Zapraszam na super ciasto. Krucha tarta z kremem śmietanowo-kajmakowym (z kajmakiem od Helio) smakuje wyśmienicie i pięknie prezentuje się na stole. Jest to ciasto idealne na na rodzinne uroczystości i nie tylko. Polecam Składniki: ciasto:100 g masła 1 szkl mąki orkiszowej tortowej 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 250 g mascarpone(...)masy kajmakowej od Helio dekoracja czekoladowa od Helio, posypka oraz: forma na tartę o śred. 20 cm Przygotowanie: Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche i wykładamy nim formę do tarty. Wstawiamy formę z ciastem do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki, nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut
słodkie i nie tylko historie kulinarnesernik jest pyszny. Kruche ciasto, aksamitna masa serowa, lekka kajmakowa pianka i orzeźwiająca galaretka. Wszystko do siebie idealnie pasuje. Bardzo polecam na różne okazje, urodziny, imieniny, święta czy zwyczajnie do kawy. Wymaga trochę pracy, ale warto. Polecam. Potrzebujemy: Na ciasto: 10 dag masła lub margaryny 1 szklanka mąki tortowej 1 jajko pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki gorącej wody mąka pszenna do posypania stolnicy bułka tarta do oprószenia ciasta bratki do dekoracji Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej
Izabelawkuchnitego wegańską i bezglutenową tartę z malinami i limonką. Jest lekko kwaskowata z odrobiną słodyczy, dzięki czemu chętnie sięgniecie po kolejny kawałek . Wegańska tarta z malinami i limonką Ciasto kruche 200 g mąki owsianej ((1,5 szklanki)) 100 g masła roślinnego 50 g erytrytolu ((lub innego słodzidła)) Masa 400 g mleka kokosowego ((1 puszka)) 200 g mrożonych malin(...)szklanki)) 100 g erytrytolu ((lub innego słodzidła)) 2 łyżki agar-agar 1 limonka Ciasto kruche Wszystkie składniki włóż do miski i wyrabiaj ciasto rękoma lub mikserem (masło musi oblepić całą mąkę i erytrytol). Ciasto zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj, a następnie wyłóż nim formę do tarty (ja użyłam
Przepisy na widelcusłodkie, kruche poduszeczki wypełnione kremowym budyniem z cynamonem i makiem to pyszny wstęp do świątecznych łakoci :) Pyszne, urocze i bardzo świąteczne! Śmietankowy budyń z nutą cynamonu przyjemnie przenika przez kruche warstwy ciasta, lekko chrzęszcząc pod zębami ziarenkami maku, które wprowadzają odrobinę świątecznego zamieszania. Te ciasteczka to pyszna zabawa, do której spokojnie można zaprosić najmłodszych, sklejając krucho-kremowe przekąski dla brodacza(...)łyżeczka cukru Nadzienie: 1 opakowanie budyniu śmietankowego mleko 3 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka suchego maku Sposób przyrządzenia: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć kruche ciasto. 2. Uformuj w kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 20min. 3. Rozwałkuj ciasto ma grubość 2-3mm i wytnij ok. 20 prostokątów 10x6 cm. 4. Nakłuj
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDziś prezentuję przepis na kruche ciasto, które swego czasu bardzo często u nas gościło. Jest to zwykłe, poczciwe, słodziutkie ciasto, wypełnione po brzegi kwaskowatymi owocami i to jest właśnie jego urok. Wielu z Was pomyśli sobie pewnie, że to zwykły gnieciuch z owocami, ale jest coś w nim takiego magicznego, że chętnie do niego wracamy. Po pierwsze zawsze wychodzi(...)trzecie pomimo tego że zawiera owoce spód nie namaka, a soczystość pozostaje tylko w nadzieniu, no i po czwarte smaki idealnie się komponują tworząc spójną całość. Polecam! Składniki na kruche ciasto z wiśniami i czerwonymi porzeczkami na tortownicę o średnicy 26-28 cm 400 g mąki pszennej (może być pół na pół z krupczatką) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Rozpustne gotowanieMakowiec z bezą na kruchym cieście (a właściwie półkruchym, jeśli mam być dokładna) to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj zostają nam nadmiarowe białka – tutaj zamieniają się one w chrupiącą bezową skorupkę. Jeśli kupimy zmielony mak w torebkach, to pracy przy nim nie będzie dużo – polecam takie ułatwienie. Makowiec ładnie prezentuje się
Poezja smakuSłodkie, delikatne, rozpływające się w ustach, kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i mocno orzechową pianką bezową. Orzechowa pianka jest wilgotna w środku, a chrupka na zewnątrz. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) 1 płaska łyżeczka wanilii mielonej 80 g cukru 100 g zimnego masła 3 żółtka Składniki orzechowej bezy: 3 białka 180 g cukru (3/4 szklanki
Smak mojego domuZwykle mak wykorzystywany jest w ciastach, czy drożdżówkach. Ale nadaje się również do tartaletek, czyli babeczek na kruchym cieście. W tym przepisie masa makowa to masa z puszki, wzbogacona bakaliami, ale nie ma przeszkód, żeby wysilić się trochę bardziej i zrobić ją samodzielnie od początku do końca. Przepis na około 30 sztuk pieczonych w małych foremkach do babeczek. Równie dobrze(...)ekstrakt waniliowy Mąkę, cukier puder i sól przesiać do miski. Dodać masło pokrojone w kostkę i posiekać łącząc składniki (najlepiej specjalnym narzędziem z kilkoma ostrzami do siekania składników na kruche ciasto). Kiedy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki dodać jajko i wanilię. Całość szybko wyrobić, podzielić na 2 części, każdą z nich owinąć folią spożywczą i schłodzić 1 godzinę w lodówce
Trzeci talerzNajlepszy jabłecznik robi moja teściowa. Taki całkowicie nie dietetyczny. Z cukrem i smalcem w kruchym cieście. Przez to ciasto jest pełne słodyczy, łamanej delikatnie kwaśnym jabłkiem i cudownie kruchym ciastem. Mój jabłecznik nie ma cukru, a słodycz bierze z jabłek odmiany gala i ligol. Ligol lubię najbardziej. Jego soczystość i jędrność nigdy mi się nie znudzi. Ale do rzeczy
KucharzycaZapraszam na pyszne kruche ciasto z jabłkami i malinami z kokosową nutką. Smakuje wybornie zaraz po upieczeniu jak i następmego dnia. Ciasto kruche ma to do siebie właśnie, że w przeciwieństwie do wielu innch, leżakowanie mu służy. Zdjęcia robione pod koniec lata, co widać po słońcu i liściach na drzewach. Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej
Gosia gotujePychotka - czyli Pani Walewska Delikatne, rozpływające się w ustach kruche ciasto, chrupiąca, lekko ciągnąca się beza, krem migdałowy i dla przełamania słodyczy dżem porzeczkowy. To ciasto jest po prostu spełnienie marzeń słodkich łakomczuchów :) Wbrew pozorom, ciasto nie jest skomplikowane i nie wymaga dużo pracy, a efekt jest naprawdę "wow". To ciasto zawsze wszystkim smakuje, szczególnie w towarzystwie pysznej, aromatycznej kawki(...)Polecam! Składniki na kruche ciasto: ( można przygotować dzień wcześniej) 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła, zimnego 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% szczypta soli Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół. Składniki na bezę: 6 białek
Calzonella.comwyłożyłam spód ciasta. Na to ułożyłam jabłka. Z drugiej części wycięłam paseczki i ułożyłam w kratkę na wierzchu a z pozostałej części wycięłam jabłuszka. Piekę w temp. 180C bez termoobiegu do momentu, w którym ciasto uzyska piękny brązowy kolor. To ok. 30 - 40 min. W następnym poście będzie więcej informacji na temat samego kruchego ciasta czyli przepis podstawowy wyjaśniający(...)dlaczego i jak z tym kruchym ciastem jest . Zapraszam
Kuchnia Pełna Emocjinadzienia, więc to ono gra pierwsze skrzypce i nie ma potrzeby koncentrować się się na cieście). Odradzam również przepisy zawierające wyłącznie całe jaja. Używanie całych jaj np. w przypadku ciasta kruchego powoduje, że staje się ono twardsze i dlatego do ciast kruchych powinno się dawać samo żółtko (a jeszcze lepiej wcześniej ugotowane na twardo). Niestety nie udało mi się znaleźć
Moja DelicjaWszystko co kocham. Ciasto kruche, masa serowa i pyszne morele. Kiedy zobaczyłam to ciasto wiedziałam, że muszę je zrobić. Jak pomyślałam tak zrobiłam. Nie jest ono zbyt pracochłonne, ani trudne w wykonaniu. Bardzo polecam. Ciasto kruche ma idealne proporcje, bardzo dobrze się zagniata. Nawet przy wałkowaniu nie trzeba zbyt dużo podsypywać mąką. Piekłam w tortownicy
Agusiowe smakołykimałą blachę Składniki na kruche ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 100 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru 4 żółtka Owoce: borówki, jagody, maliny itp. Wykonanie ciasta kruchego: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać masło pokrojone w kostkę, żółtka i szybko zagnieść. owinąć w folię
Jadło i czytadło