się zjada niż robi :). Składniki na dużą blaszkę 40x24 cm. Ciasto kruche: - 45 dag mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru pudru - 25 dag masła - 2 łyżki smalcu - 5 żółtek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Podzielić(...)lodówki na godzinę. 2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i równo rozwałkować większą część ciasta, po nakłuwać widelcem i piec 15 min w rozgrzanym do 180 C piekarniku. Jabłka: - 2 kg jabłek - 4 łyżki wody - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki. W dużym rondlu dusimy
Apetyczna babeczkaJabłecznik z kokosową bezą na kruchym spodzie o finezyjnym i urzekającym smaku jest doskonałą propozycją do kawy, na deser i podwieczorek dla wszystkich łasuchów słodkości. Łatwość wykonania tego wypieku zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków i sprawi rozkosz każdemu podniebieniu. składniki na tortownicę(...)beza kokosowa 3 białka 3/4 szklanki cukru 100 g wiórków kokosowych masa jabłkowa 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cynamonu przepis Do większego garnka ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane jabłka, dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż jabłka
Smakowite Daniajednak dwukolorowe kruche ciasto i biszkopt. Zawsze pojawiają się także bakalie, masa i jakaś konfitura lub marmolada. A oto i moja rodzinna receptura na to ciasto Bawole oko Składniki: Kruche ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny (u mnie Palma) 100 g cukru pudru 3 łyżki śmietany 18% 4 żółtka opakowanie cukru wanilinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)Zaczynamy od marmolady. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy je do garnka z grubym dnem, dodajemy 3 łyżki wody, cukier i dusimy kilka minut. Jabłka mają puścić soki, które muszą w większości odparować. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, cukier puder, cukier wanilinowy, śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto. Dzielimy
PatiGotujesię jeszcze masę jajeczną – śmietanową. Udało mi się skubnąć kawałek quiche, do tego mój posiłek domykała sałatka, ryż i gulasz z tofu. Spróbowałam również świeżo wyciskanego soku z jabłek. Chciałam posmakować innych dań, ale jedyne na co miałam ochotę to drzemka. Podobał mi się również wystój restauracji – drewniane stoły i krzesła, bez przepychu czy cerat(...)camembert Tak bardzo mi zasmakował quiche, że nie było innego wyjścia jak tylko przeczekać okres świąteczny i przygotować własną wersję. Poniżej mam dla Was przepis na przepyszny placek na kruchym cieście, nadziewany szpinakiem i serem camambert . Zasmakuje Wam :) Składniki na kruche ciasto 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła pokrojonego na mniejsze części 1 jajko 1/3 łyżeczki soli nadzienie
Pink EnvelopeCzas na kolory w kuchni! Porzuć nudne już orzechy, jabłka, marcepany i sięgnij po pierwsze owoce jakie pojawiły się na straganach! Truskawki z hiszpańskich tuneli foliowych trudno porównać z pachnącymi sezonowymi krajowymi owocami, ale upieczone oszałamiają aromatem i zapachem. Tarta z truskawkami i pierwszym rabarbarem jest pyszna i kolorowa! Zniknie w oka mgnieniu! Przygotujesz ją bez trudu, nie potrzeba(...)aptekarskiej dokładności i nawet foremki. Możesz ukształtować wg własnej fantazji. Tarta wygląda uroczo z brzegiem usianym płatkami migdałowymi. Inspiarację znalazłam tutaj . Tarta będzie krucha i smaczna, ale ważne jest użycie naprawdę zimnego masła i krótkie, szybkie zagniatanie. Najlepiej zrobić to w misie robota, bez kontaktu z ciepłymi dłońmi. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeżyny...leżały w lodówce i na mnie patrzyły :). Pomyślałam - przeglądnę książkę "Alfabet ciast" i może coś wpadnie mi w oko...Nie myliłam się - zaraz zabrałam się za zagniatanie kruchego ciasta. Akurat gdy chłodziło się w lodówce zdążyłam polecieć do sklepu po brakujący jogurt. Lubię ciasta, które nie są przesłodzone i to do takich należy! Spróbujcie! Dla kogo: dla kochających(...)nadzienia Składniki na spód: 200g mąki pszennej 100g masła (zimnego) 50g cukru jajko szczypta soli Składniki na nadzienie: 300g jogurtu naturalnego 100g cukru 50g mąki pszennej 3 jajka 2 jabłka (najlepiej szara reneta) szklanka jeżyn Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki (poza jajkiem) zagnieść na jednolitą masę, pod koniec dodać jajko i ponownie zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej
Mania Wypiekania