przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:161/1100)

Sernik z czekoladowym musem i owocami-(dla gości) 176

rumu Owoce-maliny i porzeczki do dekoracji starta czekolada do posypania Sposób przygotowania CIASTO: Mąkę wysypać na stolnicę przemieszać z proszkiem do pieczenia dodać resztę składników i szybko zagnieść kruche ciasto. Wylepić wyłożoną pergaminem tortownicę o średnicy 28 cm -samo dno. MASA: Twaróg zemleć wsypać cukry dodać jajka wlać budyń rozpuszczony w mleku, zmiksować wszystko razem na puszysto dodając(...)trakcie masło. Wylać masę serową na kruche ciasto,rozsypać na wierzchu umyte osuszone owoce, wstawić do piekarnika i piec około 50-60 minut.  Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach aż będzie całkiem zimny. CZEKOLADOWY MUS: Białka jaj ubić na sztywna pianę dodając po łyżce cukru pudru w trakcie ubijania.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej zmiksować z żółtkami i rumem

Wanilia i Kardamon
Najprostsza szarlotka 131

Dziś taka prosta, domowa, pachnąca cynamonem szarlotka. Bez zbędnych udziwnień, tylko kruche ciasto i jabłka, uwierzcie, że to w zupełności wystarczy. Naprawdę prosta w przygotowaniu, wystarczy zagnieść ciasto i dodać jabłka, by cieszyć się smakiem domowego ciasta.  Składniki: 3 szklanki mąki 250 g masła 2 jajka 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)jabłek cynamon Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, jeśli jest zbyt sypkie dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany 18%. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Odstawiamy by jabłka puściły sok, który następnie odciskamy. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, pierwszą rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i przekładamy do blaszki wyłożonej

Cynamonowe szczęście
Babeczki z kremem kawowym 108

kremem kawowym to pyszny deser z dodatkiem kawy . Podstawą tego deseru jest kruche ciasto , które robię z mąki, cukru, tłuszczu, jajek, śmietany oraz kakao. Do ciasta dodaję również odrobinę ekstraktu waniliowego, po to aby ciasto nie tylko dobrze smakowało, ale również miało piękny zapach. Ciastem wykładam małe, metalowe foremki do babeczek, po czym najpierw piekę je w piekarniku(...)oraz kwaśną śmietanę i szybko zarobić ciasto. Ciasto kakaowe owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Wyjęte z lodówki ciasto lekko podsypać mąką i rozwałkować na grubość 3-4 milimetrów. Z ciasta wycinać kółka, którymi wykładać uprzednio nasmarowane margaryną małe, metalowe foremki do babeczek . Po wyłożeniu wszystkich foremek ciastem, nakłuć ciasto widelcem, po czym ułożyć foremki

MeCooks
Drzewo pamięci. Kandyzowana pigwa, zielone orzechy, tartaletki. 182

przechowywane staranniej niż cenna biżuteria.  Wrzesień.  Jabłka i karmel. Karmel i jabłka. Kruche tarty pieczone niemal codziennie. Zawsze oblane karmelem. Nie umiem już inaczej. Nie chcę. Zapas kruchego ciasta ukryty w zamrażalce "na zaś".  Październik.  Czas pigwy. Wielkie szklane słoje czekają na nalewkę. A ja czekam na małe słoiczki ze złoto-bursztynowymi kawałkami kandyzowanej pigwy(...)kształt jesiennych liści. Malutkie. Na jeden raz. Do zapamiętania na zawsze. Każda smakuje innym miesiącem.  Tartaletki to moja pożegnalna opowieść o lecie i początku jesieni. Smak wspomnień kruchych jak ciasto i słodko-kwaśnych jak ulubione owoce.  Jaki smak mają Wasze wspomnienia? TARTALETKI Z CREME PATISSIERE, KANDYZOWANĄ PIGWĄ, ZIELONYMI ORZECHAMI, AGRESTEM I MALINAMI KRUCHY SPÓD 125 g mąki szczypta

KUCHARNIA
Tarta śliwkowa 91

Pomysł na tę tartę zrodził się po upieczeniu “ Misiankowej szarlotki “. To ona mnie zainspirowała, aby zamiast jabłek dodać śliwki. Ciasto kruche: 200 g masła 500 g mąki pszennej 160 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka szczypta soli 1 białko (do posmarowania) Nadzienie: 1 kg śliwek kilka kropel esencji migdałowej 1 opakowanie cukru migdałowego cukier Przygotowanie: Śliwki przekroić(...)pół, wyjąć pestki. Zasypać cukrem, skropić esencją, wymieszać i pozostawić do czasu, aż zrobimy ciasto kruche. Ilość cukru do zasypki owoców zależy od upodobań – im więcej go damy, tym ciasto będzie słodsze. Dla mnie nadzienie śliwkowe wyszło wyjątkowo słodkie, dlatego następnym razem spróbuje zrobić to ciasto, bez zasypywania owoców cukrem. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, śmietanę i szczyptę

Moja Delicja
Styropian z brzoskwiniami, czyli sernik bez sera 259

Styropian z dżemem brzoskwiniowym i brzoskwiniami. Doskonały zamiennik tradycyjnego sernika, gdyż w smaku bardzo go przypomina :) Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 5 żółtek 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 litr jogurtu typu greckiego (gęstego) 200 g wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia Dodatkowo: 280 g dżemu brzoskwiniowego (mały słoiczek) 1 puszka brzoskwiń w syropie Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto kruche szybko zagnieść. Można użyć w tym celu miksera po czym powstałą kruszonkę wystarczy szybko zagnieść rękami. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną część owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Blaszkę o wymiarach

