kruche z jabłkami - 2217 przepisów (strona:97/148)

Tarteletki z piwnego ciasta z ananasem w syropie kawowym, jabłkiem i bananem 187

ciasta z nieufnością, gdyż nie lubię piwa. Wydawało mi się, że jego dodatek pozostawi charakterystyczny gorzki posmak. Na szczęście, ku mojemu zaskoczeniu, piwo jest niewyczuwalne, a ciasto bardzo delikatne, kruche i jednocześnie miękkie. Składniki ciasta piwnego:2 szklanki mąki pszennej,250 g masła,1/4 szklanki piwa, szczypta soli.Mąkę przesiać, zagnieść z masłem i solą. Dolać piwo(...)następnie rozwałkować i wykleić foremki do tarteletek - lub dużą formę do tarty.Na surowym cieście ułożyć cząstki ulubionych owoców. Ja wykorzystałam banany pokrojone w grube plastry oraz niewielkie cząstki jabłek.  Łasuchy mogą przed pieczeniem posypać lekko owoce brązowym cukrem.Tarteletki piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zazłocenia. Po lekkim przestudzeniu do owoców dołączyłam kawałeczki ananasa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto ala tarta z jabłkiem i kruszonką 133

Już czwartek! Zapraszam na przepis na tartę, ciasto na niedzielę, a ja dzisiaj upiekłam je na urodziny mojego męża. Jest to ciasto ala tarta z jabłkiem

codojedzenia
25 przepisów na świąteczne serniki 1567

Sernik Wigilijny z piernikiem Sernik z makiem na kruchym cieście z pianką Torcik jabłkowo- serowy Sernik kukurydziany Sernik z różą Oszczędny sernik z ziemniakami i kaszą kukurydzianą Dwa w jednym- sernik i szarlotka Sernik pod kakaową kruszonką Sernik waniliowy z chałwą Sernik na drożdżach Sernik czekoladowy Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z twarogu

Tradycyjna Kuchnia
Kruche jabłkowe ciasteczka drożdżowe 106

Kruche i drożdżowe jednocześnie? To nie pomyłka! Dokładnie takie są te ciasteczka! Rozpływają się w ustach! pycha! Składniki: 2 szklanki mąki 20 dag margaryny 1 jajko 1 żółtko jaja 1 dag drożdży 1 łyżka cukru ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 aromat pomarańczowy ½ kg jabłek cukier puder do posypki cynamon mielony do posypki 1 szczypta soli papier do pieczenia Wykonanie: Margarynę

Tradycyjna Kuchnia
Kruche z jabłkami i bezą 134

Składniki na ciasto 2,5szklanki mąki tortowej 250 g masła lub margaryny, zimnej 2 łyżki cukru pudru 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki

w mojej kuchni
Kruchy placek z jabłkami i cynamonem 141

jest niesamowicie chrupiący i zdrowszy niż tradycyjne ciasto kruche. Deser na wzór amerykańskich placków z dziurką, podawany na gorąco, często z gałką lodów waniliowych. Bardzo polecam :) Ciasto : 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1/4 łyżeczki soli 250 g schłodzonego masła 90 ml zimnej wody 1 łyżka octu jabłkowego Nadzienie : 1 kg jabłek 100 g cukru brązowego 2 łyżki soku

Chocolate Muffin Blog
kruszonkowy gruszkojabłkowiec... 147

Składniki: jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 2 szklanki, sól - szczypta, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, gruszki 5 średnie

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto jabłkowo- bakaliowe 193

wspólne pieczenie] ciasto z orzechami ..u mnie jakoś krucho z wolnym czasem i nie miałam kiedy zrobić coś innego..no ale ciasto z orzechami jest ..proste do zrobienia ...nawet mikser nie potrzebny...a do ciasta pyszna kawa...a o kawie będzie wpis później.. 2 szkl.mąki 4 jajka 6 jabłek 1 szkl.dowolnych bakalii [ suszone ananasy,imbir, daktyle

