kruche ciasteczka z cukrem - 3596 przepisów (strona:156/240)

Biscotti Bożonarodzeniowe 166

jeszcze przygotuję chyba rogaliki drożdżowe. Sami widzicie, sporo tego jeszcze przede mną, ale chcę aby wszystko było na świątecznym stole aromatyczne i świeże. Wracając do biscotti - te kruche, podwójnie wypiekane ciasteczka idealnie nadają się do ciepłej kawy albo herbaty. Są  mega chrupiące i świetnie komponują się z rozpuszczoną gorącą czekoladą. Tak naprawdę można do nich dodać wszystko co Mamy(...)pewnie rozpuszczoną białą czekoladą. Koniecznie wypróbujcie! "Składniki:100 g orzechów ziemnych niesolonych 60 g suszonej żurawiny15 imbiru suszonego15 g suszonej moreli20 g suszonej brzoskwini350 g mąki100 g cukru brązowego100 g cukry białego2 jajka100 g masła1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do malaksera wrzucamy orzechy ziemne i mielimy na drobno

Słodkie Przyjemności
Tartaletki z kremem i mandarynkami 144

  Połączenie kruchego ciasta z kremem i  sezonowymi owocami  to mój ulubiony sposób na przygotowanie  pysznych  babeczek /tartaletek/.....na każdą okazję

Zakamarki mojej kuchni
Pleśniak ze śliwkami 113

Pleśniak w wersji biało czarnej ze śliwką w środku i puszystą pianą z białek. Jedno z prostszych ciast do zrobienia. U mnie zaczęło znikać jeszcze ciepłe

wesoła kuchnia
Błyskawiczne kruche ciasteczka 395

Czasami zdarza się, że mamy ogromną ochotę na coś słodkiego, a nie ma nic takiego pod ręką a i do sklepu daleko :-) Albo znajomi wpadają z

Kulinarny Pamiętnik
Szarlotka 181

Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast – szczególnie na ciepło i z lodami :) Z podanych proporcji możecie upiec ciasto na standardowej dużej blaszce, ja zdecydowała

Ciastkozercy
Kruche ciasteczka-jak za dawnych lat 148

stary przepis mojej mamy na kruche ciasteczka-moje dzieci uwielbiają je piec razem z babcia i oczywiście wcinać,bo są pyszne.Bardzo plastyczne ciasto,fajnie się wałkuje i wykrawa różne kształty-z tej porcji wychodzi ich całkiem sporo,ale to tylko lepiej bo takie ciasteczka mogą leżeć (jeśli ich wcześniej nie zjecie) naprawdę długo i nie tracą na smaku ani kruchości(...)Polecam Składniki: 1 kg mąki 1 kostka margaryny 3 łyżki smalcu 4 łyżki oleju 4-5 łyżek śmietany 18 % 3 żółtka i 3 całe jajka 1,5 szkl. cukru  cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: jedno jajko rozkłócone i cukier do posypania,najlepiej gruby Przygotowanie: Z podanych składników wyrobić ciasto,schłodzić w lodówce ok 1 godz.Po

Swojskie jedzonko
Maślane pierożki malinowo-jeżynowe na najbardziej złoty czas w roku 181

ząb ;) I z tym czymś właśnie przychodzę się dzisiaj podzielić. Kruche ciasteczka w kształcie pierożków, które łączą w sobie ten piękny, złoty i pełen ciepłych kolorów przełom pór roku, bo wypełnione malinami, które przewodzą latu i jeżynami, które zwiastują zbliżanie się jesieni wspaniale urozmaicą wakacyjne opowieści. Słodkie, bardzo kruche już przy lepieniu i pachnące cytryną ciasto okala słodko(...)kwaśne, bardzo owocowe wnętrze, które satysfakcjonuje podniebienie :) Podawać można na ciepło i na zimno...jak kto woli i jaka akurat aura za oknem :) Kruche maślane pierożki malinowo-jeżynowe Potrzebujesz: 300g mąki krupczatki 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 150g zimnego masła pokrojonego w kostkę szczypta soli 3 łyżki zimnej wody skórka otarta z 1/2 cytryny 150g malin 100g jeżyn

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciastka owsiano-kukurydziane z siemieniem lnianym i rodzynkami 133

można zastąpić miodem ) 2 łyżki siemienia lnianego  garstka rodzynek 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 134 g miękkiego masła  Wykonanie :    W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, w drugiej misce mieszamy suche składniki.Dodajemy do nich utarty krem maślany i wyrabiamy ciasto. Dłonie zwilżamy wodą nabieramy porcję ciasta i formujemy kulki wielkości(...)rozpłaszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor w moim piekarniku ciastka piekły się około 13 minut. Upieczone ciasteczka zsuwamy razem z papierem z blaszki i pozostawiamy do ostygnięcia, gorące będą bardzo kruche, gdy wystygną będą w sam raz. Życzę smacznego i udanych wypieków

