przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:146/1100)

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM 73

Pyszne kruche ciasto i rabarbar to połączenie idealne. Nie może się nie udać bo to najprostsze ciasto,ale też bardzo smaczne. Jeden kawałek do porannej kawki trzeba zjeść .    Zapraszam po mój sprawdzony przepis. Ciasto: ( blacha 20 x 30 ) 25 dag masła ( margaryny) 4 szklanki mąki  1 szklanka cukru 2-3 łyżki śmietany  5 żółtek 2 łyżeczki(...)rabarbaru 1/2 szklanki cukru 3-4 łyżki bułki tartej Margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać żółtka roztrzepane z cukrem,śmietanę i ocet. Wyrobić kruche ciasto,podzielić na dwie części i schłodzić. Rabarbar oczyścić,pokroić i zasypać cukrem - wymieszać i odstawić na ok 30 min. Powstały sok odlać. Jedną część ciasta ułożyć na blasze,posypać bułką

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto kruche z galaretką z rabarbaru 191

mamy. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa. Ciasto robi się dość szybko i zapewniam, że jeszcze szybciej znika z talerzyków ;)  My je uwielbiamy, dlatego zawsze sezonie je piekę. Polecam :) Ciasto kruche: 1/2 kg mąki 250 g margaryny 1 szkl c. pudru 4 żółtka 1 jajko 1 proszek do pieczenia Galaretka: 1 kg rabarbaru 15 dag cukru 2 galaretki agrestowe(...)mnie 1 agrestowa i 1 cytrynowa) cukier puder do posypania Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Podzielić na 2 części i rozwałkować na placki wielkości blaszki 24x36 cm. Upiec na złoty kolor (ok 20-25 min) w 180 stopniach. Ostudzić. Galaretka: Rabarbar umyć, pokroić w kostkę i wsypać do garnka. Dodać cukier

Smakołyki Asi
Ciasto słodka pokusa z serem i rabarbarem 539

Pyszne ciacho przekładane serem i rabarbarem, idealne do kawy i do herbaty. Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 25 dkg margaryny 1 całe jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru około pół szklanki cukru 1 galaretka czerwona Masa serowa: 80 dkg sera białego twarogowego 4 jajka(...)margaryny 20 dkg cukru 1 budyń śmietankowy 1/4 szklanki mleka 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy w formach wysmarowanych tłuszczem o wymiarach 23x38 cm w temp. 180 stopni. około 20-30 minut aż placki się lekko zarumienią. 2. Masa rabarbarowa: rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na małe

Kuchnia u Bietki
Sernik a'la pudding drezdeński 178

Składniki na masę budyniową mleko, 375 ml budyń waniliowy, 1 opak jajka, 5 szt cukier, 150g margaryna, 150g sól, szczypta Przygotowanie Składniki na ciasto umieszczamy w misie. Szybko wyrabiamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na 2 godziny. Przygotowujemy masę budyniową. Gotujemy budyń z podanej ilości mleka i cukru. Do gorącego wrzucamy margarynę, mieszamy, aż się rozpuści(...)wystudzenia. Przygotowujemy masę serową. Jajka, cukier, cukier waniliowy i sól miksujemy na puch. Powoli po łyżce wrzucamy twaróg. Gdy masa będzie dobrze zmiksowana dosypujemy proszek budyniowy. Chwilę miksujemy. Schłodzone kruche ciasto ścieramy na tarce bezpośrednio na blaszkę, dociskamy palcami, wyrównujemy. Możemy ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki, ale jest to ciasto należące do tych bardzo rwących się, łatwiej jest

Gotowanie moimi oczami
Tarta z kurkami 80

przygotowana na rozpływającym się kruchym spodzie, który w połączeniu z masą tworzą duet wyjątkowy . Oczywiście możesz użyć gotowego ciasta na tartę, jednak zachęcam do samodzielnego przygotowania. Tarta z kurkami Kruche ciasto 200 g mąki pszennej lub owsianej ((1,5 szklanki)) 100 g masła 1 jajko sól ((1/2 łyżeczki)) Masa 100 g kurek 1 duża czerwona cebula 2 jajka(...)śmietanki 18 % 20 g tartej mozzarelli natka świeżej pietruszki przyprawy: pieprz, sól, papryka,ząbek czosnku, łyżka sosu sojowego (opcjonalnie) Kruche ciasto Wszystkie składniki włóż do miski i wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj, a następnie wyłóż nim formę do tarty (ja użyłam

Przepisy na widelcu
Ciasto z jabłkami i masą serową 202

ostatki zapraszam na pyszne ciacho :) Ciasto z jabłkami i masą serową Składniki: Ciasto kruche ( wymiary formy 23x38 cm): 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 25 dkg margaryny 1 całe jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek około pół szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa Masa serowa: 50 dkg sera białego(...)twarogowego 3 jajka 15 dkg margaryny 20 dkg cukru 1 budyń śmietankowy 1/4 szklanki mleka Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy każdą część osobno w temp. 180 stopni. około 20-30 minut aż placki się lekko zarumienią. Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach

Kuchnia u Bietki
Sernik a`la pudding drezdeński 150

upiec to ciasto" tak pisze o nim autorka przepisu Iza z bloga mniam...mniam... Sernik jest pyszny, puszysty i rozpływa się w ustach. Przepis cytuję za autorką. Składniki: Ciasto kruche:   2 szkl mąki pszennej   2 jajka   3/4 szkl cukru   3/4 kostki masła   2-3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa:   2 jaja(...)waniliowy Masa budyniowa:   1 budyń śmietankowy   375 ml mleka   4 jajka   150 g masła   150 g cukru   szczypta soli Sposób przygotowania: 1. Ciasto kruche: ze wszystkich składników szybko wyrobić ciasto. Blachę (25x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Włożyć do lodówki. 2. Masa serowa: całe jaja, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować. Dodać powoli

