kruche ciasto ze śliwkami - 1240 przepisów (strona:67/83)

Pieczone śliwki pod karmelową przykrywką 114

Jeszcze są! Oczywiście mam na myśli śliwki . Dzisiaj polecam deser, karmelowa tarta ze śliwkami.. Dawno nie jadłam tak pysznego deseru ze śliwek. Ten deser przypomina

codojedzenia
Piernik staropolski 124

zarazem kruchy. Nie jadłam jeszcze takiego ciasta o podobnej konsystencji, nie mniej jest to jeden ze smaczniejszych wypieków jakie miałam okazję zjeść. Piernik przełożyłam masą śliwkową i masą morelową, które stanowiły ciekawy dodatek do wypieku. Całość polałam gorzką czekoladą i udekorowałam orzechami włoskimi. Jeśli chcecie również przygotować taki piernik na Święta to jest to ostatni dzwonek żeby przygotować ciasto! Składniki(...)keksówka"): Ciasto*: 500 gram mąki (u mnie 300 gram pszennej tortowej i 200 gram mąki pszennej typ 1850) 260 gram miodu 1/2 szklanki cukru 2 jajka 125 gram masła 60 ml mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 50 gram przyprawy do piernika (lub nawet więcej) Nadzienie śliwkowe: 100 gram suszonych śliwek 1 łyżka dżemu figowego (lub powideł śliwkowych) 1 łyżka

Mango Papaja
Zajączki – wielkanocne paszteciki z mięsem 513

Wielkanocne paszteciki z mięsem Krucho-drożdżowe mięsne paszteciki w kształcie zajączków to idealny pomysł na świąteczną przekąskę, w której przygotowaniu chętnie pomogą nam dzieci. Zajączki są małe i można włożyć je do wielkanocnego koszyczka. Oczywiście paszteciki te równie dobrze sprawdzą się przy każdej innej okazji, na przykład na dziecięcym przyjęciu. Z podanej porcji składników wychodzi około 15 zajączków. Inspirację(...)podniebienia. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 40 g masła szczypta soli 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suchych drożdży 100 ml ciepłego mleka 1 jajko   Składniki na farsz: 250g mięsa np. kurczaka (użyłam mięso z rosołu) 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa   Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka suszone śliwki lub żurawina

Blog z Apetytem
maślane ciasteczka z orkiszem i bakaliami 135

ciasteczka maślane z bakaliami Kruche maślane ciastka, to idealna propozycja na rozpoczęcie nowego tygodnia. A jeśli do ciastek, dodamy mąkę orkiszową i bakalie, to ciastka nie tylko zyskają na smaku, lecz staną się również źródłem cennych składników mineralnych i witamin. składniki 1 kostka masła 1 szklanka mąki orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka pomieszanych bakalii 1/3 szklanki cukru dodatkowo(...)sicie bakalie, całość dokładnie wyrabiamy w rękach, formujemy w kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie  lodówki wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy je na kawałki, formując z każdej części kulkę wielkości sporej śliwki. Teraz ciastka układamy na wyłożonej pergaminem blasze, a następnie  blachę  wkładamy do nagrzanego wcześniej, do 180 stopni, piekarnika i pieczemy  przez piętnaście

Miód i pieprz
Krokiety z wątróbką drobiową w cieście filo 173

zmiksować Do masy dodać roztrzepane jajko, pokroić drobno śliwki i również je dodać, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie całość wymieszać Rozmrożone płaty ciasta filo, (wcześniej posmarowane roztopionym masłem i przecięte każde jeszcze na pół ) smarujemy doprawioną masą z wątróbką Rolujemy ciasto z farszem bardzo delikatnie, dociskamy brzegi ciasta, kroimy wałeczek na ukośne krokiety, smarujemy masłem i pieczemy(...)czosnek razem z cebulą. Wątróbkę smażyłam tylko do momentu, aż mięso straciło oznaki surowizny tj, przestało być czerwone. Wątróbkę mieszamy często, by nie stała się twarda, musi pozostać delikatnie krucha. Nie soliłam jej podczas smażenia.  Jeśli nie mamy pod ręką ugotowanej wcześniej kaszy, która pozostała nam z wczorajszego obiadu to spróbujmy dodać bułkę tartą :) Płat ciasta filo miał wielkość

