aromatem! Prawdziwe masło to jego główny składnik, więc nie warto używać różnego typu miksów, czy margaryny. Boterkoek wprost rozpływa się w ustach, jest kruche na zewnątrz i lekko miękkie w środku. Mi odrobinę przypomina przepyszne ciasteczka. Podobno najlepiej smakuje po dwóch dniach, ale tego nie sprawdziłam, pomimo, że ciasto piekłam już ponad pięć razy - za każdym znikało ekspresowo. Chciałam(...)znalazłam dwóch jednakowych receptur, więc od dawna robię taką "po swojemu". Uwielbiam Boterkoek! Polecam. (Forma o średnicy około 20 cm) 200g masła (min. 82%!) 200g mąki pszennej 200g brązowego cukru (*) 1 jajko 1 szczypta soli Ponadto: 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu (opcjonalnie można dodać żółtko) płatki migdałowe do posypania. Miękkie masło wymieszać z cukrem. Dodać mąkę, jajko
Di gotujeciężki, czekoladowy i uzależniający. Ja robiłam bez kruchego spodu. Jednak jeśli ktoś nie wyobraża sobie sernika bez spodu, to w przepisie znajdzie sposób – spód oczywiście czarny. Przepis jest na tortownicę 22 cm. Sposób farbowania podam wam na końcu przepisu, może zaryzykujecie? Gotowi na szatański sernik, którym można straszyć ciocie? 😀 Spód: 270 g ciasteczek Oreo (pozbawionych białego kremu) 60 g rozpuszczonego(...)masła. Sernik: 680 g sera na sernik (użyłam Piątnicy) 350 g gorzkiej czekolady (min 70% kakao) 1 łyżeczka mocnego espresso 200 g cukru (użyłam brązowego, żeby dodać karmelowego smaku) 100 ml mleka 3,2% 4 jajka 1 łyżka mąki pszennej. Przygotowanie: Sposób wykonania w Tefal Companion Do misy z założonym ostrzem do wyrabiania wkładam ciasteczka i dodaję rozpuszczone masło. Miksuję
ladykitchenautorski (mój). Ciasteczka smakują rewelacyjnie i doskonale nadają się na "zdrowszą" przekąskę - nawet do pracy, czy szkoły. Co prawda mają dwa rodzaje czekolady, ale możecie zamienić je na gorzką. Dodam, że mąka gryczana posiada szereg właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm oraz jest bogata w mnóstwo witamin i minerałów. Nie zawiera też glutenu (*). Wracając do ciastek... Są kruche, delikatnie miękkie(...)wręcz rozpływają się w ustach. Koniecznie sami spróbujcie, bo waaarto! (około 17 sztuk) 100g masła 100g cukru trzcinowego (można dodać mniej) 1 jajko 200g mąki gryczanej 1 łyżeczka proszku o pieczenia (płaska) 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 40g czekolady mlecznej 40g czekolady białej Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Połowę czekolady posiekać (nie na drobno; użyłam groszków czekoladowych), a resztę
Di gotujelniane z mlekiem, cukrem i olejem. Suche składniki połączyć z mokrymi. Na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę oraz pistacje. Z ciasta formować (zwilżonymi dłońmi) kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki(...)Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. (*) Mąkę owsianą można kupić lub zrobić samodzielnie. Wystarczy zmielić (np. malakserem lub w młynku do kawy) zwykłe płatki owsiane
