przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:159/1100)

kruche z truskawkową galaretką i śmietaną... 164

Składniki: CIASTO KRUCHE: masło 125 gram, cukier 125 gram, jajka 1 sztuka, sól - szczypta, skórka z cytryny 1 łyżeczka, mąka pszenna 250 gram, proszek do pieczenia - szczypta DODATKI: jogurt owocowy 380 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, truskawki 500 gram, galaretka truskawkowa 2 opakowania, śmietana 30 % 200 ml, cukier puder 2 łyżki składniki na ciasto kruche zrobić w robocie, mieszać około

W Mojej Kuchni Lubię
Klasyczna szarlotka 164

dodaję 200 g, a tu w lodówce jakaś nadziobana nożem zaledwie jego część?  Najlepszy byłby smalec, ale smalcu nie używam w ogóle. Chwyciłam więc olej i dolałam do kruchego ciasta z myślą - trudno, zjemy co wyjdzie. Dodałam drugi magiczny składnik, czyli kwaśną śmietanę i voilà! Tak właśnie powstała szarlotka mojego życia :) Z ciastem delikatnym, miękkim i jednocześnie lekko chrupiącym(...)Postanawiam więc częściej dodawać olej do kruchego ciasta! Postanawiam również czytać lżejsze książki. Dwa dni temu skończyłam czytać "Małe życie" , do którego podchodziłam cztery razy. Początek ciężki, ale trzeba przebrnąć, poznać imiona bohaterów i zorientować się kto ma jaki kolor skóry. Po 150 stronie niebezpiecznie wciąga. Jestem tą książką zachwycona, zmęczona i zniesmaczona. Dokładnie w takiej kolejności.  Zachwycona niewiarygodną

bistro mama
Makowa tarta z musem żurawinowym 81

Bożego Narodzenia przesyłam wszystkim moc radości, zdrowia i dużo uśmiechu. Niech ten czas będzie dla was magiczny. Smacznego makowca, ryby bez ości i pogody ducha życzy Wesoła Kuchnia.  ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 130 g masła 1 łyżka zimnej wody 3 żółtka duże 1 łyżka cukru pudru szczypta soli mus żurawinowy: 30 dkg żurawiny świeżej 4 łyżki cukru(...)włoskich 50 g rodzynek 1 łyżka olejku migdałowego sok z 1 pomarańczy 1 białko 3 łyżki miodu cukier opcjonalnie beza: 2 białka 90 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ciasto kruche: Do miski przekładam mąkę, dodaję cukier, żółtka, wodę, masło zimne pokrojone i zagniatam krótko rękoma. Ciasto wstawiam do zamrażalnika na 30 minut. Po wyjęciu dzielę na dwie części

wesoła kuchnia
BUDYNOWIEC ŚWIĄTECZNY 49

Składniki: Kruche ciasto waniliowe : 3 szklanki mąki pszennej 4  żółtka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 250 g margaryny Nadzienie: 2 opakowania budyniu o smaku piernikowym ok. 1 litra mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny 3 - 4 jabłka U mnie szklanka ma 200 ml. Przygotowanie: Ciasto -  margarynę rozpuszczamy w rondelku

Ciastka - domowe słodkości
Pieczone pierogi z kruchego ciasta z grzybami 115

smakują na ciepło z barszczykiem, ale można je również serwować na zimno. Można je przygotować wcześniej i zamrozić, a potem podgrzać w piekarniku. Polecam!       Pierogi z kruchego ciasta z grzybami   Składniki na około 20 sztuk:   Na kruche ciasto: 200g mąki 2  żółtka 120g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka kwaśnej śmietany

Smak mojej kuchni
Makowiec japoński ( wilgotny) 375

Pyszny makowiec na kruchym cieście. Ciasto jest wilgotne i bardzo długo zachowuje świeżość. Polewa z mleka w proszku wzbogaca je o dodatkowe walory smakowe :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Na ciasto: 250 g mąki 125 g margaryny 100 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Masa makowa: 300 g suchego maku 200 g cukru 5 jajek 200 g margaryny

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Makowiec na kruchym spodzie 125

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Makowiec  Składniki – kruche ciasto: Mąka pszenna – 300g Masło – 200g Cukier puder – 50g Żółtka jaja – 2 sztuki Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Składniki – masa makowa: Mak mielony – 200g Mleko(...)rodzynki. Całość posłodzić miodem i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Do masy makowej dodać mąkę i pianę z białek. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Wykonanie – ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką i uformować kulkę ciasta. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować

Kuchnia Bon Appetit
Ciasto makowe ze śliwkami 195

sezonie śliwkowym nie może zabraknąć ciast z udziałem tych owoców. Dziś mam dla Was propozycję wypieku, który odróżnia od innych ciast kruchych dodatek sporej ilości maku. Całość uzupełniają aromatyczne śliwki. Ciasto można przygotować w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto makowe ze śliwkami Składniki: 300g mąki pszennej 150g masła 120g cukru pudru 1 jajko 50g suchego maku 3/4 łyżeczki proszku

Smakołyki Bereniki
ciasto toffi z bezą 148

Blaty kruchego ciasta przełożone kremem kajmakowym i wykończone  bezą z migdałami. Kruche ciasto z tego przepisu wyszło mi tak delikatne, że miałam problem z poskładaniem całości, dlatego osadziłam je na warstwie kakaowych herbatników. To ciasto dla osób lubiących bardziej słodkie wypieki.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 4 żółtka 2,5 szklanki mąki pszennej 300 g masła

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Śląski skubaniec z wiśniami 149

jest równie smaczna jak ta ze świeżymi owocami lata.Ciasto wspaniałe, bo nie dość że szybko się je robi, to równie szybko znika. Składniki: Na tortownicę o śr. ok. 20cm Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 150g zimnego masła 50g cukru pudru 1 łyżka śmietany 2 żółtka 1 łyżka kakao Piana: 2 białka 1/2 szklanki cukru kryształu Ponadto: 1 opakowanie wiśni mrożonych(...)cukier puder do posypania wierzchu Sposób przygotowania: 1. Wiśnie rozmrażamy na małym ogniu. odciskamy nadmiar soku przez siteczko i ponownie podsmażamy by reszta soku odparowała. 2. Wszystkie składniki na kruche ciasto prócz kakao siekamy i zagniatamy. Schładzamy w zamrażarce. Dzielimy na 3 równe części, do jednej dodajemy łyżkę kakao i ponownie zagniatamy. Schładzamy ok 20 min w zamrażarce

Kuchnia w czekoladzie
Mazurek Królewski 315

Mazurek jest na tyle prostym ciastem, że może się ono wyróżnić, spośród innych - tylko dobrym, kruchym ciastem oraz ciekawą dekoracją. Najlepiej jak ciasto posiada niepowtarzalną strukturę i mocne, charakterystyczne aromaty. Myślę, że właśnie ten przepis spełnia te wszystkie kryteria. Ciasto jest dosyć zaskakujące, ponieważ do jego wyrobienia użyjemy m.in. żółtka z jajek na twardo. Dodatkowo zawiera ono sporą ilość mielonych(...)pokruszone ugotowane żółtka jaj, a następnie pojedynczo 2 surowe żółtka (najpierw jedno, po chwili drugie), skórkę z cytryny i szczyptę soli. Wyłączyć mikser, dosypać mąkę i migdały. Zagnieść jednolite, kruche ciasto. Niestety ciasto dosyć mocno się klei - więc najlepiej skorzystać z miksera z hakiem do wyrabiania ciasta. Z ciasta uformować jednolitą kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika

Świat Ciasta
Kruche ciasto z jagodami 139

Idealnie kruche ciasto, a w nim świeże jagody leśne. To ciasto piekę co roku, jak tylko pojawią się jagody. Wszyscy moi domownicy przepadają za nim, bo jest bardzo smaczne i dzięki temu znika w błyskawicznym tempie :) 400 g jagód leśnych 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej KRUCHE CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku

https:KKuchniaMniam
Ciasto z rabarbarem i kruszonką na kruchym spodzie 142

statnim czasie zachwyciłam się ciastem z rabarbarem, ale najbardziej w tym przepisie zaskoczył o mnie ciasto kruche , do które go autorka dodaję mąkę ryżową lub ziemniaczaną. Ciasto jest pyszne :) Teraz rabarbaru mnóstwo, więc grzech nie skorzystać... Przepis pochodzi ze strony Kwesti a Smaku Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Ciasto kruche:   150 g mąki pszennej 100 g mąki ryżowej lub ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła  1 jajko Nadzienie z rabarbaru 500 g rabarbaru  3 łyżki płynnego miodu  5 łyżek cukru

Delicious Titbits
Quiche z wędzonym łososiem, serem pleśniowym i owocową nutą 139

wypełniona masą serowo - jajeczną. W mojej wersji z nadzieniem w postaci aromatycznego wędzonego łososia, który idealnie komponuje się ze słodkością gruszki i żurawiny oraz wyrazistym smakiem sera pleśniowego. Składniki: Ciasto kruche: 190g mąki pszennej 95g masła extra 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta do oprószenia formy masło do wysmarowania formy Nadzienie: 150g wędzonego(...)camembert 2 gruszki 1 łyżka soku z cytryny 60g żurawiny ze słoika kilka listków rukoli Masa jajeczna: 4 jajka 90ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować, wylepić formę tarty o średnicy 24 cm, wysmarowaną masłem

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik nowojorski z czereśniami 218

chrupią Wam pod zębami, możecie to zrobić. Taki sernik sprawdzi się przy każdej, nawet małej okazji. Naprawdę polecam! ;)     Składniki: (na tortownice o średnicy 20-23 cm)   Ciasto kruche: 80 g masła 120 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki kakao 1 żółtko szczypta soli   Masa serowa: 800 g tłustego twarogu(...)Kirschu (u mnie w wersji bezalkoholowej- zastąpiłam wodą ;)) laska wanilii przecięta na pół bez ziarenek 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki wody     Przygotowanie:   Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania zwartej kuli ciasta. Ciasto wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 20-23 cm, której dno uprzednio wyścielić papierem do pieczenia. Dobrze wklepać i kilkakrotnie

Nastoletnie Wypiekanie