SKŁADNIKI: 500 g ciasta kruchego 200 ml powideł śliwkowych domowych 50 g mieszanki studenckiej HELIO 1 łyżeczka cukru trzcinoweg PRZYGOTOWANIE: Foremkę do tatry wykładam papierem do pieczenia. Następnie przekładam ciasto kruche. Dokładnie dociskam do formy i za pomocą widelca robię lekkie nakłucia. Powidła przekładam na ciasto. Wyrównuje. Następnie mieszankę studencką drobno siekam i posypuje nią ciasto. Nadmiar ciasta które
Gotowanie PatkiDelikatny, lekki deser, idealny na lato. Proste kruche ciasto, przykryte pianką wykonaną z truskawek, osłodzoną miodem i utrwaloną żelatyną, przykrytą przez delikatną warstwę bitej śmietany. Bardzo przyjemna przekąska, nie zniechęci Cię przesadzoną słodyczą, która przy rozleniwiających upałach jest wręcz niepotrzebna. Dość mocno ograniczyłam w niej ilość cukru ( na całe ciacho tylko trzy łyżki), naturalnie można go zastąpić innym słodzidłem(...)proszku. Prym słodyczy wiedzie tutaj truskawkowa pianka, do której dodałam dużo pysznego miodu. Ciacho zrobiłam w tortownicy o wymiarze 24 cm. SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO: 1/2 kostki zimnego masła 2 żółtka (duże) 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao WYKONANIE: na stolnicę wysypuję mąkę, na to układam pokrojone w kawałki masło, żółtka, cukier
Upiecz sobie babeczkęmiłośników orzechów, kruche, pyszne i eleganckie na pewno posmakuje wszystkim łasuchom. Dość słodkie, choć słone krakersy dobrze tę słodycz przełamują. Wymaga odrobiny pracy, ale dla tego efektu warto. Kruche ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 3/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 jajko 1 łyżka śmietany Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche
Cynamonowe szczęściepierwszego kęsa i stwierdził, że jest zajebiste :) Ja się przyłączam do jego opinii. Jogurtowo - kokosowa masa jest niezwykle delikatna i rozpływa się w ustach. Niczym najdelikatniejszy sernik. Całość otulona kruchym ciastem i chmurką cukru pudru. Gorąco polecam :) Korzystałam z przepisu znalezionego na WŻ ( klik ) Ciasto na małą blaszkę Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 6 żółtek 1 cukier(...)pieczenia dowolny dżem:* *najlepiej wybrać dżem o kwaśnym smaku. Ja dodałam wiśniowy. Jednak moim zdaniem ciasto jest wystarczająco słodkie i dżem można spokojnie pominąć. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na 2 części. Jedną połową ciasta wylepiamy dno blaszki a drugą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Jogurt naturalny mieszamy z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe, budyń
My simple kitchenprzepis na sernik z musem truskawkowym i bezami. Ale oczywiście musiałam nanieść kilka swoich poprawek :) Przede wszystkim zmieniłam ciasto na spód, ponieważ próbując wykonać je na podstawie oryginału, kruche ciasto z tak dużą ilością masła zaczęło mi spływać ze ścianek formy. Postanowiłam więc wykorzystać do tego celu niezawodną bazę ciasteczkową. Dodatkowo podwoiłam ilość białek do wykonania bezików na wierzchu(...)całkowitego wystudzenia (fot.1) . Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160°C. Twaróg, jajka, cukier puder i śmietankę przełożyć do misy miksera. Dokładnie wymieszać, do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę serową przełożyć na kruche ciasto (fot.2) i piec przez około 50-60 minut. Upieczone ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Truskawki umyć, a następnie zblendować
Świat CiastaPyszna tarta na maślanym kruchym spodzie (według przepisu samego Pierra Hermé), przykrytym pachnącą wanilią pana cottą oraz truskawkami i malinami w galaretce z białego wina, która nadaje odrobiny wykwintności. Prostota w najpyszniejszym wydaniu.Kruche ciasto:130 g zimnego masła175 g mąki35 ml mleka1 żółtko1/2 łyżeczki soli morskiej1 łyżka cukru pudruDo misy wrzucić wszystkie składniki suche i je wymieszać. Następnie wrzucić pokrojone(...)mleko. Zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić na 30 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkować i umieścić w formie na tartę, uprzednio posmarowanej masłem i obsypanej mąką. Ponakłuwać widelcem. Ciasto piec pod obciążeniem (np. groch, fasola) przez 15 minut w 180ºC, a następnie bez obciążenia przez kolejne 15 minut. Schłodzić.Panna cotta:400 ml śmietany kremówki 30-36%1 laska wanilii2
Food SquarePyszne ciasto, bo ma w sobie wszystko co lubią największe obżarciuchy, czyli kruche ciasto pełne masła. Słodziuchną i chrupiącą bezę oraz owocową, dżemową przekładkę. Składniki: 250 g mąki pszennej 3 jajka 120 g masła łyżka kwaśnej śmietany 12-18% 120 g cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli łyżka ziaren sezamu dżem z czarnej porzeczki łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)Przygotowanie: Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder i sól przesiać razem. Dodać masło, śmietanę i żółtka. Białka zostawić do bezy. Wyrobić szybko na jednolitą masę, czyli klasyczne kruche ciasto. Jeśli zbyt się klei przy formowaniu kuli, to można oprószyć lekko mąką. Owinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do lodówki na minimum pół godziny. Dużą blachę wyłożyć papierem
Karczma HonoriettyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne kruche ciasto z delikatną budyniową pianką z sezonowymi owocami: np. malinami, jagodami, borówką amerykańską lub tak jak u mnie z truskawkami. Smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Post Kruche ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujetakiej potrzeby, że proporcje są idalne, to jednak wydaję mi się, że z 800g sera będzie się prezentował okazalej. Piekłam w ciemnej formie o wym.27,5x22,5cm Składniki: Kruche ciasto: - 220g mąki orkiszowej typ700 (u mnie w tym 20g dunst orkiszowy) - 40g ksylitolu lub cukru - 2 żółtka - 90g zimnego masła - 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy(...)łyżki zimnej wody (opcjonalnie) Z mąki, zimnego masła pokrojonego na mniejsze kawałki, ksylitolu, ksylitolu z wanilią i żółtek zagnieść kruche ciasto. Ja wysługuję się hakiem miksera, ale można także zagnieść ciasto ręcznie.W razie potrzeby dodać 1-3 łyżki zimnej wody. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Ciastem wykleić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wygnieść spód i odstawić blaszkę
Smaczne ZdrowePyszne ciasto kruche połączone z lekką pianką budyniową i kwaśnymi(...)porzeczkami. Jest łatwe do zrobienia i zawsze się udaje. Do ciasta można wykorzystać dowolne owoce,ja robiłam je również z truskawkami i jagodami . Jednak najbardziej mojej rodzince smakuje z porzeczką. Gwarantuję ,że zniknie ze stołu migiem :-) Przepis na małą blaszkę,jednak ciasto wychodzi dość wysokie. Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 1 margaryna 3 łyżki cukru 5 żółtek
Przepisy mojej mamyImieninowe ciasto do pracy, szybkie, proste i tanie, to zdecydowanie jabłecznik na kruchym cieście. Nic więcej nie trzeba dodawać, zawsze wychodzi, każdemu smakuje i nie kosztuje zbyt dużo w pełnym tego słowa znaczeniu, czasu jak i pieniędzy na składniki. Składniki: 60 dag (3 szklanki) mąki 35 dag (1,5 szklanki) cukru 5 jaj 25 dag margaryny 1 łyżeczka proszku(...)łyżka kakao 1 kg jabłek Sposób przygotowania: Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i 5 żółtkami. Dodać 0,5 szklanki cukru i wyrobić kruche ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce (ok. 30 minut). Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części: 2/3 ciasta rozwałkować lub kawałkami sklejając wyłożyć nim blachę, 1/3 podzielić
Z notatnikaŚwietnie smakują na ciepło, jak również na zimno. Mi bardzo posmakowały podane z keczupem. Z podanych proporcji otrzymałam 6 małych tart o śr. 8cm i jedną o śr. 16cm. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 150 g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany jajko szczypta soli Farsz kurkowy: 200 g kurek cebula 2 łyżki oleju łyżka masła 4 łyżki kwaśnej śmietany(...)olej, przesmażyć cebulkę. Dodać kurki, przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i rozmarynem. Smażyć aż woda odparuje. W misce rozbełtać jajka i śmietanę. Dodać starty ser i ostudzone kurki, wymieszać. Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wylepić nim natłuszczone foremki. Nakłuć widelcem. Spody podpiec ok 15 minut
Smakołyki Asibloga Słodko Słodka . Wyszło bardzo dobre, nie za suche, aromatyczne po prostu pyszne. Nie ukrywam, że jest przy nim trochę pracy, ale naprawdę warto się natrudzić. Polecam :) CIASTO KRUCHE : 60 dag mąki 30 dag masła 20 dag cukru pudru 6 żółtek 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki kakao CIASTO KOKOSOWE : 6 białek(...)zmielonego maku (kupiłam w Lidlu) 2 jajka 2 łyżki stopionego masła 25 g rodzynek i orzechów 10 dag cukru 4 łyżki miodu olejek migdałowy DODATKOWO : słoik powidła śliwkowego WYKONANIE : CIASTO KRUCHE : Mąkę razem z proszkiem przesiewamy, dodajemy puder oraz masło. Siekamy, dodajemy żółtka, śmietanę i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Pierwszą część wałkujemy i wykładamy na blachę
Pani na deser