Di gotujesmak bardzo przypomina ciasteczka digestive. Oczywiście możesz użyć gotowych ciastek, wtedy ciasto przygotujesz migiem, ale muszisz liczyć się z tym, że przyswoisz sporo tłuszczy trans. Przepis stary jak świat nieco zmodyfikowany znajdzie na powrót wielu wielbicieli. Składniki na spód: 60 g mąki orkiszowej jasnej 60 g mąki orkiszowej 2000 80 g masła 2 łyżki cukru pudru/ksylitolu szczypta soli Składniki(...)nałożenie: 340 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki malinowe 6 łyżek ksylitolu 800 g truskawek Wykonanie: składniki na kruche ciasto, rozkruszyć, zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią spozywczą i umieścić na 30 minut w lodówce. Schłodzonym ciastem wylepić tortownicę o przekroju 23 cm, ponakłuwać widelcem i piec w 200`C przez 20 minut, do zezłocenia 2 galareki malinowe rozpuścić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciastka z dodatkiem kaszy manny to pyszne i szybkie do zrobienia ciasta. Są mega kruche i smacznie. Wystarczy tylko zagnieść ciasto, czas pieczenia wynosi max 15 minut i już można zajadać ciasteczka. Ciastka są idealne do moczenia w herbacie czy kawie, chociaż ja uwielbiam wszelakie ciastka z kubkiem letniego mleka albo kakao. Do wykonania ciastek wykorzystałam mąkę pszenną(...)błyskawiczną od Młyny Stoisław . Składniki na około 35-40 ciastek: * 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej koszalińskiej typ 500 * 1 i 1/2 szklanki kaszy manny * 2/3 szklanki cukru * 3 łyżeczki cukru waniliowego * 150 g masła * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 jajka Wykonanie: Mąkę, cukier, cukier waniliowy, kaszę manną i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać następnie
Zrób to smaczniecukru pudru 2 łyżeczki mielonego anyżu 2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Mąkę przesiać na stolnicę , wymieszać z cuk rem . Posiekać zimne masło,połączyć je z mąką,dodać żółtko,śmietanę,anyż i szczyptę soli. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 50 mm,foremkami wycinać dowolne kształty ciasteczek(...)Piec 15 minut w temp. 180*C. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku wtedy cały czas będą kruche np w metalowej puszce
Kolorowa kuchnia ElkiHalloween lada dzień wybrałam wzory Halloweenowe :-) Zrobiłam kruche ciasteczka w kształcie sów,serc,duszków,dyni :-) Nie ukrywam, że jak na pierwszy raz, wyszło znośnie :-) Do tej pory dekorowałam tylko pierniczki, i tylko lukrem białym, ale że kupiłam ostatnio barwniki spożywcze,to szaleję troszkę z nimi. Takie ciasteczka są świetnym pomysłem na prezent. Gdy wyschną można je zapakować(...)woreczki,dodać ładne wstążeczki i np.tak jak ja ułożyć w koszu i dać komuś bliskiemu :-) SKŁADNIKI NA CIASTECZKA -0,5 kostki zimnego masła (100g) -1 łyżka cukru pudru (ciastka nie powinny być słodkie-bo będą jeszcze pokryte lukrem) -0,5 łyżeczki soli -1 jajko -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej -1 łyżka śmietany Zagniatamy ciasto, i chłodzimy około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuowsianych) 1/3 szklanki kakao 1 łyżka miodu/syropu klonowego 1/3 szklanki oleju 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki sody szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) masło orzechowe (bez dodatku cukru) ok. kilku łyżek Przygotowanie : W dużej misce umieszczamy mąkę, kakao, olej, miód, mleko sodę oraz ekstrakt waniliowy (jeśli używamy) mieszamy do wyrobienia masy, następnie formujemy płaskie kółka (jak na zdjęciu(...)pieczemy ok 10 minut w temperaturze 170 stopni, przed zdjęciem z blaszki czekamy ok 15 minut żeby ciastka ostygły, jeśli chcecie możecie do masy dodać jajko, wtedy ciasteczka będą mniej kruche
