Kolejna wersja tarty rustykalnej, to znaczy pieczonej bez formy. Poprzednia słodka wersja tarty z jabłkami wyszła tak dobra, że postanowiłam tym razem spróbować z wytrawną. I to był strzał w dziesiątkę. Ciasto lekko zmodyfikowałam, żeby smak pasował do warzywnego wypełnienia. Taki sposób wykonania tarty jest świetny, ponieważ nie ma potrzeby wyklejania formy, podpiekania spodu. Wystarczy rozwałkować ciasto(...)położyć farsz i zawinąć boki. Nic prostszego :) Ciasto, na którym upiekłam tartę jest moją zdrową wersją ciasta kruchego. Nie używam w nim masła, a wychodzi naprawdę pyszne, idealnie kruche. Wyrobienie zajmuje kilka minut więc jest to bardzo prosty przepis. PEŁNOZIARNISTA TARTA Z CUKINIĄ, GROSZKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM Czas wykonania 20 minut plus 20-25 minut pieczenia Z podanych składników
HealthyCreationsMieliście tak, że przeglądacie przepisy i w myślach powtarzacie sobie: " to sie nie uda, że niby jak? " Też tak miałam i tym razem postanowiłam spróbować. Rewolucja ! Szarlotka wyszła idealna, krucha, słodka, taka jak na szarlotkę przystało, ale wiecie co jest w tym cieście najlepsze? Zero miksera, zero wygniatania - po prostu sypiesz składniki do miski mieszasz i gotowe . Podczas pieczenia(...)zapachem cynamonu, a już po godzinie szarlotka (jeszcze ciepła) podana z ulubionymi lodami rozpływa się w naszych ustach. Moi kochani do dzieła ! Składniki: duża tortownica 1,5 kg jabłek - u mnie papierówki 1,5 szkl mąki 1,5 szkl kaszy manny 1 szkl cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego cynamon 1 kostka
Garnkowe fanaberiełyżka mąki kukurydzianej łyżka posiekanych orzechów włoskich olej kokosowy do smażenia Przygotowanie : Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, jajko roztrzepać, dodać miód, cynamon, olej, orzechy i mąkę, starte jabłko - dokładnie połączyć składniki Na koniec dodać płatki i jeszcze raz wymieszać dokładnie, odczekać około 15 min. by płatki spęczniały Na rozgrzanym oleju smażyć cienkie, niewielkie placuszki na rumiano z obu stron(...)oryginalnym przepisie znalezionym w "Poradach na zdrowie" ( Nr. 4 2015) z tych składników pieczone były ciasteczka w temp. 180 *C. Ja część też upiekłam, ale były tak kruche, że resztę postanowiłam usmażyć. Dla mnie takie były smaczniejsze
Proste Potrawywodę szybkowar zamknąć i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 35 minut, otworzyć jak szybkowar sam spuści ciśnienie, udka wyjąć i pałką blendera zmiksować wywar z cebulą, jabłkami na sos marchew 6 sztuk średnie pokroić w kostkę i ugotować w osolnej wodzie na "al dente", nadmiar wody odlać i wsypać groszek z puszki bez wody, dodać(...)masła, 1 łyżkę tartej bułki i szybko wymieszać udka podać z ugotowanymi ziemniakami w mundurkach pokrojonymi w talarki polane sosem i z groszkiem z marchewką - udka z szybkowara są kruche, soczyste, sos naturalny bez mąki..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBardzo kruche ciasto, delikatne jabłka i tak samo delikatna masa orzechowa - fajne połączenie :) Ciasto znane jest też pod nazwą Niebo. Myślę, że dla wielbicieli orzechów będzie idealne bo są dość wyraźnie wyczuwalne :) Dokładnego źródła nie podaję, bo praktycznie wszędzie receptura jest taka sama więc opierałam się na kilku źródłach.Składniki na ciasto :350g mąki4 żółtka250g margaryny1/2 szkl cukru pudru1(...)się nie przykleiła do wałka lub stolnicy.Blaszkę natłuszczamy i przekładamy rozwałkowane ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180st C i pieczemy placki do czasu aż się zrumienią - ok 15min.Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondelka, dodajemy masło i smażymy kilka minut. Dodajemy suche galaretki i dokładnie mieszamy.Masa orzechowa : Mleko zagotowujemy, dodajemy orzechy
charlotte gotujełyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka masła - koniecznie 1/2 szklanki kwaśnej śmietany około 1/2 kg mąki Przygotowanie : Z podanych składników zagnieść kruche ciasto tzn. wpierw posiekać zimny tłuszcz, łyżke masła, dodać mąkę i posiekać razem z mąką i proszkiem,dodać cukier, jajka, śmietanę i zagnieść na koniec mokrymi rękoma, podzielić(...)równe części Blaszkę wysmarować i przełożyć do niej rozwałkowany jeden blat ciasta, zapiec go na rumiano w temp. 180 stopni C.( obserwować , by nie przypalić) W tym czasie przygotować jabłka, obrać, drobno pokroić i z cynamonem i jeśli lubimy, z goździkami. Cukru dodać na swój smak. Prużyć często mieszając , aż masa stanie się szklista i jednorodna Gdy ciasto
Proste PotrawySzarlotka na kruchym cieście Prosta w wykonaniu i do tego bardzo smaczna, po prostu rozpływa się w ustach. Szarlotkę robi się szybko i myślę, że prawie każdemu uda się ją przygotować. Składniki : Ciasto: żółtka jaj - 4 szt mąka - 3 szkl śmietana kwaśna - 1 łyżka cukier waniliowy - 1 opak cukier - 0,5 szkl margaryna lub masło - 250 g proszek do pieczenia(...)łyżeczka Dodatkowo : jabłka ( szara reneta ) - 1,80 kg cukier - 3 łyżki cynamon - 1 łyżka tłuszcz do formy cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do miski, dodać zimne pokrojone masło lub margarynę, posiekać nożem. Zrobić w mące dołeczek, dodać żółtka i pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto. Podzielić ciasto na dwie nierówne części
Kuchnia DanusiZainwestowałam ostatnio w pojemnik próżniowy do przechowywania produktów i szybszego marynowania mięsa. Schab, który proponuje marynowałam w nim zaledwie 2godz. mięso było bardzo kruche i soczyste. Jeśli chcecie marynować w sposób tradycyjny to najlepiej zostawić na noc. SKŁADNIKI: 1,2 kg schabu środkowego MARYNATA: 1/2 szkl. wina półsłodkiego (ja użyłam gruzińskiego wina Alazani Valley) 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 1/2 łyżeczki(...)soli 1/2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka lubczyku suszonego 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju z winogron 3 łyżki masła 2 jabłka najlepiej szara albo złota reneta 2 cebule WYKONANIE: z podanych składników przygotować marynatę, cebulę i jabłka pokroić w półkrążki, mięso nakłuć, zmacerować w marynacie, zamknąć szczelnie w naczyniu odstawić, w mięsie zrobić
Kuchnia Beatyuwielbiam serniki to chyba już wszyscy wiedzą ( łącznie z kilkoma milionami widzów programu MasterChef :D ). Na blogu jest ich mnóstwo – są klasyczne , są z orzechami , karmelem , jabłkami , brzoskwiniami i bezą . Dziś stworzyłam kolejny – taki, jakiego do tej pory nie było! Na czekoladowym spodzie, z idealną, kremową, serową masą i chrupiącymi wafelkami Lusette – połączenie idealne! http://lusette.pl(...)mleczną i białą czekoladą! Połączenie, które sprawiło, że wszyscy z przyjemnością sięgali po dokładkę! Koniecznie spróbujcie, a ja pędzę robić kolejne wafelkowe słodkości. Zapraszam! SKŁADNIKI: ( 20×20 ) SPÓD: * kruche, kakaowe herbatniki – 250 g * orzechy włoskie – 50 g * masło – 120 g * miód – 1 łyżka MASA SEROWA: * twaróg 3x mielony – 500 g * cukier drobny
Ostra na SłodkoPyszna szarlotka z budyniem, na kruchym cieście. Doskonała do popołudniowej kawy, lub herbaty. Najlepsza na drugi dzień po upieczeniu, jak troszkę od wilgnie. Doskonale smakuje oprószona cukrem pudrem lub "pomiziana" lukrem :) ciasto: 45 dag mąki + 2 łyżki cynamonu( lub przyprawa De Lexe ) 25 dag margaryny (Kasia) ½ szklanki cukru pudru 1 całe jajko + 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany(...)łyżeczką proszku do pieczenia dodatkowo: około kg jabłek 2 budynie śmietankowe + 3 łyżki cukru 750 ml mleka drobna bułka tarta (do oprószenia ciasta) Składniki na ciasto zagniatam, dzielę na dwie połówki, owijam folią i wkładam na jakieś 2 godziny do lodówki. Po tym czasie jedną część wałkuję i wykładam do blaszki ( 20 x 30 cm), wyłożonej papierem
