uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy). Z ciasta odkładamy 1 łyżkę na kruszonkę (wkładamy je do lodówki), natomiast resztę ciasta wałkujemy i przekładamy do formy na tartę (nie musimy jej wykładać papierem, czy nawet smarować(...)tłuszczem- to jest zaleta ciast kruchych) i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C, myjemy rabarbar, obieramy go i kroimy w około 2 centymetrowe kawałki. Wyjmujemy pozostawiona łyżkę ciasta na stolnicę, dodajemy cukier puder i siekamy nożem, a następnie rozcieramy w dłoniach, aż uzyskamy drobniutką kruszonkę. Wyjmujemy
Rozpustne gotowaniekruchego ciasta, wstępnie siekamy całość nożem i zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na dwie części, jedną większą, mniej więcej ¾ ciasta (u Agaty ok. 460 g), drugą mniejszą ¼ ciasta (ok. 160 g). Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko jej dno). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 stopni. Schłodzone ciasto wyciągamy(...)lodówki i rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy ok. 27 cm. Przekładamy ciasto do formy, ciasto rozprowadzamy również po bokach tortowicy, starając się otrzymać w miarę równy rant o wysokości ok 2 -3 cm. Nakłuwamy nasz spód widelcem i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Mniejszą część ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta i wycinamy z niego 10 pasków. Masa serowa
KulinarneImpresje.plKruche ciasto wykorzystywane jest nie tylko w kuchni polskiej, ale w większym lub mniejszym stopniu na całym świecie. U nas najczęściej służy do przyrządzania kruchych babeczek, szarlotek czy jako spód do serników. W USA dla przykładu również używają go do swojej wersji szarlotki – Apple pie – z charakterystyczną kratką na wierzchu. We Francji pojawia [...] Artykuł Jak zrobić idealne kruche
Pogotujmy.pljeszcze są, pomyślałam. No i cóż z nimi zrobić? Przetworzyć, czy wykorzystać do ciasta? Różne pomysły krążyły mi po głowie, ale doszłam do wniosku, że najlepsze będzie ciasto. Ciasto kruche z malinami. Czemu nie? Szukałam pomysłu i inspiracji i znalazłam... tutaj Wiadomo, że od pomysłu do czynu droga krótka, więc zabrałam się do pracy(...)cukru 140 g proszku budyniowego waniliowego (bez cukru) 200 ml oleju rzepakowego Ponadto: 600 g mrożonych malin cukier puder do posypania ciasta świeże maliny do dekoracji Wykonanie: Najpierw zrobiłam kruche ciasto. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiałam do miski. Wsypałam cukier, cukier waniliowy i dodałam pokrojone w kostkę masło. Wymieszałam i po kolei wbijałam żółtka. Ciasto szybko zarobiłam. Utworzyłam
Kuchnia u Krysijajka 100 g masła 200 g cukru parę kropli aromatu migdałowego dowolne bakalie ) rodzynki, orzechy, migdały skórka pomarańczowa dekoracja: lukier, wiśnie w syropie, orzechy, płatki migdałowe Zaczęłam od kruchego ciasta. Przesiałam mąkę, Dodałam cukier, proszek do pieczenia i pokrojone zimne masło. Wbiłam jajko. Wszystkie składniki szybko zagniotłam w jednolitą kulę. Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki. Kolej(...)ulubione bakalie. Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto wyjęłam z lodówki. Formę na tartę ( 24 cm) wysmarowałam masłem i wylepiłam ją ciastem. Podziurkowałam je widelcem. Masę makową wylałam na spód kruchego ciasta. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam około 45 minut. Smacznego! Przepis na: makowiec
potrawyregionalneKoniecznie wypróbujcie to ciasto dopóki dostępne są jeszcze wiśnie. Jest wspaniałe! Kruche ciasto w połączeniu z kwaskowatymi wiśniami, do tego gałka lodów i czego chcieć więcej? ;))) My nie mogliśmy się doczekać i jedliśmy jeszcze ciepłe ;) Polecam :) Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 230 g margaryny lub masła 6 łyżek zimnej wody szczypta soli 4 łyżki cukru Nadzienie: 500 g wiśni
Smakołyki Asioknem jesienna pogoda. Temperatura znacząco spadła...czyżby to już koniec lata? Mamy nadzieję, że nie. Jednak na poprawę humoru proponujemy przepyszne kruche ciasto z borówkami i malinami. Ciasto może być przygotowane również z innymi owocami. Kruche ciasto pieczone było w środku nocy. Wyszło idealnie i bardzo nam smakowało. Coś w tym jest... Kiedy ciasto przygotowujemy bez okazji
Pan i Pani Smith w kuchniMalinowa Poezja Kruche ciasto z masą na bazie jogurtu greckiego, z lekko kwaskową maliną i kruszonką... Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 250 g masła 5 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 5 białek 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kg jogurtu greckiego 2 budynie śmietankowe(...)proszek) szczypta soli Dodatkowo: 2 szklanki malin 1 łyżeczka mąki cukier puder do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy. Powstałą kulkę dzielimy na 4 części, jedną wkładamy do zamrażarki a resztą wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35). Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy. Białka ubijamy ze szczypta soli, pod koniec