Na Ciasteczkowych Papierach
Kremowy sernik z musem truskawkowym 454

pianka z musem z truskawek.  Dla mnie idealny, jeden z lepszych serników jakich miałam okazję upiec. Żeby tylko te kalorie z niego nie szły w boczki…ach! Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 12 dag cukru 1 jajko 1 żółtko Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 2 łyżki mleka w proszku 1,5 szklanki cukru(...)serniks lub budyń śmietankowy Wierzch: ½ litra śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy: 1 szklanka świeżych lub mrożonych truskawek 1 łyżka cukru 1 łyżka wody Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wymieszaj z cukrem, wbij jajko, dodaj żółtko, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć aby powstała jednolita kula ciasta. Wylep lub rozwałkuj  dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30

Wanilia i Kardamon
Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową 179

Fajne ciasto kruche z malinami i delikatną pianką budyniową idealne na letni deser.  Składniki: (blacha 25x35) Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki krupczatki 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka budyniowa: 5 białek 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g 1 opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka cukru(...)szklanki oleju Dodatkowo: 500 g świeżych malin (jeśli mrożone to nie rozmrażać) cukier puder Składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. Podzielić na dwie części i owinąć w folię spożywczą. Włożyć do zamrażalnika na godzinę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na tarce jedną część ciasta, lekko wyrównać i delikatnie docisnąć. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni około

talerz przyjemności
WIŚNIOWA FANTAZJA 145

Nawet nie wiedziałam, ze to ciasto podbije tak dużo serc! Lekkie i przepyszne. Pracochłonne, ale warto trochę się pomęczyć. Ciasto kruche:  125g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g cukru pudru 1 zimne jajko 1 łyżeczka soku z cytryny 80g zimnego masła Krem wiśniowy: wiśnie z syropu w puszce lub z kompotu 150g kwaśnej śmietany 18% (z kubeczka(...)cukru pudru 150ml syropu z wiśni 8 łyżeczek żelatyny 500g śmietanki kremówki (30%) Galaretka:  reszta syropu z wiśni 1/2 szklanki wrzacej wody 1 galaretka wiśniowa 1 łyżka cukru Ciasto kruche. Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder wymieszać razem. Dodać jajko, sok z cytryny i pokrojone i masło. Szybko zagnieść ciasto. Umieścić w tortownicy (ok. 25x25cm) i wstawić

Słodki Zakątek
Pomarańczowy sernik z kokosową pianką 142

łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru 2 żółtka 1 jajo 10 dag masła 1 łyżka smalcu Tłuszcz i wiórki do formy Wykonanie: Z podanych składników wyrobić kruche ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem, posypaną wiórkami kokosowymi. Wierzch ciasta posypać kisielem pomarańczowym (suchym proszkiem z torebki). Następnie zmielony ser połączyć z resztą składników, wylać na kruche ciasto

Tradycyjna Kuchnia
Zemsta Teściowej 807

jedzeniu. Ja tego nie polecam :) Wszystkie wisienki elegancko wydrylowałam. Mimo sporej ilości warstw, ciasto jest dosyć lekkie i można bardzo przyjemnie się nim delektować.  Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 250 g masła lub margaryny, zimnej 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe(...)zajmuje tężenie galaretki - to od niej właśnie zaczniemy. Galaretkę zalać gorącą wodą i wymieszać do rozpuszczenia. Po wystudzeniu dodać wydrylowane wiśnie, wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć. Teraz przygotujemy kruche ciasto. Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem na stolnicę, dodać pokrojone w kawałeczki zimne masło i szybko posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić

Świat Ciasta
Idealnie kruche wegańskie rogaliki 131

moim wyobrażeniu idealne rogaliki są wielkości „na dwa gryzy”, kruche i rozpływające się w ustach. Od zawsze powtarzam Wam, że nie lubię wałkować ciasta, a przy cieście kruchym to już w ogóle dramat. Udało mi się i naprawdę jest to najlepsze kruche ciasto jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić i jeść. Daje się bardzo cieńko rozwałkować, nie kruszy(...)najcieniej 1-2 mm. Podziel na tórjkąty, nie muszą być perfekcyjne, ale w miarę zbliżone wielkością. Na szerszym brzegu umieśc łyżeczkę dowolnego nadzienia (dżem, domowej roboty krem czekoladowy ). Zawijaj ciasto od szerszego brzegu, tak aby „ogonek” był pod spodem, dzięki temu podczas pieczenia rogalik się nie zdeformuje. Uformowane rogaliki umieść na blaszce do pieczenia i piecz je około

greenscarf
Kruche ciasto z jabłkami i dżemem – szarlotka na kruchym cieście 186

znam osoby, która nie lubi tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście. Mój przepis lekko udoskonaliłam o dżem, który nadał bardzo ciekawy smak jabłkom. Myślę, że Wam również spodoba się ten pomysł //   Składniki (na formę 29 x 23 cm): 700 g obranych jabłek (pokrojonych w dużą kostkę) 35 dag mąki (u mnie 20 dag pszennej i 15 dag mąki ryżowej

Via Gusto
Mazurek bakaliowy 141

Szybki i prosty a zarazem bardzo smaczny mazurek z bakaliami. Składniki: Ciasto kruche: 250 gram maki pszennej pół kostki margaryny 100 gram cukru 3 żółtek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 100 gram posiekanych orzechów włoskich 100 gram skórki pomarańczowej 10 gram suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania