składniki umieściłam w misie miksera i przy pomocy haka zagniotłam kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowym ciastem wykleiłam dokładnie spód tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem). Tortownicę z ciastem umieściłam w lodówce na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: - 700g gęstego sera (używam Juliko) - 84g miękkiego masła - 1 budyń śmietankowy bez cukru (lub 40g mąki ziemniaczanej) - 5 jajek ( osobno białka
Smaczne Zdroweborówkami to po prostu obowiązkowe ciasto w lecie. Składniki (forma 25 x 21 cm): Ciasto kruche: 150 g mąki ryżowej 100 g mąki jaglanej 60 g mąki kukurydzianej szczypta soli 5 łyżek ksylitolu 150 g zimnego masła 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki kakao Masa serowa: 600 g twarogu 2 jajka 1/2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki ksylitolu(...)borówek Wykonanie: Borówki opłukać i osuszyć. Ciasto kruche: Do miski wsypać mąki, dodać sól, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko oraz żółtko i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Następnie uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód
Healthy food explorerDodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta * szklanka o pojemności 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na prostą szarlotkę z budyniową pianką: Przygotować kruche ciasto: Schłodzone masło posiekać na kawałki, wrzucić do miski, dodać mąkę, proszek, cukier i żółtka. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 porcje, po 60% i 40% masy. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do zamrażalnika. Przygotować masę jabłkową(...)obrotach. Następnie zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać budyń w proszku, dalej miksując, tylko do czasu połączenia składników. Na koniec powoli wlewać olej i dalej ubijać tylko do czasu połączenia się masy. Na lekko podpieczony spód ciasta wyłożyć podsmażone jabłka, wyrównać. Następnie wyłożyć budyniową piankę, wyrównać. Na wierzch zetrzeć pozostałą część (40%) kruchego ciasta. Włożyć ciasto do nagrzanego do 180 st.C
Kulinarne Przebojeinne ciasto. Dekoracja ciastek sprawiła, że wszyscy się zachwycali i nie chcąc zniszczyć mego misternego dzieła, nie chcieli ich jeść ;-) Kruche ciasto 200 g. margaryny 300 g. mąki 2 łyżki gęstej śmietany 100. cukru pudru 2 żółtka Krem 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej 3/4 kostki masła 4-5 łyżek spirytusu 1 łyżka cukru Polewa czekoladowa(...)puder do posypania Z podanych składników na ciasto kruche wyrobić szybko ciasto i włożyć je do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na trochę więcej niż 0,5 cm i wykrawać równe kwadraty lub kółka. Ciastka piec na złoty kolor (ok. 15-20 minut) w 170 stopniach. Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając mączkę ziemniaczaną
Jadło i czytadłoMąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i orzechami dodajemy pokrojone zimne masło oraz żółtka, zagniatamy szybko kruche ciasto. Wylepiamy – samo dno wyłożoną pergaminem blaszkę o wym 24/39 cm . 2. MASA; Mielony twaróg miksujemy z jajkami cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem i mlekiem, czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy do masy serowej, miksujemy całość krótko aby nie napowietrzać(...)przerywając ucierania dodać cukier miksować do utrzymania gładkiej lśniącej masy ,wsypać zmielone orzechy, wymieszać. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć bezę na podpieczony sernik rozsmarować delikatnie wsunąć ponownie ciasto do piekarnika aż beza będzie złocisto brązowa. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach
Wanilia i Kardamonłyżki cukru pudru Dodatkowo: kasza manna WYKONANIE Ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta chowamy do zamrażarki. Resztą ciasta wykładamy foremkę, podpiekamy 20 min. w 180 stopniach. Masa jabłkowa: Jabłka zagotowujemy, dodajemy galaretkę, mieszamy. Piana budyniowa: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy budyń. Podpieczone ciasto posypujemy kaszą manną, układamy masę jabłkową, pianę z białek i ścieramy
słodki bratekcukru budyń waniliowy bezowa pianka: 2 białka pół szklanki cukru pół szklanki wiórek kokosowych szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę. Blaszkę (20x20) wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Wykleić dno foremki ciastem i podpiec przez 15 minut w 170 stopniach. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę. Do rondla wlać szklankę wody(...)wsypać gruszki, aronię, cukier i chwilkę pogotować. Nie za długo, gruszki nie mogą się rozgotować, tylko lekko zmięknąć. Dodać sok z cytryny i budyń rozrobiony w połowie szklanki. Zagotować. Masę przełożyć na podpieczony spód. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując, aż powstanie szklista piana. Następnie wsypać wiórki i delikatnie wymieszać. Bezę wyłożyć