zdrowa vege kuchniaszczypta soli 2-3 garście suszonych jagód goji Do miski przesiałam mąkę. Wsypałam cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszałam i odstawiłam. W robocie kuchennym zmiksowałam masło z cukrem. Wbiłam jajko. Gdy wszystko się miksowało, wyjęłam z laski wanilii ziarenka. Dodałam je do masy . Wsypałam mąkę i wymieszałam. Następnie wsypałam otręby owsiane i płatki owsiane. Połączyłam je z ciastem(...)gotowe. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Z ciasta formowałam małe kuleczki, które następnie lekko spłaszczałam. Układałam na papierze, zachowując odstępy. Wstawiłam ciasteczka do rozgrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Wyszły kruche, cudownie pachnące i smaczne;-) Takie ciasteczka je się nie mając poczucia winy... bo przecież są zdrowe i mało kaloryczne prawda? ;-) Można
potrawyregionalnemogłam powstrzymać się przed zrobieniem powyższego sernika. Na zimno,bez pieczenia - na kruchym spodzie z owsianych ciasteczek, z masą z serków homogenizowanych i warstwą prażonych jabłek. Podwójnie cynamonowy, niezwykle lekki i pyszny - koniecznie do powtórzenia! Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 23 cm) : spód - 150 g ciasteczek zbożowych (u mnie opakowanie owsianych z Sante) - 1/3 kostki masła masa(...)serek homogenizowany o smaku jabłko-cynamon (u mnie Tutti 0% z Biedronki) - 250 g serka wiejskiego/twarożku grani lub twarogu sernikowego (wiaderkowego) - 1/3 szklanki cukru - 3 białka - 2 łyżki żelatyny - pół łyżeczki cynamonu prażone jabłka - 3-4 średniej wielkości jabłka - 2 łyżki miodu - pół łyżeczki cynamonu -szklanka wody - 1 łyżka żelatyny Przygotowanie: Spód - ciasteczka drobno pokruszyć
Kuchnia Elliekruche, drożdżowe ciasteczka, które są idealne do kawy, herbaty i mleka. Są tanie, a tak bardzo smaczne, że trudno im się oprzeć. Od wielu lat piecze je moja teściowa, a ja zjadam wszystkie nie zostawiając mężowi nic, a nic. Myślę, że przypadną do gustu także Mikołajowi, jeśli położymy kilka na stole z kubkiem mleka…Kruche rogaliki z marmoladą(...)mąki pszennej (3,5 szklanki)2 jajka (+ 1 do posmarowania)250 g margaryny (1 kostka)2 łyżki cukru50 g świeżych drożdżymarmolada (ewentualnie gęsty dżem lub konfitura różana)cukier puder do posypania Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, lekko roztrzepane dwa jajka i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy
Poezja smakuŚlicznie dziękuję Tupperware Polska że mam przyjemność testowania waszego produktu.W takiej foremce można przygotować ciasteczka pieczone jak również bez pieczenia.Ja natomiast przygotowałam ciasteczka krucho- drożdżowe.Moja opiniaForemka ma piękny wyglądNie trzeba natłuszczać foremkiUpieczone ciasteczka, idealnie odchodzą od formy i mają ładny prostokątny kształt.Szczerze polecam produkty tej firmy bo naprawdę warto:)Zapraszam na funapage firmy(...)margaryna125 g smalecmak do obsypaniajajka -2 sztdrożdże -3 dagcukier kryształ - 0,5 szkl1,5 łyżki kwaśnej śmietanyszczypta solijajko do posmarowania ciasteczekPRZYGOTOWANIE:W misce rozetrzeć robotem drożdże, łyżkę cukru , mąki i śmietanę.Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli i resztę cukru.Natomiast pokroić w kostkę margarynę i smalec, posiekać
