Dzisiaj coś na słodko :) Szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast, w jej prostocie jest to coś. Zawsze wychodzi i smakuje
Zdrowo i kolorowojabłecznika Babci. Na kruchym spodzie, z kratką, z kruszonką, a do tego na swojskim masełku. Przepyszna. Dziś dziele się z Wami tym przepisem, abyście i Wy mogli poczuć ten smak. Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka masła 5 żółtek szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 2 szklanki musu z jabłek Wykonanie: Mąkę przesiać
Z Majeczką w kuchniHerbat . Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru wanilinowego Plenus 1 łyżeczka proszku do pieczenia Plenus 125 gram masła Kruszonka kokosowa: 3/4 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 100 gram wiórek kokosowych Plenus Masa owocowa: 1 kilogram śliwek 1 kilogram jabłek 4 łyżki cukru
Bajeczna KuchniaPyszne kruche ciasteczka pachnące cynamonem będą idealną przekąską do kawy lub herbaty. Zrobicie je bardzo szybko, gdy tylko przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego lub zjawią się niespodziewani goście. Dlatego zawsze mam w lodówce ciasto francuskie, tak na wszelki wypadek ;) Filiżanka z kolekcji "Jesień" Porcelana Bogucice. op. ciasta francuskiego (275g) 2 jabłka cukier cynamon jajko cukier Gruba Rafinada
Smakołyki Asimniam.... Składniki: Na kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 60 g cukru 70 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu Na masę serową 500 g gotowego sera na serniki 60 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g ) 50 g masła 4 jajka Dodatkowo: 3 - 4 jabłka sok z 1/2 cytryny
Swojskie jedzonkoużywacie innych suszonych owoców. W dużej misce wymieszajcie ze sobą suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, przyprawy, bakalie. Zetrzyjcie na drobnej tarce obrane marchewki i jabłko.W mniejszej misce połączcie składniki płynne – ubijcie albo zmiksujcie jajka z olejem (lub wystudzonym, rozpuszczonym masłem) i sokiem z pomarańczy oraz z otartą z pomarańczy skórką. Przelejcie składniki(...)odciśniętą żurawinę, ją też wmieszajcie w masę. Składniki kruszonki włóżcie do miseczki i ugniećcie je razem widelcem – to najszybsza metoda. Z kruszonką jest dokładnie tak samo, jak przy kruchym cieście – kontakt z ciepłymi dłońmi rozpuszcza tłuszcz, lepiej zrobić ją nie dotykając bezpośrednio masła – kruszonka zostanie i bardzo krucha, i drobna. Ciasto rozłóżcie łyżką po równo do naszykowanych wcześniej foremek
Karo in the KitchenNajłatwiejsze ciasto na świecie to moim zdaniem crumble z owocami. To ciasto po prostu nie może się nie udać. Można je zrobić praktycznie ze wszystkim owocami
codojedzeniajabłka zastąpić rabarbarem. Ciasto wyszło lekko kwaskowe z pyszną pianką o smaku waniliowym i chrupiącą kruszonką. Polecam w sezonie rabarbarowym, bo teraz smakuje najbardziej i nieodłącznie kojarzy się z końcem wiosny i początkiem lata. Później już tak nie smakuje, bo jest całe mnóstwo innych owoców, które go godnie zastępują. Składniki: Ciasto kruche
To co kochamHej :-)) Heh uśmiałam się trochę z nazwy ciasta , bo salceson kojarzy mi się z dziwnym mięsem w galarecie, czy czymś tam, którego to nie wiedzieć dlaczego
kruche babeczkiHej :) U Was tez tak pięknie świeci słoneczko ?? Dziś kolejna zapiekanka. Nie wiem, jakoś tak wyszło, he, bo ten czas, ciągle czas. Tą robił mój mąż
kruche babeczkiudkach podsmażyć cebulkę, jabłka, wsypać kapustę, kucharka, cukiuer, pieprz, ocet jabłkowy, przyprawę w płynie, ziele i liść laurowy, wszystko wymieszać dokładnie, wlać wodę, na kapuście położyć udka i zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie można odlać nadmiar wywaru z garnka - udka są kruche, soczyste a kapusta aromatyczna
W Mojej Kuchni LubięMasa jabłkowa : Jabłka obrać, pokroić na małe kawałki, wsypać do rondla, skropić sokiem z cytryny, dodać masło. Rondel postawić na nie dużym ogniu, dusić około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec duszenia dodać cukier, rodzynki, cynamon oraz budyń wymieszany z mąką ziemniaczaną , wymieszać i zagotować. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto kruche, równo rozsmarować. Polewa
Przepisy i porady kulinarnekilkoma rodzajami mąki :) Kruchy spód, który nie wymaga mrożenia w lodówce jest obłędny. Spód: - 1 szklanka mąki owsianej - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej - 3 łyżki mąki żytniej - 2 małe jajka - 50 g margaryny bądź masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - aromat waniliowy - 5 łyżek mleka - 1 łyżka słodzika w płynie/cukier Masa jabłkowa: - prażone jabłka - cynamon Wszystkie składniki
Zdrowie na języku :Pkruchym na maśle. Jednak, jak już wcześniej wspomniałam, biszkopty bez żółtek jeść można, dlatego pomyślałam, że stworzę coś co składa się tylko z zalecanych produktów i przyda się osobom, które z tej diety korzystają. Poza tym, nie oszukujmy się, czasem każdemu z nas przyda się przerwa od tłustych i kalorycznych tortów. Dziś prezentuję Wam ciasto z jabłkami czyli klasyk
Słodkie PrzyjemnościHej :)) Ostatnimi czasy mój szanowny Pan Mąż trochę się ze mnie nabijał, że prowadzę bloga i ciasta marchewkowego jeszcze nie zrobiłam. Jak to tak i w
kruche babeczki