przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:142/1100)

SERNIK REWELACJA, SUPER PUSZYSTY, NA KRUCHYM SPODZIE, W NOWEJ ODSŁONIE 228

pieczenia (dałam domowy) - 2 pełne łyżeczki kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - 2 żółtka (białka wykorzystamy do masy serowej) Wszystkie składniki umieściłam w misie miksera i przy pomocy haka zagniotłam kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowym ciastem wykleiłam dokładnie spód tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem). Tortownicę z ciastem umieściłam w lodówce na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: - 700g gęstego(...)sera (używam Juliko) - 84g miękkiego masła - 1 budyń śmietankowy bez cukru (lub 40g mąki ziemniaczanej) - 5 jajek ( osobno białka i żółtka ) - 2 białka (które pozostały od kruchego ciasta) - 175 g ksylitolu lub cukru (ja lubię dodawać do sernika ksylitol w połączeniu z cukrem trzcinowym) - 1 płaska łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej - 1 płaska łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej (ja daję

Smaczne Zdrowe
Mazurek migdałowo-kajmakowy 155

kolejny obiecany mazurek (jeszcze zeszłoroczny) . Połączenie pysznego migdałowego ciasta ze słodkim kajmakiem jest po prostu genialne. Takie proste a jakie smaczne. Polecam na Wielkanoc :) Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 50g mielonych migdałów 100g cukru pudru kostka masła jajko szczypta soli Ciasto na rant: 150g miękkiego masła 100g cukru pudru 2 jajka 250g mąki pszennej 50g mielonych migdałów ziarenka(...)laski wanilii puszka masy kajmakowej migdały i kandyzowane wiśnie do dekoracji Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na wielkość blaszki 24x36cm. Podpiec ok 10 minut w 180 stopniach. Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią na puch. dodać jajka, później mąkę i migdały, wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką

Smakołyki Asi
Ciasto Hukzulka 37

Ciasto Hukzulka  to pyszne ciasto z dżemem owocowym na kruchym cieście z bezą i kremem kajmakowym. Smakołyk ten najbardziej przypomina Panią Walewską (pychotka).Różni się tym ,że do kremu zamiast budyniu dodaje się masę kajmakową. Różnica jest również w bezie ,która ma niepowtarzalny smak poprzez dodanie kisielu. Polecam na rożnego rodzaju imprezki jak i na święta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Składniki na ciasto kruche: 6 żółtek 3i 1/3 szklanki mąki pszennej 200 g masła 3 czubate gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na bezę: 6 białek szczypta soli 1 kisiel ( smak pasujący do dżemu, u mnie wiśniowy) 1 szklanka cukru Składniki na krem: 1 puszka masy krówkowej 200 g miękkiego masła

Olcia gotuje!
Kruche babeczki z domowym budyniem i truskawkami [film] 34

Kruche babeczki z domowym budyniem i truskawkami są jednym moich najbardziej ulubionych deserów! Idealnie kruche, maślane ciasto wypełnione domowym budyniem i świeżymi truskawkami jest połączeniem, obok którego nie można przejść obojętnie. Z podanego przepisu wychodzi około 16 pysznych babeczek. Te kruche babeczki z domowym budyniem i truskawkami możecie podać z dowolnymi owocami – świetnie sprawdzą się tutaj

Pogotujmy.pl
Torcik z truskawkami i borówkami z masą z kaszy manny na kruchym cieście 80

Orzeźwiające i mocno owocowe ciasto w sam raz na weekend. Kruche ciasto, maślana masa na bazie kaszy manny do tego kwaskowate borówki i słodkie truskawki , a wszystkiego dopełnia limonkowa galaretka. NA tortownicę 22 cm Na kruche ciasto: 250 g mąki krupczatki 1 jajko 4 łyżki cukru 130 g prawdziwego masła 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę z kaszy manny

Krylowa Kuchnia
Krucha tarta z malinami, serkiem mascarpone i białą czekoladą 179

