kruche ciasto z budyniem - 3041 przepisów (strona:60/203)

Makowiec bakaliowy z jabłkami 416

SKŁADNIKI Ciasto kruche: ½ kostki margaryny 1,5 szklanki mąki 2 żółtka 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag maku 60 dag jabłek 15 dag masła 6 jajek 6 łyżek kaszy manny 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 15 dag bakalii (orzechy, rodzynki, kokos) 1 łyżka budyniu(...)pieczenia Polewa: 2 łyżki margaryny 3 łyżki kakao 3 łyżki wody 3 łyżki cukru wiórki kokosowe do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto kruche : Mąkę połączyć z margaryną. Dodać żółtka, cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (wym. 25cm x 35cm). Masa makowa: Jabłka obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mak zaparzyć. Zmielić

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makowiec na kruchym spodzie – orkiszowy, bez cukru – Blogmas 2019 #14 93

już chyba dobrze znane ciasto. Ja najbardziej z tego ciasta lubię część makową – farsz, więc na święta przygotowuję właśnie to ciasto z jabłkami Na blogu jest już przepis na  makowiec japoński w bezglutenowej wersji , ale można upiec też makowiec na kruchym spodzie i chrupiącą kruszonką albo(...)dekoracją w świątecznym klimacie. Z ciasta kruchego najpierw wycięłam gwiazdki, a później pozostałą częścią wylepiłam spód. Makowiec z jabłkami wychodzi pyszny – jest jak masa makowa. Ze słodkimi bakaliami i orzechami – dla mnie makowiec japoński na kruchym spodzie to ideał Makowiec na kruchym spodzie – orkiszowy, bez cukru foremka

Fitkot
Sernik z ananasem pod kokosową pierzynką 653

serniki (może być z wiaderka, już zmielony) 200 g cukru 1,5 szkl mleka 1,5 op. budyniu waniliowego w proszku (60 g) 2 jajka 3 żółtka ½ szkl oleju     Kokosowa pierzynka: 6 białek w temperaturze pokojowej (tych pozostałych z ciasta kruchego i masy serowej) szczypta soli 200 g cukru 120 g wiórek kokosowych     Dodatkowo: puszka ananasów

Nastoletnie Wypiekanie
CIASTO MIGDAŁOWE Z OWOCAMI I BUDYNIEM Z DODATKIEM MĄKI GRYCZANEJ 111

jeść. W związku z tym przygotowałam ciasto z budyniem z dodatkiem owoców. U mnie są to truskawki i borówki.  Budyń to delikatna pianka, która rozpływa się w ustach.  Ciasto z dodatkiem mąki gryczane wyszło pyszne i kruche. Składniki: CIASTO: 200 g masła 250 g mąki pszennej 50 g mąki gryczanej 200 g posiekanych migdałów 100 g cukru

Kuchnia w oparach
BUDYNIOWIEC Z MUSEM MORELOWYM 125

przygotowana w 1szkl. wody  Morelami odsączone z zalewy zblendować, dodać tężejącą galaretkę. Wykonanie: Z podanych na ciasto składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce co najmniej 1h. Następnie  wyłożyć nim cienko tortownicę oraz trochę jej brzegi. Budyń ugotować z cukrem, lekko wystudzić  po czym  wymieszać ze śmietaną, Wylać na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185st

Walijskie Pichcenie
Ciasto jogurtowo - kokosowe (jak sernik) 138

kruchym ciastem i chmurką cukru pudru. Gorąco polecam :) Korzystałam z przepisu znalezionego na WŻ ( klik ) Ciasto na małą blaszkę Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 6 żółtek 1 cukier waniliowy 1/4 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jogurtowo-kokosowa: 700 g jogurtu naturalnego 1/4 szklanki cukru 15 dag wiórków kokosowych 6 białek 1 budyń(...)zdaniem ciasto jest wystarczająco słodkie i dżem można spokojnie pominąć. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy je na 2 części. Jedną połową ciasta wylepiamy dno blaszki a drugą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Jogurt naturalny mieszamy z cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe, budyń oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą jogurtową

My simple kitchen
Kruche z porzeczkami 132

spodobało się Wam kruche z jagodami mam dla Was kolejne szybkie w przygotowaniu, efektowne a do tego przepyszne ciasto z porzeczkami (świetnie będzie smakować również z innymi owocami). Niby kruche, ale gnieść go nie trzeba, pianę budyniową zastąpiła warstwa z kaszą manną i do tego orzeźwiające porzeczki. Pychotka Ciemne ciasto: 2 1/2 szklanki mąki 1  szklanka cukru 2 łyżki(...)porzeczek (użyłam mieszanki białych, czerwonych i czarnych) szczypta soli ciasto kruche z truskawkami, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami i kasza manna, czekoladowe ciasto z truskawkami, kasza manna, truskawki, Z owocami, Ubijamy białka z solą na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier . Pianę mieszamy ze śmietaną, a następnie dodajemy budyń i kaszę. Taką masę wykładamy na brązowe ciasto znajdujące się