Kuchnia Danusinią pyszne, kruche ciasteczka. „Upieczesz z mamą ciasteczka?” Już po tych słowach uśmiech pojawił się na jej ślicznej buzi. A gdy wyjęłam z szafki nowe foremki do ciasteczek od Protonik, aż jej oczy zabłyszczały z radości. Urocze foremki w kształcie łapki , kotka , serduszka ze wspaniałym wzorem bardzo jej się podobały. Poza tym wycinałyśmy również ciasteczka z napisami(...)Ileż było zabawy. … nic tylko wycinać ciasteczka, a dzień … od razu będzie milszy Przyznam Wam szczerze, że ciasteczka w większości są dziełem mojej córeczki. Moją rolą było pieczenie, pomaganie przy wałkowaniu i… podziwianie jak moja mała kuchareczka świetnie się bawi przy wycinaniu ciasteczek. Po upieczeniu część ciasteczek spryskałyśmy jadalnym barwnikiem w sprayu, aby nadać im słonecznej barwy
Słodkie okruszkiCiasteczka „śnieżne smalcówki „ Śnieżne smalcówki , to ciasteczka ,których nie potrafię sobie odmówić , moi chłopcy zresztą też nie . Są kruche , niesamowicie smaczne i dość proste w wykonaniu . Nawet taki dyletant cukierniczy jak ja , daje radę z tym pysznym łakociem , udają się zawsze . Czasami bywa ,że trochę dżemu wypłynie , jak jest rzadki , dlatego dużo lepiej sprawdza się marmolada(...)smalcu, 1/2 szklanki śmietany 18%, 50 g drożdży- świeżych 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( tak ,to nie pomyłka , drożdże i proszek ) marmolada lub gęsty dżem ( ale lepiej marmolada – nie wypływa , dżem lub jak to widać na zdjęciu ) cukier puder do oprószenia Drożdże rozcieramy z cukrem, ładnie się topią pod jego wpływem " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżySezon na śliwki w pełni , więc jak tu nie połączyć kwaskowatych śliwek ze słodkim budyniem i kruchym ciastem. Śliwki miałam bardzo soczyste dlatego zabarwiły troszkę budyń
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniatemperaturze pokojowej ½ szkl. ciemnego muscovado 2 łyżki złocistego syropu (golden syroup) 2 szkl. mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 puszki kajmaku 100g orzechów pistacjowych Masło utrzeć z ciemnym cukrem. Dodawać kolejno złocisty syrop, oraz przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać. Gotowe ciasto schłodzić przez ok. 1 godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. Z ciasta(...)wierzchu posypać zmielonymi pistacjami. Dobrze jest lekko wcisnąć orzechy w masę, by potem lepiej trzymały się ciasteczek. Piec ok. 15 – 16 minut, do momentu, gdy brzegi ciasteczek zaczną ładnie brązowieć. Podczas wyjmowania z pieca – ciasteczka są w środku jeszcze dość mięciutkie i kruche. Nie zdejmować od razu z blachy, bo łatwo się rozpadają, ale pozostawić na ok. 3 minuty
KUCHARNIAPrzepyszne rogaliki z ugotowanych ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego
Kto ugości moich gości?Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Kruche, kakaowe ciasto z pysznym czekoladowo-kajmakowym nadzieniem, udekorowane orzechowymi rozetkami i posypane uprażonymi orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam
Oryginalny smaksernik tradycyjny – sernik z rodzynkami – sernik z wiśniami – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK POMARAŃCZOWY Przygotowanie: 1 h 30 minut + chłodzenie Składniki: – 800 g sera białego na sernik (koniecznie wybierz dobrej jakości) – 200 g ciastek(...)jajka – 200 ml śmietany 30% lub 36% – 5 łyżek mąki ziemniaczanej – 1 szklanka drobnego cukru do wypieków – 4 jajka rozmiar L – 2 szklanki białego cukru + cukier do obtoczenia żurawiny – 200 g konfitury pomarańczowej Przygotowanie: Ciasteczka wrzuć do misy miksera i zmiel na drobny piasek. Dodaj do ciasteczek rozpuszczone masło i połącz. Konsystencja powinna przypominać
