kruche. -Proste ponieważ wszystkie składniki mieszamy razem w jednym naczyniu. -Szybkie wystarczy ciasto wyrobić dłońmi nie używamy miksera, nie chłodzimy ciast w lodówce przed upieczeniem, nie podpiekamy spodu. -Uniwersalne ciasto idealne jest do klasycznej szarlotki, sernika a także do babeczek. W orginalnym przepisie użyte są jabłka
RAROSSAwybrał kawałek kruchego ciasta - Tarta cytrynowa (7zł) Kruchy spód przełożony cytrynowym nadzieniem, a do tego lekka beza. Jakby tego było mało towarzyszył jej sos malinowy i kleks bitej śmietany. Kawałek odpowiednio duży, by zaspokoić swoją ochotę na słodycz. Ja, jako zwolenniczka czegoś lżejszego i zdrowszego, zdecydowałam się na świeżo wyciskany koktajl... Jabłko-kiwi ze świeżym smakiem mięty (12zł) Koktajl był
Sajkofanka smakuPrzepis dostałam od mojej sąsiadki, a ona od swojej, a ta dostała go od jeszcze swojej...itd :)Składniki : 3 szklanki mąki tortowej 6 jaj kisiel cytrynowy
Proste Potrawystół. Jabłecznik na bogato. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 80 g cukru 100 g zimnego masła 3 żółtka Składniki bezy: 3 białka 170 g cukru (około 3/4 szklanki) 50 g wiórków kokosowych Składniki masy jabłkowo - orzechowej: 0,8 kg twardych jabłek 40 g mąki ziemniaczanej pół płaskiej
Smak mojego domuwydawać by się mogło, że będzie kruche. Jest to dużo nadzienia więc jest wilgotne i tak naprawdę owoce dominują. Polecam miłośnikom bardzo jabłkowych jabłeczników. Przepis podpatrzony w "Świąteczne przepisy" Jamiego Olivera. Jabłecznik z żurawiną ciasto: 250 g zimnego masła 350 g maki pszennej 1 łyżka drobnego cukru trzcinowego nadzienie: 1,5 kg jabłek do pieczenia 1 pomarańcza
Dzieje kuchennej Wiewiórysłodkich potraw, ale nie tylko. Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka 500 g - cukier puder 125 g - mocno schłodzone masło(...)odsączone z wody rodzynki oraz wiśnie, zmieniamy końcówkę robota na mieszadło – łączymy składniki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej – odciskamy sok (wypijamy go). Do masy dodajemy jabłka oraz mak – ponownie mieszamy. Ubijamy na sztywno pianę z białek i dodajemy porcjami do masy, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką. Masę przekładamy do formy na ostudzony spód, równamy powierzchnię
mojewypiekiinietylkosłodkich potraw, ale nie tylko. Śmiało możemy go użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka 500 g - cukier puder 125 g - mocno schłodzone masło(...)odsączone z wody rodzynki oraz wiśnie, zmieniamy końcówkę robota na mieszadło – łączymy składniki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej – odciskamy sok (wypijamy go). Do masy dodajemy jabłka oraz mak – ponownie mieszamy. Ubijamy na sztywno pianę z białek i dodajemy porcjami do masy, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką. Masę przekładamy do formy na ostudzony spód, równamy powierzchnię
mojewypiekiinietylkoSkładniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 5 żółtek 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła Masa jabłkowa
Qchnia po prostuTo chyba najstarszy przepis z mojego zeszytu, ale zawsze na czasie Składniki mąka pszenna, 500g margaryna, 250g cukier, 1/2 szklanki żółtka, 3 sztuki śmietana kwaśna
Gotowanie moimi oczamiprzepuścić przez nią 2 niewielkie jabłka. Wszystkie składniki wymieszałam, masa miała być dość gęsta, a gęstość reguluje się sokiem albo płatkami. Nakładałam łyżką masę na papier do pieczenia i formowałam płaskie ciastka, dość spore. Piekłam w piekarniku w temp. 180* C ok. 25 minut. To nie są klasyczne ciastka owsiane, nie są kruche, nie są zbyt słodkie. Dobre
Zdrowa Kuchnia Sowyprzepuścić przez nią 2 niewielkie jabłka. Wszystkie składniki wymieszałam, masa miała być dość gęsta, a gęstość reguluje się sokiem albo płatkami. Nakładałam łyżką masę na papier do pieczenia i formowałam płaskie ciastka, dość spore. Piekłam w piekarniku w temp. 180* C ok. 25 minut. To nie są klasyczne ciastka owsiane, nie są kruche, nie są zbyt słodkie. Dobre
Zdrowa Kuchnia Sowydotyczącym sporządzania ciast kruchych i półkruchych ( czytaj na stronie: Zasady pieczenia ciast ) prezentuję wypróbowany przez lata przepis. Składniki: -50 dag mąki -15 dag tłuszczu -2 jaja -15 dag cukru pudru -5 - 6 łyżek śmietany lub kefiru -1 paczka proszku spulchniającego ( 2 łyżeczki ) -2 dag margaryny do wysmarowana formy Nadzienie z jabłek: -1 kg kwaskowych
Kulinarne przemysleniaszarlotek, jakie dotychczas piekłam. Niesamowicie kruche i delikatne ciasto z pachnące cynamonem z delikatnie wyczuwalnym kokosem. Polecam :-) Przepis na blachę 25 x 35 cm Składniki na ciasto 1 i ¾ szklanki mąki pszennej 4- 5 łyżek cukru 150 g masła lub margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 2 łyżeczki cukru
Na słodko lub wytrawniekawałkami owoców, tarta na chrupiącym, kruchym spodzie z jedwabistym kremem. Bo gruszki, moi drodzy, to niewyczerpane możliwości. Można je podawać na mnóstwo sposobów sprawiając, że nigdy się nie znudzą. Tak, tak, gruszki to jedne z moich ulubionych jesiennych owoców. Śliwki, mimo intensywnej barwy, jakoś przy nich bledną. Oklepane i dostępne cały rok jabłka też mnie aż tak nie pociągają
Pożeraczka, czyli raz adobrzetarce o dużych oczkach *** *** Starte jabłka przekładamy do garnka i smażymy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodajemy galaretki (sam proszek), mieszamy i odkładamy do lekkiego przestudzenia *** *** Przygotowujemy masę orzechową: orzechy włoskie grubo siekamy *** *** Do garnka wkładamy orzechy, cukier, miód, mleko i masło lub margarynę. Mieszamy i zagotowujemy. Odkładamy do przestudzenia *** *** Na pierwszym kruchym blacie wykładamy połowę masy jabłkowej
Blog z Apetytem