Cynamonowe szczęście
Sernik z rosą 1839

szczypta soli Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1,5 szkl oleju 1,5 szkl mleka 2 budynie waniliowe b/c 1 szkl cukru 1 całe jajko 5 żółtek Beza 5 białek 0,5 szkl cukru  Przygotowanie: Kruche ciasto: zimną margarynę, mąkę, cukry, jajko i proszek do pieczenia zagnieść. Przełożyć i równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Ala piecze i gotuje
Winna szarlotka 113

pieczenia ciast z jabłkami. Jako pierwsze z nich prezentujemy winną szarlotkę na kruchym spodzie , do której jabłka połączyliśmy z winem. W ten sposób powstała wyjątkowa szarlotka o intrygującej masie jabłkowej i jabłkowej piance. Ciasto wyszło tak wyśmienite, że już widzimy w nim faworyta jabłkowych wypieków, ale oczywiście damy szansę także innym kandydatom. Składniki na winną szarlotkę Kruche ciasto(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, rozdrobnić ją palcami. Wbić jajka, zagnieść jednolite ciasto. Blachę do pieczenia (25/30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 25-30 minut , do zarumienienia się ciasta. Wyjąć z piekarnika

niecodziennikpary
Śmietanowiec z owocami z kompotu 116

szczypta soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 5 białek szczypta soli 1 i 1/4 szklanki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru 1200 g jogurtu greckiego Dodatkowo: owoce z kompotu* Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego, które aby być naprawdę kruche musi się dobrze schłodzić. Dlatego też godzinę wcześniej należałoby przygotować kruche ciasto. Ja przygotowuję

MamaOskarka
szybka szarlotka jabłkowo-dyniowo-pigwowa na cieście kruchym gotowym... 161

Składniki: ciasto kruche 1 rolka/nie mrożona, jabłko kwaśne 1 kg, cynamon 3/4 łyżeczki, cukier puder 3 łyżki, mus z dyni 200 ml, konfitura z pigwy 2 łyżki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba jabłka zetrzeć ze skórką na tarce grubsze oczka, dodać mus z dyni, cukier puder, budyń, cynamon, wymieszać dodać konfiturę z pigwy(...)wymieszać masę jabłkową wsypać kaszkę mannę i dokładnie wszystko wymieszać blaszkę 25x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przyciąć na wielkość blaszki ciasto kruche z rolki, ponakłuwać widelcem i podpiec w 180 C z 10 minut na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową, z reszty ciasta wyciąć paski i poukładać na jabłkach, piec w 180 C z 40 minut na złoty kolor

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z rosą 148

kostki margaryny Masa serowa 1 kg białego sera 5 żółtek 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka 3 łyżki oleju budyń śmietankowy (na pół litra mleka) ewentualnie garść bakalii Piana 5 białek 1/3 szklanki cukru Składniki ciasta zagnieść jak na kruche ciasto. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 stopni C. przez ok. 30 minut. Powinno być(...)ciemniejsze niż klasyczne ciasto kruche. Można też nie podpiekać ciasta wcześniej. W takiej sytuacji po wylaniu na blat masy serowej należy ustawić piekarnik na pieczenie również od spodu. Ser zmielić. W szklance mleka rozpuścić budyń. Ser zmiksować z cukrem i żółtkami. Dodać olej i szklankę mleka. Zmiksować. Wlać do masy rozpuszczony w mleku budyń i ewentualnie bakalie. Wymieszać. Masę wylać

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche babeczki z kajmakiem i budyniem 110

ciasto kruche umieściłam w misce i zagniotłam z nich dość szybko jednolite ciasto. W razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki żeby się nie kleiło. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie ciasto wyjęłam i rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinałam szklanką kółka i wylepiałam nimi foremki do babeczek. Ciasto(...)budyń i cukier. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko. Ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Zimny budyń zmiksowałam z miękkim masłem na jednolity krem. Puszkę z masą kajmakowa umieściłam na kilka minut w gorącej wodzie. Po tym czasie masę dobrze wymieszałam i przełożyłam do rękawa cukierniczego. Małe porcje masy krówkowej wyciskałam na dno każdej kruchej

Waniliowe Improwizacje
Sernik Cappuccino 139

włoskiej podróży. Składniki :  spód (ciasto kruche): 1,5 szklanki mąki pszennej 75 g masła 1 jajko 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego  Masa serowa z cappuccino: 750 g sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego  4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego ok, 10-12 łyżek cappuccino w proszku 2 łyżki(...)pieczenia. Składniki na ciasto kruche zagnieść szybko do połączenia się i rozłożyć w miarę równomiernie w formie. Tak przygotowany spód włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.  2.Ser dwukrotnie zemleć. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na jasną masę z cukrem pudrem i likierem. Delikatnie połączyć z masą serową. Dodać łyżka po łyżce budyń na przemian z cappuccino

vaniliowoczekoladowa
Sernik Cappuccino 243

włoskiej podróży. Składniki :  spód (ciasto kruche): 1,5 szklanki mąki pszennej 75 g masła 1 jajko 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego  Masa serowa z cappuccino: 750 g sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego  4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego ok, 10-12 łyżek cappuccino w proszku 2 łyżki(...)pieczenia. Składniki na ciasto kruche zagnieść szybko do połączenia się i rozłożyć w miarę równomiernie w formie. Tak przygotowany spód włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.  2.Ser dwukrotnie zemleć. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na jasną masę z cukrem pudrem i likierem. Delikatnie połączyć z masą serową. Dodać łyżka po łyżce budyń na przemian z cappuccino

vaniliowoczekoladowa