kruche ciasto z budyniem - 3041 przepisów (strona:50/203)

Seromakowiec 578

tłustego twarogu - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 150g miękkiego masła - 8 jaj + 2 żółtka - 2 budynie waniliowe - 1,5 łyżeczki esencji migdałowej Lukier: - cukier puder - sok z cytryny Dzień wcześniej – wieczorem – zagniatamy ciasto kruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte(...)puszystą masę. Porcjami dodajemy zmielony twaróg, budynie i esencję migdałową. Następnie dodajemy - po jednym - całe jajka i mieszamy łyżką (nie używamy już robota). Po wmieszaniu pierwszego dodajemy kolejne, na końcu dodajemy 2 żółtka (zostaną od masy makowej). Do masy makowej ubijamy ze szczypta soli 4 białka (2 pozostałe od ciasta kruchego + 2 od masy serowej). Ubite białka dodajemy porcjami

mojewypiekiinietylko
Szarlotka z budyniem 212

jajko -2 żółtka -2 łyżki kwaśnej śmietany -1 łyżeczka proszku *ponadto -1 kg jabłek (najlepiej o winnym smaku) -2 budynie waniliowe -750 ml mleka -3-4 łyżki cukru -bułka tarta -cukier puder Wykonanie: Ze schłodzonych składników przygotowujemy ciasto kruche. Gdy będzie idealnie wyrobione, dzielimy je na 2 części: jedną umieszczamy w lodówce, a drugą w zamrażarce na ok. 2 godziny

KasiekGotuje
Cytrynowe tartaletki 157

ciasto i orzeźwiająca cytrynowa masa, to duet idealny, ten deser jest dla wielbicieli zdecydowanych smaków, nie przejmujcie się ,że masa cytrynowa przed wylaniem na kruche ciasto jest rzadka, podczas pieczenia wiąże się i tworzy jakby budyń a po ostudzeniu zastyga ładnie. Można zrobić w formie jednej dużej tarty.  Składniki na 10/12 sztuk: Ciasto: 30 dag mąki pszennej(...)cytryny 100 ml śmietany kremówki30% Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać do temp 190*c. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli, cukrem, dodać zimne pokrojone  na kawałki masło, wbić jajko, połączyć ze śmietaną, szybko zagnieść jednolite kruche ciasto. Włożyć do lodówki na 20 minut, schłodzić po czym ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować

Wanilia i Kardamon
TARTA Z BUDYNIEM I GRUSZKAMI 152

tarta na ciemnym, kruchym spodzie, przygotowana z rewelacyjnej  mąki puszystej Lubella . Zapieczona z budyniem i udekorowana karmelizowanymi gruszkami. Prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna. Polecam.                                                        SKŁADNIKI  CIASTA(...)zimnej margaryny 1 duża łyżka ciemnego kakao 1 żółtko 1 łyżeczka gęstej śmietany Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, zawijamy je w folie i odkładamy na 1 godziną do lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem, zimne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim równomiernie blaszkę

Kulinarne Fantazje Marioli
Tarta z kremem budyniowym i nektarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 272

Składniki: Ciasto: 250 g bezglutenowa miks na ciasto kruche lub skrobia i mąka kukurydziana cukier puder 125 g masło lub margaryna bezmleczna 125 g proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki siemię lniane mielone  1 łyżeczka mleko sojowe, ryżowe lub inne 2 łyżki aromat waniliowy kilka kropel Krem budyniowy: budyń waniliowy bezglutenowy 1 torebka mleko sojowe lub ryżowe(...)kostki + kilka nektarynek Przygotowanie: Siemię lniane rozmieszać z mlekiem, pozostawić do spęcznienia. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kleik z siemienia. Wyrobić ciasto. Wykleić warstwą ciasta dno i ścianki foremki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ostudzić. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, używając

głodny alergik
Kremowa tarta Pina Colada 155

kokosowych Wykonanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki zagnieść razem do otrzymania kuli jednolitego ciasta. Spłaszczyć je, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i przenieść je do formy na tartę o średnicy 25 cm, wysmarowanej uprzednio masłem i oprószonej mąką pszenną. Dokładnie wylepić ciastem formę. Włożyć(...)wieczór wcześniej.  Budyń kokosowy: Żółtka na budyń utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać obie mąki oraz około 50 ml mleka i zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Zdjąć z ognia i mieszając rózgą kuchenną wlewać masę żółtkową. Postawić z powrotem na palnik i mieszając gotować do zgęstnienia budyniu. Jeszcze gorący budyń wyłożyć na kruchy spód. Odstawić do całkowitego

Opowieści z piekarnika
Sernik z żurawiną pod bezową czapą 382

zastąpić rodzynkami lub brzoskwiniami z puszki. Składniki: Kruche ciasto mąka pszenna 1 szk masło 15 dkg żółtko 1 szt cukier 1 łyżka proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki Masa serowa żółtka 5 szt cukier 3/4 szk cukier waniliowy 1 szt twaróg mielony 0,5 kg masło 5 dkg mąka pszenna 2 łyżki budyń waniliowy 1 szt Bezowa czapa białka(...)Kruche ciasto : Z mąki,masła,żółtka,cukru i proszku zagnieść ciasto,(białko odłożyć do osobnego naczynia). Wylepić ciastem okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm,odłożyć na godzinę do lodówki. Podpiec na złoty kolor około 15 min  w 190 st.  Masa serowa : Żółtka utrzeć z cukrami, dodać twaróg i zmiksować na gładką masę, dodać budyń w proszku, mąkę

