kruche ciasto ze śliwkami - 1240 przepisów (strona:66/83)

Deser na niedzielę 77

Nie ma jak ciasto z owocami! Crumble z jabłkami i borówkami to taki szybki deser na niedzielę. Dodam, że znika ze stołu równie szybko. To takie

codojedzenia
Deska serów 41

daktyle, figi, śliwki, krążki jabłek, suszone morele. Ciastka, kulki owsiane Polecam ciasteczka kruche, niezbyt słodkie, krakersy, gorzką czekoladę połamaną na kawałki, praliny kawowe lub z dodatkiem chałwy, mocno czekoladowe ciastka do pochrupania, wszelakie kulki z płatków owsianych, ciasteczka owsiane z żurawiną i bananami. Owoce Do deski serów polecam szczególnie bezpestkowe kolorowe winogrona, posiekany melon, gruszki i śliwki – idealnie komponują(...)pieczywo, krakersy, przekąski z ciasta francuskiego. Pieczywo Do deski serów podawaj bagietki, chlebki, włoskie paluszki – grissini, bułeczki, bruschetty, cebularze, tosty, chlebki pita, chlebki naan, tureckie chlebki, pokrojone tortille, grzanki z pesto, chleb z oliwkami, ziarnami. Na desce serów sprawdzą się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego i słonego ciasta kruchego. Idealnie sprawdzą się także wytrawne muffinki

Zasmakuj Kuchni
Galette z rabarbarem 155

Czas wrócić po świętach bo ostatni post to wielkanocny koszyczek. Mamy już rabarbar, szparagi, młodą kapustę, kalafiory, za chwilę pojawią się truskawki. A ciągle mam wrażenie

bistro mama
Zupa krem z brokuła 192

Lubicie zupy? My tak :) Postanowiliśmy zatem przygotować dla Was krem z brokuła. Danie to będzie bardzo syte i rozgrzewające. Idealnie będzie pasowało na chłodne zimowe popołudnia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy sok pomidorowy 169

Domowy sok pomidorowy najlepszy jest w okresie kiedy można kupić świeże, pachnące pomidory. Aczkolwiek w zimie, wczesną wiosnę również warto go przygotować bo dostarczy nam odpowiednich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pleśniak jabłkowo śliwkowy 223

Pleśniak to chyba jedno z najpopularniejszych i najprostszych polskich ciast. I choć nazwa może się wydawać mało zachęcają, to zaręczam, że w składnikach nie ma nic

Jacob Tastes
Rogaliki drożdżowe 189

Rogaliki dosyć często goszczą na moim blogu tym razem w wersji z śliwkami a dokładnie dżemem śliwkowym. Świetnie sprawdzają się również jako nadzienie powidła śliwkowe. Mam

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jedzenie na pocieszenie 167

TARTA Z BANANAMI I NUTELLĄ ŚLIWKOWĄ   1 opakowanie kruchego ciasta (wiem, wiem, idę na łatwiznę, ale o to chodzi w "comfort food") 2 banany 5 łyżek śmietany kremówki 1 jajko 5 czubatych łyżek powideł śliwkowych z ciemną czekoladą szczypta sody Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Teflonową tortownicę wykładamy ciastem (można wcześniej natłuścić, ja zapomniałam i też wyszło(...)Banany kroimy w plasterki i układamy na cieście. Śmietankę łączymy z jajkiem na gładką masę, dodajemy powidła śliwkowe, szczyptę sody i dokładnie mieszamy. Wylewamy na banany i pieczemy około 25 minut. Jemy na zimno.  Wiem, wiem- nic w tym cieście naszego (śliwkowa nutella była przez nas robiona, ale z kupnych śliwek). Ale ta tarta jest odpowiedzią na moje dzisiejsze

les mirabelles
Dom Polski na Belwederskiej – recenzja restauracji 147

sera Bio, karmelizowaną cebulą i żurawiną. Krem z pieczonego buraka z kuleczkami koziego sera i jajkiem przepiórczym Comber z sarny z knedlem ze śliwką podaną w sosie wiśniowym Tarta z kwaśnym kremem cytrynowym z kawałkami kruchej słodkiej bezy Właścicielka restauracji żartobliwie określa się ostatnią kucharką litewską, ze względu na swoje nazwisko panieńskie. Dba, żeby produkty były najwyższej jakości, nawet jeśli(...)była niepozorna babeczka z kozim serem i karmelizowaną cebulą. Uwielbiam zupy, a dodatek jajka przepiórczego, to był strzał w 10. Bardzo miłą niespodzianką był deser. W tubie z maślanego kruchego ciasta był wspaniale intensywny kwaśny krem cytrynowy. Idealne zakończenie wieczoru.   Artykuł Dom Polski na Belwederskiej – recenzja restauracji pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Konfitura ze śliwek z cynamonem i anyżem! 147

