przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:154/1100)

Budyniowa tarta z figami i śliwkami 222

figi, postanowiłam też dodać do niej te słodkie i niezwykle smaczne owoce. Bardzo aromatycznym dodatkiem jest też starta skórka z pomarańczy, którą dodałam zarówno do nadzienia, jaki i do kruchego ciasta. Budyniowa tarta z figami i śliwkami Składniki: Kruche ciasto 200 g mąki pszennej 3 łyżki soku z pomarańczy starta skórka z połowy pomarańczy 100 g zimnego masła szczypta soli

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto "Pawi ogon" z serową roladą 614

takie cudeńka ;) Składniki: Na blaszkę o wymiarach 24x36cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżek mąki krupczatki 4 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g) 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%) 1 jajko 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych orzechów włoskich Powidła(...)wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy do suchego patyczka w temp 180st C (ok 20-25minut). Studzimy. 2. Kruche ciasto z wkładką serową: Przesianą mąkę siekamy z margaryną, kwaśną śmietaną, jajkiem, żółtkiem, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce min. pół godziny

Kuchnia w czekoladzie
Dietetyczny Quiche z dynią, gruszką i orzechami włoskimi 192

Tarta cudnie pyszna, nic dodać, nic ująć! Mniami! Składniki: 100 gram mąki pszennej razowej, typ 1850 100 gram mąki orkiszowej 100 gram mąki gryczanej 70 ml jogurtu naturalnego do ciasta kruchego + 100 ml do farszu 1 jajo do ciasta kruchego + 3 jaja do farszu sól pieprz łyżka oliwy z oliwek 500 gram dyni, obranej i pokrojonej w kostkę(...)kilka orzechów włoskich do posypania tuż przed podaniem sos czosnkowy lub inny dip, np. takie: DIPY Z mąki pszennej, orkiszowej, gryczanej oraz jajka, jogurtu naturalnego i szczypty soli zagniatamy ciasto, które wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie na łyżce oliwy z oliwek smażymy dynię oraz gruszkę, pokrojone w kostkę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Natomiast

Mango Papaja
Kołocz z serem 163

przemieszać. Na koniec dodać do smaku sok z cytryny, rodzynki, całość połączyć.  Kruszonka (posypka): Przesianą mąkę posiekać z masłem i margaryną, dodać cukry, żółtko i zagnieść jak kruche ciasto, uformować kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce (do lodówki).  Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na pół. Pierwszą połówkę wyrabiać przez chwilę  (w razie konieczności podsypać mąką(...)Następnie wyłożyć drugą część ciasta drożdżowego, postępując jak z pierwszą połówką. Brzegi ciasta delikatnie wcisnąć nożykiem do środka. Wierzch po nakłuwać widelcem. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wyłożyć posypkę. Ciasto kruche odrywać po kawałku i delikatnie spłaszczać opuszkami.  Ciasto piec początkowo w temp. 180 st, następnie (po około 10-15 min) w temp. 200 st. przez

My sweet a life
Co robię w szkole? Czyli o zajęciach w szkole cukierniczej 151

otworzyć moją malutką kawiarenkę... Ach, te marzenia! Póki co, wróćmy na ziemię. Klasyczny tort Othello, czyli ciasto, które można dostać w każdej duńskiej cukierni i w większości piekarni. Biszkopt, kruche ciasto, warstwa dżemu malinowego, odrobina bitej śmietany i krem cukierniczy. Na wierzchu glazura kakaowa, boki obłożone marcepanem. Całość udekorowana bitą śmietaną i połówkami winogron w tym przypadku, ale akurat tutaj(...)panuje duża dowolność. W cukierni, w której byłam na praktykach, do dekoracji używałam ananasów z puszki, a ciasto kruche było zastąpione pokruszonymi ciasteczkami amaretti. Bitej śmietany w środku nie było w ogóle. To moje pierwsze ciasto, które przygotowałam w szkole. Dostałam za nie 10 (najwyższa ocena to 12), bo środek nie był na środku... Cóż, następnym razem się poprawię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krucho-orzechowe z kremem waniliowym i wiśniami 167

zimno. Fantastycznie kruche i lekko chrupiące. Polecam. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - ja do wypieków użyłam blaszki o wym. poniżej jednak zwężyłam ją do długości 30 cm. Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki zmielonych orzechów włoskich lub pekan pół łyżeczki proszku do pieczenia 220 g masła, zimnego 1 szklanka  brązowego cukru szczypta soli 1 jajko(...)wypestkowanych wiśni - ja użyłam z kompotu 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu waniliowego 4 krople olejku migdałowego Składniki nadzienia umieścić w naczyniu i wymieszać. Odstawić. Wykonanie: Na podpieczone ciasto kruche (może być prosto z piekarnika) wyłożyć równo wiśnie. Na nie wyłożyć równą warstwę budyniu. Z lodówki wyciągnąć pozostałą kruszonkę i równomiernie posypać po wierzchu (jeśli ciasto uformowaliśmy

