Ciasto wyszło super, z dużą ilością jabłek i fajnie kruche. Przepis znaleziony w, którejś z gazet, chyba Tinie, ale nie jestem pewna(...)wycinam tylko, przepisy. Mam ich trochę, i ciężko mi stwierdzić z których gazet pochodzą konkretnie. Ciacho polecam jak najbardziej. Pyszota dla smakoszy szarlotek i jabłeczników.Składniki:Ciasto kruche:2 szklanki mąki3/4 (200 g) masła ( u mnie Roślinne)1/2 szklanki cukru pudrujajkołyżka zsiadłego mlekaNadzienie jabłkowe:1kg jabłek najlepiej kwaskowatych)2/3 szklanki cukrujajko2/3 szklanki kremówki3 łyżki mąki ziemniaczanej1/3 łyżeczki cynamonuWykonanie:Ciasto
Moje pyszne gotowanieSezon na truskawki trwa, więc na niedzielny deser proponuję ciasto kruche z tymi owocami. Dostępność sezonowych owoców jest świetną okazją, by wykorzystać je do różnych ciast i deserów. Kaprysy pogodowe sprawiają, że trudno jest przewidzieć, jak długo będziemy cieszyć się truskawkami w tym roku, dlatego myślę, że warto wykorzystać je maksymalnie w naszej kuchni. Ciasto kruche z truskawkami Składniki
Smakołyki Berenikiczasu to postanowiłam stawić jej czoło teraz ;) I wiecie co? To ciasto tylko wygląda na bardzo skomplikowane i pracochłonne w przygotowaniu, ale jest proste! A poza tym, przepyszne. Połączenie kruchego ciasta z bezą, płatkami migdałów i kremem budyniowym tworzy słodki kwartet smakowy, który jest przełamany kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Nie bez powodu druga nazwa tego ciasta to pychotka ;) PANI(...)WALEWSKA (PYCHOTKA) źródło przepisu: mojewypieki // blacha 25x33cm Kruche blaty: ~500 g mąki pszennej ~1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~1/2 szklanki cukru pudru ~200 g masła ~6 żółtek (białka zostawić do bezy) Wszystkie składniki zagnieść na gładką masę. Z ciasta uformować kulę i podzielić ją na dwie równe części. Beza: ~6 białek ~1 1/2 szklanki drobnego cukru
chili & sugarmoje ciasto jeszcze się chłodzi, więc nie mogę dodać zdjęcia. Ale obiecuję, że jeśli jutro jeszcze coś pozostanie z tego wypieku, to zrobię fotkę i dorzucę do tego posta. Ciasto kruche białe: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 kostka masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto ciemne : 3 jajka 1/2 szklanki śmietany 3 łyżeczki kakao(...)mleka 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 1 szklanka cukru 1 kostka masła lub margaryny Dodatki: 2 opakowania biszkoptów okrągłych 2 czerwone galaretki o dowolnym smaku Wykonanie: Składniki na ciasto kruche zagniotłam i schłodziłam w lodówce. Składniki na ciasto ciemne wymieszałam mikserem i wylałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub podsypanej tartą bułką. Na ciasto ciemne otarłam schłodzone ciasto
Ciasteczkowy Potwórwniosku, że widocznie za krótko była wyrabiana. Nadrobiłam więc ten krok z nawiązką wyrabiając ciasto do prawie całkowitego zmęczenia rąk. I co? I dalej ciasto zachowuje się jak klasyczne ciasto kruche, a nie elastyczne ciasto na pierogi! Zaczęłam kombinować co mam dalej robić: farsz smakuje przepysznie, ciasto wyszło mi fajne, tylko nie na pierogi i jak to razem sklecić, żeby(...)wyszło coś jadalnego...? Może skleić jeden wielki pieróg z nadzieniem...? A może...? Ależ tak! Kruche ciasto? Czyli znakomite na coś w rodzaju tarty! W dodatku ciasta jest tyle, że tarta będzie z przykryciem;) Wyjęłam okrągłą foremkę, posmarowałam oliwą i obsypałam mąką, po czym wykleiłam jej dno 2/3 ciasta. Na to przełożyłam farsz, a na wierzch pozostałe ciasto w formie niby
Zdrowa Kuchnia Sowyjakimś pysznym sernikiem - już mi się ostatnio śnił po nocach :) Więc nie mam wyboru, pierwszym ciastem po takiej przerwie musi być sernik! Zdecydowałam się na sernik na tradycyjnym kruchym cieście z dodatkiem soczystych brzoskwiń i delikatnej bezy. Składniki na kruchy spód: 1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła(...)budyń śmietankowy (bez cukru) 1 całe jajko Beza: 3 białka 1/3 szklanki cukru pudru (do bezy) Dodatkowo: puszka brzoskwiń w syropie (400 g) cukier puder do posypania Zagnieść kruche ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę masło. Rozcierać masło z mąką palcami aż powstaną bardzo drobne okruszki ciasta, można też siekać składniki
Świat CiastaMakowiec na kruchym cieście z własnej roboty masą makową, powidłami śliwkowymi i bezą kokosową. Uwielbiam to ciasto! Dla każdego miłośnika ciast z makiem, nie tylko na Boże Narodzenie, ale absolutnie na cały karnawał będzie idealne. Ciasto nie jest zbyt skomplikowane, ale jest dość pracochłonne, natomiast warte każdej minuty uwagi. SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 100 g masła - 1 jajko - 180 g mąki
