Naprawdę ta szarlotka smakuje rewelacyjnie. Bardzo przypadło mi do gustu ciasto z mąki kokosowej - robiłam je pierwszy raz, w smaku bardziej przypominało biszkopt niż kruche ciasto, ale do tej szarlotki pasowało idealnie. Dla urozmaicenia budyń postanowiłam zrobić z kaszy jaglanej, co również okazało się świetnym pomysłem, a przy okazji sprawiło, że szarlotka wyszła bardziej sycąca, choć oczywiście jeśli ma się
Healthy food explorersię pierwszych dojrzałych wiśni w naszym ogrodzie, zaowocowało nomen omen tymże pysznym serniczkiem :). Kruche kakaowe ciasto, apetyczna masa serowa i soczyste wiśnie - to nie może nie smakować ;). To cała, spora blacha sernikowego szczęścia; na pewno przypadnie do gustu i Wam i Waszym gościom :). Polecam! Kruche ciasto: 350 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 200 g masła, zimnego 120 g cukru(...)zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż składniki zaczną się ze sobą łączyć i przypominać kruszonkę. Następnie zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, jedną mniejszą i jedną większą - tak mniej więcej 2/3 i 1/3. Oba kawałki ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około
Opowieści z piekarnikabywa w przypadku kruchego ciasta im mniej dosypanej mąki podczas wyrabiania tym lepiej :) żeby temu zapobiec nie należy zbyt długo wyrabiać ciasta bo tłuszcz się ociepla i potrzebuje większej ilości mąki... Ciasto dzielmy na dwie części jedną większą , która posłuży nam za spód i mniejszą do posypki - proporcje około 2/3 i 1/3 ciasta. Podzielone wkładamy do woreczków(...)blachę większą ilość ciasta lekko wyrównując na koniec i przyklepując nieco ciasto, następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190*C i pieczemy na złoty kolor przez około 20 minut. Następnie studzimy ciasto Białka ubijamy na sztywno i cały czas miksując na najwyższych obrotach dodajemy powoli i po kolei ostrożnie: cukier i cukier waniliowy, budyń, oraz lejemy stróżką olej do uzyskania
W Moim Magicznym Domuciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła zimnego 3 łyżki kakao 2 jajka szczypta soli 2/3 szklanki cukru sernik: 750 g sera tłustego twarogowego 500 g mascarpone 1 budyń waniliowy pasta waniliowa 2/3 szklanki cukru 5 jajek 1 kg gruszek po obraniu 2 łyżki cukru(...)ciasto kruche: Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, sól,proszek do pieczenia kakao, masło zimne pokrojone, jajka. Wyrabiam krótko rękoma albo robotem. Ciasto dzielę na dwie części i wstawiam do lodówki na godzinę. Dno formy o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Spód formy wyklejam jedną częścią ciasta. Sernik: Ser twarogowy mielę dwa razy, dodaję mascarpone, jajka, cukier,budyń
wesoła kuchniałyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Kasia 1 całe jajo serek homogenizowany waniliowy (150g) Ponadto: 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 2 szklanki mleka jabłka cynamon Polewa: 1 łyżka serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru Składniki na ciasto kruche zagnieść i podzielić na dwie części. Schłodzić najlepiej przez całą noc. Obie części rozwałkować na dwa jednakowe(...)temperaturze 180oC. Na to obrane i wydrążone połówki jabłek (jeśli ktoś lubi posypuje cynamonem), na które wylewamy gorący budyń ugotowany według przepisu na opakowaniu. Całość przykryć drugą połową ciasta. Piec ok pół godziny do złotego koloru. Serek połączyć z cukrem pudrem. Polewą polać jeszcze gorące ciasto. Smacznego
Słodki Zakątekczarnych porzeczek (1 słoik) przygotowanie Jak zrobić kruche ciasto? Do miski daj mąkę, dobrze schłodzone masło posiekane na mniejsze części, cukier puder, żółtka i szczyptę soli. Ciasto wyrób mikserem/robotem (hakami do ciasta) lub ręcznie (kruche ciasto należy wyrobić szybko, aby nie ogrzewać ciasta dłońmi). Ciasto powinno mieć jednolitą, zwartą konsystencję. Tak przygotowane ciasto podziel na dwie części, owiń folią spożywczą(...)folią aluminiową. Aby tego uniknąć, polecam piec ciasto na niższej półce niż środkowa. Upieczone kruche ciasto z bezą zostaw jeszcze przez 20 minut w uchylonym piekarniku, a następnie odstaw do wystudzenia w suchym miejscu. Jak zrobić kruchy spód do sernika? Kiedy upieczesz kruche ciasto z bezą, drugą część kruchego ciasta wyciągnij z lodówki i rozwałkuj na kształt formy (podane
Via Gustorozetrzyj do uzyskania kruszonki Dodaj żółtka i zarób ciasto kruche Dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylep ciastem, ponakłuwaj widelcem Tortownicę z ciastem wstaw do zamrażalnika do czasu aż piekarnik nagrzeje się do 180°C (grzałka góra-dół) Ciasto podpiecz przez 15 min Masa serowa: W czasie pieczenia się ciasta kruchego zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną(...)puszystą masę (ok. 8 min) Dodaj ser i zmiksuj krótko do uzyskania jednolitej konsystencji Budyń rozmieszaj z mlekiem i wlej do masy serowej, wlej również olej i zmiksuj do połączenia się składników, starając się nie napowietrzać zbytnio masy Wyjmij podpieczone kruche ciasto i wylej na nie masę serową, potrząśnij tortownicą żeby masa się wyrównała Piecz przez 50 min w temp
