przygotowaniu. Zmodyfikowane tylko tym,że u mnie brakuje jednej warstwy powideł. Składniki na kruche ciasto- 500 g mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 porządna łyżeczka niecałe pół szklanki cukru pudru 200 g masła 7 żółtek Z podanych składników wyrób kulę ciasta, podziel na pół i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Beza- 7 białek(...)pudru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Ubij białka na sztywno i stopniowo dodawaj cukier , ciągle miksując dodawaj również mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj. Dodatkowo przygotuj słoiczek Staropolskich powideł z suszoną śliwką u mnie Orzech oraz 120 g płatków z migdałów Będziemy potrzebowali prostokątnej formy 23x36 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkuj, przełóż na blachę, wyrównaj
Z Kuchni Do KuchniJeśli przypadkiem ktoś z Was spędził tydzień na myciu słoików, szorowaniu rąk kwaskiem cytrynowym i usuwaniu plamek z owocowych soków...a w kuchni ciągle jeszcze leżą
dolcevitainmykitchenkonsystencji mokrego piasku, następnie dodajemy jajko oraz kilka łyżek zimnej wody zagniatamy dłońmi aż masa zacznie się łączyć, formujemy dysk z ciasta, następnie rozwałkowujemy, przenosimy ciasto do formy, będzie sią rwało, ale można wylepić kawałkami 3. Wygniatamy formę ciastem i wstawiamy do lodówki na ok 10-15 min, następnie pieczemy pod obciążeniem* 15 min, po czym zdejmujemy obciążenie i podpiekamy(...)ognia, mieszamy do rozpuszczenia się czekolady 5. Wykładamy krem na podpieczony spód, może być lekko ciepły, posypujemy borówkami i wiórkami kokosa, wstawiamy do lodówki aż stężeje 6. Ciasto przechowujemy w lodówce * kruche ciasto w czasie pieczenia należy obciążyć kulkami ceramicznymi lub po prostu grochem, wysypanym na papierze do pieczenia, wszystko to ma na celu zapobiegnięcie opadnięciu ciasta na bokach formy
Słodki Kompromisstonowana, która pozwoli pomału się przestawić. Jest szaro, buro i deszczowo, a gdy rano na termometrze zobaczyłam siedem stopni powyżej zera, odruchowo szczelniej otuliłam się szalem. W sklepach królują śliwki, gruszki i dynie, a pierwszym, co z niemal pietyzmem włożyłam do koszyka, było opakowanie świeżych, soczyście fioletowych fig. I tak, to zdecydowanie są moje smaki, niecierpliwie przecież czekam na pierwsze(...)wielki niedosyt, że ciężko mi się z obecnym stanem rzeczy pogodzić. Co robić...? Upiec ciasto! Mam dla Was jeszcze letnią tartę, z malinami, morelami i boskim kremem budyniowym, pod którym ukryłam cienką warstwę obłędnej masy orzechowej. A wszystko to zapiekłam na cudownie kruchym cieście. Prosta, pełna słońca tarta, która z pewnością uczyni niejedno deszczowe popołudnie odrobinę bardziej znośnym. Tarta
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWafel z kajmakiem każdy lubi, słodziutki jest niesamowicie, ja tym razem tą słodycz przełamałam troszkę. Dodałam powidło ze śliwek węgierek i dodatkowo ciastka petitki. Wafel wyszedł
kruche babeczkiproste, kruche ciasto z owocami. Takie na jedno "posiedzenie" gdy trafią się nam goście :) Składnik i na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Przygotowanie : W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić. Formę(...)wylepić połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy) Podpiec w temperaturze 180*C przez około 15 min. na bladozłoty kolor. Ponadto: 700 g wiśni/ śliwek świeżych lub mrożonych* 80 g cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaska łyżka o pojemności 15 ml) 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów cukier puder do oprószenia Przygotowanie : Wiśnie/śliwki
Proste PotrawyKolejny pomysł na drożdżówki, mam nadzieje, że skorzystacie z tego pomysłu i będą wam smakowały Składniki na 10 drożdżówek: 50 g drożdży 500 g mąki pełnoziarnistej
ciastkarnia na kruchym spodzieI mamy ciasto, kolejne ciasto. I jutro znowu robię to ciasto. Bo jest genialne. Pyszne. Coś a' la tarta. Składniki na ciasto -400 g mąki pszennej