TARTA Z MALINAMI, SERKIEM MASCARPONE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ Jak każdy, mam swój ulubiony przepis na kruche ciasto do tarty. Wypróbowałam już wiele tart, ale najlepszy to przepis Neli Rubinstein, z książki "Kuchnia Neli". Dlaczego go lubię? - bo to przepis prosty, - nie wymaga "natychmiastowego" zagniatania ciasta - nie wymaga chłodzenia w lodówce, ciasto i tak świetnie się rozwałkowuje i rozkłada w formie(...)kruszy się podczas krojenia, dobrze się trzyma Ciasto jest bardzo smaczne, złociste i kruche. Można je użyć zarówno do tart słodkich jak i wykwintnych*. Naprawdę polecam! PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO wg Neli Rubinstein 120 g masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki stołowe cukru (pomijamy przy tartach wytrawnych) 2 żółtka 1 szklanka (200 g) i 3 łyżki stołowe mąki krupczatki

Calzonella.com
BARDZO KRUCHY PLACEK Z JAGODAMI 417

chłodzenia ciasta - wypiek expresowy, bo robi sie go migusiem ;-)  Oczywiście jagody można zastapić innymi sezonowymi owocami, lub owocami z puszki - gwarantuję, że i tak będzie smacznie. Składniki na kruche ciasto : 500g mąki krupczatki 5 żółtek 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 op. cukru wanilinowego 250g masła o temp. pokojowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 sparzonej(...)cytryny Piana z białek: 5 białek 1/2  szklanki cukru Nadzienie: 400g świeżych jagód 2 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Podane na kruche ciasto składniki łączymy, zagniatając je i formując z nich kulę. Ciasto jest bardzo sypkie, ze względu na użycie mąki krupczatki. Kulę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. (Ja zazwyczaj rozkładam

Walijskie Pichcenie
Pyszny torcik truskawkowy 226

cukierni, a jest stokroć lepszy, bo domowy i upieczony z najlepszych składników. Spody możesz upiec wcześniej, wówczas przygotowanie ciasta jest expresowe. Cóż sprawia, że smakuje tak wyjątkowo? Cieniutka warstwa kruchego ciasta połączona warstwą ulubionego dżemu z mięciutkim biszkoptem smakuje tak rewelacyjnie. Do tego pyszny krem mascarpone z bananami obłożony truskawkami. Całość smakuje po prostu super. Zapraszam do przepisu. Składniki(...)pudru 2 łyżki soku z cytryny Dadatkowo: 400 g truskawek 1 op. Tortenguss 4-5 łyżek dżemu 5-6 łyżek mocnej herbaty Earl Grey Wykonanie: wymieszać suche składniki na kruche ciasto i rozetrzeć między palcami z pokrojonym na małe kawałki masłem do uzyskania konsystencji "mokrego piasku" . Wbić żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruchy placek z budyniem, jeżynami i kruszonką 141

przed końcem pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Ja nie zrobiłam tego i troszkę mi się przypiekły boki i kruszonka. Skąd pomysł na taki kruchy placek? Otóż w sobotę wygrzebałam bardzo stare wydanie zeszytu z przepisami "Ciasta domowe" z 1994 roku i cały o wypiekach z wiśniami. Mam je od dawna, ale nigdy nie skorzystałam z żadnego przepisu, przynajmniej nie pamiętam(...)Budyń: 1,5 op. budyniu waniliowego bez cukru (taki na 500 ml mleka) 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub cukru 500 ml mleka 2 łyżki rodzynek bez konserwantów Ciasto kruche: 90 g zimnej margaryny szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 90 g mąki pszennej 50 g cukru 1 jajko Kruszonka: 90 g zimnej margaryny 1 jajko 50 g domowego

Anioszek w kuchni
Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą 359

Jest jeszcze tyle ciast, których nie robiłam! To zwykłe, kruche z truskawkami i chrupiącą bezą jest jednym z nich! Co za rozkosz! Dziś upieczone, więc leciutkie i świeżutkie, a ta chrupiąca beza.... poezja) Mój M powiedział, masz jeden defekt:” nigdy nie robisz tych samych ciast dwa razy”. A jak powtarzać ciasta, jak tyle jeszcze pyszności czeka? Wracając do bezy. Takej(...)pieczenia miałam dziką ochotę przeciąć ją i zobaczyć czy już!  Zupełnie niepotrzebnie się stresowałam. Ciasto wyszło idealne, puszysta i chrupiaca beza doskonale rownoważyła lekko kwaskowe truskawki. Polecam bardzo) Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą Składniki na blaszkę 23x33 cm: Ciasto kruche: 160 g mąki pszennej 160 g mąki krupczatki 160 g masła 150 g cukru pudru 5 żółtek