SMYKWKUCHNIskładniki na ciasto kruche: 470 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru pudru 5 żółtek 250 g margaryny 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Następnie dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (ok.21
Domowy Smak Jedzeniatwarogu (z wiaderka) 1 puszka mleka skondensowanego 6 jajek 2 budynie pistacjowe (winiary) herbatniki na spód lub kruche ciasto +100 g pistacji solonych Ja użyłam kruche ciasto; 1 jajko 0.5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki krupczatki 3 łyżki cukru Ciasto zagniatamy i wykładamy na dnie formy do pieczenia (może być duza tortownica
Gotowanie jest łatweProste kruche ciasto z owocami + delikatna masa kokosowa .... dla mnie zestawienie idealne :) Niezbyt słodkie (a takie właśnie lubię najbardziej), z warstwą aromatycznych jagód (inne owoce sprawdzają się równie dobrze), proste, szybkie w przygotowaniu ... no i pyszne w smaku. Przekonałam Was? ;-) Składniki na ciasto: 1.5 szkl. mąki p szennej 1.5 szkl. mąki krupczatki 200g zimnego masła (margaryny) pokrojonego(...)cukru. Kiedy są już ubite dodajemy po łyżce naszej masy kokosowej. Dodatkowo : 3 łyżki kaszy manny dowolne owoce (u mnie 300g mrożonych jagód) Wykonanie: Wszystkie składniki przewidziane na kruche ciasto wykładamy na stolnicę (blat kuchenny) i wyrabiamy do połączenia się składników. Po dokładnym wyrobieniu ciasto dzielimy na 2 części : większą (ok. 2/3) i mniejszą (ok. 1/3). Mniejszą wkładamy
Walijskie PichcenieCiasto z agrestem i bezą przepis Ciasto z agrestem i bezą to tradycyjny, polski, letni wypiek. Kwaskowaty agrest świetnie łączy się ze słodyczą bezy i półkruchego ciasta, którego przygotowanie jest bardzo proste. Zobacz przygotowanie ciasta na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Ciasto z agrestem i pianą będzie naprawdę pyszne, jeśli zadbamy o schłodzenie kruchego(...)ciasta (to bardzo ważne zwłaszcza w upały). Ja przyspieszam sobie pracę i wkładam ciasto do zamrażarki na 10 minut - ma być mocno zimne, ale nie zamrożone. Takie zimne ciasto o wiele lepiej się piecze, a po upieczeniu jest bardzo kruche. Aby nasze ciasto z agrestem i kruszonką nie miało zakalca, pamiętajcie, by wymieszać agrest ze skrobią ziemniaczaną, która doskonale wchłania
Lekcje w kuchnisię dobrze schłodziła i lepiej kroiła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na szarlotki i ciasta z jabłkami: szarlotka śmietankowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), kruche ciasto pleśniak z jabłkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotkę na kruchym cieście z budyniem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html), szarlotkę z kisielem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę
Waniliowe Improwizacjeprzez ok. 40-50 min., lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na 2 równe blaty. składniki na ciasto kruche: 50 g masła 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 żółtka 60 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę sikamy nożem a następnie zagniatamy ciasto(...)puszystą jasną masę. Następnie zestawiamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z kawą na puszystą masę, dodajemy wystudzoną masę jajeczną i miksujemy do połączenia się składników. wykonanie ciasta: Ciasto kruche smarujemy dżemem porzeczkowym. Kładziemy jeden blat ciasta makowego, na którym wykładamy równomiernie masę kawową i przykrywamy drugim blatem ciasta makowego. Wierz polewamy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy. składniki na polewę
Domowy Smak Jedzeniabudyń : budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru mleko - 5 szkl cukier - 4 łyżki dodatkowo : śliwki cukier puder do posypania ciasta Sposób przygotowania: Śliwki, umyć, wypestkować, osączyć na sicie. Kruche ciasto Mąkę przesiać z proszkiem do miski. Do mąki dodać posiekaną margarynę i pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, włożyć do lodówki
Kuchnia DanusiGrzyby świeże, suszone czy mrożone można przyrządzać na różne sposoby. W maślanym kruchym cieście w pełni rozwiną swój aromat. Tradycyjny kruchy spód, ugotowane suszone grzyby i wierzch z dwoma rodzajami sera i śmietanki. Propozycja idealna. Składniki na farsz: 1 opakowanie sera typu feta 300 ml śmietanki 30 % 200 gram serka twarogowego zmielonego 3 jajka mały pęczek natki(...)porcji ugotowanych grzybów, ser feta, ser twarogowy, czosnek, cebulę, śmietankę, jajka. Blendujemy. Do zblendowanej mamy dokładamy posiekaną natkę pietruszki i pozostałe grzyby. Mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej kruchym ciastem. Na ciasto: do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem do połączenia masła z mąką w niewielkie grudki, dodajemy jajko, śmietanę i szczyptę soli
Życie zaczyna się w kuchni