Z Kuchni Do Kuchniwyłączeniu piekarnika (nie dotyczy zazwyczaj ciast drożdżowych), Jeśli do ciasta używamy świeżych owoców typu truskawki, śliwki, wiśnie itp., to po ich umyciu i osuszeniu powinniśmy je obtoczyć w bułce tartej - dzięki temu też zminimalizujemy ryzyko powstania zakalca, Formy, blaszki do pieczenia ciast zawsze należy wyłożyć papierem do wypieków/folią aluminiową, bądź po prostu posmarować tłuszczem (olejem lub margaryną(...)tartą (chyba, że korzystamy z foremki z silikonu - wtedy ten punkt należy ominąć), Aby upiec gotową już masę na ciasto, powinniśmy ją wkładać do lekko nagrzanego piekarnika, a następnie podnieść temperaturę do wymaganej w przepisie, (nie dotyczy to ciast kruchych i francuskich - w tym przypadku piekarnik powinien być mocno nagrzany, aby masło szybko z nich wyparowało), Nie powinniśmy otwierać piekarnika
psgotujemyCoraz bliżej świąt i chyba czas już najwyższy zastanowić się nad świątecznymi wypiekami. Myślę, że to ciasto spełni oczekiwania świątecznego stołu. Przepis odkryłam dzięki rudasłodycz
ciastkarnia na kruchym spodziemożemy też specjalnie upiec, np. kruche ciasto lub użyć kupnych ciastek, a następnie rozkruszyć je w misce. Jeśli chcemy zrobić wersję light proponuje do ich zrobienia użyć np. ciasta marchewkowego light lub ciasta jogurtowego (http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/05/dietetyczne-cytrynowe-ciasto-jogurtowe.html,http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/06/ciasto-marchewkowe-light.html) Bajaderka light Składniki na około 10 bajaderek: 500 dag pokruszonego ciasta (mniej więcej blaszka 20x20) 1/3 szklanki(...)rodzynków namoczonych w ciepłej wodzie 1/3 szklanki płatków migdałowych lub innych orzechów 1/3 szklanki płatków owsianych 1/2 słoika dżemu lub marmolady (użyłam porzeczkowego dżemu light) około 6-7 suszonych śliwek lub innych bakalii ½ łyżeczki aromatu rumowego 2 kieliszki rumu, wódki lub likieru kokosowego 2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu Do obtoczenia: posiekane orzechy lub wiórki kokosowe polewa czekoladowa
Mania GotowaniaTa tarta to sama słodycz i istna rozpusta. Nieco pracochłonna ale zdecydowanie warta tego wysiłku. Przygotowanie domowej masy krówkowej jest banalnie proste ale wymaga poświęcenia sporo
Mango Papajapachnie mi jabłkami, śliwkami, gruszkami, orzechami. Choć ten okres jest poniekąd dla mnie przygnębiający, gdyż nie lubie zimna i szybko kończących się dni o tyle czas spędzony w tym okresie w kuchni uważam za wspaniały ze smacznymi darami natury. Dlatego nie mogło być inaczej i dziś chcę zaprezentować fajny smakowo placek o ciekawej nazwie "Niebo". Ciasto jest przede wszystkim(...)orzechów i jabłek. Jest smaczne i nie za słodkie. Zapraszam... Skala smaku 8/10- placek musi poleżeć kilka godzin w lodówce dlatego warto go zrobić dzień przed konsumpcją. Żródło: "Wielkieżarcie" Kruche ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 200 g. masła 1/2 szkl. cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg. jabłek najlepiej Szara Reneta
Kubki smakuMoi drodzy... dziś są moje urodziny! Więc koniecznie musi być przepis na ciasto! Bierzcie kawałek i świętujcie ze mną. Ps. Przypominam o trwającym konkursie urodzinowym :)
Gotowanie i blogowaniemojprzepisna.pl | Kruche babeczki z cytrynowym budyniem Bardzo kruche, pyszne babeczki, pierwsze w mojej karierze. Przepis troszkę zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje Wypieki . Babeczki są nadziane budyniem cytrynowym, przystrojone owocami. Polecam. Składniki na 10 dużych babeczek lub 20 małych: 300 gr mąki pszennej 150 gr zimnego masła (u mnie klarowane) 20 – 60 gr cukru pudru 1 duże jajko (rozmiar(...)składniki posiekać nożem, szybko zagnieść. Można też użyć malaksera i mielić do momentu, aż ciasto zacznie się zbrylać i tworzyć jedną całość. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na godzinę. Foremki dokładnie wysmarować masłem. Po tym czasie oprószyć stolnicę mąką, rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm. Wyciąć okręgi szklanką lub foremką. U mnie o średnicy
moj przepis na