Dzień dobry :-) Zleciał pierwszy tydzień września szybciutko :-) Dobrze, że pogoda dopisuje, bo można jeszcze gdzieś pojechać, po spacerować, oby taka była jak najdłużej :-) Na blogu dziś
kruche babeczkiniektórych zakątkach Podkarpacia śliwki pełniły szczególną rolę – sadzono dużo owocujących śliw, a zebrane owoce przerabiano na większą skalę i różne sposoby. W sezonie wykorzystywano świeże śliwki, ale na zimę suszono je albo smażono z nich powidło. W Górze Ropczyckiej smażenie powidła było niemal rytuałem, który integrował lokalną społeczność. W tej okolicy powidło smażono ze śliwek damaszek, na które mówiono krakówki(...)następni gospodarze zaczynali swoje smażenie bez wygaszania ognia pod kotłem. Na początku same śliwki mieszano tak zwanym wiosłem, czyli płaskim drewnianym narzędziem kuchennym przypominającym wiosło. Kiedy śliwki się rozgotowały do mieszania powidła używano paciocha, czyli wielkiej drewnianej łyżki przypominającej osadzoną na drągu połowę piłki futbolowej. Mieszanie śliwek i dokładanie do ognia w trakcie wielogodzinnego smażenia było ciężkim i czasochłonnym zajęciem
Trzeci talerzCzym byłyby Święta bez pachnących, korzennych pierników, kruchych ciasteczek, czy rogalików przełożonych gęstymi, słodkimi powidłami? Dziś zdradzę Wam mój sekret na właśnie takie
Rozpustne gotowaniekolejne ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Truskawki możecie zastąpić innymi sezonowymi owocami (maliny, jabłka, gruszki, śliwki) Za każdym razem będzie inny smak ciasta. Może się skusicie i upieczecie takie ciacho, kiedy jeszcze trwa sezon truskawkowy. Polecam! Ciasto 500 g mąki pszennej 250 g masła 2 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)Jedną część wyłożyć na dno blaszki, ponakłuwać widelcem i wylać na ciasto ugotowany budyń.Rozłożyć na całości truskawki. Przykryć drugim plackiem lekko dociskając ciasto, aby szczelnie przylegało bokami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane. Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem kruche ciasto z budyniem i truskawkami Polecane ciasta kruche ciasto z połówkami jabłek
O kuchni z uczuciemW weekend było bardzo słodko! W przydomowym ogródku znalazłam kolorowe i dojrzałe owoce, które wraz z pnącymi kwiatami nasturcji, aż prosiły się, by zerwać je z
Sajkofanka smakuPrzeważnie moje wypieki to ciasta przekładane najróżniejszymi masami. Nie przepadam za "suchymi" ciastami. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów na ciasteczka czy rogaliki bez kremów czy mas
Codzienna kuchnia niecodziennaauto'); ga('send', 'pageview'); MAZUREK ŚLIWKOWY Z KREMEM Z MASCARPONE I BIAŁEJ CZEKOLADY Składniki na ciasto: - 150 gram mąki krupczatki - 150 gram mąki pszennej - 200 gram masła - 100 gram cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka zimnej wody Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie dzielimy(...)jakąś 1/3 odkładamy, a większą wyklejamy formę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy niewysoki brzeg, nakłuwamy ciasto i pieczemy - w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Odłożone ciasto wałujemy i kroimy w paski. Składniki na masę śliwkową: - 150 gram wilgotnych suszonych śliwek - 150 mililitrów Amaretto - 1 laska wanilii - 300 gram powideł śliwkowych Przygotowanie masy śliwkowej: Suszone śliwki kroimy
Życie zamknięte w smakuShare Pinterest Print Banalnie prosta tarta rustykalna z czereśniami i kardamonem to ciasto, które przygotujecie bez jakiegokolwiek wysiłku i nie wymaga użycia formy. Tarta jest idealnie krucha, pyszna i aromatyczna… Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany szczypta soli Nadzienie: 2 i 1/2 szklanki wydrylowanych czereśni 1/4 łyżeczki(...)ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na papierze do pieczenia okrągły placek (o średnicy około 30 cm) i razem z papierem przekładamy na blaszkę. Wydrylowane czereśnie mieszamy z kardamonem i cukrem pudrem. Następnie przekładamy na rozwałkowane ciasto, zostawiając około 3,5 cm brzegu i zawijamy brzegi ciasta