Takie tam pichcenieprzepis na szarlotkę na kruchym cieście, wykonaną z pamięci, w ekstremalnych dla mnie niemal warunkach, bez prawie miar i wag, bez sprzętu elektrycznego i robotów i bez piekarnika. Była pieczona w piecu, czyli „pod kuchnią” na wsi u mojej babci. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna szczypta soli ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Masa jabłkowa: 1 do 1 ½ kg jabłek – najlepiej jakby to była szara reneta lub papierówka. U mnie? Nawet nie wiem jakie jabłko, babcia nawet nie pamięta jak się nazywa ten gatunek. ½ szklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć sok. Dodać cukier i cynamon, wynieszać odstawić aż puści
Z Kuchni Do Kuchniszybka szarlotka z posypką z migdałami babka czekoladowo- migdałowa babka która się zawsze udaje mocno czekoladowe muffiny ciasto krówka piernik z jabłkami mój sernik na zimno ciasto z jabłkami sernik jogurtowy sernik na kakaowym spodzie sernik wiedeński sernik bez sera szybki i smaczny sernik katarzynka Sałatki : sałatka sledziowa sałatka z selerem naciowym i gyrosem szybka sałatka z papryką(...)sałatka z szynką szwarcwaldzką sałatka z kurczakiem wędzonym sałatka z rukolą sałatka siódemka sałatka z gyrosem sałatka z mozarellą i oliwkami sałatka z sosem musztardowym sałatka z tuńczykiem 2 krucha sałatka w jogurcie sałatka kolorowa sałatka brokułowa ekspresowa tarty buraczek czerwony błyskawiczna sałatka z tuńczyka Inne zupa chrzanowa chrzan tarty wytrawna ćwikła gotujemy białą kiełbasę
Proste Potrawyskładniki ciasto * 3 szklanki mąki pszennej (w tym 1 krupczatki) * 250 g Kasi ekstra maślany smak lub masła * 1/3 szklanki cukru pudru * 1 i 1/2 łyżeczki
Mix smakuPrzepis na jabłecznik z budyniem znalazłam u Kasi. W zasadzie, początkowo miałam zamiar upiec placek z mieszanymi owocami i pod tym kątem szukałam przepisu. Jednak, gdy
mojewypiekiinietylkowięc znów jesień i połowa zimy upłynie pod znakiem dyni u nas. A resztę babcia przerobi na pure do zamrażalnika i na pasteryzowany sok z dyni i jabłek. Połowa tej dyni leży teraz w mojej lodówce ( w weekend zrobię curry) a połowa została od razu upieczona i przerobiona na pure, z którego potem powstała ta tarta z dynią(...)korzenna i bardzo delikatna, na kakaowym spodzie. Doskonałe ciasto na jesień, która obecnie jest tak piękna i oby jak najdłużej. Zanim zabierzecie się za pieczenie tarty i robienie ciasta kruchego polecam lekturze te uniwersalne wskazówki odnośnie pieczenia tart i ciasta kruchego. Korzenna tarta z dynią i mascarpone Drukuj Prep time 20 min Cook time 45 min Total time
Cooking for Emilydużą blachę Składniki: Ciasto: 450 g mąki 300 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 llitrowe słoiki jabłek na szarlotkę 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki cukru cynamon do smaku 2 galaretki cytrynowe Krem orzechowy: 300 g mielonych orzechów włoskich(...)margaryny 1 kieliszek wódki 4 łyżki cukru pudru Polewa: pół kostki margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na blaszczce i pieczemy dwa placki w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż wierzch się nie zezłoci. Składniki