Kubki smaku
Kruche babeczki z makiem i kokosem 256

serników możecie też upiec kruche babeczki wypełnione masą makową i z kokosową bezą. Takie babeczki długo wytrzymują świeżość i z pewnością mogą nam zastąpić ciasto. Talerzyk Porcelana Bogucice Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szkl mąki krupczatki 1 szkl mąki kokosowej 200 g masła zimnego 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1/4 szkl cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Masa makowa(...)miodu 15 g masła 30 g orzechów włoskich 30 g  migdałów w płatkach cukier do smaku Beza kokosowa: 2 białka 100 g cukru 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: Ciasto kruche:  Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i na wolnych obrotach zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto wyjąć uformować kulę owinąć folią spożywczą i włożyć na co najmniej 2 godziny

Ala piecze i gotuje
Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką 427

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką... Spód z kruchego ciasta. Puszysta, budyniowa pianka. Słodko - kwaśny rabarbar. A na wierzchu wiórki z ciasta. Pyszne, wiosenne, domowe. Polecam!   Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej; 5 żółtek jaj; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 250 g margaryny; 3 łyżki cukru pudru. Pianka budyniowa: 5 białek jaj; 1 cukier wanilinowy (opakowanie(...)wysmarowania blachy. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojoną w kostkę margarynę oraz zółtka jaj i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części wielkości 40 i 60 % i wstawić do schłodzenia do zamrażalnika na minimum 30 minut. Po tym czasie większą część ciasta wyjąć z zamrażalnika

Gospodyni Miejska
Kruche babeczki z mlecznym kremem 188

upiec. Do babeczek użyłam nadzienia malinowego Lauretta . Po raz pierwszy miałam okazję go wypróbować i powiem, że jest rewelacyjne. Zawartość malin 60%, rewelacyjny smak, aromat i konsystencja. Składniki: Ciasto kruche: 600 g mąki pszennej 300 g zimnego masła 2 łyżeczki cukru pudru 4 żółtka 2 łyżki zimnej wody 1 łyżka śmietanki 15% Łowickiej Krem mleczny: 60 ml mleka 2% Łowicz(...)masła 1 łyżka cukru waniliowego 1 szkl cukru pudru 1,5 szkl mleka w proszku 3-4 łyżki spirytusu Dodatkowo: nadzienie cukiernicze malinowe Lauretta morele, żurawina, migdały, pistacje Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolite ciasto. Uformować kulkę włożyć do woreczka i schładzać 2-3 godziny w lodówce. Wylepiać małe foremki do babeczek

Ala piecze i gotuje
MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE 75

Święta były tak nie dawno, a mnie już naszło na makowca. Uwielbiam to ciasto nie tylko na święta, ale od tak, po prostu. Pyszne, kruche ciasto, wilgotna masa makowa i lukrowa polewa. Bardzo prosty w wykonaniu, ponieważ skorzystałam tu z gotowej masy makowej, uda się każdemu :) Składniki na kruche ciasto (blacha 20 x 28 cm): * 300 g mąki pszennej

Zrób to smacznie
CIASTO PANI WALEWSKA 302

Jeśli chcecie zrobić przyjemność swoim bliskim koniecznie zróbcie to ciasto, jest po prostu fantastyczne. Składa się z kruchego ciasta z powidłem oraz bezą z orzechami. Całość przełożona kremem budyniowym. Warto wspomnieć jeszcze, że ciasto nie jest strasznie skomplikowane ani pracochłonne :) Polecam.  SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM CIASTO KRUCHE: 0,5 kg mąki pszennej 20 dag cukru pudru(...)pozostałej części mieszamy budyń i wlewamy na wrzące mleko. Gotujemy przez chwilę. Często mieszamy żeby się nie przypalił. Przykrywamy folią tak, żeby dotykała budyniu i odstawiamy na bok. CIASTO: Mąkę razem z pudrem, proszkiem i amoniakiem przesiewamy, dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto i chowamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy

Pani na deser
Tarta czekoladowa z truskawkami 129

jestem fanem ciast czekoladowych, ale to mi smakowało i to bardzo. Moim gościom zresztą też. Podobno na drugi dzień jeszcze lepszy smak dostało to ciasto   Wykonanie ciasta kruchego – wszystkie składniki dodać do miski i szybko zagnieść. Ciasto musi być jednolite, wszystkie składniki muszą się połączyć. Formę do tary o wymiarach 30 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tarka(...)mocno podgrzać. Prawie musi się zagotować. Następnie dodać połamaną czekoladę. Zostawić tak na około 3 minuty. Następnie wymieszać bardzo dokładnie. Przestudzić masę czekoladową i wylać na zimne podpieczone kruche ciasto. Na górze rozłożyć połówki truskawek. Masa ze śmietany – żelatynę zalać zimną wodą, tylko tyle żeby mogła napęcznieć. Następnie wlać wrzącą wodą, odrobinę. Woda ma tylko pomóc rozmieszać żelatynę. Odstawić

Kuchnia Pokoleń
szarlotka z budyniową pianką 143

Kruche ciasto z delikatną, słodką budyniową pianką i kwaskowymi jabłkami to doskonałe połączenie. Na dodatek zawsze wychodzi i świetnie smakuje. składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru cukier waniliowy 200 g masła 5 jaj (oddzielnie żółtka i białka) 3-4 łyżki gęstej śmietany 1,2 kg jabłek (najlepiej szarej renety lub antonówek) 1 szklanka cukru

babka w formie
Ciasto kokosowo- migdałowe 168

nazwać to smaczne, kruche ciasto z kokosowo-migdałowym nadzieniem? Kokosanka? Kokosanki kojarzą mi się z kawałkami biszkoptu z procentami, oblanego ciemną polewą czekoladową i obtoczonego w wiórkach kokosowych. Dzisiejsze ciasto jest zupełnie inne, więc nie chcę nazwą wprowadzać was w błąd. Kokosek? To raczej wersja ciasta rafaello z dużą ilością delikatnego kremu. Umówmy się na zwykłą

dolcevitainmykitchen
KRUCHE CIASTO Z MARMOLADĄ I PIANKĄ 244

składników, które raczej każdy ma pod ręką. Samo przygotowanie jest bardzo łatwe, czas pieczenia również stosunkowo krótki. W niespełna godzinę ciasto było gotowe ;) Składniki na blaszkę prostokątną 22/26 cm: Kruche ciasto: * 2,5 szklanki mąki pszennej * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 1 żółtko * 150 g masła * 2 łyżki cukru Pianka: * 4 białka * 3 łyżki cukru Dodatkowo:  * marmolada(...)smaku truskawkowym ( użyłam  Stovit ) * solidna garść migdałów płatki (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Z podanych wyżej składników zagnieść kruche ciasto. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie blachy rozprowadzić ciasto. Piekarnik nagrzać do 180'C, wstawić ciasto i podpiec je około 15 minut. Na podpieczone ciasto wysmarować marmoladę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i wymieszać. Pianę

Zrób to smacznie
Mazurek z kokosem i konfiturą z płatków róży 93

minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Mazurek z kokosem i konfiturą z płatków róży Składniki – ciasto kruche: Mąka – 175g Cukier puder – 25g Masło – 100g Śmietana 18% - 1 łyżka Żółtko – 1 sztuka Składniki – kruszonka kokosowa: Mąka – 50g Masło – 50g Cukier drobny kryształ – 50g Wiórki kokosowe – 50g Dodatkowo(...)Konfitura z płatków róży Dżem z czarnej porzeczki - 4 łyżki Skórka z 1 cytryny Wykonanie – ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem, śmietaną i żółtkiem. Do ciasta dodać zimne masło i ciasto zagnieść. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na blasze i podpiec przez 15 minut. Podpieczone ciasto posmarować konfiturą z płatków róży

Kuchnia Bon Appetit
Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą 567

Bardzo smaczne, kruche ciasto z dużą ilością czarnej porzeczki. Nie za słodkie, aromatyczne, z chrupiącą migdałową bezą. Jedno z moich ulubionych letnich ciast, uwielbiam smak czarnej porzeczki i mam zamiar przygotować z nią jeszcze parę różnych pyszności. Polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn oraz White Rose .   Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą Składniki

Mała Cukierenka