Składniki na ciasto 2,5szklanki mąki tortowej 250 g masła lub margaryny, zimnej 2 łyżki cukru pudru 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki
w mojej kuchnijest niesamowicie chrupiący i zdrowszy niż tradycyjne ciasto kruche. Deser na wzór amerykańskich placków z dziurką, podawany na gorąco, często z gałką lodów waniliowych. Bardzo polecam :) Ciasto : 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1/4 łyżeczki soli 250 g schłodzonego masła 90 ml zimnej wody 1 łyżka octu jabłkowego Nadzienie : 1 kg jabłek 100 g cukru brązowego 2 łyżki soku
Chocolate Muffin BlogSkładniki: jajka 2 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 2 szklanki, sól - szczypta, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, gruszki 5 średnie
W Mojej Kuchni Lubięwspólne pieczenie] ciasto z orzechami ..u mnie jakoś krucho z wolnym czasem i nie miałam kiedy zrobić coś innego..no ale ciasto z orzechami jest ..proste do zrobienia ...nawet mikser nie potrzebny...a do ciasta pyszna kawa...a o kawie będzie wpis później.. 2 szkl.mąki 4 jajka 6 jabłek 1 szkl.dowolnych bakalii [ suszone ananasy,imbir, daktyle
Moje domowe kucharzeniePrzepis stary jak świat. Ciasto tak kruche, że do jedzenia jedynie łyżeczką. Dla mnie boska, obłędna i nie do pokonania! Oczywiście najlepsza w wykonaniu mojej najmłodszej siostry Nati. Składniki: 3,5 szkl mąki pszennej 4 żółtka 250 g masła/margaryny 1/2 szkl cukru ewentualnie cukier waniliowy dobre szarlotkowe jabłka (antonówka, szara reneta) ok 2 kg Wykonanie:Przesianą mąkę
Malinowe PocałunkiPyszna, aromatyczna i pachnąca cynamonem szarlotka na kruchym cieście. Jest smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło z dodatkiem lodów i bitej śmietany. Składniki: 4 szkl mąki pszennej 20 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 jajka 1 kostka margaryny 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,3 kg jabłek prażonych( z słoika) 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki Kamis
Ala piecze i gotujepomarańczowej do ciasta kruchego. U mnie z nadzieniem jabłkowym ale dobre będą też z serem lub makiem. Składniki: 1 jajko całe + 3 żółtka 20 dag cukru pudru cukier waniliowy 40 dag tłuszczu (1 margaryna + smalec) 60 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka z pomarańczy jabłka smażone ewentualnie kisiel
Cukiernia Pychotkilubiłaby tego ciasta. Zazwyczaj robiona jest na kruchym lub półkruchym cieście, które jest pracochłonne, bo ciasto na spód musi się schłodzić w lodówce, przynajmniej 30 min. Ostatnio natknęłam się na przepis na sypaną szarlotkę, który bardzo mnie zaintrygował. Tym sposobem szarlotkę robi się błyskawicznie - składniki suche przekładamy na przemian warstwą jabłek, nie trzeba zagniatać żadnego ciasta! Smak doskonały- smakuje
Kuchnia MagdaLenykuchni francuskiej. Wypiek ten składa się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być słodkie (np.z owocami) jak i słone. Jest dobra na każdą okazję, zarówno na gorąco jak i po przestudzeniu. Polecam również przepisy na tarty: ze szpinakiem z truskawkami z masą migdałową ze śliwkami z owocami lata z jabłkami francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami
potrawyregionalneracuchów musu czekoladowego. Myślę sobie, zrobię kruche mini tarty wypełnione podobnym musem, dodam sobie truskawek i będzie pysznie. Byłoby, gdyby mi się mus nie zważył. Pierwszy raz mi się coś takiego przytrafiło; pytanie, czy ostatni? Ciasto się już chłodziło w lodówce, więc nie mogłem go zmarnować, a jako, że jabłek u mnie zawsze pod dostatkiem, to wymyśliłem nadzienie
BaRepasrzeczywiście znamy rodzimą kuchnię? Jeśli nie do końca, warto przygodę z nią rozpocząć od… kaczki! Historia kaczki w pigułce Niekwestionowanym symbolem tradycyjnej kuchni polskiej jest słynna kaczka pieczona w jabłkach. To absolutna klasyka, którą z pewnością każdy zna – nawet jeśli do tej pory nie próbował. Kaczka na polskich stołach królowała przez wieki pod bardzo różną postacią. Cenioną i powszechnie(...)zrobiona kaczka powinna być krucha i jednocześnie wyjątkowo soczysta. Jako że kaczka sama w sobie jest tłusta, nie ma potrzeby dodawania tłuszczu do pieczenia. Warto natomiast podlać ją wodą już na początku – w ten sposób nie przypali się i zachowa właściwą wilgoć. Mięso nie będzie suche również wtedy, gdy przygotujemy je w towarzystwie owoców – wspomnianych jabłek lub na przykład
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 250 g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1,5 kg
W Moim Magicznym DomuHej :-) Ostatnio na śniadanie taki omlet sobie zrobiliśmy, tzn trzy sztuki, bo młody takie śniadania, to wcina z przyjemnością. Gorzej jak trzeba zjeść coś innego. Uwielbiam
kruche babeczkiDla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!uniwersalność i wspaniały smak – przepis na kruche ciasto wykorzystuję również w innych ciastach. Składniki: 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g cukru 75 g zimnego masła + do posmarowania formy 3 żółtka (białka zachować do bezy) 1 łyżka cukru wanilinowego skórka starta z 1/2 pomarańczy 550 g jabłek (np. szara reneta)* 50 g cukru skórka starta
Gotowanie-uk