Kruche z malinami i pianką Pyszne ciasto z owocami i delikatną pianką na każdą okazję. Przepis na to ciasto zostało zaczerpnięte z internetu. Składniki: Ciasto: mąka - 360 g cukier - 100 g margaryna lub masło - 250 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki żółtka jaj - 5 szt Pianka: budynie śmietankowe - 2 opak cukier - 3/4 szkl olej - 1/2 szkl białka(...)pieczenia. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą. Mniejszą część ciasta, włożyć do woreczka i do zamrażalki, większą częścią wyłóżyć spód tortownicy 27 cm. Pianka budyniowa: Pianę ubić na sztywno, do piany dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać. Budynie w proszku wsypać do piany, zmiksować
Kuchnia Danusigreckiego1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru3 jajka50g cukru pudru1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczyszczypta solipolewa 1 łyżka margaryny1 łyżka cukrusok wyciśnięty z 0,5 pomarańczy0,5 łyżeczki żelatyny1 łyżka jogurtu greckiego Wykonanie:CIASTO - mąkę przesiać razem z kakao, dodać zimną margarynę, cukier i żółtko, posiekać i szybko zagnieść- ciasto schłodzić przez 1 godzinę w lodówce- schłodzone ciasto rozwałkować cienko, wylepić(...)się lekko ciągnąca, wyłożyć ją na wierzch sernika i delikatnie rozsmarować, całość schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy Sernik bardzo ładnie prezentuje się wizualnie dzięki kontrastowi między brązowym kolorem ciasta kruchego, a jasną barwą masy serowej. Kakaowe ciasto doskonale współgra z delikatnym smakiem sernika oraz z wyczuwalnym w masie i polewie aromatem pomarańczy. Masa serowa ma bardzo lekką i kremową
Smakołyki Berenikijest dużo maku, ale w domciu mam makowych łasuchów więc ciasto powstało specjalnie dla nich. Szukałam przepisu z wykorzystaniem gotowej masy makowej i inspirację na ciacho znalazłam na blogu Ewa w kuchni.składniki:masa serowa700 g sera sernikowego (użyłam z wiaderka)3 jajka3 łyżki cukru waniliowego2 łyżki cukru1 budyń waniliowy, użyłam Wodzisławmasa makowa1 puszka masy makowej (850g(...)margarynyszczypta soliPrzygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Następnie dodać masło i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciastem wylepić formę (28x25), na dnie nakłuć widelcem, wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 15-20 minut, aż ciasto się lekko
Monia miesza i gotujenajczystszych górskich źródeł, z żytniego spirytusu. Pięciokrotne destylowanie sprawia, że jest doskonała w smaku i ja osobiście plasuję ją bardzo wysoko na tle wódek w takiej grupie cenowej. Potrzebujemy: Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 50 g smalcu (opcjonalnie, możesz zastąpić go dodatkowym masłem) 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek Warstwa z jabłkami(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu bez cukru (waniliowy lub śmietankowy) 1/2 szklanki oleju rzepakowego szczypta soli Z podanych składników na kruche ciasto bardzo szybko zagniatamy kulę ciasta, którą dzielimy na 1 równe części. Wkładamy je do zamrażarki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy
MamaOskarkajabłkami rozpoczynamy od ciasta kruchego. Schłodzone masło podziel na niewielkie kawałki, włóż do miski. Następnie dodaj mąkę pszenną, cukier, żółtka, łyżkę śmietany, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i sól. Wszystkie składniki wymieszaj i wygnieć na elastyczne ciasto za pomocą miksera, bądź ręcznie. Jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać jeszcze odrobinę śmietany. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części, jedną(...)ziemniaczaną. Odstawiamy do ostudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kruche ciasto wyciągamy z lodówki. Foremkę do tarty smarujemy odrobiną tłuszczu, np. margaryną, masłem bądź olejem. Do formy wkładamy cienką warstwę ciasta z większej części, jeśli mamy małą formę ciasta starczy jeszcze na kilka mniejszych tart, jeśli mamy większą formę przygotujemy jedną tartę z jabłkami. Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy na około
To Musisz WiedziećCiasto kruche. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, podzielić na dwie nierówne części, włożyć je do dwóch torebek foliowych i wstawić do zamrażarki aż stwardnieją. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut(...)pudrem, dodać budyń w proszku, łyżkę mąki i aromat. Dodawać stopniowo ser i cały czas ubijać. Na koniec w oddzielnych naczyniach ubić śmietanę kremówkę i białka na puszystą masę. Bitą śmietaną i pianę z białek dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na całkowicie wystudzony spód. Poukładać cząstki gruszek i na wierzch zetrzeć resztę ciasta kruchego. Wstawić
