kruche z jabłkami - 2217 przepisów (strona:84/148)

Tarta ze szpinakiem 198

Tarta jest bardzo popularnym wypiekiem kuchni francuskiej. Składa się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami) jak i słone (np. z warzywami, z grzybami). Najpopularniejsze  tarty to: tarta z jabłkami, tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna np. ze szpinakiem. Składniki na ciasto: 200 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła

Mechanik w kuchni
Polędwiczki wieprzowe w konfiturze jagodowej z jabłkiem, brzoskwinią, figą i rozmarynem 160

Pieczemy przez ok. 25 min w tej temperaturze w opcji góra-dół bez termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy piękące sie mięso, obracamy je i obkładamy je cząstkami owoców: brzoskwiń, jabłek, żurawiną. Ponownie wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 175C i w włączamy opcję termoobiegu lub grilla. Przez cały czas pieczenia nie przykrywałam mięsa, za to często je obracałam(...)czasu. Ja piekłam jeszcze ok. 20-30min. Mięso było kruche, niezwykle delikatne. W sumie przebywało w piekarniku ok. 1,5h, jednak swoją kruchość zawdzięcza nocnemu moczeniu w alkoholu. Pasuje do dań z ryżu, kaszy czy pieczonych ziemniaków. Smacznego! Artykuł Polędwiczki wieprzowe w konfiturze jagodowej z jabłkiem, brzoskwinią, figą i rozmarynem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Tarta ze śliwkami - możliwe, że najlepsza 319

jestem wielką fanką śliwek. Owszem lubię, ale jakoś tak... Specjalnie mnie do nich nie ciągnie. Jesienne jabłka, gruszki, kasztany czy dynia - o, to jest to, co mnie kręci! One przychodzą mi do głowy, gdy wymyślam kolejne słodkości. To przepisów z ich udziałem szukam w internecie i książkach. Śliwki zeszły na dalszy plan, i muszę przyznać, że jakoś bardzo(...)być tarta - bo dostałam nową, prostokątną formę i koniecznie musiałam ją w końcu wypróbować. Z lekkim, serowym nadzieniem, bo kiedyś jadłam sernik ze śliwkami i smakował bosko. Na kruchym cieście, koniecznie kakaowym, bo będzie pięknie wyglądać. I te śliwki... Co zrobić, żeby podkreślić ich smak...? Postanowiłam je upiec, ale nie na cieście, tylko osobno. Dzięki temu wyraźne widoczne są wszystkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szarlotka z cynamonowym lukrem 262

Smaczny jabłecznik z cynamonową polewą na szybko. Składniki: 2 jajka 1 -1,5 kg jabłek 0,5 kostki dobrej margaryny / masła 2 łyżki śmietany 18

W Moim Magicznym Domu
Placek jabłkowo -karmelowy na herbatnikach 237

Kolejne ciacho z jabłkami w końcu mamy ich teraz wysyp i ich wszechobecność w każdym sklepie czy straganie. Grzech ich nie wykorzystywać właśnie o tej porze roku. Dziś wersja bardziej kaloryczna, bo z karmerem i śmietaną ale to połączenie jest tak pyszne, że nie warto obok tych smaków przejść obojętnie. Wbrew pozorom jest bardzo łatwe do zrobienia, oczywiście(...)można się pokusić o upieczenie placków kruchych (ja nieraz to robię). Polecam. Zapraszam...  Składniki (na formę o wym. 37 x 26 cm): 100 szt. prostokątnych herbatników ( np.Elitki) 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego ugotowanego 500 ml śmietanki 30% do ciast i deserów 2500 g serka kremowego śmietankowego lub mascarpone  1 kg jabłek po usunieciu gniazda ½ szklanki cukru

Kubki smaku
Szarlotka na kruchym z czarną porzeczką. 210

doskonale wpasuje się w letni klimat. Słodkie jabłka, które w ubiegłym roku przerabiałam na gęstą marmoladę doskonale kontrastują z kwaskowatą czarną porzeczką. Żałuję, że sezon porzeczkowy trwa tak krótko, bo bardzo cenię każdą odmianę porzeczki. W rzeczy samej ów szarlotka z czarną porzeczką to świetny pomysł na letni deser. Ciasto kruche aromatyzowane wanilią podkreśla i dopełnia całość. Wierzch ciasta

vaniliowoczekoladowa
PYSZNE, SZYBKIE CIASTO DROŻDŻOWE, BEZ WYRASTANIA, NA KRUPCZATCE 629

szklanki* cukru trzcinowego lub zwykłego +dowolne owoce (u mnie 2 duże jabłka) *szklanka 250ml Składniki kruszonki: - 220g mąki krupczatki - 125 zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - ok.1/3 -1/2 szklanki cukru trzcinowego (u mnie gruby) Wszystkie składniki kruszonki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść kruszonkę ręcznie. Gotową kruszonkę odstawić na czas(...)masła, oleju i mleka i mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równo na całej powierzchni. Układamy obrane, pokrojone w plasterki jabłka lub inne owoce. Całość posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Ja posypałam jeszcze dodatkowo płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy na termoobiegu ok.35 minut lub 30 minut

Smaczne Zdrowe
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 222

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 178

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kruche ciasto z rabarbarem i kwaśną śmietaną 264

Sezon na rabarbar trwa tak krótko, a tak dużo mam przepisów , które czekają na wypróbowanie. Dzisiejsze kruche ciasto z rabarbarem i kwaśną śmietaną jest tak pyszne, że wiem, że upiekę je częściej. Może z truskawkami lub innymi owocami. Ciekawe, jak posmakuje z jabłkami? Bardzo lubię takie owocowe ciasta

dolcevitainmykitchen
Tarta z jabłkami 267

chciałabym Wam zaproponować dużo łatwiejszy (ale nie mniej smaczny) wariant. Spód zrobiony jest z ciasta kruchego (niezawodny przepis mojej babci), które nie wybrzusza się podczas pieczenia i śmiało można od razu nałożyć na nie niemal każdy rodzaj owoców. Moja tarta z jabłkami jest wypełniona duszonymi jabłkami z aromatycznymi przyprawami: cynamonem, mielonymi goździkami i korzenną przyprawą do piernika. Możecie

Ciastkozercy
Gęś pieczona z faszerowanymi jabłkami 216

wyschnie na wiór. Proponuję wcześniej mięso namoczyć w solance, bo to dodatkowy gwarant, że mięso będzie kruche i soczyste. Następny punkt to sucha marynata i tu najlepiej gęś pozostawić w ziołach na całą noc. Najbardziej popularna jest chyba gęś pieczona i nadziewana jabłkami, bowiem winne jabłka wyjątkowo dobrze harmonizują z aromatem gęsiny, wchłaniając przy tym nadmiar tłuszczu. Aromat

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu. 177

urówka ta jest smaczna, zdrowa i krucha. Warto ją od czasu do czasu podać do obiadu. Ja dzisiaj ją zrobiłem i wszyscy zjedli ze smakiem.  Składniki : 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 średnie jabłko ( winne ) 1 średnia marchewka 1 nie duży pomidor 2-3 gałązki świeżego koperku Sposób wykonania :   K apustę pekińską drobno posiekaj. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce

Przepisy i porady kulinarne