na moim stole...Ciasto czekoladowo- truskawkowe Ciasto mąka - 640 g cukier - 1/2 szkl żółtka jaj - 2 szt jajko - 1 szt proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki margaryna - 1 kost śmietana 18 % - 2 łyżki Budyń : budyń czekoladowy - 3 opak bez cukru mleko - 4 szkl cukier - 6 łyżek Dodatkowo truskawki Przygotowanie Na stolnicę wysypać mąkę z proszkiem do pieczenia, przemieszać. Następnie dodać(...)pokrojoną margarynę, posiekać. Zrobić dołeczek w mące, wybić jajko i dodać żółtka, oraz pozostałe składniki, zagniesć kruche ciasto, podzielić ciasto na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do zamrażalnika, drugą wyłożyć blachę. Truskawki opłukać, oszypułkować, osączyć, przekroić na połowę i ułożyć na cieście. Budyń W szklance mleka rozmieszać budynie czekoladowe. Pozostałe mleko zagotować z cukrem , na gotujące się mleko
Kuchnia Danusiczas króluje przepis na pyszne ciasto inspirowane właśnie tym batonikiem. Od teraz królować będzie i u mnie! Razem z marką Kasia przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasto 3 BIT – kruche herbatniki przełożone obłędnie słodkim kremem kajmakowym i bitą śmietaną w połączeniu z czekoladą tworzą obłędną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto jest idealnym pomysłem na niedzielny deser(...)mieszamy, uważając by nie powstały grudki. Gotujemy ok. 1 min, aż masa budyniowa zrobi się gęsta. Zostawiamy do ostygnięcia. Kasię ucieramy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy przestudzony budyń. Masę krówkową zanurzamy we wrzątku na kilka minut – sprawi to , że będzie się lepiej rozsmarowywać. CAŁOŚĆ : Dno blachy wykładamy herbatnikami. Rozsmarowujemy ciepłą krówkę. Przykrywamy warstwą krakersów. Pokrywamy masą budyniową. Przykrywamy
Ostra na Słodkocukru waniliowego 220 gr masła 5 jajek 1 kg śmietany 18% 3/4 - 1,5 szklanki cukru (ja dałam 3/4) 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru szczypta soli 400 gr owoców'; document.write(" "); Składniki na tortownicę 28 cm: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000) 3 łyżki cukru waniliowego 220 gr masła 5 żółtek(...)ciasto kruche, tak żeby utworzyło kulkę, a wszystkie składniki się połączyły. Można też wyrobić ręcznie w tym celu wsypać składniki suche na stolnicę, masło wkroić w mąkę, szybko posiekać. Dodać żółtka, szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, szczelnie zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do zamrażarki na 3 godziny (u mnie ciasto poszło na całą noc, następnego dnia ciasto starłam
moj przepis naKolejny wielkanocny wypiek,sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i bezą. kruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 250 g masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego 2 budynie waniliowe (2x po 40g) 125 g roztopionego masła lub margaryny 3 jajka 3/4 szklanki cukru sok wyciśnięty
Kolorowa kuchnia Elkipudru 1 jajko szczypta soli Masa serowa 800 g tłustego sera 1 szklanka cukru 5 jajek 100 ml kremówki budyń waniliowy 100 g rodzynek Sposób przygotowania: Ciasto Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Zagnieść kruche ciasto. Odkroić 1/3. Obie części chłodzimy ok. 1 godzinki w lodówce. W przypadku, gdy używamy sera w kawałku(...)żółtkami, dodajemy kremówkę, budyń i na końcu ser. Ubijamy pianę z białek. Do masy serowej wrzucamy rodzynki i łączymy ją z ubitą pianę delikatnie. Większy kawałek wyjmujemy z lodówki i rozwałkujemy go na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190C na ok. 10 minut, tyle czasu aby ciasto kruche nabrało złotego koloru
Różne smaki w kuchniświeżej pomarańczy Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, dodać proszek do pieczenia , cukier puder, wsypać kakao, dodać żółtko, miękkie masło , śmietanę, zagnieść jednolite kruche ciasto. Podzielić na dwie części jedną większą, drugą mniejszą. Mniejszą owinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Większą część ciasta wylepić spód wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach. Włożyć(...)przełożyć do miski, wbić jajka, wsypać cukier wymieszany z cukrem waniliowym , krótko zmiksować, tylko do połączenia. Wsypać budyń i wlać płynne i ostudzone masło, dodać otartą skórkę z pomarańczy oraz ekstrakt ponownie zmiksować. Masę serową rozprowadzić na schłodzonym kruchym cieście, wyrównać łyżką. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto na tarce jarzynowej. Włożyć do nagrzanego
Wanilia i Kardamonsię na świątecznym stole. Polecam! Blaszka o wym 25/35 cm Kruchy spód: 1 opakowanie kruchego ciasta Kętrzyński 15 dag miękkiego masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% Masa serowa: 1 kg tłustego mielonego tłustego twarogu np. Piątnica ¼ szklanki soku z cytryny Skórka otarta z 1 cytryny 2 budynie śmietankowe(...)cukru waniliowego 20 dag masła 25 dag cukru 7 jajek Dodatkowo: Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ciasto kruche wymieszać z żółtkami , dodać masło i śmietanę, całość szybko zagnieść w jednolite kruche ciasto. Przełożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem, włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra dół i podpiec 15 minut. Masa serowa
Wanilia i Kardamonciemnego kakao ¾ szklanki cukru ½ szklanki mleka 100 g masła 32 g cukru waniliowego 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki kukurydzianej biała polewa do dekoracji Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę pszenną połączyć z cukrami, kawą rozpuszczalną, żółtkiem, proszkiem do pieczenia, dodać masło oraz śmietanę zagnieść ciasto kruche, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem o wym 24/28 cm. 2. Masa serowa: Zmielony twaróg
Wanilia i Kardamon