Ala piecze i gotuje
Krucha tarta z budyniem i owocami 155

stopniach po czym wyjmujemy i odstawiamydo ostudzenia. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja słodzę go miodem). Wystudzony wykładamy na ciasto i dekorujemy owocami. Opcjonalnie owoce możemy posmarować tężejącą galaretką. Smacznego :)   Artykuł Krucha tarta z budyniem i owocami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą 207

Jedno z najsmaczniejszych ciast śliwkowych jakie kiedykolwiek upiekłam. Kwaskowaty smak śliwek idealnie pasuje do kremowego budyniu i słodkiej bezy. Śliwki można jeszcze oprószyć cynamonem, by ciasto nabrało jesiennego charakteru...  Kruche ciasto: 4 żółtka 2/3 szklanki cukru pudru 1 płaska łyżeczka cukru migdałowego (można pominąć) 200 g zimnego masła ok. 2 szklanki mąki krupczatki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Czerwień i błękit
Jabłecznik z budyniem i orzechami 138

kruche: 5 żółtek 500 g mąki pszennej kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru 70 g zmielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki kakao Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, orzechy i cukier wymieszać. Dodać margarynę oraz żółtka i całość składników posiekać nożem lub szybko zagnieść (gdyby ciasto było zbyt "sypkie" można dodać odrobinę śmietany). Ciasto(...)dwie części (jedna z nich powinna być większa). Włożyć do zamrażalnika. W między czasie przygotowujemy masę z jabłek. ok 1 kg jabłek 70 g posiekanych orzechów włoskich 1 op. budyniu śmietankowego 2 łyżki cynamonu 2 łyżki cukru Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w dość drobne cząstki, wrzucamy do garnka i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Na dno garnka

Słodka Kraina Wypieków
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2166

lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Tarta jabłkowa- Rose. Ciasto z różami Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
BEZGLUTENOWA WEGAŃSKA SZARLOTKA Z BYDYNIEM I KRUSZONKĄ 153

jednej z wegańskich knajp zdarzyło mi się delektować wegańską szarlotką na kruchym spodzie z budyniem waniliowym i kruszonką. Bardzo mi to ciasto smakowało, ale w pełnej rozkoszy zawadzał fakt, iż było ono przygotowane na bazie mąki pszennej. W związku z tym postanowiłam je troszkę "uzdrowić" i wykonać domową wersję bez glutenu. Jabłecznik w tym wydaniu wyszedł o niebo lepszy niż

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kakaowe ciasto orkiszowe z jabłkami 608

pyszne, mocno kakaowe, bardzo łatwe do wykonania, szybkie w wykonaniu, na 100 % wszystkim się uda. Polecam ! Zobaczcie też na inne przepisy z jabłkami: kruche babeczki z jabłkami kakaowy jabłecznik z budyniem pączki z jabłkami jabłka w cieście francuskim Składniki (na małą formę keksową): ½ szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków orkiszowych ½ kostki masła 3 łyżki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasteczka budyniowe kotki 176

sprawdzony i wielokrotnie wypróbowany przepis. Modyfikowałam go już na wiele sposobów i jeszcze nie zdarzyło mi się, że ciasteczka się nie udały :) Dą bardzo kruche i można wyczuć w nich delikatny smak budyniu. Z ciastem dobrze się pracuje i można wykorzystać foremki z wytłoczkami - nic podczas pieczenia nie zniknie. Polecam też dodać do ciasta kilka łyżek mielonych orzechów - wtedy wychodzą

FitKot
Truskawkowy powiew lata 149

Kruche ciasto, którego nie trzeba zagniatać i wałkować, do tego budyń śmietankowy, warstwa truskawkowa a całość zwieńczona delikatną bezą posypaną chrupiącymi ziarenkami i płatkami migdałowymi. Brzmi zachęcająco? Ja zapewniam, że jest pysznie :) SKŁADNIKI: (forma 24x34) Ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g masła 100 g cukru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 2 budynie śmietankowe 1 l mleka

Kto ugości moich gości?
Kruche ciasto ze śliwkami z kremem budyniowym 195

Cudownie słodkie, eleganckie i wbrew pozorom łatwe w wykonaniu. SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru pudru 2 żółtka  1/2 zimnego masła lub margaryny

Zofiana
Tartaletki sernikowe ze śliwkami 145

instant)- 1 galaretka cytrynowa- 200ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki- ekstrakt waniliowy Dodatkowo:- 10 śliwek- 3 łyżki cukru brązowego- 3 łyżki wody- 1 łyżka masła Kruche ciasto zagniatamy zgodnie z przepisem, jak na jabłecznik z budyniem. Ponieważ miałam do zużycia 2 kostki margaryny, zarobiłam więcej ciasta. Dzielimy na porcje, przekładamy do woreczków na mrożonki i wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy tyle

mojewypiekiinietylko
wielkanocna babka tulipan 295

Przepis czekał rok na zrealizowanie. Pierwszy raz zobaczyłam go w zeszłym roku szukając przepisów na wielkanocną babkę. Ciasto idealnie nadaje się świąteczny stół jest smaczne, a

ciastkarnia na kruchym spodzie

Proponowane wyszukiwania