My simple kitchentrwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się da. Za chwilę oszalejemy na punkcie truskawek, malin, jagód, porzeczek, wiśni, żeby ze strachem zauważyć, że na straganach już tylko jabłka, śliwki i gruszki. Potem kasztany, żurawina... Stop! Chyba zatoczyłam koło. Razem z Sianko , Mopsikiem i Zuzią postanowiłyśmy upiec tartę z rabarbarem właśnie. Od razu w mojej głowie pojawiły(...)jest trudne, może tylko nieco czasochłonne. Każdą warstwę przygotowujemy osobno, w dodatku trzeba je wszystkie dokładnie ostudzić i schłodzić. Za to oczekiwanie wynagrodzi nam smak po prostu niebiański - kruchy spód, który smakuje jak najlepsze kakaowe herbatniki, krem karmelowy, delikatny, lekki i słodziutki, a całość wieńczy lekko kwaśny, różowiutki rabarbar. Tarta wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej - gwarantuję. Mogłabym ją całą
Pożeraczka, czyli raz adobrzePRZEPIS NA BLACHĘ : 25cm x 25 cm SKŁADNIKI NA CIASTO: 4 szkl. mąki 4 żółtka 20 dag masła 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki kwaśnej śmietany
Dziś Ja gotujeodpowiedniego przepisu… marynata od mamy, farsz od siostry, rusztowanie z marchewki z internetu. W ten sposób przygotowany i pieczony indyk jest bardzo kruchy, aromatyczny i soczysty. Mięso samo odchodzi od kości. Z pewnością jeszcze nieraz powtórzę ten wyczyn. Składniki: • cały indyk – mój 4,7 kg • sól, pieprz(...)litrów wody • 6 łyżek soli • 2 główki czosnku • 1 łyżka pieprzu ziarnistego • 2 łyżki ziela angielskiego • 1 łyżka kminku • 8 liści laurowych Farsz • 250 g śliwek suszonych • 2 jabłka • 1/2 szklanki bułki tartej • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1 łyżka masła • sok z 1/2 cytryny Do polewania indyka • 3/4 szklanki oleju • 3/4 szklanki roztopionego masła • 2 szklanki soku pomarańczowego
To co kochamzapiekania (można użyć jednej większej) wysmarować masłem. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w średniej grubości cząstki. Ułożyć w foremkach dość ciasno i w dowolnej ilości. Jabłka posypać cynamonem. Na wierzch wysypać ciasto starte na jarzynowej tarce. Ciasto można obsypać brązowym cukrem, wtedy wierzch jest jeszcze bardziej chrupiący. Piec w temperaturze 190 stopni do zrumienienia ciasta(...)przestudzeniu. Crumble to niezwykle szybki i smaczny deser. Można wykorzystać dowolne, sezonowe owoce. Ja nie ograniczam się do klasycznej kruszonki. Dość często robię crumble kiedy zostaje mi odrobina kruchego ciasta, bo szkoda wyrzucić, a mrozić nie zawsze jest sens. W kuchni nic nie powinno się marnować, a przy odrobinie chęci każdą nadwyżkę można smacznie spożytkować. Znacie crumble
Codzienna kuchnia niecodzienna"Ciasto na niedzielę" - tym razem Patrykowi zamarzyła się szarlotka albo jabłecznik i dzięki temu powstał ten pyszny jabłecznik. Bożena utworzyła wydarzenie [ klik ] i upiekliśmy
Moje Małe Czarowaniebyło trzeba! Składniki -Wasza ulubiona herbata u mnie nie bez przyczyny właśnie dzisiaj Hawajska Owocowa ,a co! Od SKWORCU -sok Malina z miodem u mnie od ETERNO -kruche ciasteczka , które można posmarować konfiturką. U mnie romantyczne księżyce -pełna słońca Konfitura Pomarańczowa od ETERNO Zaparzyłam Hawajską Owocową. Wlalam gęstego i naturlanego soku – Malina z Miodem pysznie smakuje(...)jednym. Jedno po drugim smarowałam wspaniałą pomarańczową konfiturą. Przyznam się szczerze po ponad 10 latach mieszkania na Sycylii, gdzie cytryna i pomarańcz leży na trawie jak u nas jabłka...to nie spotkałam się nigdy z konfiturą pomarańczową. I przyznaję, że ta mi smakuje. Nie jest gorzka. A pomarańcza z niej aż tryska! Najpierw ograniczyłam się do smarowania kulturalnego
Z Kuchni Do KuchniKolejny przepis, który przepisałam z zeszytu mojej mamy. Tych "zwędzonych" przepisów zamierzam wypróbować znacznie więcej, nie tylko na ciasta:-) Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 250
IMPRESJA SMAKU