Moje domowe kucharzenie
Szarlotka 298

Przepis stary jak świat. Ciasto tak kruche, że do jedzenia jedynie łyżeczką. Dla mnie boska, obłędna i nie do pokonania!  Oczywiście najlepsza w wykonaniu mojej najmłodszej siostry Nati. Składniki: 3,5 szkl mąki pszennej 4 żółtka 250 g masła/margaryny 1/2 szkl cukru ewentualnie cukier waniliowy dobre szarlotkowe jabłka (antonówka, szara reneta) ok 2 kg Wykonanie:Przesianą mąkę

Malinowe Pocałunki
Szarlotka na kruchym cieście 1707

Pyszna, aromatyczna i pachnąca cynamonem szarlotka na kruchym cieście. Jest smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło z dodatkiem lodów i bitej śmietany. Składniki: 4 szkl mąki pszennej 20 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 jajka 1 kostka margaryny 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,3 kg jabłek prażonych( z słoika) 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki Kamis

Ala piecze i gotuje
Kruche babeczki z nutą pomarańczy i nadzieniem jabłkowym 145

pomarańczowej do ciasta kruchego. U mnie z nadzieniem jabłkowym ale dobre będą też z serem lub makiem. Składniki:  1 jajko całe + 3 żółtka  20 dag cukru pudru  cukier waniliowy  40 dag tłuszczu (1 margaryna + smalec)  60 dag mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia  skórka z pomarańczy  jabłka smażone  ewentualnie kisiel

Cukiernia Pychotki
SYPANA SZARLOTKA Z RABARBAREM 182

lubiłaby tego ciasta. Zazwyczaj robiona jest na kruchym lub półkruchym cieście, które jest pracochłonne, bo ciasto na spód musi się schłodzić w lodówce, przynajmniej 30 min. Ostatnio natknęłam się na przepis na sypaną szarlotkę, który bardzo mnie zaintrygował. Tym sposobem szarlotkę robi się błyskawicznie - składniki suche przekładamy na przemian warstwą jabłek, nie trzeba zagniatać żadnego ciasta! Smak doskonały- smakuje

Kuchnia MagdaLeny
TARTA Z WARZYWNYM NADZIENIEM 144

kuchni francuskiej. Wypiek ten składa się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być słodkie (np.z owocami) jak i słone. Jest dobra na każdą okazję, zarówno na gorąco jak i po przestudzeniu. Polecam również przepisy na tarty: ze szpinakiem z truskawkami z masą migdałową ze śliwkami z owocami lata z jabłkami francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami

potrawyregionalne
Kruche ciasteczka nadziewane smażonymi jabłkami i migdałami z marcepanem. 212

racuchów musu czekoladowego. Myślę sobie, zrobię kruche mini tarty wypełnione podobnym musem, dodam sobie truskawek i będzie pysznie. Byłoby, gdyby mi się mus nie zważył. Pierwszy raz mi się coś takiego przytrafiło; pytanie, czy ostatni? Ciasto się już chłodziło w lodówce, więc nie mogłem go zmarnować, a jako, że jabłek u mnie zawsze pod dostatkiem, to wymyśliłem nadzienie

BaRepas
Polska tradycja kulinarna z kaczką w roli głównej 186

rzeczywiście znamy rodzimą kuchnię? Jeśli nie do końca, warto przygodę z nią rozpocząć od… kaczki! Historia kaczki w pigułce Niekwestionowanym symbolem tradycyjnej kuchni polskiej jest słynna kaczka pieczona w jabłkach. To absolutna klasyka, którą z pewnością każdy zna – nawet jeśli do tej pory nie próbował. Kaczka na polskich stołach królowała przez wieki pod bardzo różną postacią. Cenioną i powszechnie(...)zrobiona kaczka powinna być krucha i jednocześnie wyjątkowo soczysta. Jako że kaczka sama w sobie jest tłusta, nie ma potrzeby dodawania tłuszczu do pieczenia. Warto natomiast podlać ją wodą już na początku – w ten sposób nie przypali się i zachowa właściwą wilgoć. Mięso nie będzie suche również wtedy, gdy przygotujemy je w towarzystwie owoców – wspomnianych jabłek lub na przykład

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania