kruche z jabłkami - 2217 przepisów (strona:96/148)

SYPANA SZARLOTKA Z RABARBAREM 202

lubiłaby tego ciasta. Zazwyczaj robiona jest na kruchym lub półkruchym cieście, które jest pracochłonne, bo ciasto na spód musi się schłodzić w lodówce, przynajmniej 30 min. Ostatnio natknęłam się na przepis na sypaną szarlotkę, który bardzo mnie zaintrygował. Tym sposobem szarlotkę robi się błyskawicznie - składniki suche przekładamy na przemian warstwą jabłek, nie trzeba zagniatać żadnego ciasta! Smak doskonały- smakuje

Kuchnia MagdaLeny
TARTA Z WARZYWNYM NADZIENIEM 160

kuchni francuskiej. Wypiek ten składa się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być słodkie (np.z owocami) jak i słone. Jest dobra na każdą okazję, zarówno na gorąco jak i po przestudzeniu. Polecam również przepisy na tarty: ze szpinakiem z truskawkami z masą migdałową ze śliwkami z owocami lata z jabłkami francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami

potrawyregionalne
Kruche ciasteczka nadziewane smażonymi jabłkami i migdałami z marcepanem. 233

racuchów musu czekoladowego. Myślę sobie, zrobię kruche mini tarty wypełnione podobnym musem, dodam sobie truskawek i będzie pysznie. Byłoby, gdyby mi się mus nie zważył. Pierwszy raz mi się coś takiego przytrafiło; pytanie, czy ostatni? Ciasto się już chłodziło w lodówce, więc nie mogłem go zmarnować, a jako, że jabłek u mnie zawsze pod dostatkiem, to wymyśliłem nadzienie

BaRepas
Polska tradycja kulinarna z kaczką w roli głównej 211

rzeczywiście znamy rodzimą kuchnię? Jeśli nie do końca, warto przygodę z nią rozpocząć od… kaczki! Historia kaczki w pigułce Niekwestionowanym symbolem tradycyjnej kuchni polskiej jest słynna kaczka pieczona w jabłkach. To absolutna klasyka, którą z pewnością każdy zna – nawet jeśli do tej pory nie próbował. Kaczka na polskich stołach królowała przez wieki pod bardzo różną postacią. Cenioną i powszechnie(...)zrobiona kaczka powinna być krucha i jednocześnie wyjątkowo soczysta. Jako że kaczka sama w sobie jest tłusta, nie ma potrzeby dodawania tłuszczu do pieczenia. Warto natomiast podlać ją wodą już na początku – w ten sposób nie przypali się i zachowa właściwą wilgoć. Mięso nie będzie suche również wtedy, gdy przygotujemy je w towarzystwie owoców – wspomnianych jabłek lub na przykład

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najprostsza szarlotka 180

Składniki:  2 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 250 g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1,5 kg

W Moim Magicznym Domu
Omlet biszkoptowy z jabłkami i cynamonem 160

Hej :-) Ostatnio na śniadanie taki omlet sobie zrobiliśmy, tzn trzy sztuki, bo młody takie śniadania, to wcina z przyjemnością. Gorzej jak trzeba zjeść coś innego. Uwielbiam

kruche babeczki
Zupa chrzanowa 212

Dla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
szalotka z bazą 154

uniwersalność i wspaniały smak – przepis na kruche ciasto wykorzystuję również w innych ciastach. Składniki: 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g cukru 75 g zimnego masła + do posmarowania formy 3 żółtka (białka zachować do bezy) 1 łyżka cukru wanilinowego skórka starta z 1/2 pomarańczy 550 g jabłek (np. szara reneta)* 50 g cukru skórka starta

Gotowanie-uk
różyczki jabłkowe w cieście francuskim:Airfryer hd9240/30 209

środek rozsmarować marmoladę, przy grónym brzegu układać jabłka dolną część założyć do góry i zwijać w rulon, włożyć do foremki silikonowej Airfryer hd9240/30 ustawić na 200 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ foremki włożyć do kosza i piec 20 minut wystudzone różyczki przełożyć na talerz, posypać pudrem cukrem - różyczki są delikatne, kruche, smaczne............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Placuszki na słodko - 20 przepisów 261

Tym razem zebrałam dla Was przepisy na pyszne placuszki, które możecie zrobić na śniadanie lub kolację. Na pewno z chęcią zjedzą je dzieci, moje uwielbiają, my

kruche babeczki
BARDZO GĘSTY DŻEM Z JABŁEK 155

Moja Mama robiła nam jabłkowy dżem, kiedy byliśmy dziećmi. Pamiętam śniadanie w postaci gorącego kakao, chałki z masłem i z właśnie takim słodkim dodatkiem. Może nie

Przepisy Aleksandry
Kocie muffinki z jabłkami i lekką pianką (pełnoziarniste) 217

średniej wielkości jabłka Jajka umieścić w misce i ubić z solą i ksylitolem lub erytrytolem na puszystą, jasną masę. Dodać syrop klonowy i olej, ubijać jeszcze przez chwilę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do masy jajecznej i krótko wymieszać. Mąkę połączyć w osobnej misce z pozostałymi suchymi składnikami, dodać do masy i wymieszać(...)stopniach. Pianka jogurtowa: 200 g jogurtu naturalnego gęstego 80 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki zmielonego na puder ksylitolu 1,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka domowego ekstraktu pomarańczowego dodatkowo: kruche ciasteczka w formie kotków (np. z tego przepisu) Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem, lekko przestudzić. Mleko skondensowane ubić na pianę, dodać ksylitol i nadal ubijać. Żelatynę połączyć

Fitkot
Proste ciasto ucierane z masą budyniową i owocami 160

pyszne i szybkie, a do jego zrobienia potrzebujecie tylko miksera! UWAGA! Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny być wyjęte z lodówki odpowiednio wcześniej żeby miały taką samą temperaturę.   Jabłko obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne a miąższ kroimy w cienkie plasterki. Myjemy i dokładnie osuszamy borówki. Szykujemy i odważamy wszystkie potrzebne składniki . Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.   Dno tortownicy(...)pieczenia i zapinamy obręcz. Od środka smarujemy obręcz zimnym masłem i wysypujemy nie mąką, nie bułką tartą a drobnym białym cukrem – po upieczeniu ciasto będzie miało z zewnątrz delikatną, kruchą karmelową skorupkę. CIASTO UCIERANE Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. 2 całe jajka wbijamy do dużej miski i dodajemy do nich cukier. Tak samo

Karo in the Kitchen
Tarte tatin z brzoskwiniami i rozwiązanie konkursu na żeliwną patelnię 218

Moja żeliwna patelnia służy mi cały czas. Przygotowałam w niej dzisiaj słynny francuski deser tarte tartin. Wybrałam jednak brzoskwinie, bo to już ich ostatki. Tarte tatin

codojedzenia
Szarlotka 168

wykładów...* no dobrze... Składniki A) ciasto kruche 500 g mąki krupczatki 200-250g (kostka) masła pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka (z dużych jaj,w przypadku mniejszych 3) 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie gdy ciasto będzie się opornie wyrabiało) B) masa jabłkowa 3 kg jabłek typu szara reneta (minimum) 1-2 łyżeczki

U Fiolki