mogłam powstrzymać się przed zrobieniem powyższego sernika. Na zimno,bez pieczenia - na kruchym spodzie z owsianych ciasteczek, z masą z serków homogenizowanych i warstwą prażonych jabłek. Podwójnie cynamonowy, niezwykle lekki i pyszny - koniecznie do powtórzenia! Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 23 cm) : spód - 150 g ciasteczek zbożowych (u mnie opakowanie owsianych z Sante) - 1/3 kostki masła masa(...)serek homogenizowany o smaku jabłko-cynamon (u mnie Tutti 0% z Biedronki) - 250 g serka wiejskiego/twarożku grani lub twarogu sernikowego (wiaderkowego) - 1/3 szklanki cukru - 3 białka - 2 łyżki żelatyny - pół łyżeczki cynamonu prażone jabłka - 3-4 średniej wielkości jabłka - 2 łyżki miodu - pół łyżeczki cynamonu -szklanka wody - 1 łyżka żelatyny Przygotowanie: Spód - ciasteczka drobno pokruszyć
Kuchnia Elliekruche, drożdżowe ciasteczka, które są idealne do kawy, herbaty i mleka. Są tanie, a tak bardzo smaczne, że trudno im się oprzeć. Od wielu lat piecze je moja teściowa, a ja zjadam wszystkie nie zostawiając mężowi nic, a nic. Myślę, że przypadną do gustu także Mikołajowi, jeśli położymy kilka na stole z kubkiem mleka…Kruche rogaliki z marmoladą(...)mąki pszennej (3,5 szklanki)2 jajka (+ 1 do posmarowania)250 g margaryny (1 kostka)2 łyżki cukru50 g świeżych drożdżymarmolada (ewentualnie gęsty dżem lub konfitura różana)cukier puder do posypania Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, lekko roztrzepane dwa jajka i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy
Poezja smakuŚlicznie dziękuję Tupperware Polska że mam przyjemność testowania waszego produktu.W takiej foremce można przygotować ciasteczka pieczone jak również bez pieczenia.Ja natomiast przygotowałam ciasteczka krucho- drożdżowe.Moja opiniaForemka ma piękny wyglądNie trzeba natłuszczać foremkiUpieczone ciasteczka, idealnie odchodzą od formy i mają ładny prostokątny kształt.Szczerze polecam produkty tej firmy bo naprawdę warto:)Zapraszam na funapage firmy(...)margaryna125 g smalecmak do obsypaniajajka -2 sztdrożdże -3 dagcukier kryształ - 0,5 szkl1,5 łyżki kwaśnej śmietanyszczypta solijajko do posmarowania ciasteczekPRZYGOTOWANIE:W misce rozetrzeć robotem drożdże, łyżkę cukru , mąki i śmietanę.Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli i resztę cukru.Natomiast pokroić w kostkę margarynę i smalec, posiekać
Kuchnia Danusinią pyszne, kruche ciasteczka. „Upieczesz z mamą ciasteczka?” Już po tych słowach uśmiech pojawił się na jej ślicznej buzi. A gdy wyjęłam z szafki nowe foremki do ciasteczek od Protonik, aż jej oczy zabłyszczały z radości. Urocze foremki w kształcie łapki , kotka , serduszka ze wspaniałym wzorem bardzo jej się podobały. Poza tym wycinałyśmy również ciasteczka z napisami(...)Ileż było zabawy. … nic tylko wycinać ciasteczka, a dzień … od razu będzie milszy Przyznam Wam szczerze, że ciasteczka w większości są dziełem mojej córeczki. Moją rolą było pieczenie, pomaganie przy wałkowaniu i… podziwianie jak moja mała kuchareczka świetnie się bawi przy wycinaniu ciasteczek. Po upieczeniu część ciasteczek spryskałyśmy jadalnym barwnikiem w sprayu, aby nadać im słonecznej barwy
Słodkie okruszkiCiasteczka „śnieżne smalcówki „ Śnieżne smalcówki , to ciasteczka ,których nie potrafię sobie odmówić , moi chłopcy zresztą też nie . Są kruche , niesamowicie smaczne i dość proste w wykonaniu . Nawet taki dyletant cukierniczy jak ja , daje radę z tym pysznym łakociem , udają się zawsze . Czasami bywa ,że trochę dżemu wypłynie , jak jest rzadki , dlatego dużo lepiej sprawdza się marmolada(...)smalcu, 1/2 szklanki śmietany 18%, 50 g drożdży- świeżych 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( tak ,to nie pomyłka , drożdże i proszek ) marmolada lub gęsty dżem ( ale lepiej marmolada – nie wypływa , dżem lub jak to widać na zdjęciu ) cukier puder do oprószenia Drożdże rozcieramy z cukrem, ładnie się topią pod jego wpływem " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżySezon na śliwki w pełni , więc jak tu nie połączyć kwaskowatych śliwek ze słodkim budyniem i kruchym ciastem. Śliwki miałam bardzo soczyste dlatego zabarwiły troszkę budyń
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniatemperaturze pokojowej ½ szkl. ciemnego muscovado 2 łyżki złocistego syropu (golden syroup) 2 szkl. mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 puszki kajmaku 100g orzechów pistacjowych Masło utrzeć z ciemnym cukrem. Dodawać kolejno złocisty syrop, oraz przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać. Gotowe ciasto schłodzić przez ok. 1 godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. Z ciasta(...)wierzchu posypać zmielonymi pistacjami. Dobrze jest lekko wcisnąć orzechy w masę, by potem lepiej trzymały się ciasteczek. Piec ok. 15 – 16 minut, do momentu, gdy brzegi ciasteczek zaczną ładnie brązowieć. Podczas wyjmowania z pieca – ciasteczka są w środku jeszcze dość mięciutkie i kruche. Nie zdejmować od razu z blachy, bo łatwo się rozpadają, ale pozostawić na ok. 3 minuty
KUCHARNIAPrzepyszne rogaliki z ugotowanych ziemniaków. W smaku - zaskakująco smaczne, coś pomiędzy drożdżowymi i kruchymi. Robiłam je bardziej z ciekawości, bez większego przekonania - a później, od pierwszego
Kto ugości moich gości?Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Kruche, kakaowe ciasto z pysznym czekoladowo-kajmakowym nadzieniem, udekorowane orzechowymi rozetkami i posypane uprażonymi orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam
Oryginalny smaksernik tradycyjny – sernik z rodzynkami – sernik z wiśniami – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka SERNIK POMARAŃCZOWY Przygotowanie: 1 h 30 minut + chłodzenie Składniki: – 800 g sera białego na sernik (koniecznie wybierz dobrej jakości) – 200 g ciastek(...)jajka – 200 ml śmietany 30% lub 36% – 5 łyżek mąki ziemniaczanej – 1 szklanka drobnego cukru do wypieków – 4 jajka rozmiar L – 2 szklanki białego cukru + cukier do obtoczenia żurawiny – 200 g konfitury pomarańczowej Przygotowanie: Ciasteczka wrzuć do misy miksera i zmiel na drobny piasek. Dodaj do ciasteczek rozpuszczone masło i połącz. Konsystencja powinna przypominać
nietylkopasta.plKolejny deser, moje dziecko jak zacznie to końca nie widać. Jeden dzień taki deser, drugi taki i tak wymyślaj człowieku :-). W niedziele była faza na oreo
kruche babeczkiKoleżanka kiedyś namówiła mnie żebym spróbowała upiec amoniaczki. Dużo o nich słyszałam, ale nigdy nie próbowałam upiec. Nie wąchałam też amoniaku i bałam się zapachów podczas
W kuchni bez szafekrozpadła się i nie była zbyt twarda/sucha. Wracając do przepisu.. Ciasteczka są idealną przekąską nie tylko dla diabetyków - mąka kokosowa posiada niski indeks glikemiczny - 35. Mają cudowny, kokosowy posmak, są lekko wilgotne i delikatnie miękkie. Starałam się, aby należały do kategorii ciastek kruchych, ale nie były typowymi "łamaczami zębów". Mi - oraz osobie, której je przygotowałam - bardzo przypadły do gustu(...)Jest to wypiek, który z pewnością będzie częściej realizowany. (około 18 sztuk) 2 jajka (średnie/duże) 70g mąki kokosowej (można nabyć na stronie sklepu: www.zielonynurt.pl ) 50g cukru brzozowego/ksylitolu (może być inna substancja słodząca) 5-7 łyżek oleju kokosowego (rozpuszczonego) 5 łyżek mleka (może być woda) Dodatkowo (opcjonalnie): 2 łyżki owoców białej morwy (suszonych) 2 łyżki jagód goi (suszonych
Di gotujeużyciem foremki do serduszek :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 2 żółtka, 75 g masła, lukier: cukier puder, gorąca woda, zielony barwni, draże na oczy i nosek. Przygotowanie: W misce zagniatamy składniki na kruche ciasto: miękkie masło, mąkę, żółtka i cukier. Zagniatamy tak długo, aż składniki połączą nam się w jedną kulkę. Następnie ciasto wkładamy
Aga w kuchniKlasyczne kruche ciasteczka, które mają jedną wielką zaletę - ciasto można przygotować wcześniej, zamrozić i przechowywać w ten sposób do miesiąca czasu. Kiedy najdzie nas ochota na małe, słodkie dżemowe oczka możemy w szybki sposób je stworzyć. Zamrożone ciasto wyciągamy dzień wcześniej i pozostawiamy na blacie przez całą noc. W dniu pieczenia kulkę schładzamy w lodówce przez godzinę, następnie nadziewamy ulubionym(...)dżemem i gotowe :) Ciasteczka można oczywiście przygotować 'na świeżo' bez zamrażania :) Składniki : 125 g zimnego masła 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 220 g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo : ulubiony dżem np. truskawkowy (zużyłam niecałe pół słoiczka) Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Zagnieść kulkę i schłodzić w lodówce
Chocolate Muffin Blog