Mia Cucina Sofieta
Paszteciki z mięsem 152

ciepło jak i na zimno :) Takie paszteciki są też smakowitym dodatkiem do czerwonego barszczu ( choć jeśli chodzi o mnie, to taki barszczyk tylko z uszkami ;) ). Wykonałam je z ciasta krucho - drożdżowego;  wg mnie takie ciasto sprawdza się w pasztecikach najlepiej, no i dłużej utrzymuje świeżość. Choć jest dość tłuste, to nie redukowałabym ilości masła; dzięki takim proporcjom składników(...)wychodzi około 30 pasztecików, to zaledwie jedna płaska piekarnikowa blacha, dlatego proponuję zrobić je z podwójnej porcji ;) Część na pewno rozejdzie się od razu :) a resztę można zamrozić. Polecam :) Ciasto krucho - drożdżowe: 350 g mąki pszennej 25 g drożdży 100 g masła pół szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18 % 1 jajko 1 żółtko 3/4 łyżeczki soli  3/4 łyżeczki cukru

Opowieści z piekarnika
Ciasto Primadonna 175

Składniki na ciasto miodowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ szklanki cukru 2 łyżki miodu 150 g margaryny rozpuszczonej 1 jajo Z podanych składników zarabiamy ciasto kruche. Dzielimy na 2 części. Wykładamy do dwóch blach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po 25 minut w temp. 200 stopni. Studzimy. Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ciasto kruche: 100 g margaryny 2 ½   łyżki cukru pudru 2 żółtka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% tłuszczu 4 łyżki dżemu porzeczkowego

Domowe ciasta
Kruche ciasto z serem i jagodami 419

zakończenie sezonu jagodowego, mam dla was wyśmienite ciasto. To połączenie słodkiego kruchego ciasta, delikatnego twarogu i kwaskowatych owoców. Jagody z powodzeniem możecie zastąpić: porzeczkami ( przepyszne ! ), malinami, jeżynami. Nie jest to tradycyjne ciasto kruche, bazujące na zimnym tłuszczu. To wersja dla leniuszków ;) Wypróbujcie, bo warto ! Składniki: ( na tortownicę średnicy 26 cm lub małą blachę ) * 250 masła/margaryny * 3/4 + 1/4 szklanki cukru(...)szklanki jagód Wykonanie: Rozpuścić w rondelku 3/4 kostki masła/margaryny. Pozostawić do wystygnięcia. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać jajko i przestudzony tłuszcz - wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Odłożyć 1/4 porcji ciasta, resztą ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Pozostały tłuszcz rozpuścić. Ubić pianę z dwóch białek. Ser zmiksować

kolorowotorcikowo
Mazurek wielkanocny kajmakowy 134

Mazurek wielkanocny na kruchym cieście z masą kajmakową udekorowany kandyzowanymi owocami i bakaliami od HELIO . Kruche ciasto, słodka masa i mnóstwo bakalii, m.in.: kandyzowana marchew, ananas, daktyle, dodatkowo płatki migdałowe. Pyszny, delikatny, słodki – idealny na wielkanocny stół do kawy! Mazurek wielkanocny kajmakowy Zasmakuj Kuchni SKŁADNIKI: 200 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 70 g cukru 1 żółtko

Zasmakuj Kuchni
Tarta z owocami leśnymi 115

tartę z owocami leśnymi Owoce: 125 g malin 125 g borówek 125 g jeżyn Masa śmietanowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka agrestowa 250 ml gorącej wody Kruche ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 100 g drobnego cukru 1 żółtko 2-3 łyżki zimnej wody 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kruche ciasto: Mąkę przesiać(...)minut – do zarumienienia się ciasta. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia. Masa śmietanowa: Galaretkę wsypać do 250 ml gorącej wody, dokładnie rozpuścić proszek. Odstawić do wystygnięcia. Gdy galaretka będzie zimna i zacznie tężeć, ubić kremówkę na sztywno. Wlewać do niej cienkim strumieniem galaretkę, miksując na minimalnych obrotach. Wykonanie Na wystudzony kruchy spód wyłożyć masę śmietanową, na niej porozkładać maliny, jeżyny

niecodziennikpary