Pelusiowa KuchniaGłosów: 5 Average: 5 /5] składniki na ciasto kruche: 400 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła, schłodzonego 4 jajka (żółtak do ciasta, białka na piankę) 80 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, cukier oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy(...)mieszamy, aż połączy się z budyniem. Gorący budyń przekładamy na podpieczony spód ciasta. Na budyń wykładamy jabłka. Następnie piankę z białek i ścieramy pozostałe ciasto. Całość pieczemy przez ok. 30 min. w ok. 170 st. C. Upieczone odstawiamy co wystudzenia. W dniu upieczenia ciasto jest bardzo kruche. Najlepiej podawać następnego dnia
Domowy Smak Jedzeniakruchym spodzie, z brzoskwiniami i ogromną ilością kruszonki na wierzchu - i okazało się, że to TEN! Jak na razie mój nr 1! SKŁADNIKI: (na dużą blachę ok 25x35cm)Ciasto kruche:1 margaryna (u mnie Kasia)3 łyżki cukru pudru3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia5 żółtek (białka pójdą do bezy)Ser:3 jajka1 szkl cukru125 g miękkiego masła(...)twarogu sernikowego (u mnie President) lub innego trzykrotnie zmielonego 1 opakowanie budyniu śmietankowegoPonadto:1 puszka brzoskwiń5 białek3/4 szkl cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej 1. Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć cienką warstwę ciasta (ja nie cierpię wałkować :) dlatego szczypię małe kawałki i "rozciągam" je w blaszce zwilżonymi palcami, dzięki czemu wszystko się skleja
Kto ugości moich gości?Zapraszam :) Składniki na ciasto kruche : około 4 szklanek mąki 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 1 serek waniliowy Danone 4 żółtka 5 łyżek wiórek kokosowych Masa serowa : 250 g sera białego chudego 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżki cukru 3 łyżki wiórek kokosowych 1 roztrzepane(...)jajko dowolne ziarenka do posypania , mogą być nawet wiórki migdałowe lub kokosowe Wykonanie : Do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto kruche i wyrobić mikserem na kruszonkę. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść. Zawinąć w folie i odstawić do lodówki na 20 minut. Ser zmielić , dodać cukier , cukier waniliowy i żółtka , wszystko utrzeć, dodać wiórki i wymieszać. Białka ubić
Sama słodycz i szczypta chiliZapraszam na super ciasto. Krucha tarta z kremem śmietanowo-kajmakowym (z kajmakiem od Helio) smakuje wyśmienicie i pięknie prezentuje się na stole. Jest to ciasto idealne na na rodzinne uroczystości i nie tylko. Polecam Składniki: ciasto:100 g masła 1 szkl mąki orkiszowej tortowej 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 250 g mascarpone(...)masy kajmakowej od Helio dekoracja czekoladowa od Helio, posypka oraz: forma na tartę o śred. 20 cm Przygotowanie: Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche i wykładamy nim formę do tarty. Wstawiamy formę z ciastem do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut
słodkie i nie tylko historie kulinarnesernik jest pyszny. Kruche ciasto, aksamitna masa serowa, lekka kajmakowa pianka i orzeźwiająca galaretka. Wszystko do siebie idealnie pasuje. Bardzo polecam na różne okazje, urodziny, imieniny, święta czy zwyczajnie do kawy. Wymaga trochę pracy, ale warto. Polecam. Potrzebujemy: Na ciasto: 10 dag masła lub margaryny 1 szklanka mąki tortowej 1 jajko pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki gorącej wody mąka pszenna do posypania stolnicy bułka tarta do oprószenia ciasta bratki do dekoracji Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej
Izabelawkuchnitego wegańską i bezglutenową tartę z malinami i limonką. Jest lekko kwaskowata z odrobiną słodyczy, dzięki czemu chętnie sięgniecie po kolejny kawałek . Wegańska tarta z malinami i limonką Ciasto kruche 200 g mąki owsianej ((1,5 szklanki)) 100 g masła roślinnego 50 g erytrytolu ((lub innego słodzidła)) Masa 400 g mleka kokosowego ((1 puszka)) 200 g mrożonych malin(...)szklanki)) 100 g erytrytolu ((lub innego słodzidła)) 2 łyżki agar-agar 1 limonka Ciasto kruche Wszystkie składniki włóż do miski i wyrabiaj ciasto rękoma lub mikserem (masło musi oblepić całą mąkę i erytrytol). Ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj, a następnie wyłóż nim formę do tarty (ja użyłam
Przepisy na widelcu