Jabłka to moim zdaniem największe kulinarne bogactwa jesieni:) Dlatego też często wtedy dodaję je do różnych potraw, najczęściej jednak do deserów. Oczywiście najbardziej popularnym deserem z
Z miłości do słodkościTak się rozsmakowałam w przedświątecznych wypiekach z dodatkiem maku, że postanowiłam upiec kruche rożki z masą makową, będące ciekawą propozycją na święta i alternatywą dla świątecznego
Smakołyki BerenikiKruche ciasto z bezą i śliwkami Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i śliwkami. Idealne do kawy w piękne
Blog z ApetytemCiasteczka serowo – cynamonowe Polecam Wam dziś gorąco przepis na przepyszne i bardzo łatwe w wykonaniu ciasteczka serowo-cynamonowe. Są tak smaczne, że znikają w mgnieniu
Blog z Apetytemteż szczególne. Krótko po upieczeniu twardnieją i są baaardzo twarde, potrzebują ok. miesiąca, a nawet półtora. aby za naszą cierpliwość odpłacić naprawdę cudownym smakiem. Najczęściej staram się przygotować ciasteczka zaraz po 1 listopada, są gotowe, idealne na Wigilię, kilka dni wcześniej tylko je lukrujemy i zdobimy, teraz nie jestem pewna, czy nie będą bardziej na Nowy Rok. Ich dojrzewanie(...)przechowywane. U nas leżą w nieogrzewanej spiżarce, w koszyczku tylko lekko okryte papierem. Pora przedstawić przepis. Przygotowujemy: 500 g maki 350 g miodu 150 g cukru pudru 30 g migdałów 50 g skórki pomarańczowej smażonej/kandyzowanej 5 g sody oczyszczonej 20 g przyprawy do piernika trochę mleka do posmarowania ciastek przed pieczeniem Jeżeli dysponujemy miodem w stałej
I tu będę miała takie tepowiedziawszy to najbardziej lubię robić. Te ciasteczka zostały podsumowane przez Miśkę „Mama przeszłaś samą siebie.”. No cóż, nie będę się z dzieciakiem kłócić. Są to kruche ale jednocześnie miękkie ciasteczka czekoladowe podkręcone przyprawami i przełożone konfiturą. Wyglądają całkiem nieźle, ale ich wyjątkowość kryje się w smak u. Nie trzeba ich trzymać w lodówce, spokojnie wytrzymają tydzień przechowywane(...)sobie wymarzycie. Składniki na około 20 sztuk: 130 g mąki pszennej białej 130 g mąki ziemniaczanej 150 g oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego delikatnego w smaku 100 g cukru 2 czubate łyżki ciemnego kako 1 banan łyżeczka cynamonu pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki ziela angielskiego szczypta soli płaska łyżeczka sody mały słoik ok 150 konfitury
greenscarfłyżka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szczypta soli W dużej misce zmiksować masło/margarynę ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, wiórki, kakao, proszek do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości(...)Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 18 minut w 180 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób ( klik ). Mąka i płatki
Di gotujeBliźniaczki czekoladowych ciastek z soczewicy ;). Ten przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Simply Nigella". Ciasteczka robiłam z połowy porcji, otrzymując 9
Nastoletnie WypiekanieW lodówce miałam dynię, a w spiżarce makę kasztanową, z którą nie wiedziałam co zrobić. Wymyśliłam więc ciastka dyniowe na bazie mąki
To co kochamAmerican cookies – jedne z moich ulubionych ciastek! Fantastyczne, kruche ciastka wypełnione po brzegi czekoladą. W smaku przypominają nasze ” pieguski „. Idealne zarówno na słodką
Ostra na SłodkoKruchy migdałowy spód i soczyste gruszki w delikatnym śmietankowym kremie z dodatkiem aromatycznego likieru amaretto... Dla mnie to połączenie doskonałe . Ciasto nie zawiera ani
maniapieczeniamąka pszenna -2 szkl żółtka - 4 szt śmietana gęsta - 5 łyżek spirytus - 1 łyżka cukier - 1 łyżeczka sól - 1/2 łyżeczki olej cukier puder mąkę przesiać
Camilla w kuchniWalentynki już minęły. Ale jak już wcześniej wspominałam, serduszkowe klimaty są u mnie na porządku dziennym. I można śmiało powiedzieć, że Walentynki dla mnie trwają cały
Moje Pyszne Siódme NieboZnacie tradycyjne "kocie oczka" ? Zazwyczaj przekłada się je powidłami śliwkowymi lub gęstym dżemem. Ja postanowiłam tym ciasteczkom nadać nowy wymiar. Dołożyłam jeszcze ganasz czekoladowy, ażeby
kolorowotorcikowoDelikatne i kruche, maślane ciasteczka o smaku waniliowym, dodatkowo przełożone mleczną czekoladą. Przepis na ciasto jest uniwersalny i można modyfikować go według preferencji i okoliczności ( dodając np.: cynamon, przyprawy korzenne, skórkę z cytryny, itp.), u mnie- z racji tego, że wykorzystałam wzór w kształcie duszka- będą idealne na Halloween 👻🎃🕷🕸 Wyrabianie ciasta, wałkowanie i wycinanie, to sama przyjemność i łatwizna, dlatego(...)też do pomocy można zaangażować dzieci- 'moje' ciasteczka w zasadzie zrobiła córeczka, ja tylko przygotowałam Jej ciasto i roztopiłam czekoladę 😊 A zamiast czekolady można użyć ulubionej konfitury. Około 16 szt. * mąka pszenna- 300 g * masło- 150 g * drobny cukier- 50 g * jajko- 1 szt. * ekstrakt waniliowy- 2 łyżeczki * proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki * czekolada mleczna- 100 g Masło (temperatura pokojowa
Kraina Miodem Płynąca