coolinarnastrefa.blogspot.comskarbcu: czekoladowe kruche ciasto i czekoladowa polewa. Mniam!!! – oto mój komentarz ; ) Blacha 25 x 36 cm. Składniki na ciasto: 1 3/4 szklanki mąki pszennej 3 żółtka ½ szklanki cukru 1/3 kostki masła 3 łyżki extraciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie 2 łyżki śmietany jeśli ciasto będzie za suche Wszystkie składniki łączymy zarabiając kruche ciasto. Ciasto wkładamy do zamrażarki(...)sera wiaderkowego 300 g cukru pudru 3 białka 2 jaja 250 g jogurtu greckiego 2 budynie śmietankowe Wszystkie składniki przekładamy do dużej misy i dokładnie miksujemy. + 2 opakowania ciastek oreo ( 2 x 180 g )- kroimy na połówki dodatkowo: polewa deserowa WYKONANIE: ciasto kruche nakłuwamy widelcem wylewamy masę serową w masę wciskamy połówki ciasteczek oreo wierzch wygładzamy pieczemy ok. 55 minut
Domowe ciastaKruche ciasto ( może być takie , użyłam okrągłej formy o 28 cm średnicy). Nadzienie -> ugotować budyń z tych składników: sok z 3 cytryn + dopełnić zimną wodą do ok. 650 ml, 7-8 łyżeczek mąki kukurydzianej (rozmieszać mąkę dokładnie w kilku łyżkach zimnej wody i soku) + 3/4 szklanki cukru. Wierzch: ubita na sztywno piana z 5-6 białek + 3 łyżki cukru
Qlinarnie i Qlinarnieniektórych produktów. Składniki: Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju, 1,5 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe, 1 jajko, 5 żółtek. Beza 5 białek, 0,5 szkl cukru, ciasto kruche : 225 g mąki, 100 g cukru, 100 g margaryny, 1 jajko. Przygotowanie: 1. Przygotuj kruche ciasto: 100 gram margaryny posiekaj, wymieszaj
Aga w kuchnisiekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Po schłodzeniu wykładamy ciastem brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia, w ciasto wciskamy kawałki czekolady. Sernik: opakowanie ( 500 g ) serka wiaderkowego smakowego ( u mnie pomarańczowy) 1 szklanka cukru cukier waniliowy 4 jaja 1 budyń waniliowy 2 łyżki kaszy mannej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)odcedzonych z wody ½ opakowania budyniu waniliowego do obtoczenia rodzynek Żółtka oddzielamy od białek. Miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy serek wymieszany z kaszą manną, mąką i budyniem. Miksujemy. Dodajemy obtoczone w suchym budyniu rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Mieszamy z masą serową. WYKONANIE: ciasto kruche z czekoladą masa serowa pieczemy
Domowe ciastaRogaliki z budyniem obtoczone w mieszance cukru i cukru waniliowego domowej roboty klik . Są bardzo kruche, mocno waniliowe i pyszne. Z ciastem bardzo dobrze się "pracowało". Mają tylko jeden mały minus :) za szybko znikają. :). Te czarne kropeczki to ziarenka wanilii. :)Składniki: Ciasto220 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa110 g miękkiego masła95 g cukru5 g cukru waniliowego domowej roboty
Ala piecze i gotujeSkładniki na blachę o wym. 22x33 cm: (Inspiracja: " Smaczny kąsek ") Kruche ciasto: 450 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 żółtek 250 g zimnego masła Masa śmietanowa: 5 białek szczypta soli 1200 ml śmietany 18% 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru) ok. 180-200 g wiórek kokosowych(...)soli ubić na sztywno, odstawić. Do dużej miski wlać całą śmietanę, dodać cukier, budyń w proszku, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia, zmiksować. Na koniec dodać całą pianę z białek i delikatnie wmieszać ją w masę. Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połową kruchego ciasta (można rozwałkować lub wylepić rękoma), na nie wylać całą masę śmietanową
Simply Foodwaniliowego 2 kopiaste łyżeczki kakao Pianka: 4 białka 7 łyżek cukru 1 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego (40 g) 4 łyżki mąki ziemniaczanej kilka kropel aromatu waniliowego sok z połówki cytryny ok 65 - 70 g roztopionej margaryny 80% lub masła Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche (poza kakao) włóż o malaksera i zmiksuj lub zagnieć szybko ręcznie. Podziel na pół(...)margaryną lub masłem i wyłóż papierem z ciastem. Dopracuj brzegi ciasta. Wstaw do zamrażalnika. Włącz piekarnik na 180stC. Owoce umyj i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne. Pokrój w małą kostkę. Skrop odrobiną soku z cytryny. Ubij białka na sztywno, stopniowo dodawaj połowę cukru. Resztę cukru wymieszaj z mąką ziemniaczaną i budyniem w proszku. Pod koniec ubijania wlej
Anioszek w kuchniśmietana 1/2l śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny cukier puder do smaku Wykonanie: Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche, wyłożyć na dno i spód blaszki. Obrane jabłka pokroić na połówki, wydrążyć nasiona i ułożyć na cieście puste luki uzupełniając marmoladą. Ugotować budyń i jeszcze ciepłym zalać jabłka. Piec ok 70 minut. Gdy ciasto będzie zimne ubić śmietanę z cukrem oraz
Pychotkaaa