Sama słodycz i szczypta chili
Bałwanki – świąteczne ciasteczka 128

Ciasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z moimi słodkimi ciasteczkami, a tu rozlazłe gigant ciasto :) Jeżeli nie czujecie(...)się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym pieczeniu. Chciałam zrobić coś w świątecznym akcencie i tak wybrałam ciasteczka „bałwanki”. Inspirowałam się tym przepisem. Składniki (ok. 20 sztuk ciasteczek) 2 szklanki mąki pszennej 140g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 jajko lukier 1 białko 1 szklanka cukru

Pink Envelope
KRUCHE ZAWIJAŃCE Z DŻEMEM Z CZARNEGO BZU 143

Bardzo szybkie i bardzo proste kruche ciasteczka.  Przepis otrzymałam od znajomej, i musiałam prędziutko wypróbować, bo rekomendacja: robi sie szybko i są pyszne - jest dla mnie zawsze najlepszą rekomendacją :)) Możemy przygotować je z dowolnym nadzieniem: dżemem, powidłami, marmoladą czy nutellą. Mięciutkie po upieczeniu, i takie same na drugi dzień. Gorąco polecam! Aaa... i nie przejmujcie się, że robiąc(...)bokami, ciastka nie stracą przy tym na smaku ;-)  Składniki: 3 s zkl. mąki 200g zimnego masła (margaryny) 120 ml kwaśnej śmietany 18% 3 żółtka 1/2 szkl. cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Dodatkowo: na nadzienie: 1 słoik dżemu lub powideł do posmarowania: białka (od żółtek) do posypania: cukier Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy

Walijskie Pichcenie
Ciasteczka kokosowe z czekoladą 133

mnie biała i gorzka ½ łyżeczki sody oczysz­czo­nej Wsyp suche składniki do miski. Pokrój czekoladę grubo, dodaj do miski i wymieszaj. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem, wanilią i jajkiem. Dodaj suche składniki i wyrób ciasto za pomocą miksera lub łyżki. Owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu(...)nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika wciąż są miękkie. Po schłodzeniu stają się kruche. Przechowuj ciastka w suchym miejscu, najlepiej w metalowym pudełku. Z przechowywaniem ciastek to różnie bywa. U mnie ciasteczka kokosowe są zjedzone w ciągu jednego dnia. Nie zdążą nawet dobrze ostygnąć. Na papierze pozostaje okrągły ślad… Lubicie wypiekać ciastka

codojedzenia
Sernik waniliowy z rabarbarem i kruszonką 188

Sernik z prawdziwą wanilią, rabarbarem i kruszonką. Dzięki rabarbarowi ciasto jest lekko kwaskowe i nie za słodkie, idealne na piknik lub podwieczorek. Polecam również inne moje

Oryginalny smak
Perfekcyjne ciasto kruche- PORADY 188

jest podstawa wielu tarta, ciasteczek, serników czy babeczek. Aby uzyskać perfekcyjne ciasto kruche należy stosować się do kilku zasad, dzięki którym osiągniemy pożądany efekt. Co mam na myśli mówiąc "perfekcyjne"? A to, że po upieczeniu powinno być kruchutkie i delikatne, a podczas wyrabiania nie powinno się kruszyć, wręcz odwrotnie- powinno być bardzo plastyczne. Gdy już opanujemy podstawowe przepisy(...)kilka łyżek zimnej wody lub mleka, jeśli podczas wyrabiania się kruszy.  PRZYGOTOWANIE CIASTA KRUCHEGO: 1. WYRABIANIE: Jest to jeden z najważniejszych kroków do perfekcyjnego ciasta kruchego. Polecam zrobić to np. w malakserze lub za pomocą specjalnego siekacza do ciasta kruchego lub po prostu szybko zagnieść rękami, pamiętając o tym, że najpierw należy składniki posiekać nożem

Nastoletnie Wypiekanie
Makaroniki z kremem Raffaello 174

cukru pudru i mielonych migdałów. Obecnie to jedne z najbardziej popularnych i wykwintnych ciastek na świecie.   Makaroniki są dla wielu symbolem francuskiej sztuki cukierniczej. 20 marca obchodzony jest nawet we Francji Dzień Makaronika. Będąc w Paryżu warto dotrzeć na rue Bonaparte i nacieszyć oczy widokiem witryny jednej z najstarszych paryskich cukierni Ladurée. Ciężko przejść obojętnie obok misternie ułożonych ciasteczek(...)postać makaroników- dwie połówki ciastka przełożone kremem zawdzięczamy właśnie założycielowi wcześniej wspomnianej cukierni Laduree.   Jeśli zastanawiacie się więc, co zrobić z białkami pozostałymi po pieczeniu babek czy ciasta kruchego, to makaroniki stanowiąidealne rozwiązanie. Najlepiej smakują następnego dnia, kiedy ciasto makaronikowe zdąży przejść smakiem kremu. Makaroniki, w brew pozorom nie są proste w wykonaniu. Tak naprawdę trzeba upiec ich trochę

Mania Gotowania