Proste Potrawy
Ciasteczka Hamantaschen – „Uszy Hamana” 303

suszonych śliwek, morelowe i daktylowe. Ja zdecydowałam się na nadzienie z konfitur: truskawkowej, ananasowej i pomarańczowej.Składniki: 2 jajka2/3 szklanki cukru1/4 szklanki oleju1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej1 łyżeczka aromatu waniliowego2 i 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 do 5 łyżeczek wody (tylko w razie potrzeby)Nadzienie:konfitury wg uznaniaPonieważ gotowe ciasto dość szybko wysycha(...)rozpoczęciem wyrabiania ciasta należy już wcześniej wybrać i przygotować nadzienie jakim będziemy wypełniać ciasteczka.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. W misce wymieszać jajka, cukier, olej, skórkę pomarańczową i wanilię. W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Powoli wymieszać suche składniki z mokrymi za pomocą dużej drewnianej łyżki, aż zacznie się tworzyć kruche ciasto. Odłożyć łyżkę

Świat Ciasta
Tartaletki śliwkowe z czekoladą 107

"Halo, blogerzy, świętowaliście wczoraj nasze święto? Zrobiliście coś dobrego? Ja niestety nie, ale piątek spędziłam cały dzień w kuchni i tylko wieczorem uciekłam do mieszkania dalej

Słodkie Przyjemności
Potrawy na stół wielkanocny – tradycyjne śniadanie i obiad 708

samych dań. Obiad wielkanocny jest bardzo wystawny – po 40-dniowym poście przychodzi czas na ucztę. Stąd główny posiłek dnia obfituje w szczególności w wytrawne dania mięsne: pieczony schab ze śliwką , pieczeń rzymska, szynka wielkanocna, pieczona kaczka, indyk lub nawet gęś – to tylko niektóre z propozycji. Nierzadko przygotowujemy także pieczone pasztety i rolady wielkanocne. Na każdym stole można znaleźć także sałatki(...)mieć pewność, że dania będą udane . Ciasta na Wielkanoc Na wielkanocnym stole, podczas rodzinnego spędzania czasu nie może zabraknąć tradycyjnych wypieków. Najpopularniejsze ciasta wielkanocne to oczywiście baby w różnych wariantach – babka drożdżowa czy piaskowa baba z lukrem to zdecydowane faworytki. Wielkanocne wypieki to także tradycyjne serniki – na zimno i na kruchym spodzie oraz obowiązkowo mazurki – kruche ciasto oblane kajmakową masą

Kulinarne Przeboje
PLEŚNIAK Z JABŁKAMI I ŚLIWKAMI 164

chodzi o ciasta kruche z owocami to zdecydowanie mój faworyt. Na drugim miejscu   szacuje się  CZEKOLADOWA SZARLOTKA Z BUDYNIEM .  Jestem w stanie sama zjeść od razu pół blachy :)  Żeby z tego powodu  mieć mniejsze wyrzuty sumienia zastąpiłam część mąki pszennej otrębami i zrobiła się trochę zdrowsza wersja pleśniaka. Na dodatek ciasto wyszło jeszcze bardziej(...)chrupiące. Polecam a na pewno nie pożałujecie :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 2,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki otrąb pszennych wymieszanych z żytnimi 4 żółtka 2 łyżki cukru kostka masła lub margaryny 250 g 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2-3 łyżki śmietany jeśli nie da się zagnieść PIANKA : 4 białka szklanka cukru

Pani na deser
Kruche z brzoskwiniami i bezą 112

być coś pyszniejszego od idealnie kruchego ciasta ze słodką, puszystą bezą i dodatkiem owoców?  Ciasto: 2 szklanki mąki 6 łyżek cukru 4 żółtka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła (może być margaryna) 1 łyżka smalcu (lub 50 g masła, ale polecam dodać smalec) Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na pół. Połowę chłodzimy(...)piana będzie już gęsta dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy aż cukier się rozpuści, dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy. Połowę ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (23x33), posypujemy kaszą manną (wchłonie sok ze śliwek). Na cieście układamy połówki śliwek, a na nie bezę. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok 40 minut

Cynamonowe szczęście
Tarta marcepanowo-śliwkowa z migdałami i orzechami 164

wszystkich składników szybko zagnieść kruche ciasto, owinąć folią i schować do lodówki na 40-60 minut Okrągłą formę posmarować masłem i obsypać mielonymi migdałami. Schłodzony spód rozwałkować i przenieść na formę. Ponownie schłodzić około 30 minut. Schłodzone ciasto posypać mielonymi migdałami i wyłożyć na to papier do pieczenia a następnie ceramiczne kulki, które obciążą ciasto, aby nie wyrosło (możecie(...)drobnego brązowego cukru kilka kropel aromatu migdałowego 3 łyżki mąki pszennej Starty marcepan połączcie z resztą produktów i zmiksujcie na gładką masę. Będziecie jeszcze potrzebowali  7 dużych śliwek 3 łyżki płatków migdałowych  2 łyżki orzechów Wykonanie Na upieczoną tartę wyłóżcie całą masę marcepanową.  Poukładajcie śliwki rozcięciami do góry, posypcie migdałami i orzechami.  Pieczcie w temperaturze

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Mazurek z kajmakiem i bakaliami zanurzonymi w miodzie grycznym 248

kruche spody:  - 700 g mąki pszennej - 500g masła 82% tłuszczu - 4 żółtka jaj - 180g cukru pudru Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i dodajemy masło. Zagniatamy chwilę, po czym dodajemy żółtka. Gdy zagniecione ciasto nie będzie miało już żadnych grudek i będzie zwarte, zawijamy w folię spożywczą i chowamy na godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy, robimy wałeczki(...)ciasta na brzegi i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy na rumiano. Uwaga! Spód bardzo się kruszy i ciężko wyjąć go z fantazyjnej w kształcie blaszki ;) Najlepiej piec na zwykłej, płaskiej kwadratowej, wtedy spokojnie można upieczone ciasto zsunąć na paterę.  Moje nadzienie do mazurka:  - 300 g masy kajmakowej - 100 g orzechów włoskich bez łupiny - 100g migdałów

Sajkofanka smaku
Czym zdrowo osłodzić dzieciństwo ? 220

zdrowszego, lepszego życia- bezcenna. Poza tym jak już robimy ciacha , możemy ich zrobić ciut więcej i zapakować do szczelnej puszki czy słoika. Te kruche powinny wytrzymać do 7 dni. 1.Suszone owoce : rodzynki, śliwki, żurawina,morele- są zdrowe, słodkie i mają wiele wartości odżywczych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek od śniadania, płatków (najlepiej domowych) lub musli. Łatwo je zapakować do szkoły(...)zbożowe   najchętniej z dodatkiem płatków owsianych, orzechów lub mąki wieloziarnistej. W tych domowych łatwo kontrolować ilość cukru , który może być zastąpiony miodem lub zdrowszym nierafinowanym cukrem trzcinowym. Do ciasta można dodać twaróg i owoce. ( przepis na ciasteczka serowe z jabłkami ) Batoniki zbożowe z orzechami, bakaliami i masą mleczną to cenne źródło błonnika ,związków mineralnych (potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo

WYSPA SZCZĘSLIWA
Pełnoziarniste ciasteczka maślane 130

dzisiejsze może są mało dietetyczne, w końcu mają sporo masła w sobie, ale za to jakie pyszne! Delikatne i kruche - jak wszystkie ciastka maślane, a do tego w wersji podstawowej wymagają naprawdę niewiele składników :-) Punktem wyjścia przy robieniu ciasta były dla mnie rogaliki trzyskładnikowe i chociaż efekt końcowy różni się znacznie to zachęcam Was do tworzenia takich właśnie szybkich ciastek(...)wsypujemy do dużej miski lub na stolnicę, a następnie rozcieramy w dłoniach z masłem podzielonym na kawałki aż powstaną wilgotne grudki. Dodajemy jogurt i wybrane dodatki (orzechy, żurawinę, suszone śliwki, rodzynki, migdały - musicie drobno posiekać, łatwo wtedy wgniotą się w ciasto i będzie wygodniej formować ciasteczka). Całość wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie robimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego

Czary - gary w kuchni
Kruche ciasto z owocami 46

Pyszne ciasto z owocami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto; 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru kostka Kasi 5 żółtek , 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia owoce (maliny ,truskawki,śliwki itp Składniki na pianę; 5 białek 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki oleju 2 torebki budyniu śmietankowego 1 szklanka cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie; Proszek do pieczenia łączymy z mąką.Wszystkie(...)ciasto zagniatamy do jednolitej masy .Wyrobione ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 2 godz,Następnie ubijamy białka z cukrem i cukrem waniliowym .Gdy piana zgęstnieje dodajemy budynie i delikatnie po sciance wlewamy olej ,,chwilę miksując.Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika ,,dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3).Średnia wielkości blaszkę smarujemy masłem,Ścieramy na spód większa część ciasta,Lekko dociskamy.Na starte

Olcia gotuje!