kruche z jabłkami - 2217 przepisów (strona:91/148)

PYSZNA KRUCHA SZARLOTKA 138

Pyszna szarlotka na kruchym  cieście idealna na każdą okazję. Lubicie?  SKŁADNIKI: Ciasto 2 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki cukru wanilinowego 150 g zimnego masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jajko Jabłka 2 kg jabłek 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru cynamonowego 1 łyżka cukru trzcinowego cukier puder do posypania

Gotowanie Patki
10 słodkości idealnych na Wielkanoc 490

brzoskwinią 2. Kolorowe jajeczka (na bazie jogurtu naturalnego, kefiru i galaretek) 3. Kruche ciasteczka w kształcie zajączków i baranków 4. Babka piaskowa dwukolorowa 5. Mazurek z kajmakiem 6. Mazurek chałwowo-orzechowy z czekoladą 7. Mazurek z marcepanem, dżemem malinowym i czekoladą (przepyszny!) 8. Babka z jabłkami 9. Babeczki z masą kajmakową i orzechami 10. Makaroniki króliczki z masą czekoladową

Ugotować
proste ciasto ucierane jabłkowo-migdałowe z kruszonką 152

składników. Dodajemy sól i ekstrakt migdałowy i mieszamy. Przekładamy masę do blachy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wysypujemy je na wierzchu ciasta. Przygotowujemy kruszonkę: ~100g mąki ~30g płatków migdałowych ~70g cukru ~50g masła Wszystkie składniki rozcieramy rękami do momentu ich połączenia i powstania kruchych okruszków (kruszonki). Kruszonką posypujemy przygotowane wcześniej ciasto. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego

chili & sugar
Jak zapobiec wsiąkaniu soku z owoców do ciasta. 158

Krzysztof Jaracz  Nasze ciasta z owocami będą kruche i bez zakalca jeśli zastosujemy jeden z dwóch sposobów tutaj przedstawionych. Pierwszym sposobem , aby sok z owoców nie dostał się do ciasta jest posmarowanie całej powierzchni ciasta na które będziemy wykładać owoce ( np. jabłka, wiśnie, truskawki ) ubitym białkiem z jajka kurzego i posypanie cienką warstwą mąki pszennej. Drugi sposób jest

Przepisy i porady kulinarne
Szarlotka z jabłkami z naszego sadu 203

Nasz sad w tym roku mocno obrodził późno-jesiennymi jabłkami, których nazwy odmiany niestety nie znam, ale wiem, ze są soczyste, twarde i lekko kwaskowate. Idealnie za to nadaje się na szarlotkę bo  ich kwaskowaty smak w musie cudownie komponuje się ze słodkim kruchym ciastem. I tak popełniłam swoja pierwsza w życiu prawdziwa szarlotkę. Wzorowałam się na przepisie znalezionym

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szarlotka Apple Pie wg Aeex 119

Ciasto: • 450 g mąki pszennej tortowej • 6 łyżek cukru pudru • szczypta soli • 200 g zimnego masła • 90 g zimnego smalcu • ok. 3 - 4 łyżki zimnej wody Nadzienie: • 2 kg jabłek szarlotkowych • 2 łyżeczki cynamonu • 8 łyżek brązowego cukru • 1 op. cukru wanilinowego Sposób przygotowania: 1. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować masłem. 2. Mąkę przesiać(...)masło oraz pokrojony smalec. 3. Zmiksować mikserem (mieszadłem - łopatką) przez około 30 sekund aż powstaną drobne okruszki ciasta (można też rozetrzeć wszystko palcami lub siekać na stolnicy jak ciasto kruche). Ja miksowałam w Thermomixie. 4. Dodać wodę i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. 5. Złączyć je wszystkie w kulę. Rozpłaszczyć

W mojej kuchni
Kruche ciasto z czereśniami 148

ścierania, a samo ścieranie będzie krócej trwało. Kruche ciasto nie powinno za bardzo ogrzewać się w dłoni, gdyż po upieczeniu straci na kruchości, a będzie twardsze niż powinno. Czereśnie opłukać, dobrze odsączyć z wody. Pousuwać ogonki i pestki.  Wskazówka: do tego ciasta nada się zdecydowana większość owoców. Można użyć wiśni, jabłek, gruszek, borówek, etc. Nadają się też owoce(...)cukru, bo ciasto będzie zbyt słodkie i zabijemy smak owoców. Ciasto piekłam na blaszce o wymiarach 24 cm X 34 cm. Lubisz ciasta z owocami? Próbuj także i tych: Kruchy placek z borówkami Tarta z kremem z bitej śmietany i białej czekolady, z konfiturami i borówkami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Prosta i szybka szarlotka 129

Czas jesieni to czas szarlotek, jabłeczników. Jeśli ktoś nie wie, to napiszę że jabłecznikiem nazywamy ciasto tylko z jabłek, szarlotką zaś, z obojętnie jakich owoców

Moje Małe Czarowanie
Tarta Tatin z jabłkami i solonym karmelem 176

Francuski klasyk czyli Tarta T atin z jabłkami. Ale nie byłabym sobą, gdybym nie dodała do karmelu soli morskiej, bo uwielbiam połączenie smaku słonego ze słodyczą. Mówi się, że w miłości przeciwieństwa się przyciągają. Podobnie ma się rzecz w kuchni! Słodki i kwaśny, słony i ostry i wreszcie słodki i słony. Myślę, że potrawy oparte na przeciwstawnych smakach intensywniej(...)pobudzają nasze kubki smakowe i dlatego tak je uwielbiamy. Z tego powodu zawsze dodaję do kruchego ciasta szczyptę soli, a do sosu pomidorowego szczyptę cukru.  Jakie są Wasze ulubione potrawy skomponowane z przeciwstawnych nut smakowych? Ja uwielbiam na przykład słodki sos chilli, a także ser feta podsmażony z mnóstwem posiekanej papryczki chilli (to zestawienie uzależnia!). Cenię sobie także słony

Chilli Czosnek i Oliwa
Budyniowiec - kruche ciasto z owocami 128

woli ciasto kruche z budyniem :) Składniki: 250 g margaryny 2 jajka 1 litr mleka 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru + cukier puder do dekoracji 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 1 puszka brzoskwiń / bądź inny owoc : ananas, morele, jabłka  tłuszcz i bułka(...)dwoma łyżkami cukru. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszać na małym ogniu aż uzyskamy gładki gesty budyń. Studzimy lekko budyń Jeszcze ciepły budyń wylewamy na surowy kruchy spód i rozprowadzamy go równomiernie na cieście. Wierzch można wyrównać nożem.  Otwieramy owoce z puszki i odsączamy je dokładnie na sicie. Ja do ciasta użyłam brzoskwinie i ananas

W Moim Magicznym Domu
Ciasta z białek 140

frużeliną malinową na delikatnym i mega kruchym spodzie. Jednym zdaniem – niebo w ustach!   *** Piegusek – babka na białkach PRZEPIS TUTAJ Pyszne ciasto z chrupiącymi ziarenkami maku oraz rodzynkami to prosty i szybki sposób na pozbycie się nadwyżki białek :))   *** Babka z białek z jabłkiem PRZEPIS TUTAJ Puszysta i mięciutka babka z dodatkiem jabłka, dzięki czemu ciasto jest wilgotne

Blog z Apetytem
Mini tarty ze śliwkami. 162

zaczęliśmy robić porządki w sadzie. Zerwaliśmy ostatnie węgierki, gruszki i część jabłek. Uwielbiam prace w sadzie, relaksują mnie, uspokajają, a widok pełnych koszy i skrzynek wyjątkowo cieszy. Na podwieczorek postanowiłam zrobić szybki deser, padło na tarty z ciasta francuskiego ze świeżo zerwanymi śliwkami. Było pysznie!!! Chrupiące, kruche ciasto i delikatnie karmelizowane śliwki oprószone płatkami migdałów.... Polecam na październikowe chwile

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka z powidłami 138

popołudniowej kawy proponuję Wam kruche ciasteczka ze swojską konfiturą. Są bardzo pyszne i o 100 razy lepsze od tych, które kupujemy w sklepie. Ja osobiście nie lubię kupnej marmolady, więc zrobiłam powidła   śliwkowe.   Ciasteczka można też zrobić z kawałkami jabłek posypanymi cynamonem. Ciasteczka można przechowywać w szczelnym opakowaniu przez kilka dni.   Składniki: 50 g drożdży

Passion of Cooking
Rustykalna tarta z rabarbarem (galette) 189

Placek jest bardzo prosty i choć wygląda trochę nieporadnie, smakuje świetnie. Kruche ciasto świetnie kontrastuje z miękkim, kwaskowym rabarbarem i chrupiącym, słodkim cukrem kandyzowanym. Do tego migdały i słodki syrop, który dopełnia całości. Galette można zrobić niemal z każdymi polskimi owocami. Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody czy porzeczki. Rustykalna tarta z rabarbarem

Poezja smaku
Jabłecznik z pianką kokosową na kruchym cieście z orzechami włoskim 195

łyżek wiórków kokosowych Ciasto kruche: 3 żółtka 10 niepłaskich łyżek mąki pszennej tortowej 8 łyżek płatków owsianych 4 łyżki orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru kilka kropel aromatu waniliowego lub op. cukru waniliowego 50 g masła 50 g margaryny min. 80% tłuszczu Przygotowanie: Do malaksera wsyp cukier na ciasto kruche, płatki owsiane i orzechy. Zmiksuj(...)Przygotuj tortownicę. Posmaruj spód i boki lekko margaryną. Wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi też wyłóż, jeśli chcesz. Mi łatwiej wyjąć później ciasto z formy. Dodaj pozostałe składniki na ciasto kruche. Mąkę z proszkiem przesiej. Zmiksuj do całkowitego połączenia składników.  Wylep ciastem dno i brzegi tortownicy, w miarę równo. Wstaw do zamrażalnika. Białka wlej do miski i zacznij miksować

Anioszek w kuchni

Proponowane wyszukiwania