Oryginalny smakuzupełnione ulubionym dżemem, miodem czy owocami. Ciasto drożdżowe z kruszonką to pyszne i aromatyczne ciasto, które charakteryzuje się bardzo delikatnym i puszystym wnętrzem. Ciasto składa się z kilku prostych składników. Bazą ciasta są drożdże, mąka, mleko, cukier, masło i jajka. Dodatek kruszonki na wierzchu sprawia, że ciasto nabiera chrupkości i wyjątkowego smaku. Ciasto drożdżowe z kruszonką. Placek drożdżowy z kruszonką(...)ciasta drożdżowego: 150g mąki pszennej 100g margaryny do pieczenia 100g cukru pudru szczypta soli Przyrządzając ciasto drożdżowe, należy zadbać, by wszystkie składniki były lekko ogrzane, mąka - wysuszona, jajka przechowywane w lodówce - wyjęte z niej co najmniej 1 godzinę wcześniej. Do ciasta drożdżowego można dodać ulubione owoce, takie jak jagody, borówki, rabarbar, śliwki. Przed dodaniem do ciasta, owoce wcześniej należy
Moja Książka Kucharskaciasto na naleśniki bezglutenowe, należy zawsze przed wylaniem porcji ciasta na patelnię wymieszać dokładnie rózgą, ponieważ jest to ciasto BEZ GLUTENU zatem nie tworzą się wiązania glutenowe, mąka opada a płynu pozostają na górze masy. Zawsze mieszamy łyżką i dopiero wylewamy porcję ciasta na gorącą patelnię. Smażymy cienkie naleśniki. Naleśniki spożywamy od razu, nie przechowujemy, ponieważ będą robić się kruche(...)temp. 180 stopni C, czas 25- 30 minut. Grzanie termoobieg. Podawaj z truskawkami i jogurtem/śmietaną, tak jak lubisz. Polecam również z jagodami, borówkami, morelami i jesienią ze śliwkami. Smacznego
SMYKWKUCHNIciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę.. Rozwałkować ciasto na grubość 1/2 – 3/4 cm. Trochę ciasta pozostawić na wałeczki, którymi będziemy obklejać granice mazurka (trójkąty, kwadraty, prostokąty itp. w moim przypadku wkoło blaszki ), Zrobić wałeczek o średnicy 1 i 1/2 cm , przygniatać do ciasta palcami lub nożem . Przygotowane ciasto podziurkować widelcem i włożyć do mocno nagrzanego piekarnika(...)mnie najlepszy ) , a drugą wiśniowym , bo jedni w rodzinie lubią morelowy inni nie, więc podzieliłam . Tak przygotowany placek posypuję bakaliami , wg własnego wyboru, jakie lubimy,! ( migdały, wszelkiego rodzaju orzechy, śliwki suszone, morele suszone, rodzynki, żurawina, pestki słonecznika, pestki dyni , skórka pomarańczowa itp. ) Większe bakalie jak np. suszone śliwki, morele kroimy na mniejsze kawałki . Tak przygotowane ciasto zalewamy polewą czekoladową
Pysznosci Babci Basiciasta i aromaty, barszczyk, uszka i pierogi. A ja wyskakuję z dynią jak Filip z konopi, i to wcale nie najdziwniejsza niespodzianka. W zanadrzu mam ciasta z jabłkami i śliwkami, lody, i jeszcze trochę dyni. Wariatka jedna!Nie wiem, dlaczego jestem do tyłu z przepisami. O tym, o ilu książkach chcę Wam opowiedzieć, nawet nie wspomnę. W tym tempie przepisy(...)wiedziałam, że właśnie tego chcę. Miałam jeszcze kilka gruszek, a ponieważ to połączenie świetnie sprawdziło się w lekko pikantnej zupie stwierdziłam, że do słodkiego ciasta też będzie pasować. Oczywiście poszłam nieco na skróty. Zamiast kruchego ciasta - spód z ciasteczek. Troszkę inne przyprawy, bez wylepiania boków tortownicy, ricotta, bo akurat trafiła mi się w sklepie... Wyszło bosko.Kruchy spód świetnie trzyma całość
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietanę. Ciasto powinno dać się zlepić łatwiej niż ciasto kruche. Na koniec dodać cukier i szybko połączyć z ciastem. Schłodzić ciasto w zamrażarce przez 5 minut. Stolnicę posypać obficie mąką. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości 2-3 mm. Obciąć nierówności, a resztę ciasta pokroić na prostokąty 7 cm x 11 cm. Każdy(...)torebki w pobliżu jednego z dolnych rogów; odciąć róg i wyciskać krem prze otwór). Ciastka posypać cukrem pudrem. ------ Podobne: Bananowce bez pieczenia Pasteis de nata Wiatraczki serowe ze śliwkami Wspominając dni spędzone w Hiszpanii, nie sposób nie dorzucić tutaj kilku zdjęć. Zdjęcia z Katalonii (Barcelony i Lloret de Mar) możecie zobaczyć tutaj , a w tym miejscu zdjęcia
Weekendy w domu i ogrodziePrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody Gatityszynka z szynkowara Domowa biała kiełbasa wieprzowa Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica(...)oliwkowy Na słodko Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem
Kulinarne przygody Gatity