ziarenka kardamonu - otarta kora cynamonu (bądź cynamon w proszku - kup taki bez mąki w składzie) Wykonanie: Śliwki umyj i wydryluj. Na dużej patelni, o grubym dnie, bądź garnku, smażymy śliwki z w/w składnikami. Początkowo pod przykryciem tak aby uległy rozprószeniu (15 minut). Następnie przez godzinę na bardzo małym ogniu, tak aby cała zawartość wody odparowała. Jeśli tą czynność wykonujesz(...)góry nogami, przykrywamy ściereczką bądź ręcznikiem i pozostawiamy na minimum 12 godzin. Konfitury przygotowane w ten sposób będą służyć całą zimę. Są idealne, jako składnik ciasta, do bułeczek drożdżowych, do ciastek kruchych, do tart, tortów, do naleśników, gofrów czy też na kanapki.  A poza tym mają obłędny kolor i smak! ;-))) Smacznego

SMYKWKUCHNI
Pieczone śliwki pod karmelową przykrywką 125

Jeszcze są! Oczywiście mam na myśli śliwki . Dzisiaj polecam deser, karmelowa tarta ze śliwkami.. Dawno nie jadłam tak pysznego deseru ze śliwek. Ten deser przypomina

codojedzenia
Piernik staropolski 135

zarazem kruchy. Nie jadłam jeszcze takiego ciasta o podobnej konsystencji, nie mniej jest to jeden ze smaczniejszych wypieków jakie miałam okazję zjeść. Piernik przełożyłam masą śliwkową i masą morelową, które stanowiły ciekawy dodatek do wypieku. Całość polałam gorzką czekoladą i udekorowałam orzechami włoskimi. Jeśli chcecie również przygotować taki piernik na Święta to jest to ostatni dzwonek żeby przygotować ciasto! Składniki(...)keksówka"): Ciasto*: 500 gram mąki (u mnie 300 gram pszennej tortowej i 200 gram mąki pszennej typ 1850) 260 gram miodu 1/2 szklanki cukru 2 jajka 125 gram masła 60 ml mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 50 gram przyprawy do piernika (lub nawet więcej) Nadzienie śliwkowe: 100 gram suszonych śliwek 1 łyżka dżemu figowego (lub powideł śliwkowych) 1 łyżka

Mango Papaja
Zajączki – wielkanocne paszteciki z mięsem 523

Wielkanocne paszteciki z mięsem Krucho-drożdżowe mięsne paszteciki w kształcie zajączków to idealny pomysł na świąteczną przekąskę, w której przygotowaniu chętnie pomogą nam dzieci. Zajączki są małe i można włożyć je do wielkanocnego koszyczka. Oczywiście paszteciki te równie dobrze sprawdzą się przy każdej innej okazji, na przykład na dziecięcym przyjęciu. Z podanej porcji składników wychodzi około 15 zajączków. Inspirację(...)podniebienia. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 40 g masła szczypta soli 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suchych drożdży 100 ml ciepłego mleka 1 jajko   Składniki na farsz: 250g mięsa np. kurczaka (użyłam mięso z rosołu) 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa   Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka suszone śliwki lub żurawina

Blog z Apetytem
maślane ciasteczka z orkiszem i bakaliami 140

ciasteczka maślane z bakaliami Kruche maślane ciastka, to idealna propozycja na rozpoczęcie nowego tygodnia. A jeśli do ciastek, dodamy mąkę orkiszową i bakalie, to ciastka nie tylko zyskają na smaku, lecz staną się również źródłem cennych składników mineralnych i witamin. składniki 1 kostka masła 1 szklanka mąki orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka pomieszanych bakalii 1/3 szklanki cukru dodatkowo(...)sicie bakalie, całość dokładnie wyrabiamy w rękach, formujemy w kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie  lodówki wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy je na kawałki, formując z każdej części kulkę wielkości sporej śliwki. Teraz ciastka układamy na wyłożonej pergaminem blasze, a następnie  blachę  wkładamy do nagrzanego wcześniej, do 180 stopni, piekarnika i pieczemy  przez piętnaście

Miód i pieprz
Krokiety z wątróbką drobiową w cieście filo 183

zmiksować Do masy dodać roztrzepane jajko, pokroić drobno śliwki i również je dodać, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie całość wymieszać Rozmrożone płaty ciasta filo, (wcześniej posmarowane roztopionym masłem i przecięte każde jeszcze na pół ) smarujemy doprawioną masą z wątróbką Rolujemy ciasto z farszem bardzo delikatnie, dociskamy brzegi ciasta, kroimy wałeczek na ukośne krokiety, smarujemy masłem i pieczemy(...)czosnek razem z cebulą. Wątróbkę smażyłam tylko do momentu, aż mięso straciło oznaki surowizny tj, przestało być czerwone. Wątróbkę mieszamy często, by nie stała się twarda, musi pozostać delikatnie krucha. Nie soliłam jej podczas smażenia.  Jeśli nie mamy pod ręką ugotowanej wcześniej kaszy, która pozostała nam z wczorajszego obiadu to spróbujmy dodać bułkę tartą :) Płat ciasta filo miał wielkość

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania