Dzisiejsze popołudnie postanowiłam poświęcić na pieczenie. Przepisów na szarlotki możecie u mnie znaleźć na prawdę w dużej ilości dlatego również i ten pomysł na ciasto nie
ciastkarnia na kruchym spodzieskładnikiciasto kruszonkowe* 3 szklanki mąki pszennej* 1/3 szklanki cukru* 1 cukier wanilinowy* 1 proszek do pieczenia 16 g (4 płaskie łyżeczki)* 250 g margaryny* 5 żółteknadzienie
Mix smakułyżką. Dodajemy jabłka, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.4. Na rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Warto po każdym nałożeniu ciasta na patelnię zanurzyć łyżkę w wodzie, wtedy ciasto nie będzie się kleić do łyżki.5. Usmażone racuszki posypać cukrem pudrem.Smacznego!!!Źródło: Kruche babeczki
Kuchnia domowa Anijakoś wątpię, bo pieją w telewizji, że znów ma sypnąć śniegiem.Ale ja za to mam dla was pyszną szarlotkę, prawdziwie wiosenną. Wyszła naprawdę bardzo fajna, nie za słodka, krucha i mocno jabłkowa. Fajnego kwaskowego smaczku dodaje jej kisiel połączony z pianą z białek.Składniki: (na większą blaszkę)Ciasto:3 szklanki mąki krupczatki1/3 szklanki cukrułyżeczka proszku do pieczenia250(...)masła.1/3 ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażalki (ok. 30 minut).Pozostałym ciastem wylepić dno wysmarowanej tłuszczem i oproszonej bułka tartą brytfanki. Spód po nakłuwać widelcem.Nadzienie jabłkowe:Jabłka obrać, usunąć gniazda i pokroić w kostkę. Następnie na dno garnka nalać odrobinę wody i wrzucić jabłka, zagotować i zmniejszyć ogień. Kiedy jabłka się rozgotują dodać cukier
Moje pyszne gotowaniepełni, więc proponuję szarlotkę na kruchym jaglanym cieście, zapiekaną pod pierzynką z pianek. Składniki:mąka jaglanaskrobia kukurydziana, ryżowa lub tapiokaproszek do pieczenia bezglutenowysiemię lniane mielonemleko sojowe/ryżowe lub woda 1 szklanka1 szklankapół łyżeczki1 łyżka3 łyżki margaryna bezmleczna 1 kostka 200g cukier puder 1/2 szklanki cukier waniliowy 1 torebka około 7-8 jabłek rodzynki, cynamon - wg uznania cukier
głodny alergikJabłecznik dziś ponoć króluje na każdym stole..u mnie oczywiście też....u mnie w sumie to jest szarlotka tatrzańska upieczona w ramach wspólnego pieczenia
Moje domowe kucharzenieupieczeniu na zewnątrz kruche a w środku delikatne. I w dodatku bez jajek! Przepis znalazłam na blogu http://www.czekolada-utkane.pl :) Zapraszam, spróbujcie koniecznie! Składniki (forma 23cm x 23cm)3 szklanki mąki200 g miękkiego masła (kostka)3/4 szklanki cukru pudru200 g waniliowego serka (użyłam Danio)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru wanilinowegoszczypta soli5 jabłek (u mnie Rubin, zmieściło
Symfonia Smakówsię kruche ciasto, po upieczeniu bardziej przypomina granolę :-) Wybór należy do Was, ja polecam ze względu na smak i łatwość przygotowania :-) SKŁADNIKI Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka drobnych płatków owsianych 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka cukru z wanilią mielony cynamon i kardamon (niewielkie ilości) 100 g masła 1 jajko Dodatkowo: 3 duże jabłka 2 łyżki
Czary - gary w kuchniniesamowicie krucha szarlotka i w dodatku bardzo aromatyczna. Rozchodzi się w bardzo szybkim tempie. Polecam, naprawdę jest pyszna. Przepis wzięłam od Doroty. Składniki na ciasto: 500 g mąki krupczatki 250 g masła lub margaryny ½ szklanki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % Składniki na masę jabłkową: 2 – 3 kg jabłek 2 łyżeczki
Na słodko lub wytrawnieotulona drożdżowo - kruchym ciastem . Bardzo polecam spróbować tego ciasta :)Wymiary blaszki: 28 x 24 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 30 min + 30 min + 40 min. Składniki:Biszkopt orzechowy : 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 4 żółtka
Słodkości i nie tylkoHej :)) Kolejna moja owsianka, tym razem czekoladowa z miodem, kokosem, rodzynkami i żurawiną i do tego owoce. Smakowała nam bardzo. Młody tylko komentował, że kiwi za
kruche babeczkiSkładniki: jajka 1 sztuka, sól - szczypta, cukier 15 dag, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, aromat cytrynowy 3 krople, mąka tortowa 2 szklanki
W Mojej Kuchni LubięDomowa beza Pavlova to klasyczna beza, krem z bitej śmietany z dużą ilością owoców. Pięknie wygląda i smak to niczym rozkosz dla podniebienia. Nie jest to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jedna z wielu szarlotek jakie robię, ale chyba ta doczekała się największego szału. Mówię Ci niebo w gębie. Ma tylko jedną wadę- aby ją zrobić musisz zetrzeć 2 kg jabłek na tarce! Dla mnie to koszmar, bo jakkolwiek uwielbiam piec i gotować, tak do prac tego typu mam awersję. Zawsze gdzieś sobie coś przekroję, skaleczę, czy zrobię inne kuku(...)szarlotki… Jest super delikatna, nie za słodka, dokładnie taka jaką lubię! Ale wierzę że i Tobie posmakuje. Wróć- ja jestem tego pewna! Czego potrzebujesz? Aby zrobić ciasto kruche musisz wziąć: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kostkę margaryny (250g) 5 żółtek Ponadto potrzebujesz: 2 kg papierówek niecałe pół szklanki
Arbuziaki