Słodki Blogmnie w ogródku pojawił się już rabarbar, więc teraz czas na kwaskowate ciasta. W ten weekend przygotowałam kruche ciacho z rabarbarem w połączeniu z jabłkami oraz waniliowego budyniu. Zapraszam kochani :) Składniki (blaszka 23/33): ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, margaryna 1 kostka, cukier 1 szklanka, śmietana 18% 3-4 łyżki, jajko 1 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, skórka starta
kulinarne odsłony patiorzechów to na pewno zakochają się oni w tym cieście. Cała jego tajemnica tkwi w kruchym cieście, na którym zapieka się orzechy dzięki czemu zyskują one niesamowity smak. Ciasto idealne na jesienną niepogodę Do wypieku wykorzystałam prażone orzechy laskowe od firmy Helio . Orzechowiec Składniki: Ciasto: 500 g mąki 150 g cukru pudru 200 g margaryny 2 łyżki miodu 2 jajka(...)łyżeczki mleka Orzechy: około 300 g orzechów laskowych (u mnie Helio Natura ) 2 łyżki miodu 100 g margaryny 100 dag cukru pudru Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 10 łyżek cukru 200 g masła (kostka) 150 g margaryny 200 ml śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych (u mnie 290 g) Wymiary formy
PatiGotujeorzechów to na pewno zakochają się oni w tym cieście. Cała jego tajemnica tkwi w kruchym cieście, na którym zapieka się orzechy dzięki czemu zyskują one niesamowity smak. Ciasto idealne na jesienną niepogodę Do wypieku wykorzystałam prażone orzechy laskowe od firmy Helio . Orzechowiec Składniki: Ciasto: 500 g mąki 150 g cukru pudru 200 g margaryny 2 łyżki miodu 2 jajka(...)łyżeczki mleka Orzechy: około 300 g orzechów laskowych (u mnie Helio Natura ) 2 łyżki miodu 100 g margaryny 100 dag cukru pudru Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 10 łyżek cukru 200 g masła (kostka) 150 g margaryny 200 ml śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych (u mnie 290 g) Wymiary formy
PatiGotujełyżce cukier stale ubijając. Kiedy uzyskamy sztywną, błyszczącą i gęstą pianę dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta kruchego. Bezę pieczemy w temp 140 stopni ok 60 min. Beza musi być wypieczona, popękana i chrupiąca. Kiedy jest gotowa wyjmujemy ją i studzimy. Galaretka z malinami: 600 g malin (świeże(...)spożywczą tak aby dotykała powierzchni budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na białą puszystą masę. Kiedy jest gotowe dodajemy partiami wystudzony budyń i całość dokładnie ucieramy. Wyjmujemy z lodówki ciasto kruche z galaretką i malinami. Wykładamy na nie masę budyniową i całość przykrywamy bezą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na min 3-4 godz najlepiej
Malinowe Pocałunkipieczenia 4 jajka Na masę serową: 1 kg twarogu sernikowego 200g śmietanki kremówki 150g cukru 50g margaryny (w temperaturze pokojowej) 40g budyniu waniliowego (1 opakowanie) 30g cukru wanilinowego (lub 20g domowego cukru waniliowego) 4 jajka Na kruche ciasto: 200g mąki pszennej 150g margaryny 75g cukru 15g kakao 15g cukru wanilinowego(...)domowego cukru waniliowego) 5g przyprawy do piernika 1 żółtko jajka Cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie kruchego ciasta: Mąkę i kakao przesiewamy do sporej miski. Dodajemy przyprawę do piernika, cukier, cukier waniliowy oraz margarynę. Wyrabiamy ciasto w trakcie dodając żółto. Kiedy ciasto będzie gotowe formujemy je w wałek, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku na około 1h. Przygotowanie spodu
Kolizje SmakówSkładniki na masę Twarogową: -1kg sera -8 jaj -80g wiórków kokosowych -1 szklanka ksylitolu (lub cukru) -2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru -450g śmietany kremówki -1/3 szklanki likieru Amaretto Wszystkie składniki zagnieść na ciasto kruche, podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie jedną część rozwałkować i wyłożyć(...)stopniach C przez około 15 minut. Następnie wyłożyć masę serową i zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę kruchego ciasta. Całość piec 1h w 180 stopniach C, aż środek sernika będzie twardy. Masa Serowa: Zmiksować ser z żółtkami, cukrem, likierem, budyniem i śmietaną. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać pianę do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką
Smaczne Zdrowesię przy krojeniu kruszyć, a do krojenia polecam nóż - piłkę. Napoleonka na kruchym cieście Składniki: Na ciasto 300 g mąki pszennej 150 g cukru 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 1/2 laski wanilii 2 żółtka 200 g masła
Kulinarne przygody Gatityskładniki na cisto kruche: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 30 g cukru 1 jajko 1 żółtko 125 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy na stolnicy. Dodajemy jajko i żółtko a następnie masło, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, samo dno. Pieczemy(...)osobnym naczyniu dokładnie mieszamy mleko z budyniami oraz jajkami i wlewamy do masy serowej. Całość mieszany i gotujemy na małym ogniu, aż uzyskamy konsystencję budyniu. Gorącą masę serową równomiernie wykładamy na upieczone ciasto kruche. Na serze układamy truskawki i odstawiamy do wystudzenia. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia a następnie wykładamy na wierz ciasta. Całość wstawiamy
Domowy Smak Jedzenia