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto czekoladowo- truskawkowe 123

Proste i smaczne kruche ciasto , truskawkowo- czekoladowe do niedzielnej kawusi.                    Przepis zaczerpnięty ze strony internetowej(...)truskawki Przygotowanie Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przemieszać. Następnie dodać pokrojoną margarynę, posiekać. Zrobić dołeczek w mące, wybić jajko i dodać żółtka, oraz pozostałe składniki, zagniesć kruche ciasto, podzielić ciasto na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do zamrażalnika, drugą wyłożyć blachę. Truskawki opłukać, oszypułkować, osączyć, przekroić na połowę i ułożyć na cieście. Budyń W szklance mleka

Kuchnia Danusi
Engadyński tort z karmelem i orzechami 132

południowo - wschodniej Szwajcarii, z doliny Engadin słynącej z wielu wybitnych cukierników!. Nie przygotowałam go identycznie jak z przepisu, bo ilość karmelu mnie wystraszyła :), a tort jest naprawdę niesamowicie smaczny. Kruche ciasto, a wewnątrz orzechy zatopione w karmelu...rozkosz dla podniebienia i dla oczu :).          Przepis podaję na tortownicę o średnicy 18 cm. Ciasto: 30 dag mąki(...)grubo krojone 150 ml śmietany kremówki 30-36 % 10 dag cukru łyżka masła łyżka miodu Do posmarowania glazura z : 1 żółtka 2 -3 łyżek wody 1. Z agnieść szybko kruche ciasto z podanych składników, zawinąć w folie i odstawić do lodówki na min 1 godzinę. 2. Karmel przygotowujemy z małym rondlu łącząc ze sobą składniki. Roztapiamy, mieszamy, gotujemy przez

Apetyczna babeczka
ciasto pawi ogon 241

ciasto do blaszki (ok. 35×20 cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto kruche: 480 g mąki orkiszowej lub pszennej 165 g cukru 1 jajko 1 żółtko 125 ml śmietany, kwaśnej 250 g masła, schłodzonego 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo na nadzienie(...)budyń, a następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch i dodajemy do niego stopniowo wystudzony budyń. wykonanie ciasta: Na dno blaszki wkładamy blat kruchego ciasta. Wykładamy 1/2 cz. kremu, układamy w odstępach roladki (ja ułożyłam tylko dwie, trzecią można podać jako osobne ciasto ). Pomiędzy roladki nakładamy tężejącą galaretkę. Całość wkładamy do lodówki aby galaretka

Domowy Smak Jedzenia
Pleśniak ze śliwkami i bezową pianą 225

czekoladą … knedle … ucierane ciacho ze śliwkami … drożdżowe ze śliwkami … a potem już dalej będę kombinować ;)Tak jak dziś!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, kruche ciasto ala Pleśniak z soczystymi śliwkami , słodką kisielową bezą i mega chrupiącą kruszonką!Niebo w gębie!  SKŁADNIKI:* jajka – 3 szt* margaryna – 200 g* cukier – 1 szkl* cukier

Ostra na Słodko
Kakaowe babeczki z kremem krówkowym i orzechami 166

Kruche kakaowe babeczki wypełnione kremem krówkowym i posypane drobniutko posiekanymi orzechami włoskimi. Bardzo słodkie, bardzo kaloryczne ;). Serdecznie polecam!     Składniki: (na ok. 15 sztuk)   Ciasto kruche: 170 g mąki pszennej tortowej 1 kopiasta łyżka naturalnego kakao 100 g zimnego masła 1 żółtko 40 g cukru pudru Krem krówkowy: 1 puszka masy krówkowej orzechowej (400 g) 80 g miękkiego(...)masła Dodatkowo: garść orzechów włoskich     Przygotowanie:   Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto od razu rozwałkować pomiędzy folią spożywczą lub papierem do pieczenia (nie będzie się kleić) na grubość około 5 mm. Za pomocą szklanki wykrawać koła, wylepić nimi foremki do babeczek wysmarowane wcześniej masłem i oprószone mąką (można oprószyć również zmielonymi

Nastoletnie Wypiekanie
Seromakowiec na Kruchym Cieście 133

tradycyjnych ciast. Kruchutkie ciasto, masa makowa z bakaliami idealnie komponuje się z puszystym serniczkiem tworząc wyjątkowo smaczne, a przy tym pięknie prezentujące się ciasto - idealne na święta. Seromakowiec na Kruchym Cieście - Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 2/3 szklanki cukru 3 żółtka cukier waniliowy szczypta soli łyżeczka śmietany (opcjonalnie) Masa makowa: ok. 75 g bakalii(...)cukr u 3 jajka 70 g masła budyń waniliowy cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie ) Lukier: szklanka cukru pudru  4 łyżki ciepłej wody  skórka pomarańczowa Seromakowiec na Kruchym Cieście - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy

Słodka Strona
Sernik gotowany 439

polecam wykonać sernik gotowany. Przygotowuje się go znacznie szybciej, a zupełnie nie ustępuje mu smakiem. W smaku gotowana masa serowa jest bardzo delikatna, miękka i puszysta. W połączeniu z kruchym ciastem sernik przypomina ten tradycyjny pieczony. Kruche ciasto możemy zastąpić ciastkami herbatnikami, wtedy sernik powstanie błyskawicznie i będzie już bez pieczenia. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne