posiekane masło. Zagnieść kruche, gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie 1/3 ciasta zostawić w lodówce, resztą wylepić dno oraz boki natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek na babeczki. Nakłuć widelcem. Masa makowa i serowa: 400g masy makowej ( użyłam Helio ), 600g białego półtłustego twarogu, 3/4 szklanki cukru, skórka(...)łyżka budyniu śmietankowego. Na dno każdej babeczki nałożyć po łyżce masy makowej. Twaróg zmielić, dodać do niego całe jajka, cukier, skórkę z cytryny startą na drobnych oczkach oraz sproszkowany budyń. Dokładnie zmiksować. Masą napełniać babeczki. Resztę ciasta rozwałkować, foremką do ciasteczek wycinać ciastka w kształcie gwiazdek. Układać na wierzchu każdej babeczki. Piec około 40 -50 minut w temp. 170st. Ostudzić
Z miłości do słodkościkruche ciasteczko, które jedynie lekko urośnie za sprawa sody. Z tej ilości ciasta wychodzi do 25 sztuk ciasteczek, w zależności jakiej wielkości ciasteczka przygotujemy. Na blogu jest sporo przepisów na ciasteczka, jak przystało na maniaków domowych ciasteczek polecamy m.in: ciasteczka ze słonecznikiem ciasteczka z orzechami ciasteczka z sezamem Ciasteczka guziki Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao ciasteczka herbaciane owsiane żurawiną Ciasteczka(...)owsiane z żurawiną i czekoladą Ciasteczka owsiane z rodzynkami Ciasteczka owsiane z bakaliami ciasteczka owsiane białkowe ciasteczka jaglane Jak zrobić pyszne i szybkie Ciasteczka z sezamem ? Składniki: 1 jajko 1 łyżka miękkiego masła 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki krupczatki 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki sody oczyszczonej 6 łyżek cukru trzcinowego 1/3 szklanki sezamu szczypta soli. Przygotowanie: Oczywiście składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięopcjonalnie eko galaretka pomarańczowa Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i siekamy z masłem. Dodajemy żółtko, śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Wysmarowaną tłuszczem formę wykładamy rozwałkowanym ciastem (część zostawiam na ozdobienie ciasta). Z reszty ciasta można wyciąć ozdobne ciasteczka i udekorować ciasto na brzegach. Na cieście rozkładamy kawałek papieru do pieczenia(...)odstawiamydo ostudzenia. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja słodzę go miodem). Wystudzony wykładamy na ciasto i dekorujemy owocami. Opcjonalnie owoce możemy posmarować tężejącą galaretką. Smacznego :) Artykuł Krucha tarta z budyniem i owocami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogweekend mieć ciasto i nie odpalać piekarnika :) Spód: 200 g kruchych kakaowych (np. petit beurre kakaowe) 60 g masła Przygotowanie: Ciasteczka mielimy przy pomocy blendera. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, łączymy razem. Dno i boki formy do tarty (prostokątnej lub okrągłej) szczelnie wykładamy masą ciasteczkami połączonymi z masłem. Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Krem(...)najniższych obrotach. Krem przekładamy na schłodzony spód i ponownie wstawiamy do lodówki. Śliwki: 10-12 śliwek (najlepiej takich, od których łatwo odchodzą pestki) 2 łyżeczki brązowego cukru ew. tymianek Przygotowanie: Śliwki myjemy, koimy na pół i usuwamy pestki. W rondlu lub na patelni topimy cukier i dodajemy śliwki. Podsmażamy przez kilka minut, aż śliwki puszczą sok.Podczas smażenia
bistro mamadomowego i pysznego. Kruche zawsze są dobrym pomysłem . Z ulubionymi dodatkami zawsze są świetnym pomysłem na słodki deser. Świetnie się przechowują w szczelnie zamkniętym pudełeczku. POTRZEBUJEMY: 200 g masła 200 g mąki 100g zmielonych migdałów 100 g drobnego cukru 1 łyżka śmietany 18% 100 g posiekanych suszonych wiśni biała czekolada 1 jajko + 1 żółtko cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą(...)kostki i odkładamy. (przyda się do polewy). Z pozostałych składników szybko wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy na około 3-4 mm i wycinamy dowolny kształt ciasteczek. Pieczemy w temp około 190 stopni około 15 minut . (podglądamy czy nie są za bardzo spieczone) . Delikatnie wyjmujemy je do przestudzenia. białej czekolady i łyżki masła przygotowujemy polewę, rozgrzewając
WYSPA SZCZĘSLIWAmusiałam pokazać Wam te babeczki ;) Ile frajdy jest przy ich dekorowaniu! Rozkoszne, trochę nieforemne kształty, które mają przypominać zajączki ;) Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady, udekorowane ubitą śmietanka i kruchymi, maślanymi ciasteczkami. Robione razem z bliską mi osobą, która ostatnio przechodzi gorsze chwile i która sama stwierdziła, że samo pieczenie i dekorowanie poprawiło jej nastrój, nie mówiąc już o smaku babeczek(...)proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na maślane ciasteczka: 140 g miękkiego masła 1/4 szklanki cukru pudru 2 żółtka 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki kwaśnej śmietany + 1 opakowanie Delecta Decorada maczek tutti-frutti Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, szybko
Domowa cukiernia Ewypostanowiłam znaleźć przepis na ciastka z jego wykorzystaniem, a przy okazji Świąt coś słodkiego na ząb. Oryginalny przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com - mój trochę zmodyfikowany, z połowy składników. Ciasteczka są kruche, według mnie nie za słodkie, a ich wykonanie nie zabiera dużo czasu. Uwaga ! : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Z podanych składników wyszło mi około(...)szczyptę soli. Odstawiłam miskę i zabrałam się za pozostałe składniki. Zużyłam : 85 g miękkiego masła, które zmiksowałam na jasną, puszystą masę, następnie odmierzyłam 1/3 szklanki drobnego cukru białego i 2 łyżki brązowego ( łącznie około 1/2 szklanki) - stopniowo dodawałam do ucieranej masy - wsypywałam po łyżce cały czas miksując. Dodałam małe jajko i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. Na koniec wsypałam
apetytnapieczenieAbsolutna konieczność na świątecznym stole - Cranberry Noël wg Marthy Stewart. Obłędne maślane ciasteczka, idealnie kruche, nadziane żurawiną, pistacjami i orzechami laskowymi, w otoczce z wiórków kokosowych... Dla mnie jedne z najpyszniejszych ciasteczek jakie jadłam! Idealnie nadają się, aby je pięknie zapakować w ozdobną folię, przewiązać wstążeczką i rozdać jako miły świąteczny upominek najbliższym. Szybciutkie w przygotowaniu, jedynie ciasto musi(...)oczywiście szans, za chwilkę zniknie z talerza ostatnie ciastko, dlatego na pewno będę je jeszcze piekła przed samymi Świętami:) Gorąco polecam!SKŁADNIKI:225 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru pudru1 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 torebka cukru z wanilią1/3 łyżeczki soli2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mleka1/3 szklanki siekanych pistacji1/3 szklanki siekanych orzechów laskowych (można użyć dowolnych orzechów, np. włoskich
Słodko-Słony Świat Ilonysól – 0,01g, magnez – 57,2mg. Baton energetyczny żurawina – 45g/ 190,8 kcal, tłuszcz – 6,3g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 2,5g, węglowodany – 32g w tym cukry – 14,4g, błonnik – 2,1g, białko – 2,4g, sól – 0,01g, wit. C – 26,7mg. Informacje dodatkowe: Batony - wegańskie i bez laktozy, zawierają naturalną kofeinę, nie zaleca się stosowania u dzieci(...)tłuszczów utwardzonych i syropu g-f. Sklep: Lidl, Żabka, Netto, 1 minute, Merkury, Carrefour, Auchan, Rossman Cena: ciastka – 2,79 zł, batony – 2,99 zł Nasza opinia Wygląd: Ciasteczka przypominają z wyglądu ciastka innych popularnych firm. Są cienkie, dobrze wypieczone z widocznymi kawałkami czekolady i pomarańczy. Batoniki natomiast oblane są czekoladą a w środku znajdziemy zbite nadzienie z dodatkami zależnymi
Candy Pandasskładniki na biszkopt: 90 g mąki orkiszowej lub pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru 4 jajka wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier
Domowy Smak JedzeniaPyszne kruche ciasto ze śliwkami i cytrynową pianką, które dopełniają chrupiące migdały posypane po wierzchu ciasta. Ciasto jest bardzo delikatne co jest zasługą dodatku mąki ziemniaczanej
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaJak się okazuje nie tylko u nas są popularne faworki. Gdy zaczyna się karnawał, to we Francji sprzedaje się kruche merveilles i faworki nazywana tam bugnes
Passions hobbies lifeDzisiaj sernik z malinami, który upiekłam na Wielkanoc. Przepis chciałam zamieścić przed świętami, niestety… nie zdążyłam. Ale… sernik można upiec nie tylko od święta
Oryginalny smakPrzepyszna szarlotka z bezą (pianką) na kruchym spodzie. Jej smak, delikatny zapach cynamonu… obłędny. Rewelacyjnie smakuje podana na gorąco z domowymi lodami śmietankowo-waniliowymi. Szczerze
Oryginalny smakMazurek czekoladowo marcepanowy to jeden z moich ulubionych mazurków. Kruche ciasto z dodatkiem marcepanu i rozpływająca się w ustach czekolada z odrobiną likieru amaretto… Pycha
Oryginalny smak