nietylkopasta.plKolejny deser, moje dziecko jak zacznie to końca nie widać. Jeden dzień taki deser, drugi taki i tak wymyślaj człowieku :-). W niedziele była faza na oreo
kruche babeczkiKoleżanka kiedyś namówiła mnie żebym spróbowała upiec amoniaczki. Dużo o nich słyszałam, ale nigdy nie próbowałam upiec. Nie wąchałam też amoniaku i bałam się zapachów podczas
W kuchni bez szafekrozpadła się i nie była zbyt twarda/sucha. Wracając do przepisu.. Ciasteczka są idealną przekąską nie tylko dla diabetyków - mąka kokosowa posiada niski indeks glikemiczny - 35. Mają cudowny, kokosowy posmak, są lekko wilgotne i delikatnie miękkie. Starałam się, aby należały do kategorii ciastek kruchych, ale nie były typowymi "łamaczami zębów". Mi - oraz osobie, której je przygotowałam - bardzo przypadły do gustu(...)Jest to wypiek, który z pewnością będzie częściej realizowany. (około 18 sztuk) 2 jajka (średnie/duże) 70g mąki kokosowej (można nabyć na stronie sklepu: www.zielonynurt.pl ) 50g cukru brzozowego/ksylitolu (może być inna substancja słodząca) 5-7 łyżek oleju kokosowego (rozpuszczonego) 5 łyżek mleka (może być woda) Dodatkowo (opcjonalnie): 2 łyżki owoców białej morwy (suszonych) 2 łyżki jagód goi (suszonych
Di gotujeużyciem foremki do serduszek :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 2 żółtka, 75 g masła, lukier: cukier puder, gorąca woda, zielony barwni, draże na oczy i nosek. Przygotowanie: W misce zagniatamy składniki na kruche ciasto: miękkie masło, mąkę, żółtka i cukier. Zagniatamy tak długo, aż składniki połączą nam się w jedną kulkę. Następnie ciasto wkładamy
Aga w kuchniKlasyczne kruche ciasteczka, które mają jedną wielką zaletę - ciasto można przygotować wcześniej, zamrozić i przechowywać w ten sposób do miesiąca czasu. Kiedy najdzie nas ochota na małe, słodkie dżemowe oczka możemy w szybki sposób je stworzyć. Zamrożone ciasto wyciągamy dzień wcześniej i pozostawiamy na blacie przez całą noc. W dniu pieczenia kulkę schładzamy w lodówce przez godzinę, następnie nadziewamy ulubionym(...)dżemem i gotowe :) Ciasteczka można oczywiście przygotować 'na świeżo' bez zamrażania :) Składniki : 125 g zimnego masła 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 220 g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo : ulubiony dżem np. truskawkowy (zużyłam niecałe pół słoiczka) Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Zagnieść kulkę i schłodzić w lodówce
Chocolate Muffin Blogskładników na ciasto kruche wyrobić szybko ciasto i włożyć je do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować na trochę więcej niż 0,5 cm i wykrawać równe kwadraty lub kółka. Ciastka piec na złoty kolor (ok. 15-20 minut) w 170 stopniach. Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając mączkę ziemniaczaną i dodatkowy cukier . Do gorącego budyniu dodać(...)masło pokrojone w kostkę i energicznie, najlepiej mikserem ubić masę. Dodać powoli spirytus i nadal ubijać. Pozostawić do schłodzenia. Na ciasteczka nakładać krem i składać je razem. Składniki polewy czekoladowej delikatnie podgrzać i rozpuścić. Nie gotować. Polać ciasteczka i pozostawić i stężenia polewy. Z papieru (najlepiej pergaminu, gdyż jest cienki) wyciąć małe serwetki. Serwetkę nałożyć na ciasto
Jadło i czytadłoTe ciasteczka mają jedno, ogromną wadę. Wychodzi ich za mało. Szczerze mówiąc, to bałam się, że dzieciaki nie zechcą ich jeść ze względu na
Sto kolorów kuchni